• Keine Ergebnisse gefunden

VÕRDLUS JÄÄTMETE SORTEERIMISEGA KODUS

Kasutatud kirjandus

VÕRDLUS JÄÄTMETE SORTEERIMISEGA KODUS

4S1: See on õige küll, sest ma olen pidevalt mõelnud, et muidu ju nagu kodus pidevalt ikka selekteerid ja korjad erinevalt, aga …

K: Aa, et kodus...

4S1: No kodus ma panen eraldi, paberi eraldi ja igasugused pakendid eraldi, aga siin on nii kahju, et mul ei ole võimalik neid kuskile koguda ja ma pean nad kõik kokku panema:

banaanikoored, paberid ja kõik asjad.

7.2 Jäätmepraktikate elemendid pärast sekkumist

Asjad, materjalid JÄÄTMED

Pudelid

K: Nägin praegu, et viskasite ühe pudeli siia sisse. Kas olete mujale ka siin visanud midagi?

16T2: Ei ole.

31AD2: Minul isiklikult siin ei teki, aga siin eelmine nädala lõpp oli hästi palju võõrast rahvast majas ja siis neid pudeleid oli meeletult palju ja siis ma käisin korjasin ja viskasin neid sinna.

Aga mul endal pudeleid ei tule.

35A2: Täiesti olen kasutanud, olen tassinud sinna neid pudeleid, sest mul oli siin, mul on jälle kogunenud siia, mul on siia kogunenud mõningaid pudeleid ja siis ühe täie olen käinud juba alla viimas, aga nüüd ma ei ole jälle läinud.

K: Olete kasutanud seda konteinerit. Mida te sinna visanud olete?

38T3: Pudeleid.

K: Kas olete visanud siia konteinerisse midagi?

40T3: Ja ma olen viimasel ajal siia visanud pudeli.

43KO3: Ikka viskavad, et pabereid kuskil üks kord nädalas vahetame ja pudeleid üks kord kuus umbes.

Patareid

18S2: Jaa. Korra käisin, panin sinna patareid.

K: Patareid. Muid asju ei ole pannud?

21T2: Aga patareide koha pealt küll, neid mul on päris palju, kuna ma ei teadnudki kuhu panna patareisid...

26A2: Ma mõtlen, et võib-olla kui mul kodus tekib probleem patareidega, et pole kuskile panna, siis toon siia.

35A2: Jaa! Ja patareisid olen ka ka viinud, sest mul oli seal niuke kilekott rippus seal, aga nüüd ma pole pannud kilekotti, sest ma viisin ära, ma võin sulle näidata, kui tahad, võid sellest ka pilti teha.

42A3: Täpselt samamoodi on mul seal kotikene patareidega nagu ikka, mida ma sinna alla viin.

43KO3: Jaa patareid, kui saab täis, siis viiakse ära.

44R3: Tuleb välja, et meil patareisid tegelikult päris palju kasutatakse, meil on siin hiired patareidega ja ma ei tea, mis veel on. Et on käidud küsimas patareisid, et kas seda ja seda mõõtu on ja ma tean, et need samad, 2 noormeest konkreetselt teavad, et on ja viivad sinna alla.

Paber ja papp

18S2: [...] paberi peaks eraldi sorteerima, aga kus ma saan, mul kogu aeg tekib siia lehekesi, rebin katki ja, et siis peaks mul mingi eraldi koht siin olema.

18S2: Nojah, kui on mingis suuremas koguses, aga mul tekib siin märkmepabereid lehekeste kaupa.

22E2: Meil on siin paberid ja siit viib siis koristaja ära.

27R2: Veel ei ole. Aga mul on siin kapis hunnik pabereid, mida olen sinna kogunud ja ei ole tahtnud tavaprügikasti visata, et üsna varsti, kui need sinna enam ei mahu, siis viskan.

K: Spetsiaalselt kogute sinna siis?

27R2: Selles mõttes küll jah, et ma siia tavaprügisse ei taha visata paberit.

33R2: Seda me küll ei tea, aga mina lihtsalt kogun vanapaberi mingisse virna ja siis ma ei tea, mis ma teen sellega.

K: Kuhu te viite siis selle?

33R2: Ma veel ei tea, mul on kahe aasta tekkinud mingi pool meetrit.

