• Keine Ergebnisse gefunden

ja b. Testid ja kodutöö inglise ja saksa keele tundides (%)

22 või kodutöö,  mida  hinnatakse või  mille  eest  antakse punkte kommenteerib Sinu testi   

või kodutöö tulemusi

igas tunnis mõned korrad  kuus umbes korra  kuus mõned korrad  aastas mitte kunagi  või  harva

2

Eesti õpilaste taust

Hea lõpphinde saamiseks inglise keeles on õpilaste hinnangul oluline kõigi osaoskuste hea tase (vt Joonis 2.21a). Kõige olulisemad on suur sõnavara ja grammatika tundmine ning pisut vähem olulised on inglise kee-les kirjutamise ja korrektse hääldamise oskus.1

Ka saksa keeles on hea lõpphinde saamiseks õpilaste hinnangul oluline kõigi osaoskuste hea tase. Kõige olulisemad on suur sõnavara ja grammatika tundmine ning pisut vähem olulised on saksa keeles rääkimise ja korrektse hääldamise oskus (vt Joonis 2.21b).

1 Ka õpetajad pidasid lõpphinde kujundamisel teistest osaoskustest veidi enam oluliseks sõnavara tundmist ning mõnevõrra vähem tähtsaks korrektset hääldust.

46 54

56 56 61

65 68

39 40 35 38

33 30

27

13 5 8

5 5 4 4

2 1 1 1 1 1 1

0% 20% 40% 60% 80% 100%

inglise keele korrektne hääldamine hea inglise keeles kirjutamise oskus hea inglise keeles rääkimise oskus hea inglise keeles lugemise oskus hea ingliskeelsest kõnest arusaamise oskus inglise keele grammatika hea tundmine paljude ingliskeelsete sõnade teadmine

väga oluline üsna oluline vähe oluline pole üldse  oluline

30 37

40 40 44

53 54

45 48

49 48 44

38 37

20 12

9 10 10 7 7

5 3 3 2 2 2 2

0% 20% 40% 60% 80% 100%

saksa keele korrektne hääldamine hea saksa keeles rääkimise oskus hea saksa keeles kirjutamise oskus hea saksa keeles lugemise oskus hea saksakeelsest kõnest arusaamise oskus saksa keele grammatika hea tundmine paljude saksakeelsete sõnade teadmine

väga oluline üsna oluline  vähe oluline pole üldse  oluline

Joonis 2.21a. Olulised teadmised inglise keeles hea lõpphinde saamiseks (%)

Joonis 2.21b. Olulised teadmised saksa keeles hea lõpphinde saamiseks (%)

2

Eesti õpilaste taust

Inglise keeles testitud õpilastest on 23% käinud inglise keele ning 15% mõne muu võõrkeele järeleaitamis-tundides (vt Tabel 2.4a). Eesti keele lisajäreleaitamis-tundides on osalenud 12% õpilastest. Andekatele õpilastele mõeldud inglise või mõne muu võõrkeele lisatundides on käinud alla 10% õpilastest ning 7% õpilastest on osalenud lisatundides mingis muus keeles kui eesti keel, mida nende kodus sageli räägitakse.1

Saksa keeles testitud õpilastest on järeleaitamistundides käinud 22% ning veerand muude võõrkeelte järeleaitamistundides ja eesti keele lisatundides. Võrdlemisi vähe on õpilased osalenud andekate õpilaste lisatundides – vaid 3% on käinud sellistes saksa keele lisatundides (vt Tabel 2.4b).

tabel 2.4a ja b. Õpilaste osakaal, kes on käinud keelte lisatundides (inglise ja saksa keele valimi õpilased)(%)

jah ei

inglise keele järeleaitamistunnid 23 77

muude võõrkeelte järeleaitamistunnid 15 85

eesti keele lisatunnid 12 88

lisatunnid inglise keeles andekatele õpilastele 9 91

lisatunnid muudes võõrkeeltes andekatele õpilastele 8 92

lisatunnid mõnes muus keeles kui eesti keel, mida kodus sageli räägitakse 7 93

jah ei

saksa keele järelaitamistunnid 22 78

muude võõrkeelte järelaitamistunnid 15 85

eesti keele lisatunnid 14 86

lisatunnid muudes võõrkeeltes (sealhulgas ladina ja vana-kreeka keel)

andekatele õpilastele 9 91

lisatunnid mõned muus keeles kui eesti keel, mida kodus sageli räägitakse 7 93

lisatunnid saksa keeles andekatele õpilastele 3 97

1 Ka koolijuhtide vastustest tuli välja, et andekatele õpilastele pakutakse lisatunde üldiselt vähem kui järeleaitamist vajavatele õpilastele, seda nii inglise kui ka saksa keeles

