• Keine Ergebnisse gefunden

69

m a r j u h i m m a - k a d a k a S

3 Marju Himma-Kadakas, Ragne Kõuts. Who is Willing to Pay for Online Journalistic Content? — Media and Communication, 2015, Vol. 3, nr 4, lk-d 106–115.

4 Eesti ühiskond kiirenevas ajas. Uuringu „Mina. Maailm. Meedia“ 2002–2014 tulemused. Toimetajad Peeter Vihalemm, Marju Lauristin, Veronika Kalmus, Triin Vihalemm. Tartu: Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituut, 2017.

5 Derek Layder. Modern Social Theory: Key Debates and New Directions. London & Bristol: UCL Press, 1997.

rakendada. Uuring põhines veebiajakirjanike ja toimetuse juhtidega 2012. ja 2015. aastal tehtud semi struktureeritud intervjuudel (vastavalt N=12 ja N=8).

Uurimistulemustest ilmnes, et Eesti veebi-ajakirjandusse on tegutsema oodatud asjatundlikud töötajad, kel on head ajakirjanduslikud, teema-valdkondlikud ja tehnilised oskused. Aga paraku saab neid oskusi igapäevatöös tagasihoidlikult realiseerida, sest toimetuses väljakujunenud töö-praktikad on suunatud eeskätt pidevale „ühikute“

avaldamisele. Teisisõnu oodatakse veebiajakirjani-kelt kiiret „ühikute“ tootmist, mis aga jätab vähem võimalust luua sisukat, põhjalikult toimetatud ning tehniliselt mitmekülgset veebispetsiifilist sisu. Nii kasutavadki veebiajakirjanikud vaid väikest osa oma oskustest ja pädevustest, ehkki nii toimetuste juhid kui ka ajakirjanikud ise eeldavad, et veebis tööta-vad ajakirjanikud peatööta-vad olema paljuoskuslikud.

Küsimusele veebiajakirjanikele vajaminevate oskuste kohta aitas vastata doktoritöö osaks olev I uuring,3 mis tugines 13 süvaintervjuul veebiaja-kirjandust tarbivate investoritega ning neljal ekspertintervjuul meediaorganisatsioonide tegev-juhtidega. Eesmärk oli uurida, millise veebisisu eest oleks see auditooriumi segment valmis maksma.

Kõrvutades nende intervjuude tulemusi „Mina.

Maailm. Meedia“4 andmetega, võib öelda, et ollakse valmis maksma sisu eest, milles sisalduvat informat-siooni pole võimalik mujalt tasuta saada. Sealjuures on oluline, et tegu oleks asjatundliku ja teemasse põhjalikku sissevaadet võimaldava sisuga, mil-lest lugeja saab kasu. Minu doktoritöö seisukohalt oli kõige huvitavam leid see, et intervjueeritavad väljendasid valmisolekut maksta ajakirjandusliku veebisisu eest, mis on veebispetsiifiline (multi-mediaalne, interaktiivne, hüpertekstuaalne jne) ja millega lugejal on võimalik aega veeta. Asjaolu, et auditoorium ootab veebist mitmekülgset ja põhja-likku sisu, tähendab, et ajakirjanikud, kes seda sisu loovad, peavad olema nii tehniliselt kui ka temaa-tiliselt oskuslikud. Samas osutasid III uuringu tule-mused asjaolule, et toimetuse igapäevatöös jäävad

need oskused suurel määral rakendamata. Toime-tuste tööpraktikad eeldavad, et avaldatakse kiiresti ja palju, kuid ei eelda ega soodusta veebispetsii-filise või temaatiliselt asjatundliku sisu loomist.

Toimetuses valitseva ajasurve tõttu peavad aja-kirjanikud esmaselt oluliseks kiiret avaldamist ja nende jaoks on vähem oluline ajakirjanduslik info-töötlemise protsess, mis oma keerukuse ja kind-late põhi mõtete tõttu eristabki ajakirjandust muu meediasisu tootmisest.

Kuigi doktoritöö uuringud ei lähtunud ühest ja samast teoreetilisest lähenemisest, raamistab need ühtseks käsitluseks Derek Layderi sotsiaal-sete domeenide teooria.5 Tegu on strukturatsiooni-teooria edasiarendusega, mis esitab rakendusliku analüüsi mudeli. Mudeli keskmes on agendi ja struktuuri suhe — neli sotsiaalset domeeni või-maldavad analüüsida nendevahelisi suhteid väga erinevates sotsiaalsetes situatsioonides ja tegevus-tes. See võimaldab mõtestada inimeste kommuni-katsiooni, sotsiaalse konteksti ning tehnoloogiliste muutuste mõju tööpraktikatele. Erinevalt Anthony Giddensi või Pierre Bourdieu lähenemistest asetab Derek Layder mudeli keskmesse agendi ehk ini-mese, doktoritöö kontekstis on selleks aja kirjanik.

