• Keine Ergebnisse gefunden

S ÕPRADE  ROLL  INFO  LIIKUMISEL   F ACEBOOKIS

FBi kasutajad eelistavad ajakirjanduslikku sisu tarbida pigem sõprade kui meediakanalitega kontakti saamise kaudu. 16 noort ja 6 täiskasvanut pöörab enne tähelepanu sellele ajakirjandusliku sisuga postitusele, mida jagas tema sõbralisti liige.

8 noort eelistab vaadata väljaande jagatud postitusi. 4 noort ja üks täiskasvanu leidsid, et kõik sõltub ikkagi konkreetsest postitusest (pealkiri, teema). Osa jäi vastuse võlgu.

Tervelt 4 (kõik meessoost) täiskasvanut ütlesid, et ei vaata FBs üldse sõprade jagatud meediateavet, nendest kolm ei laikinud Facebookis ka mitte ühtegi meediakanalit.

Seega ei kasutanud nad FBi lihtsalt sel eesmärgil. Toodud jaotus puudutas ainult neid intervjueeritavaid, kellelt autor küsis ja uuris, kumma kaudu ta meediatoodet FBs

eelistab tarbida. Vaid üksikud venekeelse meedia mõjualas olevad noored ütlesid, et nende sõbrad ei jaga FBs meediasisu. Intervjuudes ei küsitud, kas pigem vaadatakse FBs sõprade kohta käivat n-ö isiklikku infot või ajakirjanduslikku sisu. Paaril korral mainisid siiski nii noored kui ka täiskasvanud, et vaatavad FBs peaasjalikult oma lähedaste kohta käivat infot ja “uudised” neid seal ei huvita. Autorile tundub, et eeskätt tahetakse Facebookis hankida infot oma sõprade tegemiste kohta ja alles seejärel tarbida ajakirjanduslikku toodet.

N10: “A artikleid tegelikult väga ei jagagi, pigem ikka enda pilte ja niimoodi.”

N25: “Ma arvan, et seal jagatakse pigem selliseid arvamuslugusid või siis mingeid blogipostitusi. Siis keegi on jälle oma hinge puhtaks rääkinud nii öelda. Selliseid asju jagatakse, aga uudiseid enamjaolt mitte.”

Kui aga meediasisu FBi kaudu tarbitakse, siis eelistatakse seda teha läbi sõbralisti liikmete. Sõprade eelistamist põhjendatakse peaasjalikult ühise väärtussüsteemi ja samade huvidega. Sõber on järelikult teinud juba mingi valiku – ta on selekteerija. See, et sõber jagab, annab postitusele justkui lisandväärtuse. Kõlas ka põhjendus, et meediakanal jagab kogu oma sisu ilma valikut tegemata.

N3: “Mõnesmõttes seda, mida sõber jagab, sest et küllap siis noh, ikkagi minuvanused, et küllap siis on teema, mis peaks minule ka huvi pakkuma. Et noh Delfi jagabki seda, mis on noh kõigile mõeldud sellessuhtes. Ma arvan, et rohkem tõmbab pilku ikkagi sõbra jagatud.”

M2: “Nende maitset ma saan ilmselt usaldada, kuna ma tean, et nad on normaalsed inimesed ja niimoodi.”

Ka täiskasvanud leidsid, et FBs tasub rohkem tähelepanu pöörata sõprade jagatud postitustele.

N35: “Ma ei tea, eks ma arvan, et võibolla isegi sellele, mida sõbrad saadavad, ikka neid rohkem vaatan millegipärast. No mulle tundub, et kui ma praegu niimoodi ennast tagasi nagu mõtlen, et siis ma võibolla neid, mis sõbrad saadavad, isegi rohkem vaatan, sest et siis mul alati tekib nagu selline tunne, et ta on nagu midagi sealt leidnud, eksju. Vaata väljaanne saadab lihtsalt niisama, aga kui keegi on juba leidnud, siis on seal järelikult midagi on, et midagi tasuks vaadata.”