2

Eesti õpilaste taust

2.5 õpilaste hinnang oma inglise ja saksa keele oskusele

Üldiselt ei valmista ei inglise ega saksa keele õppimine õpilastele raskusi (vt Joonis 2.22a). Kõige kergemaks peavad õpilased ingliskeelsete tekstide lugemaõppimist ning sõnade õppimist (üle 80% õpilastest pidas seda pigem kergeks). Enam kui 70% õpilaste jaoks on inglise keeles rääkima ja kirjutama õppimine ning kõnest aru saama õppimine samuti pigem lihtne. Ülekaalukalt peeti inglise keele õppimise juures kõige ras-kemaks grammatika õppimist (kaks kolmandikku õpilastest) ning kolmandik õpilastest peab raskeks korrektse häälduse õppimist.1 Saksa keele õppimise juures peavad õpilased kõige kergemaks korrektse häälduse õppi-mist (60%), saksakeelsete tekstide lugema õppiõppi-mist (48%) ning saksa keele sõnade õppiõppi-mist (46%). Raskusi valmistab õpilastele aga saksakeelsest kõnest aru saama õppimine ning saksa keele grammatika õppimine2 (vt Joonis 2.22b).

Õpilased hindasid oma keeleoskust ka oskan-nendingute (ingl can do statements) põhjal.

Ingliskeelse teksti lugemise ja tekstist arusaamise oskust hindasid õpilased üsna heaks (vt Joonis 2.23a). Pea-aegu kõik õpilased saavad enda hinnangul aru tuttavatest sõnadest ja väga lihtsatest lausetest (A1-keele- oskustase – 97%), suudavad leida infot reklaamidest ja sõiduplaanidest (A2-keeleoskustase – 94%) ning leia-vad üles põhipunktid tuttavatel teemadel kirjutatud lihtsatest ajaleheartiklitest (B1-keeleoskustase – 88%).

1 Võrreldes tulemusi õpilaste enda hinnangutega, selgub, et õpilased ise peavad inglise keele õppimist suhteliselt kerge-maks kui nende õpetajad seda ette kujutavad: üsna või väga kergeks hindab enamikku aspekte ca 65–85%, samas õpeta-jatest ca 55–65%. Samuti on väga vähe õpetajaid, kes peaks mõne aspekti õppimist väga kergeks, kuigi õpilaste seas oli see osakaal ca 20–30%. Suur erinevus ilmneb aga grammatika osas: kuigi nii õpetajate kui õpilaste enda arvates on seda kõige raskem õppida, leiab vaid 7% õpetajatest, et see on väga raske, kuid õpilastest peab grammatika õppimist väga ras-keks 21%. Huvitav on veel see, et korrektse hääldamise õppimist peavad õpetajad suhteliselt lihtsaks, ent õpilaste meelest on seda grammatika järel teisena kõige keerulisem omandada.

2 Võrreldes õpetajate arvamusega peavad õpilased erinevate osaoskuste õppimist üldiselt mõnevõrra kergemaks. Nii nagu õpilased, pidasid ka õpetajad pigem kergeks saksakeelsete tekstide lugema õppimist ja saksa keele korrektse häälduse õppimist – poolte õpetajate arvates on nende oskuste õppimine õpilaste jaoks üsna kerge. Kõige keerulisemaks pidasid ka õpetajad saksa keele grammatika õppimist – 92% õpetajatest leidis, et nende õpilastel on seda üsna raske või väga raske õppida. Huvitav on see, et saksakeelsest kõnest aru saama õppimist pidasid õpilased pigem keeruliseks, samas kui õpetajad hindasid selle osaoskuse õppimist pigem kergeks.

7 ingliskeelseid tekste    lugema õppimine

väga kerge üsna kerge üsna raske väga raske

Joonis 2.22a ja b. Õpilaste hinnang inglise ja saksa keele õppimise raskusele (%)

3

2

Eesti õpilaste taust

Pikkade ja keeruliste tekstide kiire lugemine ja vajalike üksikasjade leidmine on jõukohane pooltele õpilastele (B2-keeleoskustase – 54%), ülejäänud leidsid, et sellist taset tekstide lugemisel ei ole nad veel saavutanud.

Saksakeelse teksti lugemise ja tekstist arusaamise oskust hindasid uuringu valimiõpilased madalamaks (vt Joonis 2.23b), mis on ka loomulik, sest enamik õpilastest on seda keelt õppinud B-keelena.

36