• Keine Ergebnisse gefunden

3. Tulemused

3.3. Motivatsioon fännilehtedel tegutsemiseks

Järgnevates alapeatükkides annan ülevaate Facebooki kasutajate motivatsioonist fännilehtedel tegutsemisele ning osalemisest kampaaniates ja võidumängudes.

3.3.1. Tegutsemine fännilehel

Enamik Facebooki kasutajaid otseselt fännilehtedel ei tegutsegi, vaid saavad kogu vajaliku informatsiooni oma uudisvoost fännilehtede postituste näol. Nii ei mängi kõige olulisemat rolli fännilehtedele lisatud informatsioon, vaid sisu, mida ettevõte oma postitustega loob.

(N1): /…/ sest minu jaoks Facebook eelkõige ei ole nagu see koht, kus saab käia ja kedagi fännata ja mingit ja noh mingit ja ma pole näiteks siuke inimene, kes mingit lotot mängiks, ja mingites kampaaniates osaleda või endast väga palju infot välja jagada, et Facebookis ma käingi ja jälgin, mis seal toimub ja mulle sellest newsfeed’st ja wall’ist täitsa piisab.

Facebooki kasutajad lähevad fännilehtedele ise kahel juhul. Esiteks, kui uudisvoos on mõni põneva või huvitava sisuga postitus, mis köidab edasi lugema. Sellega leidis kinnitust eelnevas punktis välja toodud postituste olulisus.

(N9): Ää newsfeed’i kaudu lähen, kui üldse lähen. Trükin sisse võib-olla kuus korra üldse sinna midagi.

Teiseks, kui on tegemist nende endaga väga emotsionaalselt seotud fännilehtedega. Viimasel juhul kasutavad fännid Facebookis otsinguriba. Näiteks intervjueeritav M5 on ise fännilehe administraator.

(M5): Mmm, ei, kui ma nüüd mõnda põhiasja tahan, siis ma seal lähen nõnda nagu jah ikka nagu jah search’i peale. Näiteks Studentdays. Vajutan lihtsalt kähku „stu“ ära ja siis tuleb ...

Peamiseks tegevuseks fännilehtedel on postituste ja ka uudiste lugemine ning lisainfo vaatamine. Koos postitustega vaadatakse üle ka teiste fännide kommentaarid.

(N1): /…/ et siis ma vaatan need positused üle ja loen aeg-ajalt kommentaare, mida inimesed on kommenteerinud ja kui on mõni link, siis vaatan linke ja siis kui on, pakub huvi, siis loen.

Järgmisena käiakse fännilehel end kursis hoidmas sooduspakkumistega, fännimängudega ehk kõikide tegevustega, mille käigus on võimalik midagi võita.

68 (N8): No edasi on ta mul eelkõige sellepärast seal, nendes, kuna on teatud reisimisplaanid ka olemas ja nad seal lehe peal tihti pakuvad mingid ee ekspromt sooduspakkumisi, mis vahel võivad väga head olla ja vahel sobib, siis ma mm miks mitte, et reisidega kursis olla ja saadagi see pakkumine.

(N9): Soodustusi käin otsimas, kellele ei meeldiks endale midagi meelepärast odavamalt saada, no kui on antud võimalus, siis ilmselgelt tuleb seda ju kasutada.

Intervjueeritavatest neli Facebooki kasutajat käib fännilehel ise postitamas ja sama suur osa ei tee fännilehtedel mitte midagi ehk fännilehed seisavad nende kasutajaprofiilidel staatiliselt.

(N12): Vahepeal, kui ma käin Mökus ja ma mõne hea pildi saan, siis ma postitan ise sinna, selle fännifotode alla... niisama.

(M10): Mitte midagi üldiselt ei tee, niisama seisavad.

Erandina saab tuua kasutaja N7 kasutuspraktika, kes käibki heategevusliku eesmärgiga fännilehtedel selleks, et jagada infot loomadest oma kontaktidele.

(N7): nii et kui mingi kass otsib kodu, siis on ju hea, kui mida rohkem seda reklaamid ja mida rohkem ta kuskil interneti avarustes on, seda suurem tõenäosus on tal kodu leida või mingit abi saad, on ju. Et noh kasside turvakodu lehekülg jääb paraku alati nagu väheseks, sest liiga paljud inimesed ei tea seda, ei satu sinna, aga Facebook on põhimõtteliselt ülemaailmne, et keegi ikka näeb seda ja noh põhimõtteliselt ee see ongi mu eesmärk nagu jagada infot loomade kohta, kes vajavad abi.

3.3.2. Osalemine kampaaniates ja võidumängudes

Pea kõik intervjueeritavatest on Facebookis osa võtnud ettevõtete või organisatsioonide tehtud kampaaniates või võidumängudes, mõned vähem, mõned rohkem, kuid osalemise põhjused sõltuvad eelkõige kasutajast. Kampaaniad seisnevad tavaliselt like’imisel, jagamisel ja vahel ka tuleb midagi kommenteerida või kirjutada postitusi.

Kõige tähtsama põhjusena saab välja tuua piisavalt motiveeriva auhinna ehk kui inimene reaalselt tahab ja vajab auhinnaks olevat toodet/teenust.

(M11): Kindlasti mitte võita endale mingit suvalise pudi-padi lihtsalt võitmise nimel, vaid pigem see, mida ma reaalselt vajan või mida ma sooviks saada või sooviks tegeleda sellise asjaga. Siis ongi näiteks mingi langevarjuhüpe, siis ma väga tahaks sellest

osaleda, sest ma tahaks väga langevarjuga hüpata. Kui pakutakse mingit, ma ei tea, kalariista komplekti, siis mind nagu eriti ei ahvatle see teema.