Sotsiaalsed domeenid võimaldavad mõtestada indi-viidi motivatsiooni oskuste omandamisel ja kasu-tamisel (psühhobiograafia domeen), toimetustes ettetulevaid situatsioone (situatiivsete tegevuste domeen), toimetustevahelist teadmiste ja koge-muste vahetamist (sotsiaalsete praktikate domeen) ning ühiskonna muutustest ja ressurssidest tule-nevaid mõjusid (kontekstuaalsete ressursside domeen).

Psühhobiograafia domeeni mõistest lähtumine võimaldab mõista, et tööpraktikate kujunemise taga on hoiakud ja väärtused. Viimased mõjuta-vad nii oskuste omandamist kui ka nende kasuta-mist igapäevaelus. Psühhobiograafia domeen on väga indiviidikeskne kategooria, seda on struktu-ratsiooniteoorias enamasti alahinnatud ja see on saanud seni põhjendamatult vähe tähelepanu. Hoia-kud ja väärtused on aidanud kohandada veebi kui

70 e e S t i v e e b i a j a k i r j a n i k e o S k u S e d j a n e n d e k a S u t a m i n e o m a t ö ö S

tehnoloogilise platvormi arengu käigus töökorral-dust viisil, mis on olnud mingil ajahetkel sobivad.

Seda selgitab lähemalt doktoritöö peatükk, mis annab ülevaade veebiajakirjanduse kujunemisest Eestis.

Tööpraktikate kujunemist iseloomustab III uuringus esile tulnud asjaolu, et veebiajakirjani-kud ei oska öelda, kust ja kellelt täpselt tulevad ootused nende tööle, näiteks kes täpselt eeldab, et iga kümne minuti järel peab ilmuma „ühik“, et nad peavad ühe vahetuse jooksul avaldama tea-tud hulga, näiteks vähemalt kaheksa „ühikut“ jne.

Seega on tööpraktikate taga ühiselt kujundatud hoiakud ja väärtused, kuid samuti ka arusaamad ja mõtteviisid, mis on kujunenud pigem situatiiv-sete tegevuste ja sotsiaalsituatiiv-sete praktikate kaudu aja-kirjanikkonna sees.

Hoiakute ja väärtuste kujunemisel on olulisel kohal situatiivsed tegevused ehk toimetusetöös aset leidvad üksiktegevused. Need üksiktege-vused, näiteks toimetuse juhi antud tööülesan-ded ja nende täitmine, on aja ja kohaga piiratud.

Samas mõjutavad situatiivseid tegevusi sotsiaal-sed keskkonnad ehk inimestevahelisotsiaal-sed suhted ja kommunikatsioon. See tähendab, et Eesti-taolises väikeriigis kanduvad näiteks veebitoimetuste situa-tiivsed tegevused sotsiaalsete keskkondade kaudu kiiresti ühest toimetusest teise. Ühes toimetuses kasutusele võetud mõiste „lindi hoidmine“ tähen-dab toimetuses väljakujunenud nõuet avaldada veebi uudistevoos pidevalt teatud hulk „ühikuid“.

Viimane võib tähistada mistahes toimetuslikku materjali: foto-uudiseid, videolõike, pressiteateid, välismaistest meedia väljaannetest tõlgitud artik-leid jne. Mitu intervjueeritavat tõi välja, et nende töölepingutes on olnud kvantitatiivne nõue aval-dada kaheksatunnise tööpäeva jooksul vähemalt kaheksa „ühikut“, mis sisuliselt tähendab millegi avaldamist iga tunni jooksul. Seesugune tööpraktika esines mitmes toimetuses ning oli sellesama „lindi hoidmise“ ehk pidevalt millegi avaldamise teenis-tuses. Põhjendust, miks selline nõue on kunagi tekkinud või miks seda järgitakse, intervjuudest ei selgunud. Eelkirjeldatud tööpraktika tulemusel on tekkinud ajasurve, mis soosib arvukat avalda-mist, kuid mitte nii väga ajakirjanduslikku kvaliteeti või sisukust. Seesugune kvantiteedile ja ajasurvele orienteeritud töö praktika on sageli kandunud ühest

toimetusest teise. Samamoodi levivad toimetuste vahel tehnilised uuendused, mis samuti mõjuta-vad tööpraktikaid.

Mõistetavalt on Eesti veebitoimetuste töö-praktikat mõjutanud ka kontekstuaalsete res-sursside domeen. See on valdkond, kus näeme tehnoloogilise arengu, üldise majanduskeskkonna, aga näiteks ka sotsiaalvõrgustike ja valeuudiste tuleku mõju. Selle domeeni sisu avab doktoritöös toodud Eesti veebiajakirjanduse ühiskondliku kon-teksti peatükk, milles on esitatud nii tehnoloogilise arengu kui ka oskuste rakendamise aspektid.

Töö üks olulisem panus veebiajakirjanduse ja ajakirjanduslike rollide uurimise valdkonda puu-dutab veebi kui platvormi ja sellega seonduvate spetsiifiliste oskuste kindlaks tegemist. Digitaal-kultuur tervikuna on mõjutanud informatsiooni töötlemist, konstrueerimist, esitamist ja levita-mist ajakirjanduses. See on aga pannud üha enam küsima, kes on tänapäeval ajakirjanik ja kas ajakir-janduslikud rollid on platvormiti kuidagi erinevad.

