• Keine Ergebnisse gefunden

5.4 Koostöö ERMiga

5.4.2 Koostööviisid

Käsitööharrastajad näevad mitmeid võimalusi koostööks ERMiga. Välja pakutud viisid varieeruvad traditsioonilisest ERMile kirja saatmise võimalusest järjepideva koostööni organisatsiooni tasandil.

Koostööviiside väljapakkumisel lähtutakse ennekõike oma senisest kogemusest ERMiga ning ERMi harjumuspärasest tegevusraamist. Uute ideede väljapakkumine on raskem – ilmselt ei olda sel teemal lihtsalt varem mõelnud ning pikemalt mõtlemata midagi välja pakkuda on keeruline.

Välja pakutud mõtted annavad ennekõike kätte suunad, milles ühiste koostööviiside arendamisel liikuda võiks. Hästi mõistetakse seda, et igasugune koostöö algab vastastikusest huvist ja kattuvatest eesmärkidest. Koostööviisid, mis välja pakutakse, huvitavad ühelt poolt neid endid ning teiselt poolt võiksid need olla huvipakkuvad ka ERMile ning täita muuseumi eesmärke.

Kirjasaatja

ERMi traditsioonilistest koostööviisidest mainib ERMi tegemistega paremini kursis olev käsitööharrastaja kirjasaatjate võrku. Võimalusse ise ERMile „kiri saata“ suhtub ta aga pigem ebalevalt: ERMi kodulehel on loetletud tema jaoks ehmatavalt palju teemasid, mille vahel raske valida.

„Põhimõtteliselt nad tahavad eee et inimesed eee noh nende kodulehel on olemas et inimesed võiksid neile, saata kirju oma igasugustest noorepõlve või ka lihtsalt argikogemustest. Seda ma tegelikult neid ma olen vaadanud neid teemasid aga kuna neid on seal nii tohutult palju, et siis võib-olla isegi see on kuidagi... nagu niimoodi ära ehmatanud et... et kui oleks ka võib-olla... selline konkreetsemalt välja hüütud üks teema et siis võib-olla võtaks ka kätte ja ja siis kirjutaks saadaks. Aga kui seal on kogu aeg niimoodi 20 teemat siis ei oska nagu valida või... või ei ole... igatahes ma ei ole selleni jõudnud jah seda ma ei ole küll teinud.“ (4TT)

ERMile on aga valmis „kirja saatma“ teine käsitööharrastaja – isiklikust rahvariiete valmistamise kogemusest ja kokkuleppe raames Reet Piiriga.

„Ma olen neile ühe loo võlgu oma rahvariiete tegemisest aga mul on komplektidest paar eset puudu nii et selles mõttes ma mõtlesin et ma teen need esemed ära ja siis saadan oma loo piltidega siis neile. /.../ ma ei ole kirjasaatja, ma olen Reet Piirilt korra küsinud, seda ühte asja ja siis ma lubasin neile, et ma teen... ülevaate oma rahvarõivastest ja saadan neile /.../“ (3 MS)

Erinevate oskuste rakendamine ERMi huvides

Ühe koostöövõimalusena pakutakse ERMi käsutusse oma oskuseid. Ollakse valmis ERMile valmistama koopiaesemeid või restaureerima museaale. Koopiaesemeid võiks valmistada nt mingi

kampaania raames või konkreetse inimese ja ERMi vahelisel kokkuleppel.

„Eee tähendab mina võiksin isegi ma vaatasin seal sellised põhimõtteliselt ma oleksin nõus neil aitama kududa kui neil tarvis on töökäsi. /.../ Sest et noh mina ei eee ei ole ju mõtet ka ütleme raha eest midagi kuskil nii suuresti teha aga aga see oleks ka selles mõttes et, ma olen sealt saanud ja mul oleks ka see ütleme võib-olla võimalus tagasi midagi anda.“ (2 HV)

Üks informant pakub välja võimaluse teha ERMiga koostööd pärandoskuste taaselustamisel: ERM pakuks mõne huvipakkuva tehnika ning tema ülesandeks jääks selle praktiline teostamine.

„/.../ aga selles mõttes võiks küll et kui ERMil oleks mingi konkreetne tellimus mingi konkreetne tellimus mingi asja peale, mingisugune tehnoloogia või mingisugune ese mis on nagu käibest kadunud täiesti onju. Et siis nende koolituste raames me võiksime tõesti endale ise ka selle selgeks teha selle tehnoloogia uuesti ja niiöelda seda... selle eseme kasutuse et et kui ERMil oleks näiteks mingi konkreetse tellimus mingi konkreetne mõte mingi asja peale, siis see oleks küll see koostöökoht tegelikult. /.../ Et sellest oleksime meie ka väga huvitatud tegelikult.“ (6 AV)

Oma oskuseid ollakse valmis ERMi käsutusse andma ka mõnel muul, mitte otseselt käsitööalal – näiteks on üks neist valmis kajastama ERMi tegevust mõne nupukesega ajakirjanduses.

Näitused

Näitusemõtted võib jagada kaheks: (1) ERM korraldab kas ise või koostöös käsitööharrastajatega rändnäituseid, (2) käsitööharrastaja või käsitööühendus saab korraldada oma näituseid ERMis.

