• Keine Ergebnisse gefunden

3.4.   F ACEBOOKIS  JAGATUD  MEEDIASISULE  REAGEERIMINE

3.4.2 Edasi jagamine

 

Need Facebooki kasutajad, kes keskkonnas mõne meediakanali toodangut ise edasi jagasid ehk sheerisid, võtsid sellega justkui mingi rolli täita. Enamjaolt nad seda endale ka teadvustasid. Märkimisväärselt suur oli siiski nende hulk, kes enda sõnutsi pole mitte kunagi FBs mõne meediakanali pakutava sisuga postitust edasi jaganud – 22 noort ja 6 täiskasvanud intervjueeritavat. Valdav osa nimetas end väga harvaks jagajaks (korra kuus või harvem), määretledes enda pigem vaatleja ja jälgijana ning eelistades laikida. Seega jäid vaid üksikud aktiivsed jagajad. Peamiselt öeldi, et FBs jagatakse rohkem infot iseenda tegevuste kohta, mitte meediateavet. Suure osa moodustasid mittejagavatest noortest kakskeelsed õpilased, kes enda sõnutsi jagasid infot pigem Vene suhtlusportaalis VKontakte. Samalaadselt meediakanalite laikimisele põhjendati ka vähest sheerimist sooviga hoida oma nn virtuaalset jälge võimalikult väiksena. See viitab, et väheaktiivselt käitutakse pigem just privaatsuse säilitamise huvides.

N5: “Facebook on tegelikult selline, et seal on liiga palju isiklikku informatsiooni üleval. Et ma ei tahaks väga, et täiesti suvaline inimene võib ikkagi sinu kohta päris palju teada saada. Ma ise olen ka ikka teiste leheküljele läinud ja vaadanud, mis nad jagavad ja siis ma mõtlen, et issand jumal. Siis ma mõtlen, et ma ei tahaks seda.”

M11: “Ma pole ka väga tihe postitaja, pigem nagu jälgija ja vaatleja staatuses seal. Ise ei ole väga aktiivne postitaja.”

Teisalt leidus ka jagamise funktsiooni kritiseerijaid, kes ei näinud sel tegevusel perspektiivi.

M1: “Ei, mulle ei meeldi üldse see. Ei. Ma vist olen võib-olla heal juhul ühte artiklit sheerinud, aga ma ei tea, see tundub siuke pooltobe minu arust, aga ma ei tea.”

M2: “Ei postita ka. See ongi mul lihtsalt, et mis teised on rääkinud ja siis suhtlemiseks. Aga ise mulle ei meeldi väga midagi sellist sinna postitada, ma tunnen ennast imelikult. Ma ei tea, võibolla mu sõprusringkond on peamiselt selline, kes...jah, minusugused, kellele ei meeldi jagada ja sheerida ja laikida kõike.”

Leidusid üks noor ja üks täiskasvanu, kes eelistasid laikimisele sheerimist. M26 jagas FBs umbes 3-4 korda nädalas peamiselt terviseteemalisi artikleid, mis ta leidis Delfist.

M26: “Ma pigem olen ise jaganud. Ei laigi seal väga midagi./.../ Kui see

artikkel mulle meeldib, siis ma jagan jah tavaliselt.”

N2: “Kui on mingi minu minu meelest oluline uudis, mida ma tahan, et teised ka näeksid, siis ma sheerin, aga ma üldiselt ei laigi ega kommenteeri.”

Edasi võib neid harvu jagajaid vaadelda teatud rollides. Nn rollid said määratletud selle põhjal, kuidas intervjueeritavad ise kirjeldasid, mis eesmärgil nad midagi jagasid FBs ning mida konkreetset nad olid hiljuti sheerinud. Rohkem oli jagatud ikkagi trükiväljaannetest saadud infot, harvem telesaadete ja raadio kohta.

Sõnumitooja

Esmalt muutub tavakasutaja Facebookis mõistagi omamoodi sõnumitoojaks ja informeerijaks – näis, et ka noored tajusid seda positsiooni. Siinjuures on oluline aspekt taas kiirus – infot jagati just siis, kui keegi teine ei olnud sellele FBs veel tähelepanu pööranud. Tähtis ei ole ainult kiirus, vaid ka mõjukus, olulise informatsiooni edastamine.

