• Keine Ergebnisse gefunden

Artikkel põhineb 2017. a 21. aprillis Tartu Ülikooli ühiskonnatea-duste instituudis kaitstud doktoriväitekirjal „Managing Imagined Audiences Online: Audience Awareness as a Part of Social Media Li-teracies“ (juh Andra Siibak). Vt http://hdl.handle.net/10062/56324.

99 Sotsiaalvõrgustikes enda ja teiste kohta infot

jagades ja avaldades keskenduvad inimesed sageli oma „kujutletava auditooriumi“5 ootustele ja eelda-tavatele reaktsioonidele. Kujutletavate lugejate pu-hul kipub sõnumi saatja eelkõige keskenduma au-ditooriumi ideaalsetele liikmetele, s.t vastuvõtjatele, kes jagavad sõnumi saatja tajutud norme ja väärtusi, temaga samu teadmisi ja huumorimeelt. Aga sageli on saadetud sõnumitele ligipääs ka „košmaarse“ au-ditooriumi liikmetel, kes on saatjast väga erinevad ega pruugi maailma mõtestada sarnasel viisil ning seega ka dekodeerivad saadetud sõnumeid oodatust erineval viisil.

Digipädevused, mis on minu doktoritöö kesk-seid mõisteid, on aina komplekssemas ja infost küllastunud päris- ja virtuaalsfääri põimivas liit-reaalsuses6 kasvava tähtsusega. Digipädevused hõlmavad palju erinevaid teadmisi ja oskusi, sh ka spetsiifilisemalt sotsiaalmeediapädevusi.7

Howard Rheingold8 on nimetanud sotsiaal-meediapädevuste ühe olulise osana teadlikkust võrgustike toimimisest, ehk nagu nii mõnedki teised digipädevuste uurijad,9 rõhutab ka tema enam võrgustike tehnoloogilise struktuuri ja pro-duktsiooniloogika mõistmise vajalikkust. Minu töö keskendub enam suhtlusvõrgustike sotsiaalse struktuuri ja inimese agentsuse mõistmise ja mõ-testamise vajalikkusele. Laiem teoreetiline lähte-koht ongi strukturatsiooniteooria,10 milles nähakse inimese agentsust ning ühiskondlikke süsteeme ja struktuure omavahel läbipõimununa. Tehnoloogia kontekstis tähendab see, et tehnoloogia on inimeste loodud, muudetav ja modifitseeritav, kuid oma

het-5 Vt Alice E. Marwick, d. m. boyd. I tweet honestly, I tweet passionately:

Twitter users, context collapse, and the imagined audience. — New Media & Society, 2011, Vol. 13, nr 1, lk-d 114–133.

6 Vt Nathan Jurgenson. When atoms meet bits: Social media, the mobile web and augmented revolution. — Future Internet, 2012, Vol. 4, nr 1, lk-d 83–91.

7 Vt Sonia Livingstone. Developing social media literacy: How children learn to interpret risky opportunities on social network sites. — Com-munications, 2014, Vol. 39, nr 3, lk-d 283–303.

8 Howard Rheingold. Attention, and other 21st-century social media lite-racies. — Educause Review, 2010, Vol. 45, nr 5, lk-d 14–16.

9 Hadewijch Vanwynsberghe, Pieter Verdegem. Integrating social media in education. — CLCWeb: Comparative Literature and Culture, 2013, Vol. 15, nr 3. Vt https://biblio.ugent.be/publication/4135124;

Henry Jenkins, Ravi Purushotma, Margaret Weigel, Katherine Clinton, Alice J. Robison. Confronting the Challenges of Participatory Culture:

Media Education for the 21st Century. Cambridge: MIT Press, 2009;

David Buckingham. Digital media literacies: Rethinking media educa-tion in the age of the Internet. — Research in Comparative and Inter-national Education, 2007, Vol. 2, nr 1, lk-d 43–55.

10 Vt Anthony Giddens. The Constitution of Society: Outline of the Theory of Structuration. Cambridge: Polity Press, 1984.

kel kehtiva, pidevalt reprodutseeritava struktuuriga mõjutab omakorda inimeste käitumist ja otsuseid.