Kuigi suur osa sõpradest osaleb uuritavate hinnangul FBs erinevates auhinnakampaaniates, jagades seetõttu spämmi ja rämpspostitusi, siis intervjuudest selgus, et meediasisu jagatakse ikkagi antud hetkel aktuaalsetel ja olulistel teemadel – seda tõid välja ka täiskasvanud.

M2: “Igasugu sellised nagu hetkesündmused, mingid suured uudised. A la näiteks see, et jalgpalli MMi ERR ei kajasta. Seda ikka laigiti ja sheeriti, sellepärast et see on lihtsalt hästi suur asi, mis äkitselt mitte kuskilt tuli või siis selle Erik-Niiles Krossiga, kellega metsikult häda oli siis, kui see alguses tuli, siis seda nägin oma uudistevoo järgi. Mingeid selliseid mõttetuid artikleid nagu ei näe väga. Kõige hiljutisem või hilisem oli mingi fotoseeria mingi jutt Eesti kultuuritegelastest. See, mis neil oligi – mingi teip näo oli peale pandud. Ma ei tea, kas sa tead seda. Seda ma mäletan, aga see oli ka paar päeva tagasi. Peale seda pole nagu mingeid mõistlikke uudiseid olnud.”

M35: “Üldiselt aktuaalsed teemad. Täna näiteks Ukrainaga seotud teemad on väga olulised ja jagamisobjektid. Samamoodi tänane valitsus, ma ei julge seda kriisiks pidada, ja uued läbirääkimised. Väga palju informatsiooni tuleb ka sellest.”

Välismaiste seriaalide kohta noorte hinnangul avalikke postitusi nii palju ei tehta ning telekanalite ja raadiojaamade asemel vahendatakse rohkem trükiajakirjandusest pärinevat infot. Telekanalite ja raadiojaamade puhul jagavad sõbrad rohkem postitusi loosimistega seoses või ka konkreetses telesaates toimuva kohta.

N13: “Just nagu näiteks, et “Sinu nägu kõlab tuttavalt”. Selle kohta nad on suht palju postitanud. Et kuidas Ott Leplandid ja kes nad seal on, midagi teevad. Selle kohta on ilmunud suht palju viimasel ajal.”

Meediakanali postituste eelistajad viitasid oma valitud kanali usaldusväärsusele.

Vastupidiselt sõprade eelistajatele ütlesid kanali eelistajad, et sõbrad jagavad kõike, aga meediakanal teeb mingi valiku.

M3: “Pigem seda, mida on Postimees jaganud, sest noh, sõbrad jagavad vahepeal ikka igasugust kräppi. Et noh Postimehel on tavaliselt ikka mingid mõistlikud uudised seal jagatud.”

N9: “No pigem ma vaatan ikkagi Postimeest, et ta tundub nagu usaldusväärsem (muigab).”

Telekanali juures toodi välja, et sõbra soovitusest jääb väheks – vaja oleks ka antud saate kohta mingit reklaami, treilerit vms.

M1: “Kui keegi ütleb, et see on väga hea, siis ega ma ainult selle pärast ei lähe seda vaatama, ma tahan mingit reklaami näha. Aga reklaam jõuab minuni telekanali kaudu. Ma arvan, et sellist tutvustust tahan ma rohkem telekanalilt, siis ma läheks vaataks selle üle.”

Facebookis muutus väga oluliseks see, kes konkreetne sõber on. Mida lähedasem on kasutaja jaoks jagaja, seda suurema tõenäosusega tema jagatavat infot tarbitakse, sh

meediasisu. Jagaja juures toodi välja erinevaid kriteeriume. Esmalt on oluline, kui

“lähedane” isik ta on – kas tegemist on sugulase või väga hea sõbraga. Teisalt olid jagaja juures olulised ka muud kriteeriumid, näiteks vanus, sugu, haritus. Lisaks mainiti ka varasemat kogemust selle jagaja jagatud infoga.

N25: “Oleneb inimesest, et kui see on keegi lähedane inimene, siis ma loeksin tema oma ennem. See uudiste oma jääb pigem nagu selliseks formaalseks asjaks ja see, mida sõber jagab, tema näitab n-ö austuse selle asja vastu ja ju see on siis lugemist väärt, kui tema seda juba ära märgib.”