N4: “Kui see on tõesti midagi, millest ma arvan, et teised inimesed ei ole veel teadlikud, et ma arvan, et ma olen esimene, kes seda võis lugeda. Siis ma jagan seda. Aga kui ma olen näinud, et juba mingi 4-5 minu sõpra on seda jaganud, siis ma ei hakka ise jagama seda, nagu miks? /.../ Ma ei jaga sellepärast, et laike saada. Ma mõtlen, et lihtsalt sellepärast, et teisi kiiremini informeerida.”

M8: “Veebilehelt vist ikka, sest nagu rohkem jagatakse neid traagilisemaid ja mis nagu haaravad rohkem. /.../ Mis mõjutab rohkem inimesi, neid jagatakse rohkem.”

Moekuulutaja

Informeerija roll võis kitsamalt tähendada ka seda, et üritatakse moekuulutaja kombel sõpru kurssi viia kõikvõimalike uuendustega – uute tehnoloogiliste seadmete müügile tulekuga, uue seriaali hooaja ilmumisega ja muu taolisega.

M8: “Jah, kui Tehnikaamaailmas on mingi uus tehniline vidin välja tulnud, siis seda jagan ja mõnda põnevat uudist, mis mind ja minu sõpru mõjutab.”

Arutleja ja teema püstitaja

Arutleja jagab meediateavet eesmärgiga avaldada oma arvamust ja mõtiskleda oma auditooriumi ees antud teemal. Arutleja võib tahta üles tõsta mõnda teemat, et teised oma mõtteid avaldaksid või pöörata tähelepanu vähe kajastatud teemale. Autorile tundus, et arutleja jagab pigem artikleid, mis ühtivad tema enda seisukohtadega – seega

võib ta olla ka mõne isiku või rühma toetaja positsioonis. Arutleja alla kuulub ka lugemissoovituste jagaja, kes tahab teistele edastada lihtsalt “head kirjatööd”.

N1: “Viimati oli see Sirbi meeleavalduse pildid, et need olid väga-väga lahedad ja kuna ma ise tegelen fotograafiaga, siis see nagu rohkem läks hinge.”

N3: “Mingit kooliteemalist ma vist sheerisin, kus oli midagi nende haridusreformide kohta. Et kuna mind see puudutab, siis selle kohta ma avaldan arvamust ka.”

M3: “Mõnikord, kui on mingi hästi hea uudis olnud ja tundub kuidagi niimoodi, et on jäänud vähe kajastamata, ma jagan küll.”

M32: “No vot see, mis mulje artikkel mulle endale jätab, eks. Et kui ma tunnen, et see on hästi kirjutatud, et mulle läheb nagu väga hästi peale, siis ma nagu panen sinna oma kommentaari juurde ja panen sinna Facebooki lingi ka üles, et minu arvates nagu hea, et lugege. /.../ Mis see oli viimane artikkel, mida ma jagasin, oli see Allan Martinson, kui ta ironiseeris seda ee maksumuudatuste asja, siis seda ma näiteks ise jagasin, ja-ja siis jagasin ka ükskord seda Sten Tamkivi mingit “Mis oleks kui”, oli üks artikkel tal.”

N35: “Ja siis olen ka jaganud paar korda näiteks Andrus Kivirähki kolumni ja siis veel mingisuguseid...jah ja üldse mingisuguseid kolumne, mis mulle on meeldinud. Vot neid, mõned olen veel jaganud. Alles hiljuti jagasin veel ühte sellist kolumni näiteks. Lembit Ulfsaki kolumn või mingi lugu oli. Seda ma jah jagasin Facebookis.”

Manitseja

Manitseja eesmärk on jagamisega kedagi hoiatada, korrale kutsuda või teavitada millestki eluliselt vajalikust. Üks noor tõi välja, et tema sõbrad jagavad palju manitsevaid postitusi. Manitseja juurde võib tuua ka teatava harija või õpetaja positsiooni – mitu täiskasvanut jagasid terviseteemalisi artikleid.

M8: “Siis mingid liiklusõnnetused, kui midagi on juhtunud ja seda jagad, et sõbrad ka vaataksid, mida mitte autoga teha.”