Seega on sotsiaalmeediapädevused ühest küljest inimeste enda vastutuse ja agentsuse väljendus, kuid teisalt kehtestab struktuur inimestele teatud igapäevatehnoloogiatega seonduvaid praktikaid ja käitumisjuhiseid, võimalusi ja piiranguid.

Oma doktoritöös keskendun kahele grupile:

noortele, kes on sageli aktiivseimad sotsiaalmeedia kasutajad ja tehnoloogiaga seotud suurtele muutus-tele avatud,11 ning õpetajatele, keda võib käsitada noorte jaoks ka auditooriumi košmaarsete liik-metena ja kelle tajutud normid ja väärtused ning elukogemused pärinevad peamiselt digiühiskonna-eelsest ajast,12 mistõttu võivad oluliselt noorte oma-dest erineda. Auditooriumi košmaarseid liikmeid iseloomustab seegi, et tihtipeale on need inimesed, kel on info saatja üle sageli mingisugune reaalne või sümboolne võim. Noorte puhul on sellisteks nt vanemad, õpetajad, politsei, tulevased tööandjad ja vastuvõtukomisjonide liikmed. Teisalt võivad õpilased olla ka õpetajate jaoks auditooriumi koš-maarsed liikmed, kuna õpetaja rolliga kaasnevad kõrgendatud ja igal ajahetkel kehtivad ootused te-ma tegevusele ja iseloomule,13 laienedes kahtlemata ka sotsiaalmeedias tegutsemisele. Seega on oluline uurida, kuidas tulevad inimesed toime liitreaalsu-ses koos tegutsevate ideaalsete ja košmaarsete audi-tooriumidega ning milliseid strateegiaid kasutavad avaliku ja privaatse eristamiseks.

Uurimismetoodika

Doktoritöö jaoks läbiviidud empiirilistest uurin-gutest esimeses14 keskendusin gümnaasiumiealiste

11 Vt Brady Robards. Friending participants: Managing the researcher-participant relationship on social network sites. — Young: Nordic Journal of Youth Research, 2013, Vol. 21, nr 3, lk-d 217–235.

12 Andra Siibak, Nicoletta Vittadini. Editorial: Introducing four empi-rical examples of the „generationing“ process. — Cyberpsychology:

Journal of Psychosocial Research on Cyberspace, 2012, Vol. 6, nr 2, artikkel 1. Vt http://www.cyberpsychology.eu/view.php?cisloclanku=

2012083101&article=1

13 Vt Angela Lumpkin. Teachers as role models teaching character and moral virtues. — Journal of Physical Education, Recreation and Dance, 2008, Vol. 79, nr 2, lk-d 45–49;

Teresa S. Foulger, Ann Dutton Ewbank, Adam Kay, Sharon Osborn Popp, Heather Lynn Carter. Moral spaces in MySpace: Preservice teac-hers’ perspectives about ethical issues in social networking. — Journal of Research on Technology in Education, 2009, Vol. 42, nr 2, lk-d 1–28.

14 Maria Murumaa, Andra Siibak. The imagined audience on Facebook:

Analysis of Estonian teen sketches about typical Facebook users. — First Monday, 2012, Vol. 17, nr 2. Vt http://firstmonday.org/htbin/

cgiwrap/bin/ojs/index.php/fm/article/view/3712/3147 Maria Murumaa- Mengel

noorte kujutletavate auditooriumide tajumisele ja konstrueerimisele, viies läbi kaks fookusgruppi (n

= 15), mille arutelude ja kasutatud loovuurimusli-ke projektiivtehnikate loovuurimusli-keskmes olid noorte üldised sotsiaalmeedia kasutuspraktikad, netikett ja tüüpi-lised Facebooki kasutajad. Uuringu ühe tulemuse-na selgus, et tüüpiliste auditooriumi košmaarsete liikmetena nimetasid uuringus osalenud noored õpetajaid ning „välismaiseid perverte“ (eelkõige online-ahistajaid, kelle tegevuse eesmärgina tajuti laste seksuaalset ahistamist nende seksuaalse pei-butamise või ärakasutamise ettevalmistamise (ingl grooming) ja valetamise abil). Sellest leiust ajenda-tuna keskendusin järgmises etapis15 just õpetajate vaatele — neljas fookusgrupis jagasid Eesti õpetajad (n = 21) oma kogemusi ja arvamusi seoses veebiau-ditooriumide, netiketi ja õpetaja-õpilase suhetega sotsiaalmeedias. Selleks et mõista „välismaise ne-tiperverdi“ alatüübi tajumist, palusin kvalitatiivses uuringus gümnaasiuminoortel esmalt netiperverti joonistada ning seejärel viisin kümne noorega lä-bi süvaintervjuud, kus palusin neil kirjeldada oma kogemusi veebiahistajatega ning sedagi, milline on nende kujutlustes üks „tüüpiline netipervert“ ja mi-da ta teeb.16