N26: “Oleneb inimesest. Kui ma tean, et see inimene on haritud inimene, siis ma ikka teen lahti.”

Taas on oluline mitme teguri koosmõju – kui meediasisu jagab mitu sõpra või sõbrale lisaks ka meediakanal, siis seda suurema tõenäosusega see postitus avatakse.

M6: “Oleneb võib-olla sõbrast ja siis...ma ei tea kah. Oleneb sõbrast jah. No jah, kui sõber jagab ja Postimees jagab, siis sa mõtled, siin peab küll midagi huvitavat olema.”

N7: “Eile oligi see Tallinki asi. Seda vist jagati, ma ei tea, üle 20 sõbra vist jagas seda. Kõik jagasid seda, et ah, ma pean Soome minema, ma nüüd ei julge sõita ja selline loll teema käis kogu aeg. Siis ma mõtlesin, et issand jumal küll.”

Intervjueeritavate hinnangul tulevad FBs esile, kes konkreetselt on sõpradest aktiivsemad meediasisu jagajad, samuti laikijad, kommenteerijad. Ükski antud töö uuritav ei tunnistanud, et oleks ise väga aktiivne ning kuulub nende aktiivsete sõprade sekka. Üldiselt hinnati, et aktiivseid sõpru on sõbralistis umbes 10-20 ringis, mõni mainis ka, et on märganud paari üksikut. Enamjaolt oli noortel sõbralistis üle 100 inimese. Keskmine sõprade arv oli noortel sõbralistis ümardatult ligi 453 ja täiskasvanutel ligi 328 (öeldud vahemiku puhul läks arvesse potentsiaalselt suurem).

N8: “No, see on nagu...on välja kujunenud sellised teatud inimesed, kes lihtsalt jagavad kõike, igasuguseid asju, mingeid ajalehe artikleid jagavad. Ja siis mõnikord vaatad, et appi, kui palju seda jagatakse juba. Aga see on nagu, et mitte kõik, umbes mingi 20 inimest on sellised hästi aktiivsed, kes kogu aeg jagavadki kõike.”

Kahe noormehe sõnul olid FBs aktiivsemad just tüdrukud. Noored tõid korduvalt välja, et aktiivsemad jagajad on neist vanuse poolest nooremad – alg- ja põhikooli õpilased.

Nn sarijagajad levitavad noorte sõnul FBs palju “Kättemaksukontori” postitusi.

M7: “No ma ei peaks ennast kuigi aktiivseks Facebookis. Aga noh, sõpru on palju Facebookis. Osad on aktiivsed, osad ei ole. Osad on ikka kõvasti aktiivsemad, eriti tüdrukud.”

N9: “No see oleneb minu arvates pigem vanuseastmest. Et need, kes on nagu noh nooremad, mingi no klassi kaupa on 7–9 klass, need on täiesti nagu, nad on nagu mingid sarijagajad. Nad nagu kogu aeg midagi jagavad, aga aga ma arvan, et minuvanused, meie nagu pigem enam ei jaga neid asju.”

Igal Facebooki kasutajal on keskkonnas oma välja kujunenud reputatsioon ja maine.

Tundus, et teiste kasutajate tegevust hinnati ja sildistati või lahterdati – seda nii noorte kui ka täiskasvanute poolt. Kui infot jagab sõber, kes seda väga tihti ei tee, siis tundus uuritavatele, et see peab olema oluline info.

N4: “Nagu, kui on inimene, kes tavaliselt ei jaga väga tihti ja kes jagab mingit lugu, siis see peab mingis mõttes tähtis või eriline olema. Siis ma kindlasti loen seda. Sest kui see ei ole see, kes iga päev jagab midagi.”

N36: “Selles suhtes, et kindlasti on välja kujunenud, et kes jagab aktiivsemalt oma pilte ja oma tööd. On selliseid, kes sellist infot kunagi ei pane, pigem jagavadki mingisuguseid arvamusi. Kes jagab niisama, kes avaldab oma arvamust või tahab tekitada justkui diskussiooni. Võib öelda küll, et mõnelt inimeselt tulevad oluliselt sisulisemad asjad või oluliselt huvipakkuvamad asjad kui mõnelt teiselt.”