ERMi rändnäitused annavad käsitööharrastajate hinnangul võimaluse tutvustada ERMi ja tema kogusid Eestis laiemalt ning teevad ERMi ja tema kogud laiemale auditooriumile kättesaadavamaks. Rändnäituse teema valikul võiks ERM teha koostööd kohaliku käsitööseltsiga:

kui kohalik selts on näiteks huvitatud oma piirkonna rahvariiete tutvustamisest, siis võiks ERMi kogude abil sel teemal maakonnas näituse teha.

Teiselt poolt tunnevad käsitööharrastajad puudust võimalustest oma loomingut eksponeerida ning ka siin näevad nad võimalust koostööks ERMiga: ERM annaks nende käsutusse näituse korraldamiseks näituseruumid. See võiks olla kas autorinäitus või ülevaatenäitus nt mõne käsitööühenduse töödest või kaasajal mõnes maakonnas valmistatud rahvariietest.

„/.../ et võiks ju näiteks et nende rõivad mis nad teinud on et viia nagu sinna näitusele. Et

minu arust seal see näitus on ka nagu suht sihuke noh noh ta on ju nagu üks seesama seal enam-vähem väljas et et võib-olla sellist saarlaste hiidlaste ja ja kelle iganes et et mis nad nagu teinud on selliseid järgi, uhkeid rahvarõivaid et võib-olla nagu sinna viia. Või siis ka võib-olla et miks ka mitte nagu tänapäevast seda vot just täpselt nagu et ma tegin selle sõba et või kindad eksole tikkisin kui keegi inimesed veel koovad nagu noh müügiks nagu selliseid täpselt autentseid neid saarlaste kindaid et näiteks noh neid võib-olla viia sinna näitusele et võib-olla mingit sellist.“ (1 MR)

Osalemine ERMi ettevõtmistes

Oma koostööpanust ollakse valmis andma lüües kaasa ERMi erinevates ettevõtmistes. Kasvõi konkurss „Minu lemmik“ vajas õnnestumiseks osalejaid ning iga osaleja aitas ERMil konkursi korraldamisel seatud eesmärke täita.

„No ja võib-olla see ka, et kui on selline konkurss et et võib-olla see see on minupoolne abi muuseumile ka selle osavõtu näol. /.../ Kindlasti ei ole ju mõtet välja kuulutada konkurssi, kus keegi ei osale. /.../ Ja kust muuseum mitte midagi ei taha saada. Et lihtsalt inimesi lõbustada ja nad ei taha otseselt sealt näha, mis mis praegu, inimesed teevad ja mismoodi interpreteerivad, nende esemeid.“ (3 MS)

ERMi kompetentsi vahendamine

Oluliseks peavad käsitööharrastajad koostööd ERMi töötajatega. Käsitööharrastajad vastutaks selles koostöövormis auditooriumi, korralduse ja ruumi või kommunikatsioonikanali eest ning ERMi töötajad tagaks sisu loengute, foorumis kommenteerimise vms näol.

ERMi sertifikaat

ERM omab käsitööharrastajate silmis olulisel määral kultuurilist ja sümboolset kapitali, mida ta võiks teatud tingimustel transformeerida kas kvaliteedimärgiks või sertifikaadiks, millega mõne käsitööharrastaja tegevuse ja loomingu head taset kinnitada. Sedalaadi sertifitseerimine toetaks käsitööharrastajate majandustegevust ja aitaks loomingut turustada.

Uurimustöö teostamine

Mõnest spetsiifilisest käsitöövaldkonnast huvitatud käsitööharrastaja jaoks võib väga atraktiivne koostööviis olla ERMi kogude põhjal uurimustöö koostamine. Kui ta isiklikud ja ERMi huvid uurimustöö teema osas kattuvad, siis võib selline koostöö nii tema kui ka ERMi seisukohalt

kujuneda väga viljakaks. ERMilt ootab ta ennekõike suhteliselt vaba ligipääsu kogudele, võimalust teha seal ise fototöid jms.

ERMi käsitööharrastajatest sõprade selts

Sarnaselt ERMi sõprade seltsiga võiksid ERMi tegevusest enam huvitatud käsitööharrastajad moodustada omaette ERMi sõprade seltsi. Seltsi esindajad võiksid olla ERMi kontaktisikuteks erinevates maakondades ning vahendada ERMi infot ja uudiseid.

Andmebaaside digitaliseerimine ja nendesse info laadimine

Kvaliteetsetest digitaalsetest andmebaasidest on käsitööharrastajad väga huvitatud ning nad on valmis nende loomisesse oma panuse andma. Konkreetsed viisid võiksid olla näiteks esemete fotode põhjal mustrijooniste ja töölehtede tegemine jms. Samuti võiks info üleslaadimise võimalus olla igal digitaalse andmebaasi kasutajal. Kasutajad laeksid nt enda joonistatud mustrilehe andmebaasi, kus see ootaks heakskiidu saamist muuseumitöötajalt ning oleks selle staatusega andmebaasi teistele kasutajale nähtav.

Järjepidev koostöö organisatsioonide tasandil

ERMi ja erinevate käsitööühenduste koostööd peavad käsitööharrastajad vajalikuks.

Käsitööühendused teevad ära palju tööd käsitöö propageerimisel ning just siin näevad nad ERMiga ühist eesmärki. ERMi ja käsitööühenduste koostöö tulemus võiks olla erinevate käsitööoskuste laiem levik Eestis, kasvav huvi rahvusliku käsitöö vastu ning käsitöö väärtustatus. Konkreetsemad koostöövormid on võimalik kujundada ülalloetletud erinevatest koostööviisidest.