• Keine Ergebnisse gefunden

Vaade perioodile 1998–2016

Toon näiteks Eesti pangandus- ja finantsuudiste ka-jastamise perioodil 1998–2016, vt joonis 4. See ei ole täiuslik, sest meil ei ole siia kõrvale panna teiste elu-valdkondade kajastamise dünaamikat. Siiski on te-gemist piisavalt pika vahemikuga, illustreerimaks, kui suurtes piirides võib üks eluvaldkond kui info-ruum aja jooksul muutuda. Pealegi, pangandus- ja finantsuudised ei ole suvaline näide — ühel või tei-sel moel puudutavad need kõiki eestimaalasi. Selles

mõttes on tegemist praktilise indikaatoriga, mille abil saab illustreerida inforuumis toimuvaid prot-sesse.

Viimase 18 aasta jooksul saab pangandusvald-konna kajastamises välja tuua viis tähelepanuväär-set episoodi.

Joonis 2. Eesti meedias viidatud sise- ja välismaised isikud 2015. a

Joonis 3. Eesti meedias viidatud sise- ja välismaised geo-graafilised kohanimed 2015. a

1. 1998. aastal mõtestati ümber seni kehtinud jõujooned Eesti finantsmaailmas. Siinkohal toome olulisemate märksõnadena välja Hoiupanga, Maa-panga, EVEA Panga, ERA Panga, Tallinna Panga ja Investeerimispanga kadumise ning Venemaa ma-janduskriisi mõjud majanduskeskkonnale. Samast kriisist sündist ka nn VEB-fond, mille raha saatus on aktuaalne veel nüüdki.

2. 2000. aasta mais-juunis pakkus ajakirjanduse-le märkimisväärset pinget prof Vello Venseli valimi-ne Eesti Panga presidendiks, tema dekvalifitseerimi-ne president Lennart Meri poolt ning Vahur Kraf-ti valimine teiseks ameKraf-tiajaks. Samale ajale sattus ka Hoiupanga Töötajate AS-i kohtuprotsessi järjekord-ne istung, millele teist sarnast ei ole kõrvale panna ka nüüd, 15 aastat hiljem.

3. Hüppeliselt suurenes pangandus- ja majan-dusvaldkonna kajastamine 2004. aastal, pärast Ees-ti liitumist NATO ja Euroopa Liiduga. Detsembris teatas Eesti Pank, et euro võetakse kasutusele hil-jemalt 2007. aasta 1. jaanuarist (tegelikult toimus üleminek 01.01.2011). Järgmiseks neljaks aastaks tähendas see pangandus- ja majandusuudiste uut kvaliteeti, mis väljendus ennekõike Euroopa majan-dusruumi paremas kajastamises. Eelkõige lisandu-sid majandusruumi kujundamisse uute teguritena Euroopa Komisjon ja Euroopa Keskpank. Võib

öel-da, et 2004. aastal toimus paradigmamuutus lisaks riigi välissuhetele ka ajakirjanduslikus ruumikäsit-luses: paljusid Eestis toimuvaid protsesse tuli nüüd hakata kajastama EL-i reeglitest ja NATO-ga seotud julgeolekuteemadest lähtudes.

4. Järgmine oluline muutus selles inforuumis toi-mus 2007. aastal. Meenutuseks: kevadel teisaldati Tõnismäelt pronkssõdur, sellele järgnenud küber-rünnakud lisasid ajakirjandusruumi käsitlusse uue ja tänaseni olulise küberteema.

Juba alates 2007. aasta algusest kõlasid üleskut-sed tarbimisbuumi ohjeldamiseks. Näiteks kolman-das kvartalis sai väga hea kajastuse toonase Riigi-kogu liikme Taavi Rõivase algatus piirata tarbimis-laenude väljastamist. Siiski tuleb nentida, et majan-duskriisieelset majandusajakirjandust iseloomustab lihtsustatud lähenemine Eesti ja maailmamajandu-se maailmamajandu-seotumaailmamajandu-sele. Kümme aastat tagasi ei teadnud keegi täpselt, mida võib tähendada Eestile majanduskriis Ameerikas ja Euroopas. 2007. aastal puudus Eesti majandusteemade inforuumis nii kogemus kui ka huvi sellise kriitilise refleksiooni tekitamiseks. Küll aga võib tõdeda, et just siis, umbes aasta enne ma-janduskriisi omandas kategooria „rahvusvaheline ruum“ Eesti-Vene pingestunud suhete tõttu erili-se tähenduerili-se.

