• Keine Ergebnisse gefunden

STRESSIST JAGUSAAMISE 20 KÄEPÄRAST VÕTET

Im Dokument ÕPPIDA HÕLPSALT (Seite 115-120)

Õppijat kimbutab mitu stressiallikat: keeruka asja taipamise raskus; tehtud vigadest ja õpitu unustamisest tulenevad ebamugavused; ajapuudus, eksamihirm jt. Kestev stress viib lihased püsipingesse, põhjustab rahutust, alandab toonust ning kahandab vaimset võimekust. Moodne psühholoogia-teadus on emotsionaalse pinge kõrvaldamise ja vähen-damise võtete kõrval üha enam hakanud tähelepanu pööra-ma stressi opööra-mapärasele osale harjumuspärase tegutsemis-viisi korrigeerimisel. Millestki närviminek ja pidevate nega-tiivsete emotsioonide saamine näitavad kätte valdkonna, kus on tarvis läbimõeldumalt tegutseda, koormavat enesepinges-tamist vältida, uusi töövõtteid omandada.

Järgnevalt väike valik erinevaid, esmapilgul lausa vasta-kaid pinge kiirkõrvaldamise võtteid. Mõned neist pakuvad võimaluse pingekeskmest tegelikult või sümboolselt väljuda, teised rakendavad stressi vastupidavuse suurendamiseks, kolmandad õpetavad tähelepanu ümbersuunamise tehnikat.

Osa meetodeid on suunatud lihaspinge lõdvestamisele ja vallandamisele, teised hingejõu tugevdamisele, kolmandad aitavad peatada tulutult ringisebivaid ärevaid mõtteid.

PEA VASTU VIIS MINUTIT

Ebameeldivate, tüütute tööde alustamisel või raskete harju-tuste sooritamisel leia endas tahtejõudu vastu pidada (kõi-gest) viis minutit. See sisseelamise aeg on raskeim, vahel põrgulikult vastumeelne. Ent üheksal juhul kümnest märkad, et viie vapralt vastupandud minuti järel saad ka edasisega hakkama, oled iseenda üle võidu saavutanud.

TEE LÜHIPAUS

Võta viieks minutiks aeg maha, lülita kõik probleemid ja mured oma mõtetest välja, istu või leba, lõtvu täielikult. Võid samal ajal lubada endale tassi kohvi ja kuulata meeldivat muusikat. Tarbe korral tee selliseid lühipause iga tund. Need toimivad just oma sagedusega, virgutavad alateadvust, värskendavad mälu ja parandavad tahtejõudu. Pingelise töö puhul oleks õigem lubada endale pigem mitut lühipausi kui ühte ja pikka, mille järel on raske alustatut jätkata.

PAGE PELGUPAIKA

Kujutle endale mingi mõnus turvaline koht - oma saar, suvekodu õu, männimetsaga rannariba, kevadõites aas, soe koobas või muu kindel paik - ja põgene pingete haripunktil mõttes mõneks minutiks sinna. Loo endale sellest kenast rahustavast paigast võimalikult detailne kujutluspilt, ammuta kõigest kujuteldavast meelerahu, tasakaalu, kindlustunnet.

RAPUTA PINGE MAHA

Seisa minut aega püsti ja tee, nagu raputaksid endast välja midagi ebameeldivat. Käsi raputades hinga järskude jõnk-satustega välja kopsusoppide jääkõhk. See harjutus sobib hästi pärast kohtumist ebameeldivate inimestega.

VÄRISE KAKS MINUTIT

Just nii nagu oleksid külma küüsis. Võte toimib tõhusalt pärast läbielatud hirmu. Lõdiseda lubades elad justkui nim-me mahasurutud hirmureaktsiooni talitsetud kujul veel korra läbi, suudad end muiates kõrvalt vaadata ja lõõgastuda.

SULANDA OMA MURE KUMMIPUU LEHTEDESSE Istu või seisa meetri kaugusel kummipuust või mõnest teisest toataimest ja kujuta ette, kuidas too abivalmilt aitab sul vabaneda sinu probleemist, murest. Vaadates järjest kummi-puu suuri ovaalseid lehti, tunned, kuidas mure aegamisi sinust puusse kandub ja tema rohelus omakorda sinu rahu taastab.

PÜÜA OLLA KAKS MINUTIT TIPPVORMIS

Mobiliseeri kogu oma tahe ja keskendumisvõime, et raken-dada see mingi raske või keeruka ülesande lahendamiseks.

Ära sea endale erilisi nõudeid või ootusi, lihtsalt pinguta oma võimeid täpselt kaks minutit.