Negatiivne kogemus kellegi jagatud infoga jäeti meelde.

N2: “A ükskord, viimane kord ma vaatasin just hästi lolli postitust. Mul oli see Naine24...oli mingi kümme põhjust, et miks eesti mehed on halvad või midagi sellist. Ja siis ma natuke huvi pärast vaatasin ja kommentaarides keegi oli pannud, et number 3 on nii tõsi vms ja siis, aga see oli kohutav. Ma ei tee seda enam kunagi. Ehk see oleneb nagu sellest isikust ka.”

Sõbralisti juures võis täheldada, et noored intervjueeritavad nentisid, et sõbralistist on vaid osa neile lähedased isikud ja kõik ei olegi “sõbrad” selle klassikalises tähenduses.

Sama tunnistas ka mitu täiskasvanut.

M11: “Sellest numbrist neid, kellega ehk mingi kord kuu või paari jooksul kokku puutun, on 40-50 protsenti. Kuna ma tegelen ka mõne organisatsiooniga, siis on seal sellepärast päris palju inimesi, liikmeid. Et kõik ei olegi sõbrad.”

M34: (muheleb) “Ütleme niimoodi, et see sõbralist on selline, et ega ma ise ei ole kedagi sõbraks võtnud. Mind on nagu sõbraks võetud ja siis ma lihtsalt olen ta kinnitanud, aga ega mind eriti ei huvita, millega nad tegelevad. Et ütleme oma sõbrad, kellega me suhtleme, siis selleks on telefon.”

6 noort tunnistasid, et on oma sõpru Facebookis kustutanud. 10 noort olid sõprade jagatud info piiramiseks neid kas blokeerinud või vähendanud nende tehtud postituste jõudmist oma uudisvoogu.

M4: “Ma puhastasin enda sõbralisti ära, ebavajalikud inimesed võtsin välja ja kokku on kuskil 80 nagu nii-öelda lähemat inimest, kellega ma siis nagu kontakti tahan hoida.”

N25: “Ma just koristasin ja nüüd on 105. /.../ Just. Ma käisin vahetusaastal ja ma sain sealt väga palju sõbralisti juurde, aga ma enam nendega üldse ei suhtle ja ma arvan, et nad ei pea teadma, mida ma teen. Siis ma nagu võtsin nad sealt kõik ära.”

Täiskasvanud piiravad samuti oma sõbralisti FBs. Üks täiskasvanu oli sõpru kustutanud, viis olid sõprade tegevusi kuidagi piiranud, kas neid või nende mängutaotlusi blokeerinud või uudisvoost eemaldanud.

M30: “Ma ei tea, ma nagu ei näe otsest vajadust, et jee, nüüd jälle laigin ja-ja siis no ma olen päris palju oma sõpru ära kustutanud, kes nagu reostavad liialt palju. Umbes, et vaata, ma pildistasin seent ja vaata, nüüd teine seen ja oi ilus seen. Issand jumal, kamoon noh. Et siis ma lihtsalt, noh sorri. Mul pole vaja seda oma seinale reostama seda, et-et siis ma lihtsalt mõned oma tuttavad olen ära kustutanud.”

M29: “Jah, ma olen teatud inimesed nagu, kes liiga palju mingisuguseid asju jagavad, massiliselt, siis lihtsalt need inimesed blokeerin lihtsalt ära. Et ma ei taha nende seda saada, et igasugused mängud ja-ja noh, ma ei tea, seal teinekord tuleb nagu järjest, midagi jagatakse, et noh täiesti valimatult. Lihtsalt blokeerin need inimesed ära nagu.”

Üks täiskasvanu polnud sõprade piiramise võimalustest nagu uudisvoost eemaldamine ka teadlik.

M34: “Seda saab teha vä? (naerab) Ma räägin, minule on Facebook, on täiesti must maa. Minule on see, et ta minu jaoks on ta, lihtsalt ongi see, et näen, inimene suhtleb minuga. Ei, mina ei loe, ei laigi.”