Veel võib põhjusena välja tuua pelgalt inimeste huvi, et kas üldse on võimalik võita midagi nende mängude kaudu. Seega viivad kasutajad omal käel läbi väikseid eksperimente.

(N3): See ajendaski, et kuna mu sõbrad kogu aeg jagasid, see ajas mind pisut närvi.. Jaa, just, reklaam. Ja siis ma küsisingi nende nurisemise mõttes, et kuidas, kas on mõtet ka ja siis kõik kirjutasid igast, et „On mõtet, on mõtet“ ja ma mõtlesin, et ma proovin, et kas siis on või ei ole.

Vahel ajendab Facebooki kasutajaid mängudest osa võtma ka sõprade aktiivsus, ilmselt nähakse, et sõbrad võtavad millestki osa ja sellega tõuseb ka kasutaja huvi mõne tarbijamängu või kampaania vastu ning proovitakse ka osaleda. Teise võimalusena on auhind piisavalt suur, et enda või sõbra võidu korral läheb auhind jagamisele.

(N1): Ilmselt see, et selle kohta oli wall’il mingi info ja ma vaatasin ja mu sõbrad ka osalesid seal, et võiks ka, miks mitte.

Kuid näiteks intervjueeritav M10 tõi välja, et tema enam niipalju ei osale erinevates tarbijamängudes, sest osalejaid on järsku nii palju juurde tekkinud ja võiduvõimalused on tunduvalt kahanenud võrreldes varasemaga.

(M10): Ma ei tea, ei ole nagu... pigem nagu see, et neid osalejaid on tekkinud nii palju juurde, et võidušansid on muutunud nii väikseks. Varem, kui oli neid liikmeid vähe, siis olid võiduvõimalused palju suuremad.

3.3.3. Jagatav sisu

Enamik jagatavast sisust tuleneb erinevatest kampaaniatest ja tarbijamängudest, millel osalemiseks on kohustuslik jagada ettevõtte või organisatsiooni linki, pilti või postitust, millest tulenevalt on jagatav sisu suures osas kommertslik.

(N9): Äää, nii palju olengi, kui on öeldud, et öö jaga, et siis sa võid võita. Ma rohkem ei jaga siukest saasta.

.

70 Järgmisena jagatakse asju, mis kas iseloomustavad kasutajat või kui kasutaja peab sisu nii oluliseks, et kõik tema kontaktid peaksid seda nägema. Viimane aspekt jaotub kaheks, kas jagatav sisu peab andma hea emotsiooni või toimima tõsisema üleskutsena ning sisu edastamata jätmine mõjutab suuresti kellegi teise elukvaliteeti. Seega Facebooki kasutajad jagavad sisu, mis omab nende jaoks väärtust.

(M5): Olen küll. Aga see ongi see, et kui seal on mingi hea video või hea point, et siis on... siis on see ... nagu endale ka.

(N2): Ainuke asi, mida ma tean, mida ma olen jaganud, on, on, on näiteks öö vahepeal oli seal mingisugune mees oli vist kadunud. Et öö noh mingi kasutaja oli üles pannud pildid, et kui, kas kellelgi on informatsiooni. No kui nagu siuksed tõsisemad asjad on, siis ma olen nagu jaganud, aga noh, siukest nagu.

Veel jagatakse sõprade asju ning endale emotsionaalselt lähedaste ettevõtete või organisatsioonide loodud sisu. Nagu eelnevaltki on uuringu tulemustest välja tulnud, omavad sõbrad Facebooki kasutuspraktikate kujunemisel olulist rolli.

(N7): ma jagan näiteks siukest asja kui keegi mu tuttavatest on postitanud oma seinale, et ta otsib korterit, siis ma jagan seda, et tal oleks suurem tõenäosus seda leida /…/.

(M11): No, see sõltus, kas see on minu sõbra või tuttava firma, mis vajab reklaamimist.

Üldiselt Facebooki kasutajad teiste jagatud sisu eriti tähele ei pane, eriti veel siis kui see on kommertslik. Silma hakkavad taolised postitused, mida on uudisvoogu kogunenud juba rohkem kui üks. Seega ettevõtete eesmärk kampaaniate kaudu rohkemate inimesteni jõuda ei toimiks, kui just pole auhinnaks midagi motiveerivat.

(N9): /…/ panen tähele neid alles siis, kui neid on seina peal rohkem kui kolm. Et kui on mingi, kui on rohkem kui kaks või kolm minu sõpra like’inud mingisugust konkreetset kampaaniat, siis ma klikin lahti selle, mis asi see on. Sest et ää varem see mind ei huvita.

Maa pigem, ma ei pane neid isegi tähele enam /…/.

Veel pannakse tähele seda, kui sõbrad on jaganud enda tegemistega seotud asju ja siis loetakse neid suurema huviga, sest sõprade ja lähedaste tegemistega soovitakse kursis olla ja vajadusel ka ise nende tegemiste kohta sõna sekka öelda.

(N2): Kusjuures ma ütlen, noh, see, mis on hästi aktuaalne sõprade seas, on, sellepärast mul üks sõber on lihtsalt seal vist mänedžer või mingi tegelane, et on see BändCämpi asi, seda nagu jagatakse palju.

Uurimustulemustest selgus, et enamik kasutajaid on osalenud Facebookis ettevõtete loodud tarbijamängudes ja kampaaniates, millest tuleb ka enamik jagatavast kommertssisust.

Järgnevas peatükis käsitlen fännamise oletatavat mõju tarbimisele.