Joonis 4. Pangandus- ja finantsvaldkonna käsitlemine Eesti ajakirjanduses 1998–2016 (N=334208)

5. Viimane ja kõige olulisem murdepunkt selles loetelus saabus oktoobris 2008 pärast investeerimis-panga Lehman Brothers pankrotistumist. See sünd-mus on oluline kahel põhjusel. Esiteks, senine, 2007.

aasta Tõnismäe sündmustest tuge saanud diskursus eeldas, justkui oleksid Eesti majandusraskused seo-tud ennekõike Venemaa sanktsioonidega. Aga tähe-lepanelikum lugeja teadis juba siis, et süvenev ma-janduskriis ei ole seotud transiidi vähenemise, vaid laenudele ehitatud majanduse haprusega. Sisuliselt purustas Lehman Brothersi kollaps müüdi Vene-maast kui Eesti kõige olulisemast kaubanduspartne-rist. Ja teiseks, sündmused üleilmses majandusruu-mis peegeldusid ka Eesti ajakirjanduses kultiveeri-tud majandusgeograafias, mis tähendab, et EL-i ad-ministratiivsele mõõtmele lisandus järgnevatel aas-tatel teadmine eeskätt Euroopa, aga ka kõikide teiste maailmajagude majanduste võimest mõjutada siin-set eluolu. Majandusuudiste tipphetkena võib mui-dugi eraldi välja tuua euro kasutuselevõtmise 2011.

aasta alguses. Siiski, struktuurne muutus meie ko-halikus inforuumis toimus euro käibele võtmise-le eelnenud kahe kriisiaasta vältel. Ehkki praegu-seks on see kõrgperiood sisuliselt läbi, on majandus-ajakirjanduse maht jätkuvalt palju suurem kui krii-sile eelnenud aastatel (s.t 2007 ja varem).

Vaadates joonisel 4 toodud majandus- ja pan-gandusuudiste graafikut, torkavad silma veel kolm meediamaastiku struktuurset iseärasust. Esiteks:

sõltumata sündmuste aktuaalsusest mahtus trü-kimeediasse pangandusuudised kogu aeg enam- vähem samapalju. Erandiks on vahemik 2001–2004, kui neid kajastati terve meediamaastiku peale kok-ku ca 400 loos kok-kuus. Ülejäänud 13 aasta vältel jäi pangandusuudiste hulk trükimeedias laias laastus vahemikku 400–800 lugu kuus. Olulisematel het-kedel nende hulk kahekordistus, kuid trükimeedia pakutav oluliste teemade võimendus on inforuumis küllaltki piiratud.

Teiseks oluliseks teguriks inforuumi arengus võib pidada online-ajakirjanduse osakaalu hüppe-list suurenemist. Majandusuudiste kontekstis üle-tas online-ajakirjanduse lugude arv trükimeedia lu-gude arvu 2008. aasta sügisel seoses Lehman Bro-thersi pankrotistumisega. Sellest ajast alates sisaldab online majandusajakirjandus umbes poole rohkem uudiseid kui trükiajakirjandus. Sellise plahvatuse te-gid võimalikuks majanduskasv ja internetilevi

kii-re laienemine, mille laineharjal online-ajakirjan-dus muutus populaarseks. 2006. aastal kasvas Eesti internetireklaami turg 65% ja 2007. aastal ise-gi 125%. Ka üleilmses mõõtmes olid majandus-kriisile eelnenud aastad murrangulised. Näiteks USA-s tähistab 2006. aasta murdepunkti, mil inter-neti olulisus infoallikana tunduvalt suurenes. 2010.