HÜÜA JA ÜMISE

Võid nii pahameele kui ka meelehea puhul eri viisil hüüda, kiljuda, möirata, ümiseda. Vala oma tunne mistahes hää-litsusse, see on üks kindlamaid teid nii pinge reguleerimiseks kui ka energiavarude värskendamiseks.

PLAKSUTA KÄSI

Nõnda tehes toimid nagu treener, kes oma longuvajunud võimeid innustab. Tunnustav käteplaksutus aga on heakskiit iseendale: oled millegi hinnatavaga - näiteks poole tunni pingsa tööga - toime tulnud. Kummalgi juhul annab käte-plaksutus selgelt tuntava energialisa. Kui ruumis viibib teisi isikuid, kellele sinu käteplaksude mõtet oleks tülikas sel-gitada, võid teha seda ka vaiksel moel mõlema käe sõrmi teineteise vastu trummeldades.

MÄNGI MÄRTRIT

Luba endal olla mingi piiratud aeg - viisteist minutit, kolm tundi, kaks päeva - olude märter. Sul pole asendajat, pead ise mingi eriti vastumeelse töö ära tegema. Pane endale mõttes pähe märtrikroon ja võta täpselt ettenähtud ajaks see õilis roll üle. Anna ka oma pereliikmeile või teistele

lähi-kondseile mõista (kui nad seda ise ei märka), et just sina oled see ohvrimeelne, kes tüütu asja ära teeb. Ja miks ei võiks järgmine kord keegi teine sinult selle õilsa rolli üle võtta?

KIRJUTA OMA MURE VÕI PROBLEEM PABERILE Seejärel kortsuta paberitükk kokku, viska see tulle või lase klosetist alla ning kujutle, et vabastad samas ka oma mõtte-töö tülika ja tarbetu küsimuse kallal järamisest.

HÜÜA VÕIDUKALT HA-HAA!

Kohe, kui telefon jälle nõudlikult heliseb ja sulle mingi tülika kõne toob, hüüa paar korda valjult ja võimukalt: "haa, Ha-haa!" See võte turgutab stressist väsinud hääleelundeid, mobiliseerib jõuvarusid ja näitab, et oled olukorrast üle.

TUNNE VAIMUSTUST

Stressi keskmeski püüa kas või mõnest pisiasjast tunda hetkelist rõõmu. Luba sel tundel kasvada, avarda see juhuslik rõõmuvälgatus või hingelohutus suuremaks rõõmutundeks.

Hinga sügavalt sisse, tõsta pilk laotusse ja tunne mõni hetk suurt vaimustust.

ÄREVUSHETKIL RAKENDA MÕND ENESESISENDUST Olen täiesti rahulik.

Olen meelekindel ja viin oma tahtmise läbi.

Võtan end kohe kokku ja saan hakkama.

Hakkan end kohe paremini tundma.

TEE ALGUST MILLEGI EDASIVIIVAGA

Heitunult ja masendunult ära luba endale muremõtteid, tee parem midagi kasutoovat, olgu või pisiasju, mis su surnud punktist välja viiksid. Näiteks täpsusta järgmise nädala päe-vaplaane, pühi kas või tolmu.

VAATLE MIDAGI RAHUSTAVAT

Süüvi mõnda pilti, maastikku, lillekimpu. Püüa luua nendega mõtteline side. Kujutle, et võtad vaatlusaluselt midagi

abis-tavat - puuokstelt vetruvuse, maastikult avaruse, tänavalt vilka ja toimeka rütmi, lillekimbult ilu jne.

TEE ENESEMASSAAŽI

Silita põski, laupa, lõuga, puuduta pehmelt kulme, lauge, sikuta pisut kõrvu, masseeri pihkusid, käsi- või õlavart, õlga, turja- ja kaelalihaseid. Kujutle, et seesugune massaaž annab lõõgastuse, rahu, värske ja puhanud tunde.

OTSI ÜLES KEEGI MÕNUS KAASLANE

Usalda talle oma probleem. Räägi just niipalju, kui sa vaja-likuks pead, tundes heameelt sellest, et võid arvestada mõistva kuulajaga. Kui võimalik, leia jutu käigus ka mingi konkreetne võimalus, kuidas tuttav saaks sind edaspidi aidata.

LUBA ENDALE LOHUTUSEKS MIDAGI MAGUSAT Kuid mitte liiga palju ja liiga sageli.

PANE KÄEULATUSSE PEHME ELUKAS

Olgu see kaisukaru, pehme padi või mõni muu ese. Tundes kalgi maailma järjekordset kurja hingust, haara see pehme elukas korraks kaissu. Sa näed, et stress otsekui imeväel kahaneb.

19

Im Dokument ÕPPIDA HÕLPSALT (Seite 115-120)