Uuringuid planeerides seisin silmitsi tõsiasjaga, et tajutavate auditooriumide uurimine võib osutu-da keerukaks, kuna tegemist on teemaga, mis on inimeste mõtetes ähmane, piiritlemata ning kohati väga abstraktne. Kasutatud loovuurimismeetodid17 aitasid osalejate jaoks teemat konkretiseerida (nt õpilastega läbiviidud fookusgruppides kasutatud joonistusülesanne, kus paluti kujutada erinevaid kasutajatüüpe), nähtuse detailidele mõelda (indi-viduaalne, süvaintervjuule eelnev joonistusülesan-ne, kus paluti kujutada tüüpilist netiperverti) ning võimestada osalejaid, väljendamaks eri viisidel tundliku uurimisteemaga seonduvaid mõtteid ja kogemusi.

15 Maria Murumaa-Mengel, Andra Siibak. Teachers as nightmare rea-ders: Estonian high-school teachers’ experiences and opinions about student-teacher „friendship“ on Facebook. — International Review of Information Ethics: The Digital Future of Education, 2014, Vol. 21. Vt http://www.i-r-i-e.net/inhalt/021/IRIE-021-Mengel-Siibak.pdf

16 Maria Murumaa-Mengel. Drawing the threat: A study on perceptions of the online pervert among Estonian high school students. — Young:

Nordic Journal of Youth Research, 2015, Vol. 23, nr 1, lk-d 1–18.

17 Vt Maria Murumaa-Mengel. Loovuurimismeetodid. — Kadri Rootalu, Veronika Kalmus, Anu Masso, Triin Vihalemm. (Toim) Tartu Ülikooli sotsiaalse analüüsi meetodite ja metodoloogia õpibaas. Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituut, 2014. Vt http://samm.ut.ee/loovuurimis-meetodid.

Metodoloogilise panusena olengi doktoritöö jaoks läbiviidud uuringute põhjal analüüsinud, mil-lised on kasutatud loovuurimismeetodite võimalu-sed ja kitsaskohad18 ning milline võiks olla uurija roll tundlike uurimisteemade käsitlemisel.19 Loov-uurimismeetodid, mis kuuluvad kvalitatiivsete vi-suaalsete uurimismeetodite laiemasse raamistikku, on andmekogumisviis, mis on segu traditsiooni-listest kvalitatiivsetest meetoditest, projektiivteh-nikatest ja loovatest ülesannetest. Meetodi puhul palutakse inimestel rakendada oma mängulist või loomingulist tähelepanu millegi loomisele ning loo-du mõtestamisele. Sellisel viisil on võimalik saada mitmekülgset informatsiooni, mis traditsiooniliste kvalitatiivsete uurimismeetodite kasutamisel jääb kättesaamatuks. Meetod on üles ehitatud eelduse-le, et kui indiviidil on aega, et ise midagi luua, siis jõuab ta paremini oma mõtetes ja tunnetes selgu-sele ning näeb asju uues valguses.20 Eriti innukalt on lähenemist kasutatud tundlike uurimisteemade puhul ning laste ja noorte eagrupi uurimisel.

Tundlike uurimisteemade puhul, kus uurita-vateks on lapsed ja noored, on minu uurijakoge-muse põhjal mõttekas modifitseerida uurija rolli eksperdist „sõbralikuks täiskasvanuks“. Kogu loov uurimismeetodeid kasutav uuringuprotsess on koostöisema iseloomuga, kusjuures uurija ei anna loodud materjalidele oma — tihti meelevaldseid — tähendusi, vaid kasutab interpreteerimisel võima-likult palju osalejate abi, andes selle kaudu hääle uuritavatele.