aastaks ületas online-ajakirjandus juba kõiki teisi infokanaleid, v.a televisioon.2 Online-ajakirjandu-se eripära on olla inforuum, mis ei sõltu piiratud trüki pinnast. Ühe olulise teema kajastamise suure-nemine ei tule tingimata teiste aktuaalsete küsimus-te arvelt. Võrreldes traditsioonilise paberile trüki-tud ajakirjandusega on sellise inforuumi eripäraks asjaolu, et kõik olulised asjad mahuvad ära. Olulisust ei määratle toimetaja üksi, vaid ka lugejate klikid ja kommentaarid. Sisu vahendamine nn ristmeedia-liste platvormide kaudu tähendab lugeja jaoks sõ-na otseses mõttes inforuumis osalemist. Marshall McLuhani 1964. aastast pärinev tähelepanek,3 et uut tüüpi meediumide kasutuselevõtmine muudab auditooriumi sensoorset tasakaalu, omandab siin (taas kord) uue tähenduse. Online-ajakirjandus loob lugejaga põhimõtteliselt teistsuguse suhte võrreldes sellega, mis kehtib lugeja ja paberile trükitud teks-ti vahel.

Kolmandaks iseäralikuks muutujaks on vene-keelne meediaruum. See teeb silmanähtavalt kaa-sa kõik olulisemad eestikeelseski inforuumis toi-munud võnked, sh ka online-ajakirjanduse võidu-käigu. Informatsioonilises mõttes katab venekeel-ne meediaruum enamasti kogu siinse uudistespekt-ri. Iseasi, kas see kõikide võimalike lugejateni jõuab.

Viis, kuidas venekeelne ajakirjandus teemasid väär-tustab, on teistsugune.

Väljaspool pangandus- ja majandusuudiseid on hiljutistest arengutest kõige olulisem kvalitatiiv-ne muutus välisuudiste osakaalu tunduv tõus Ees-ti ajakirjanduses 2015. aastal (vt joonis 5). Pagulas-temaatika esiletõusu tõttu hõlmasid välisuudised mitme kuu vältel olulise osa meie uudistevoost.

700–800 lugu terves Eesti meedias nädala või

paa-2 Jane Sasseen, Kenny Olmstead, Amy Mitchell. The State of the News Media 2013: An Annual Report on American Journalism.

The Pew Research Center’s Project for Excellence in Journalism.

http://www.stateofthemedia.org/2013/digital-as-mobile-grows-rapidly-the-pressures-on-news-intensify/

3 Marshall McLuhan. Understanding Media. New York: Sphere Books, 1964.

ri vältel oleks lihtsalt üks sensatsiooniline episood, mis üldvaates ei muudaks eriti midagi. Tegelikult kajastati pagulastemaatikat sellises mahus igal nä-dalal rohkem kui pool aastat, maist detsembrini.

Mida selline tasakaalumuutus lugeja jaoks tähen-dab, on eraldi sotsioloogiline küsimus; võrdluseks võib siinkohal välja tuua, et viimased suuremad n-ö välis ruumi invasioonid meie meediaruumi toimu-sid aastal 2011 seoses euro kasutuselevõtmisega ja enne seda 2008. a seoses ülemaailmse

majandus-kriisiga. Tagantjärele vaadates võib tõdeda, et see

„uus reaalsus“ pole meediapildist kadunudki, vä-lisuudiste osakaal eesti ajakirjanduses on erinevate märgiliste sündmuste toel pidevalt suurenenud. Ei saa öelda, et see on toimunud siseuudiste arvelt, pi-gem on tepi-gemist online-ajakirjanduse kaudu paku-tava info üldmahu suurenemisega. Võib tõdeda, et üldplaanis on Eesti meediapilt oluliselt mitmekesi-sem kui kümme aastat tagasi.

Joonis 5. Pagulased Eesti ajakirjanduses (trükisõna, TV, raadio, online), jaanuar 2015 – november 2016

2016. a hilissügisel mõtlesime Põltsamaal konve-rentsi lõpetuseks tagasi möödunud aegadele, püüd-sime tajuda aega ja olusid, mis olid siinsamas pai-gas 250 aastat tapai-gasi, ja kujutleda, milliseks kuju-neb tulevik.

Vestlusringis olid Erik Gamzejev (Põhjarannik), Helve Laasik (Vooremaa), Heli Salong (Meie Maa), Sulev Uus (EAAS) ja Hans Väre (Sakala). Arutelu modereeris ja tegi sellest kokkuvõtte Maarja Lõhmus.