41T3: Mina samamoodi olen ühe korra midagi visanud siia, see oli paber. Lihtsalt paber, mille printisin ettekande jaoks välja, et oleks meeldetuletuseks ja siis viskasin siia ära.

43KO3: Ikka viskavad, et pabereid kuskil üks kord nädalas vahetame ja pudeleid üks kord kuus umbes.

Pakendid

18S2: [...] vahest mingid toidukarbid olen visanud küll, ma tunnistan, siia enda prügikasti, et ma ei tea kas...

Joogiautomaadi topsid

30RA2: No mis veel tekib, on kohviautomaatide topsid, aga selle vastu ei saa, sest sellist kogumistkohta tõenäoliselt ei saa siia tekitada.

K: Once, ok. And what did you throw here?

47T3: I had a plastic cup, sorry.

Plakatid

31AD2: Patareisid ja olen ka tegelikult nende stendide pealt vanu kuulutusi maha võtnud ja kõik olen sinna konteinerisse viinud.

Ei teki jäätmeid

21T2: Pudeleid ei kasuta siin majas, ma satun siia majja väga vähe.

39T3: Ma ei ole jah sinna visanud, sest mul pole sinna midagi visata.

40T3: Jaa, ma ei tea, ma arvasin, et see pakendiprügikast pole siin väga kaua olnud ka, ma siin majas ei ole nii väga tihti ka, mul ei teki lihtsalt nii palju asju, mida siia visata.

41T3: Ja minul paberiga on see värk, et mul paberit lihtsalt ei teki. Ja isegi kui tekib, siis mul ei ole koolipäeval meeles, et seda ära visata. Praegu tulin klassist välja, paberike oli käes, mõtlesin, et viskaks ära, mis ma ikka koju viin, nagunii seda enam ei vaata. Aga muidu, kui mul tekib prügi, siis see on selline prügi, mida siia visata ei saa, pakendid.

49S3: [...] ja mul ei teki ka siin mingit erilist prügi, ainult mõned lehed paberit iga päev, sest ma ei söö kontoris, vaid käin lõunal.

Konteiner ei seostu jäätmetega

39T3: Aga see ongi see, et kui see on konteiner, siis minu esimene mõte on, et sinna kogutakse midagi. Aga kui mul on mingi väike paber, siis ma ei mõtle konteineri peale, kuigi iseenesest ju võiks, oleks ju hea..

K: Aa teie olete teinud seda! Selge.

28S2: Mul on kast nurgas ja siis ma tõstan selle välja. Jaa, siis on kast, nüüd hakkab ta täis saama, siis mingi hetk ma panen ta siia samma töölaua juurde või siis tõstan sinna väljapoole.

30RA2: Meil on niiviisi, et me kogume eraldi siia (teenindusleti taga olevasse kast) ja siis viime ise alla prügikasti otse (hoovis vanapaberi prügikasti), me oleme kogu aeg toimetanud siin nii.

32R2: Jaa, ma võin näidata, nüüd teeme nii, nüüd me korjame nii paberit, et paberi paneme siia, see kast on paberi kast, siia spetsiaalsesse kasti, kui see saab täis, siis me paneme koristajale sildi, et palun viige ära. Jah igaksjuhuks paneme sildi ka, et ta saab kindla tundega võtta. Kui see karbike jah saab täis, siis tõstame ta sealt välja, paneme sildi külge ja prügikasti kõrvale.

35A2: Ja siis ma olen sinna viinud seda vanapaberi kasti, mis mul seal kapis on. Seda olen ma küll käinud mitu korda tühjendamas sinna [vanapaberi kasti].

42A3: No ma arvan, et natukene rohkem, kuigi tegelikult on situatsioon samasugune nagu enne:

minul on siin vanapaberi kast, mida ma siis mõne aja tagant tühjendan sinna alla, nüüd on mul vähemalt koht, kuhu tühjendada.

44R3: Pabereid, sest pudeleid meil endal siin ei teki niimoodi. Ja paberite kastid, praegu on meil 2 tükki seal, kui need saavad täis, siis kas viime alla või paneme koristajale sildi, et palun ära viia.

45RA3: Vanapaberit me kogume ikka sinna kastikesse [...]

48E3: Jah, paberit kogun eraldi. Paberit kogume jätkuvalt eraldi plastmassist kasti ja koristaja käib seda tühjendamas.