Tulemused

Doktoritöö raames läbiviidud empiiriliste uurin-gute põhjal saab välja tuua, et sotsiaalvõrgustikes jagatav info on väga erinev ning ei ole võimalik an-da täpseid, tervet põlvkonan-da iseloomustavaid kirjel-dusi. Tajutud normidel ja netiketil võib olla teatud

18 Andra Siibak, Maria Murumaa-Mengel. Exploring the potential of creative research for the study of imagined audiences: A case study of Estonian students’ sketches on typical Facebook users. — Geoffroy Patriarche et al. (Toim) Audience Research Methodologies: Between Innovation and Consolidation. London: Routledge, 2013, lk-d 127–

19 Maria Murumaa-Mengel, Andra Siibak. Roles of a researcher: Reflec-143.

tions after doing a case-study with youth on a sensitive topic. — Leif Kramp et al. (Toim) Media Practice and Everyday Agency in Europe.

Bremen: edition lumière, 2014, lk-d 249–259.

20 Vt David Gauntlett. Making Is Connecting. Cambridge: Polity Press, 2011.

101 ühisosa ka nii erinevate gruppide puhul nagu

õpe-tajad ja õpilased. Nii näiteks pidasid intervjueeritud noored ja õpetajad ühtemoodi positiivseks sotsiaal-meedia kasutuseks pigem tagasihoidlikke kasutus-praktikaid, nähes peamise privaatsust kaitsva stra-teegiana enesetsensuuri ja valikulist info jagamist, mida oleme varem märganud ka kvantitatiivseis uuringuis21. On oluline märkida, et tagasihoidlik infojagamine võib olla eri gruppide jaoks väga eri-neva tähendusega. Ka auditooriumi ideaalsed liik-med on mõlemas grupis üldjoontes „kasutajad nagu mina“. Avaldub tugev usk sellesse, et info vastuvõt-jad on saatjaga sarnased nii oma põhiväärtuste kui ka kasutuspraktikate poolest.

Tajutud auditooriumi košmaarseid liikmeid konstrueeriti peamiselt vanuse, soo, seksuaalse sättumuse, rahvuse ning kultuurilise ja eluloolise tausta erinevuste kaudu. Nii näiteks tajusid noored netiperverti vanemaealise mehena, kes on tõenäo-liselt raske lapsepõlve ja koleda välimusega, mit-teheteroseksuaalne välismaalane ning täiskasva-nuna sotsiaalselt ebaküps. Mitu omadust on pärit meedialugudest, mis rõhutavad perverdi erinevust noorest endast, ning võib märgata, et stereotüüpses kujutamises toovad noored välja seda, mis aitab on-line-ahistajat kergesti ära tunda. Tugevate meedias-tereotüüpide ja -narratiivide levikuga, mida kinni-tavad tihti ka netiohutuskampaaniad, säilib aga oht, et laps või noor ei pruugi oma ahistajat ahistajana defineerida, sest too ei vasta karikatuursele stereo-tüübipõhisele profiilile.22

Oluline on meeles pidada, et see, mis on vane-mate jaoks tõsine oht ja probleemne käitumine, on noorte jaoks mõnigi kord hoopis võimalus. „Ära räägi võõrastega“ ei ole paljude noorte jaoks adek-vaatne soovitus, sest „võõras“ võib olla homme ju-ba mängukaaslane, sõber, armastatu, oluline hu-vialane kontakt või inimene, kes oskab anda infot põneva teema kohta. Vanemlikust kontrollist üsna vabad veebikeskkonnad on noorte jaoks olulised just piiride katsetamisel, keelatu proovimisel.

See-21 Maria Murumaa-Mengel, Katrin Laas-Mikko, Pille Pruulmann-Vengerfeldt. Privaatsusõigus inimõigusena ja igapäevatehnoloogiad.

— Inimõiguste Instituudi uuring, 2014. Vt http://www.humanrig- htsestonia.ee/uuringud-uurimused/privaatsus-inimoigusena-ja-iga-paevatehnoloogiad/.

