• Keine Ergebnisse gefunden

3. Tulemused

3.1. Facebooki kasutamise üldised tendentsid

3.1.3. Facebook infokanalina

Facebooki kasutajatele jäävad uudisvoos eelkõige silma visuaalsed aspektid, nagu pildid ja videod. Aasranna (2010) uuringust tuli välja, et 66% ehk 210 postitusega püüdsid ettevõtted tagada jälgijate pikaajalisemat huvi sõnumi vastu, lisades tekstitilise postitusele ka foto, video või viite algallikale. Seega võib öelda, et visuaali lisamine postitustele tagab Facebooki kasutajate suurema tähelepanu. Järgmisena märgatakse reklaami ja kampaaniad, eriti aga jagamiskampaaniaid. Märgatakse veel staatuse uuendusi, eriti kui need on lühikesed ja tabavad ning kuuluvad sõpradele. Seega märgatakse eelkõige asju, mis on visuaalselt silmapaistvad, mida on uudisvoos rohkem kui üks ning mis on lühikesed ja tabavad.

(N4): Ma eeldan, et kõik, mis on visuaalne, et siis kellegi, kellegi pildid, kes on uusi pilte ülesse pannud, et eelkõige visuaalne.

Kaks vastajat N7 ja N13 ütlesid, et nemad märkavad esimese asjana inimeste nn jaburaid ja tobedaid postitusi, mida ei peaks nende arvates üldse tegema. Seega ei ole nende kahe kasutaja jaoks Facebook koht, kus oma eraelust liigset infot avaldada.

(N7): Näiteks seda, et inimestel ei ole midagi targemat teha, kui oma mkm.. ok, ma üritan viisakalt öelda...Oma essil käimist kirjutada. /…/ Selles suhtes, et mind hullult häirib see, et näiteks, et kõik inimesed kirjutavad nii siukseid isiklikke asju /…/ enam-vähem, et ee kõik kirjutatakse sinna sisse ära, et ma lähen nüüd hambaid pesema, head ööd ja ma lähen nüüd kuradi, ma ei tea, Tartusse ja head ööd ja ma ei tea, no siukseid asju märkan, need käivad nii närvidele mulle

Facebooki kasutajad organiseerivad oma uudisvoogu enamasti sellega, et peidavad mõne ebavajaliku või tüütut rakenduse, enamasti on nendeks mängud, nagu „FarmVille“, „Cafe World“ jms. Samuti muudetakse kasutajakonto privaatsusseadeid, et endast mitte liiga palju infot avaldada.

56 (M5): Farmi mängu hide’isin ka välja (naerab), sest seda tuli üüratult palju. See oli siis, kui ma wall’il pealt lugesin asju, mis nagu tulid. Siis seal oli kuidagi üle ühe postituse /…/.

Kasutajad, kes teevad liialt rämpspostitusi või kellele ei soovita infot avaldada, blokeeritakse ning fännilehed, mis on muutunud ajapikku tüütuks ja reostavad seina ebavajaliku infoga, kustutakse. Seega ettevõtted või organisatsioonid, kes hakkavad tihti postitusi tegema kasutajatele ebavajaliku infoga, eemaldatakse kontaktide hulgast.

(N9): See tähendab seda, et kui tuleb palju sisutut infot… millegi kohta, mis mind ei huvita, millega ma olen kunagi liitund, et ma oleksin, et mul oleks olnud võimalus võita midagi ja kui see mind tegelikult enam ei huvita, siis ma lihtsalt võtan ennast sealt maha /…/.

Välja saab tuua ka erandlikke kasutuspraktikaid, näiteks intervjueeritav N4 kasutab spetsiaalset rakendust, mis on arvutisse allalaaditud ja mis puhastab automaatselt tema profiili seina vähem tähtsatest postitustest, nagu lehekülje ja profiili uuendused. Samas vastajad M5 ja N8 muutsid Facebooki seadeid nii, et ta seinale ilmuksid kõigi kasutajate ja fännilehtede postitused. Kuna Facebook teeb ise valiku, keda ta kuvab kasutaja uudisvood, kui kontakte ja fännilehti on palju, siis nendele kahele kasutajale tundus, et nendeni ei jõua piisavalt informatsiooni.

