• Keine Ergebnisse gefunden

3. Tulemused

3.5. Kasutajatüübid

Empiirilise analüüsi käigus tuli välja omadusi, mis kordusid Facebooki kasutajate kasutuspraktikates, nende põhjal sai teha üldistusi ja luua 6 kasutajatüüpi. Üks kasutaja võib olla segu mitmest kasutajatüübist, kuid siinkohal tõin välja domineerivamad.

Sotsiaalne aktivist on Facebookis ainult heategevuslikult eesmärgil. Ta postitab harva midagi isiklikku ja enda kasutajaprofiilile ta ka väga palju infot üles ei pane. Seevastu jagab sotsiaalne aktivist ohtralt erinevate organisatsioonide, mis talle südamelähedased on, pilte ja

viiteid. Praegusel juhul siis erinevate varjupaikade ja karusnahavastaste liikumiste materjali.

Ennast peab sotsiaalne aktivist tüütuks maailmaparandajaks, kes püüab pidevalt pildis olla ja arvab, et häirib sellega tavakasutajaid. Sotsiaalne aktivist Facebookis mängudes ei osale, kui siis ainult suuremates sotsiaalsetes kampaaniates.

(N7): Tüütu, sest ma usun, et paljudele inimestele /.../ ei paku pinget need erinevad lingid ja asjad, mida ma neile saadan ja, et ma jagan neid ee igasuguseid kasside ja koerte ja muude loomade neid ee abistamise linke, erinevaid loomakaitseseltsi omasid ja igasuguseid organisatsioonide, MTÜ-de omasid. Et ma arvan, et mingisugune igapäevane Facebooki kasutaja, kes näiteks on, kes näiteks istubki seal päevad läbi, ja kui ma neile mingisugune 2-3 linki päevas saadan edasi, siis ma arvan see on suht tüütu.

Sotsiaalne aktivist võib käituda ka pisut radikaalsemalt ja online-keskkonnas oma ohvreid n-ö otse rünnata.

(N7): Ja siis minul on kaks ohvrit ka, keda ma tüütan kogu aeg oma karusnaha teemaga.

Mul on mingid vanad kursaõed, kes on mingid ilged nahafännid. Kannavad igasuguseid mingeid karvaseid jopesid ja kasukaid, siis ma alati saadan neile igasuguseid mingeid õudukaid, õuduspilte ja õuduslinke. Ma ei kujuta ette kui palju nad seda vaatavad /…/

Aga õnneks nad ei ole mind oma sõbralistist välja visanud.

Emotsionaalne esineja on selline kasutajatüüp, kes postitab ja jagab Facebookis väga palju infot. Tema käitumine on ajendatud emotsioonidest ja oma tegutsemisega soovib ta väljendada oma hetkemeeleolu oma lähedastele. Talle on iseloomulik see, et ta uuendab tihti staatust ja postitab hetketujuga sobivast žanrist muusikat. Emotsionaalne esineja osaleb ka palju Facebookis toimuvates tarbijamängudes. Tihti kasutab ta keskkonda ka oma kontaktidega suhtlemiseks.

(M11): Noh et nagu hetkeemotsiooni meeles pidades, et see, mida ma tunnen, noh, seda ma mis... minu, minu enesetunnet sellel hetkel kirjeldab, seda ma kirjutan ka, et selle tõttu emotsioone välja lasta. Kuid samas postitan ka mingi... pidades, pidades meeles sõpru.

Kasusaaja kasutajatüübil on Facebookis oma töökoha firma fännileht ja ta jälgib ka paljude teiste firmade fännilehti. Ta jagab ja postitab peamiselt ainult nendega seonduvat infot.

Kasusaaja like’ib palju oma konkurentide fännilehti ja enda tegevusvaldkonnaga seotud

74 fännilehti, et ikka kõigega kursis olla. Isiklikku infot jagab kasusaaja vähe ja ta ei osale tarbijamängudes, pigem viib neid ise läbi.

(M5): Ei, tegelikult ei ole osalenud. Ma olen ise teinud neid, a ma ei ole mitte kunagi ise küll osalenud selles auhinna värgil.

Pilkav kasutaja viskab sageli teiste üle sarkastilisi nalju. Pilkav kasutaja ise väga palju ei postita ega jaga, kui siis midagi äärmiselt naljakat, pigem ootab pilkav kasutaja, et keegi teine midagi postitaks või jagaks, et tema seda siis kommenteerida saaks. Facebooki keskkonnas olevatest ettevõtetest ta midagi head ei harva ja Facebooki peab ta tavaliseks Interneti leheküljeks ega veeda seal palju aega.

(N2): /…/ mul lihtsalt meeldib nagu, nagu pilgata sõpru, sest et mu huumor on selline, noh, kergelt siuke, et viskan teiste üle nalja võib-olla. Aga kui ma postitan, siis ka häid asju ja seda juhtub paar korda nädalas.

Aktivist arvab, et Facebook on osa tema igapäevaelust. Ta külastab keskkonda nii palju kui võimalik. Ta postitab, kommenteerib ja jagab rohkesti ning kirjutab ka staatuse uuendusi.

Aktivistile meeldib Facebookis nalja teha ja kui ta midagi postitab, siis ta eeldab, et saab sellele ka vastukaja. Aktivist fännab paljusid fännilehti, kuid eelkõige püüab ta nendega enda huve väljendada ehk fännilehtedel on enesepresentatsiooni eesmärk.

(N3): Ma... mul on väga palju huvitavaid lehti, mida ma jälgin, näiteks fotolehed või siis mingid anekdootide lehed. Fotolehed, ma ei mõtle sõprade lehed, vaid fotograafide lehed. Ja siis loomulikult ma jälgin oma sõpru, ma ee.. üritusi ja kõiki siukseid asju.

Kõike, mida Facebookis tehakse.

Uudistelugeja on kõige levinum Facebooki kasutajatüüp. Uudistelugeja käib Facebookis eelkõige selle eemärgiga, et olla kursis oma sõprade ja tuttavate eludega. Samuti jälgib ta arvamusliidreid ja erialaselt kasulikke fännilehti, et saada sealt praktilist infot. Uudistelugeja postitab, jagab ja kommenteerib harva ja on pigem tagasihoidlik. Kui ta leiab midagi tõeliselt kvaliteetset, siis ta peab vajalikuks seda ka oma teiste kontaktidega jagada. Uudistelugejale on veel iseloomulik negatiivne hoiak tarbijamängude ja kommertspostituste suhtes, nad üritavad neid ignoreerida.

(N1): Ma väga, nagu ma väga ise enda staatusesse ei kirjuta, et vahest siis, kui on mõni hea nali /…/ ma ei tea, ma leian, et see ei ole väga vajalik, et teisi informeerida, et mis ma nüüd tegin ja kus ma käisin ja, ja, ja noh pilte pole ma ka palju üles pannud, et kui on

mingi siuke põnev üritus toimunud, et siis, nagu panen, et ma olen pigem siuke tagasihoidlik, et ma ise väga palju ei, ei postita, et ma jälgin teiste postitusi ja siis kommenteerin vahest.

Järgnevas peatükis esitan peamiste uurimusküsimuste vastused ning teen leitud tulemuste põhjal järeldused ning arutlen nende üle.

76