22 Maria Murumaa-Mengel. 100 sekundi video: meedialood kallutavad netiperverdi kuvandi äärmusesse. — ERR-i teadusportaal Novaator, 2016, 18.11. Vt http://novaator.err.ee/259843/100-sekundi-video-mee-dialood-kallutavad-netiperverdi-kuvandi-aarmusesse.

tõttu rääkisid ka minu uuringutes osalenud noored sellest, kuidas potentsiaalselt ohtliku inimesega ju-tutoas või personaalsetes sõnumites rääkimine on üks meelelahutuse viis — seda tehakse mõnikord lihtsalt selleks, et meeleheitlikult alastipilte nuruva

„pervo“ üle naerda või näha üldisemal tasandil, kui-das erinevad inimesed üldse suhtlevad.

Ei tohiks ka unustada, et lapsed ja noored raken-davad strateegiaid, kuidas online-riskidega toime tulla: koodsõnade ja -lausete äratundmine („spon-sorlus“, „do you have a webcam?“ jne), ebameeldi-vate tüüpide blokeerimine, negatiivsest kogemusest sõbrale (harva ka vanemale inimesele) rääkimine või pervertide avalik häbistamine sotsiaalmeedias.

Õpetajate ja noorte suhtumise juurde naastes märkame sarnasuste kõrval ka fundamentaalseid erinevusi. Mõned neist ei sõltu tegelikult dominee-rivast meediumist. Nii näiteks on noored huvitu-nud rohkem olevikust (pole midagi varjata praegu), vanemate generatsioonide esindajad aga tulevikust (pole midagi varjata homme); kommunikatsiooni-kultuur on noorte puhul avatum, muretum ning õpetajate puhul enam kontrollile ja piirangutele orienteeritud. Vanemaealised ei mõista täiel määral nooremate omaksvõetud uusi norme ning sildista-vad noori ühelt poolt „võimekateks diginoorteks“, kelle oskustega võistelda ei suudeta, kuid samal ajal ka „hukkaläinud nooruseks“, kelle veebikäitumine tekitab hämmingut.

Noorte sotsiaalmeediakasutust iseloomus-tab õpetajatest enam märksõna „mitmekülgsus“.

Noorte jaoks on tehnoloogia vahendatud sotsiaal-sus normaalsotsiaal-sus, mille juurde kuulub ka enda koh-ta erinäolisema info jagamine. Seetõttu kasukoh-tavad noored sotsiaalmeediat mitmekülgsemalt kui õpe-tajad. Viimaste sotsiaalmeediakasutust raamistab nende õpetajaroll. Seetõttu pannakse põhirõhku hariva sisu jagamisele ning paljude uuringus osa-lenud õpetajate jaoks oli esmatähtis sotsiaalmeedia informatiivne funktsioon.

Võib märgata, et noored tajuvad sotsiaalmeedia auditooriumide ja eksisteerivate normide erinäoli-sust tugevamalt. Õpetajate kirjeldustes oli vähem variatiivsust, mistõttu olid ka uuringus osalenud õpetajate arvates sotsiaalmeedias aktsepteeri-tud suhtlusrepertuaarid ja praktikad piiratumad.

Õpetajaroll iseenesest kirjutab teatud mõttes ette konservatiivsema ja vastutustundlikuma, kontrolli

Maria Murumaa- Mengel

olulisusel põhineva suhtumise. Noorte arvamustes näeme märke sellest, et nende digitaalne jalajälg si-saldab palju enam informatsiooni ja ka probleem-sena tajutavaid katsetusi identiteedi ja sotsiaalsete rollidega, millega seonduvalt ootavad ja eeldavad nad auditooriumi liikmetelt teatud mõttes kam-raadlust ja oskust teatud infole mitte tähelepanu pöörata. See sotsiaalmeedia auditooriumidega seo-tud pädevus ei ole siiani laiemates aruteludes oluli-selt tähelepanu pälvinud.

Kui aga soovitakse privaatsust, rakendavad noo-remaealised vanematest generatsioonidest enam erinäolisemaid privaatsust kaitsvaid või säilitavaid struktuurseid, sotsiaalseid ja psühholoogilisi stra-teegiaid, nagu näiteks:

• privaatsusseadete modifitseerimine endale sobi-vaks;

• mitme identiteedi kasutamine, (osaliselt) valein-fo avaldamine, „andmete hägustamine“;23

• info eemaldamine, kasutajate blokeerimine ja raporteerimine, kommunikatiivsete strateegiate kasutamine, kui informatsioonilise privaatsuse rikkumise taga on keegi teine;

• sotsiaalne steganograafia – avalikult salasõ-numite saatmine, mille puhul peab vastuvõtja sõnumite dekodeerimiseks omama „õiget“ in-terpretatiivset võtit või koodi,24 mis annab või-maluse peita tähendust, mitte informatsiooni ennast;

• vastutuse nihe, kus vastutus dekodeerimisel tekkinud tähenduse eest lükatakse täielikult sõnumi vastuvõtjale — nii näiteks võib esitada solvanguid naerunägudega kirjatult ja vastuvõt-ja vastutab, kui ta seda solvanguna dekodeerib.

