• Keine Ergebnisse gefunden

Bakalaureusetöö keskmes on haridussaadete tootmine ERRi teleprogrammides vahemikus 1.

september 2008 – 31. detsember 2011. Töö uurimisküsimused on fokuseeritud sellele, kuidas on hariduse roll televisioonis muutunud ning mida need muutused endaga kaasa on toonud.

Milline on haridussaadete roll ERR-i teleprogrammides täna ja kuidas haridussaateid toodetakse?

2.1. Uurimisküsimused

 Milline on hariduse roll televisioonis täna?

 Millised eesmärgid on ERR-il haridussaadete edastamisel oma teleprogrammides?

 Kuidas toimib haridustoimetus kui valdkonna kompetentsikeskus?

 Mida on haridustoimetus uuritava perioodi vältel ERR-i tele-eetrisse tootnud?

 Milliste ressursside eest haridussaateid toodetakse?

 Miks on suur osa haridustoimetuse toodangust toodetud välisrahade eest?

 Kui palju mõjutab välisrahade kaasamise puhul saate rahastaja saate sisu? Kas ETV programmi sõltumatus võib välisrahade eest tootmisel olla mõjutatud?

2.2. Meetodi kirjeldus

Käesolev töö põhineb kvalitatiivsel sisuanalüüsil ja ekspertintervjuudel.

Et saada aimu haridussaadetele püstitatud ootustest, võimaldatud vahenditest ning kehtivast olukorrast ERR-is, on töö aluseks võetud dokumendid, mis reguleerivad haridussaadete tootmist ERR-is – arengukavad, mis kehtisid aastatel 2009 - 2011, toimetuse juhi koostatud tegevusplaanid ja aruanded ning siseaudit.

Kuna dokumentatsioon on küllaltki üldsõnaline ega ava süsteemi tagamaid ning antud

intervjueeritud selle valdkonna eksperte, kes aitavad selgitada haridussaadete eesmärke, nende muutumist ja haridussaadete tootmisprotsessi detailsemalt.

Küsimustikud intervjueeritavatele on koostatud vastavalt nende ametile ja vastutusalale. Kuna tegemist on ekspertintervjuudega, on küsimustikud koostatud individuaalselt, võttes arvesse intervjueeritava profiili ning on üles ehitatud selliselt, et intervjueeritavad on pidanud nii kirjeldama kui ka hindama oma töökohustusi ja rolli haridussaadete tootmises.

Intervjuud on transkribeeritud muutmata kujul ning nende kestvus oli 25 – 45 minutit. Töös on tsitaatidena kasutatud intervjuulõike keeleliselt kohandatud.

Kuna töö autor on alates 2009. aasta augustist ETV haridustoimetuses ametis produtsendina, tugineb töö kohati ka autori kogemusele ja vaatlusele, kuna autor on osalenud pea kõikides selle perioodi vältel haridustoimetuse nimetuse alt eetrisse jõudnud saadete töös ja omab kogemust nii sajaprotsendiliselt välisrahadega toodetavate projektidega (, „Õpitee”, „2020”,

„Kooliproov”, „90 aastat oma ülikooli”, „Tartu Tähetorn 200”, „Teadlaste Öö” kajastused 2009 – 2011) kui ka ainult ERR-i rahastusega projektidega („Hõimuside” ja „AegRuumi kommentaarid”) ning kahasse rahastatud projektidega („Ajalik ja ajatu”, “Tagatargemad” ja

„TEDx Tartu”). Samuti on autoril hangetel osalemise kogemus ning konkreetsetele sarjaideedele rahastuse otsimise kogemus väljaspool ERR-i.

2.2.1. Valim

Antud töös on uurimiseks kasutatud ERR-i dokumentatsiooni, mis on haridussaadete või programmiplaneerimisega seotud. Dokumendid on hangitud ERR-i kodulehelt, mis on avalikuks kasutamiseks, ning ETV haridustoimetuse juhilt ja dokumendihaldussüsteemist, mis on asutusesisesed. Kokku kolme aasta arengukavad ja aruanded (2009 – 2011), üks programmiplaneerimisega seotud audit ja viis konkreetselt haridustoimetusega seotud dokumenti.

Perioodi vältel toodetud haridussaateid, nende tegijaid, sisu ja rahastust on töö autor uurinud ETV-s kasutatava haldusprogrammi Provys (Kriimsilm) abil, millest autor on teinud koondtabeli - Lisa 8.