N10: “Üks oli see, et mingi tuntud, ma ei mäleta, äkki Ukraina ajakirjanik oli alguses selline noh hästi kena sellise välimusega, aga siis tal tekkis anoreksia ja mingid sellised asjad ja siis ta kartis, noh hirmud igasugused. Siis ta hakkas solaariumit kasutama ja siis seal oli nagu võrdlus, milline ta oli enne, et ta oli tõesti hästi kena, blondid juuksed, ja siis milline ta oli pärast, et ta oli tõesti hästi kõhn ja selline. Noh ühesõnaga nagu tänapäeva noored kasutavad hästi palju solaariumit. Lihtsalt nagu, ma ei tea, tundus selline õpetlik lugu, et siis panin.”

Meelelahutaja

Meelelahutaja ainuke eesmärk on jagamisega teisi naerutada. Meelelahutaja rollis olid olnud 3 noort ja ka 2 täiskasvanut. Meelelahutaja jagab ka ehmatavaid või jahmatavaid, pisut šokeerivaid teateid.

N9: “See oli siis, kui nüüd see ee...see Paul Walker ära suri ja siis nüüd tahetakse seda, arutatakse, et see Justin Bieber läheb tema asemele. Seda ma jagasin (naerab). See tundus mulle nii ajuvaba. Aga jah, muud vist ei ole, viimasel ajal ei ole muud küll jaganud.”

N31: “Pigem mingeid naljaartikleid. Et mingeid ee eriti idiootlikke nagu väljendusi või mingeid siukseid.”

Tähelepanu tõmbaja

Tähelepanu tõmbaja soovib oma jagamistega tõmmata iseenda või oma lähedaste tegemistele teiste kasutajate tähelepanu. Kõige enam ehk neljal korral toodi seda välja sporditeemaliste artiklite jagamisel, mis olid seotud mõne lähedase isikuga.

Tähelepanu tõmmati ka teistes olukordades, nt korraldati kontserti ja sellega seotud artiklit jagati FBs.

M10: “Ma kaldun arvama, et kaldub spordivaldkonda, et kuna ise ka tegelen, siis huvitab selline asi. Viimati ma jagasin Postimehe videot, kuna mul vend tegeleb sportliku vabavõitlusega, siis Postimees tegi nagu videoblogi ja mul vend ka osales seal võitlejana ja siis ma vaatasin kõiki neid videoblogisid ja jagasin neid.”

N12: “Viimane, mida ma jagasin, oligi see, et me korraldame seda heategevuslikku kontserti ja siis sellest oli artikkel, seda ma jagasin.”

Firma promoja

Ühe täiskasvanu kaudu tõusis esile, et Facebooki kaudu üritatakse ka omaenda isiklikke töötegemisi promoda ja teha näiteks reklaami enda firmale vms.

N28: “Minu arvates on see niivõrd tüütu. Tähendab minule on nii tüütu, kui ma teen jälle lahti ja seal on sada asja ja siis igaks juhuks vaatad üle. Et ma lihtsalt ei taha teisi tüüdata. Noh, kui ma jagan, siis ma jagan jah mingeid firma asju, et jube soodsalt saad, et noh, aga see on ka kõik.”

Uurija küsimusele, millist meediateabega postitust Te viimati olete jaganud, vastati korduvalt kadunud koera või pere otsivate kassipoegade teemalistele postitustele viidates (seda mainisid eranditult ainult naissoost õpilased ja üks täiskasvanu: N5;

N21; N25; N29), samuti korteriotsinguga seotud või muudele kellegi abistamiseks ja

aitamiseks loodud postitustele. Nende algallikas polnud aga mõni meediakanal, vaid eraisik, organisatsioon vms.

N5: “Ee, ma jagan pigem selliseid uudiseid, kus keegi vajab abi. Et näiteks, kui kellelgi on koer või kass kadunud ja siis ta on ka siit samast kandist, siis ma olen jaganud ja siis, kui kellelgi põleb kodu ära või keegi on õnnetuses viga saanud, et siis on kontonumber ja selliseid asju.”

Jagamise osas tuli intervjuudest mitu korda välja teinegi huvitav asjaolu – meediasisu jagatakse ka privaatsetes vestlustes. See tähendab, et üks kasutaja lisab teisele kasutajale URL lingi mõne konkreetse artikli või videoklipiga vms.

N23: “Tihti ma saadan neile just chat’is neid, et mitte nagu seinale. Et siis nad nagu vastavad ja noh naeravad või noh kommenteerivad midagi.“