Teine näide on diskrimineerivate tekstide esita-mine jutumärkides, jättes seeläbi endale tagane-mistee, vabanduse, et tegutseti vaid vahendajana.

Nii noored kui ka õpetajad on üldiselt oma sot-siaalmeedia kasutamise oskustes üsna kindlad, eriti sotsiaalsetes pädevustes ja netiketi ning erinäoliste auditooriumide adekvaatses tajumises. Kuid

võrrel-23 Vt Finn Brunton, Helen Nissenbaum. Obfuscation: A User’s Guide for Privacy and Protest. Cambridge: MIT Press, 2015.

24 Vt danah m. boyd. Social steganography: Learning to hide in plain sight. — Digital Media and Learning: The Power of Participation, 2010, 23.08. Vt http://dmlcentral.net/social-steganography-learning-to-hi-de-in-plain-sight/.

des kahe grupi arvamusi enda ja üksteise praktika-test ja pädevuspraktika-test, on näha, et need on vastukäivad ning ei ole peegelda ega arvesta sageli teiste tege-likkust. Kõikides uuringutes esines näiteid sellest, kus õpetajad ja õpilased ei ole teadlikud mingitest sotsiaalvõrgustiku tehnilistest nüanssidest või pea-vad ekslikult oma referentsgrupi norme kõigi poolt aktsepteerituks.

Ereda näitena võib tuua juhtumi õpetajate foo-kusgrupist, kus õpetajad arutlesid selle üle, kuidas naissoost õpilased olid postitanud sotsiaalmeedias-se paljastavaid pilte endast ning õpetajad sotsiaalmeedias- sekku-sid, juhtides tähelepanu materjali probleemsusele.

Noorte jaoks aga on selliste piltide postitamine ta-vapraktika ning kui auditooriumi košmaarne liige kommenteerides nähtamatust nähtavaks muutub, võib see tekitada arusaamatust, viha ja tunnet, et õpetaja on rikkunud õpilase privaatsust ning sek-kunud eraasja.

Kokkuvõtteks

Doktoritöö tulemustena võib välja tuua mõned olulised auditooriumide tajumisega seonduvad laiemad, alaoskusteks ja -teadmisteks jagunevad sotsiaalmeediapädevused:

• teadlikkus auditooriumide erinäolisusest: sh ideaalsetest ja košmaarsetest, realiseerunud ja potentsiaalsetest, homo- ja heterogeensetest, ning sellest, mil määral võivad netikett, normid ja võimalikud interpreteerimisviisid neis

erine-• oskus ja teadlikkus sellest, millised on erinevad da;

strateegiad, et auditooriumideni jõuda, aga ka kuidas auditooriumide ligipääsu teatud infole piirata;

• erinevate kommunikatsioonirepertuaaride ja -platvormide vahel valikute tegemine, vastavalt

oma sõnumi saatmise eesmärgile ja auditooriu-mile;

• iseenda rolli mõtestamine eri auditooriumide ja massilise ühisjälgimise osalisena, mis kätkeb en-das erinevate normide samaaegse eksisteerimise tunnustamist ning võimet teatud hetkedel mitte reageerida ja mitte osaleda, astuda auditooriumi liikme rollist teadlikult välja.