(M5): Maksimumi, maksimumi peale on mul pandud see lehe seadetest, näen kõiki postitusi.

Facebookis otsitakse infot juurde eelkõige sõprade kohta, kes elavad kaugemal või kellega pole ammu suheldud, ning tutvutakse uute tuttavate kasutajaprofiilidega ehk tehakse nn tausta uuringut. Niisiis lubab Facebook geograafilisest asukohast olenemata olla kursis lähedaste tegemistega, kes asuvad kaugemal, ning kuna inimesed avaldavad Facebookis enda kohta suhteliselt palju informatsiooni, siis on teistel kasutajatel lihtne teha nn taustauuringut uute tuttavate või ka töötajate kohta.

(N1): Et võib-olla siis neid nagu ja samas jälle noh neid võib-olla teadlikult, küll jah neid, et noh, samas need, keda tihti ei näe, siis on jälle huvitav nagu, nagu teada saada, mis nende elus toimub /…/.

(M6): /…/ ma arvan...mida ma teen, on et kui on kellegagi ühendust võtta vaja, mingisugusest asutusest, et siis vaataks vaatan küll, et kes see inimene on või kui keegi

teeb mingisuguse vastu pakkumise, et siis inimeste nii-öelda backround’i ...on lihtne uurida /…/.

Lisainfot otsitakse ka erinevate ürituste kohta, soovitakse teada saada, millised Facebooki kasutajad üritustel osalevad ja kas on esinejate kohta lisainformatsiooni.

(N3): /…/ näiteks siis, kui on toimumas mingisugune hea kontsert ja siis mul on vaja infot selle kohta ja ma võin otsida seda Facebookist, loomulikult ma võin ka guugeldada, aga Facebookist ma juba näen, kes mu sõpradest sinna lähevad ja noh see on selline mugav viis.

Kuid üks kasutaja M6 tõi välja, et ta saab ürituste kutseid liialt palju ja ta arvab, et temale olulised üritused ei jõua enam temani.

(M6): /…/ see kutsete asi on juba suhteliset üle käte läind. Et neid kutseid on nii palju, et kuna, et kui ka on a nagu siuke üritus, kus ... Tähendab mulle tulevad siuksed kutsed, mis ei ole, ei ole minu huvidega kuidagi seotud ja… mõni kutse, mis on, et see, et seda ma ei pane seetõttu tähele.

Veel otsitakse infot selle kohta, mis seostub otseselt kasutaja hobidega või siis juba tööga, vaadatakse kas konkurente või koostööpartnereid ning loodetakse kursis olla nende tegevusega. Seega on Facebooki keskkond lihtne vahend enese positsioneerimiseks turul.

(M5): Kui otsin, siis otsingi ainult enda nagu tööalast asja, et mingisugust /…/ Tead, varem muidugi otsisin ja vaatasin enam-vähem, kas kellelgi on konkurenti, et kellel on mingi reklaamifirmaga tehtud mingit ... asja.

Erandina saab välja tuua kasutajad N1 ja N9. Kasutaja N1 peab Facebooki omamoodi otsingumootoriks nagu nn asendus Google’iks ja N9 leidis, et kõik on Facebookis olemas, et keda tänapäeval Facebookis ei ole, seda ei ole olemas. Sama tõi välja ka Weber (2009), kelle arvates peavad ettevõtted tegutsema seal, kus on nende kliendid, sest inimesed soovivad ühenduda oma lemmiktoodete ja -brändidega ning nad soovivad dialoogi ja seda 24/7.

(N9): …põhimõtteliselt on ju nii, kes Facebookis ei ole või firma, mida Facebookis ei ole, see ei ole väga tõsiselt võetav ju. Isegi Eesti president on meil Facebookis. Seega otsin küll jah.

58