Ekspertintervjuudeks valiti isikuid järgmistel põhimõtetel:

 Isikud, kes on hetkel haridussaadete tootmisega seotud

 Isikud, kes on olnud seotud haridussaadete ja haridusvaldkonna arenguga ETV-s

Et saada ülevaadet hariduse rolli muutumisest ETV-s, intervjueeris töö autor endist haridustoimetuse juhti. Praegu ETV-s ametis olevaid töötajaid intervjueeris autor selleks, et uurida kehtivat olukorda ning otsustusprotsesside ja tootmise põhimõtteid. Välisrahade ja rahastaja esindaja rolli selgitamiseks on intervjueeritud ühte rahastaja esindajat.

Kui mõnel ERR-i töötajal, keda on intervjueeritud, on mitu ametit paralleelselt, siis on teda intervjueeritud selliselt, et ta on pidanud vastama vastutusrikkama ameti seisukohalt. Näiteks Aivi Parijõgi on nii toimetaja kui saatejuht, kuid kuna antud uurimistöös ei oma saatejuhi roll tähtsust, on teda intervjueeritud kui toimetajat.

2.2.3. Intervjueeritavate tutvustus

1) ETV peatoimetaja Heidi Pruuli

Konkreetses ametis alates sügishooajast 2007. Vastutab ETV programmi tootmise ja arendamise eest. Tema järgida on nii saadete temaatika kui ka ETV eelarve. Koordineerib toimetuste tööd.

2) Haridustoimetuse juhataja Piret Suurväli

Konkreetses ametis alates sügishooajast 2007. Peamiseks ülesandeks on korraldada ja juhtida haridustoimetuse tööd ning olla eestvedajaks uute ideede väljatöötamisel haridusvaldkonnas.

Vastutab saadete tootmise ja arendamise eest vastavalt programmi strateegilistele eesmärkidele. Vastutab ka väiketootjate toodangu eest, kes haridustoimetuse alt ETV eetrisse saateid toodavad.

3) Produtsent Ene-Maris Tali

ETV-s üks välisrahade eest tootmise suurima kogemusega produtsente. On uuritava perioodi vältel haridustoimetuses tootnud sarjad „Tegutse!” ning väiketootjana Testfilm OÜ alt ERR-i eetrisse tootnud sarja „Püramiidi tipus”. Tegemist oli SA Archimedese korraldatud avaliku projektikonkursiga, millel Tali osales väiketootjana, kuna ERR-i pakkumist esindas ETV haridustoimetus. Võitjaks osutus Tali projekt, millele ETV nüüd eetrit pakub ja mille kvaliteedi eest vastutab haridustoimetus.

4) Toimetaja Marika Kaasik

Uuritava perioodi vältel toimetas haridustoimetuse üht mahukaimat sarja „Tagatargemad” ja selle järelprojekti „Õpitee”. Samuti oli toimetajaks sarjale „Tegutse!”.

5) Toimetaja Aivi Parijõgi

Uuritava perioodi vältel haridustoimetuse toimetaja ERR-i Tartu stuudiost. Toimetas haridustoimetuse üht mahukaimat sarja „Tagatargemad”. Tegi mitmeid ühekordseid projekte ning töötas välja idee ja toimetas sarja „Kooliproov”.

6) Tiina Kangro

Töötas aastatel 1993 – 1998 ETV haridussaadete toimetuse juhina, hiljem lühikest aega ETV programmijuhina ja seejärel peadirektori asetäitjana. Just Kangro oli see, kes pärast Eesti taasiseseisvumist ja sellega ETV-s kaasnenud tormiliste muutuste perioodil defineeris uue haridusliku sisu ETV-s. Varasemalt kehtinud idee, et haridussaated on õpisaated, tuli Kangro nägemuse järgi muuta üldauditooriumi saadeteks. Hetkel toodab Kangro haridussaateid erafirma OÜ Haridusmeedia alt.

7) Välisrahastaja esindaja Margit Meiesaar

Töötab SA Eesti Teadusagentuuris, kus juhib TeaMe programmi (varasemalt kuulus programm SA Archimedes alla, kuid kevadel 2012 loodi uue asutusena SA Eesti Teadusagentuur), mille raames korraldati uuritava perioodi vältel kaks riigihanget, mille tulemusena on ETV eetris väiketootjate poolt toodetud saated „Püramiidi tipus” ja „Rakett 69”. Tema ülesanne on kontrollida, et tootjad järgiks neile pandud eesmärke ja et TeaMe programm tellijana saaks saated, milles kokku on lepitud.