103 Nende pädevuste arendamine on kahtlemata iga

inimese agentsuse küsimus ja vastutus, nagu prae-gu domineeriv mõtteviis sätestab, kuid on oluline rõhutada, et indiviidi jaoks on see üle jõu käiv üles-anne. Tehnoloogial on teatud mõttes transforma-tiivne võimekus, vahendaja-agentsus, mis muudab kasutajate mõttemustreid, praktikaid ja sotsiaal-seid struktuure. Meediahariduses saab käsitleda senisest enam infotehnoloogia sotsiaalseid aspek-te, mõtestada inimeste tegutsemist tehnoloogiast

küllastunud kaasajas läbiva tuumteemana. Avalikes teavituskampaaniates on võimalik tuua stereotüüp-sete narratiivide (nt „Ära räägi võõraga“) kõrvale teisi alternatiivseid sõnumeid, mis võtavad arves-se noorte tegelikke kogemusi ja mänguliarves-se, kuid samas riskantse käitumise olulisust noortekultuu-ris. Sotsiaalmeediapädevuste arendamisse saavad panustada sotsiaalsed ning haridusstruktuurid ja -süsteemid, avaliku, vaba-, ja ärisektori mõjupooled

ning neil tuleb seda teha.

Maria Murumaa- Mengel

Sissejuhatus

Tänapäeva maailmas on meedia põimunud inimes-te igapäevainimes-tegevusinimes-tesse ja ühiskonna toimimises on oluline roll võrgustikel. Sellest tulenevalt huvitas mind, millist võimalikku mõju avaldavad meedia ja võrgustikud rändekäitumisele. Varasemaid uurin-guid, mis käsitlevad rännet ja seda mõjutavaid tegu-reid ning inimeste (taas)kohanemist, on võrdlemisi palju. Toetudes teooriale1, andsin oma magistritöös taustsüsteemi mõistmiseks põgusa ülevaate rändest ja seda mõjutavatest sotsiaalsetest (sh meedia ja võr-gustikud), majanduslikest ja poliitilistest teguritest.

Põhimõistena kasutasin hargmaisuse kontseptsioo-ni, mida võib käsitleda kui protsessi, milles inime-sed loovad ja säilitavad oma igapäevaste tegevuste kaudu sotsiaalseid, majanduslikke ja poliitilisi rii-gipiire ületavaid suhteid ning ühendavad sel moel oma päritolumaa ja sihtriigi.2 Teised olulised

kont-1 Artikkel põhineb 2017. a juunis Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudis kaitstud magistritööl (juh Marianne Leppik). Vt http://

dspace.ut.ee/handle/10062/56869.

Vt Liina Kulu. Migratsiooniprobleemid Euroopa Liidu idalaienemisel.

— Euroopa Kolledži loengud, nr 3. Tartu: Tartu Ülikooli Euroopa Kol-ledž, 2000; John Urry. The New Mobilities Paradigm.— Environment and Planning A, 2006, Vol. 38, nr 2, lk-d 207–226.

2 Vt Linda Basch, Nina Glick Schiller, Cristina Szanton Blanc. Nations

septsioonid, mis hargmaisusega rände ja kohane-mise kontekstis haakuvad, on meedia, võrgustikud, diasporaa, hübriidsus, hübriidne kultuur, hübriidne identiteet ja piiriülene rahvuslus.

Kahtlemata oli teemat väga oluline uurida, sest sarnaselt teiste Ida- ja Kesk-Euroopa riikidega on Eesti puhul tegemist pigem väljarännumaaga, see-juures on peamiseks rände sihtriigiks olnud naa-bermaa Soome, kuhu on tekkinud võrdlemisi suur eestlaste kogukond. Eesti ja Soome geograafiline lähedus, sarnane kultuuriruum ja arenenud info-tehnoloogia võimaldavad eestlastel elada ja toimida korraga nii Soome kui ka Eesti ühiskonnas. Vii-mastel aastatel rändab aga üha enam eestlasi ko-dumaale tagasi, ent tagasirännet ja hilisemat koha-nemist käsitlevaid uuringuid on Eestis läbi viidud võrdlemisi vähe.

Unbound: Transnational Projects, Postcolonial Predicaments, and Deterritorialized Nation-States. New York: Gordon and Breach, 1994;

Alejandro Portes. Immigration Theory for a New Century: Some Prob-lems and Opportunities. — Charles Hirschman, Philip Kasinitz, Joshua DeWind. (Toim) The Handbook of International Migration. New York:

Russell Sage Foundation, 1999; Jan Pieter van Oudenhoven, Colleen Ward. Fading Majority Cultures: The Implications of Transnationalism and Demographic Changes for Immigrant Acculturation. — Journal of Community & Applied Social Pshycology, 2012, Vol. 23, nr 2, lk-d 81–97.

Meedia ja

suhtlusvõrgustike roll