Kuigi minu doktoritöö uuringud ei puudutanud aja-kirjanduslike rollide täitmist, annavad need edas-pidi aluse uurida nii ajakirjanduslikke rolle kui oskusi platvormispetsiifiliselt.

Doktoritöö üks olulisemaid väiteid on, et veebi-ajakirjanike oskuste ja pädevuste palett erineb traditsioonilises meedias töötavate aja kirjanike omast oma mitmekesisuse poolest. Kuid ka ühe veebi toimetuse sees võivad korraga töötada nii piiratud oskustega meediatöötajad kui ka paljuos-kuslikud ajakirjanikud. Traditsioonilises meedias ei ole erinevus oskuste olemasolu ja nende raken-damise vahel nii suur kui veebiajakirjanduses.

Selleks et kasutada veebi kui tehnilise platvormi võimalusi täiel määral, on vaja kasutada märki-misväärselt suuremat oskuste ja pädevuste paletti kui näiteks televisioonis, raadios või ajalehes. Seda põhjusel, et veebi tehnoloogilised võimalused (multi mediaalsus, interaktiivsus, kohesus, kõik-jalviibivus jt) nõuavad peaaegu kõigi traditsioo-niliste tehtraditsioo-niliste plat vormide kasutamise oskusi ning lisaks veel universaalseid oskusi, näiteks oskust luua konvergentset sisu ja juhtida toimetust konvergentse sisu loomisel. Seega võib väita, et veebi puhul saab oskused ja pädevused üldistatult jagada ajakirjanduslikeks üldoskusteks (nt uudis-väärtusliku teema otsimine, eeltöö, suhtlemine

71

m a r j u h i m m a - k a d a k a S

allikatega jmt) ning tehnilisteks oskusteks. Just viimased võimaldavad veebi ajakirjanikel eristuda muude plat vormide ajakirjanikest. Näitega ilmes-tades: kui veebis on võimalik dokumendi allikatest luua sisu näiteks kirjaliku teksti, graafilise sisu ja audiovisuaalsete narratiivide kombinatsioo-nina, siis raadios, tele visioonis või ajalehes seab sellisele multi mediaalsele lahendusele piirid platvormispetsiifika.

Samas võib veebiajakirjanike oskuste ja päde-vuste palett olla praktikas väga kitsas, seda põhju-sel, et situatiivsed tegevused ja sotsiaalsed praktikad soodustavad kiiret ja pidevat avaldamist. Selle vastu olu mitmekülgsem ja sügavam teadvustamine

toimetuste juhtide hulgas võib aidata toimetuslikke tööpraktikaid muuta, ajakirjanduslikke oskusi tõhu-samalt kasutada.

Oluline on rõhutada, et uuringuandmete kogu-mise ja analüüsikogu-mise vältel on Eesti veebiaja-kirjandus pidevalt edasi arenenud. Veebitoimetuste tööpraktikad sarnanevad endiselt suures osas küll nendes uuringutes kirjeldatuga, kuid on toimetusi, mis on vähehaaval täienenud aeganõudvat, põh-jalikku ning veebispetsiifilist sisu loovate toime-tusüksustega, kus ajakirjanikud saavad kasutada laia oskuste ja pädevuste paletti. Nende uute veebi-toimetuslike üksuste tööpraktikate uurimine võib olla huvipakkuv edasise uurimistöö teema.

72

Artikli aluseks on 2018. a juunis TÜ ühiskonnateaduste instituudis kaitstud bakalaureusetöö (juh Mari-Liis Madisson).

Vt http://hdl.handle.net/10062/60632.

1 Nic Newman et al. Reuters Institute Digital News Report 2017. Vt https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/sites/default/files/Digital%20 News%20Report%202017%20web_0.pdf.

2 Maksym Gabielkov et al. Social Clicks: What and Who Gets Read on Twitter? Vt https://hal.inria.fr/hal-01281190.

3 Kaidi Kasenõmm. Ajakirjanduse muutuvad funktsioonid uudistest üleküllastunud ühiskonnas. Tartu Ülikool, magistritöö, 2014. Vt http://hdl.

handle.net/10062/42354.

4 Sam Wineburg et al. Evaluating Information: The Cornerstone of Civic Online Reasoning. Vt https://sheg.stanford.edu/upload/V3LessonPlans/

Executive%20Summary%2011.21.16.pdf.

5 M. Gabielkov et al. 2016.

6 Michela Del Vicario et al. The Spreading of Misinformation Online. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2016, Vol. 113, lk-d 554–559.

7 Marju Himma-Kadakas. Alternative Facts and Fake News Entering Journalistic Content Production Cycle. — Cosmopolitan Civil Societies, 2017, Vol 9, nr 2, lk-d 25–41.

8 Craig Silverman. Lies, Damn Lies, and Viral Content — How News Websites Spread (and Debunk) Online Rumors, Unverified Claims and Misinformation. Columbia Journalism School Tow Center, 10.02.2015. Vt http://towcenter.org/wp-content/uploads/2015/02/LiesDamnLies_

Silverman_TowCenter.pdf.

Vale- ja võltsuudised Eesti