• Keine Ergebnisse gefunden

Aletteki resimler ... 82 Talimatnamedeki işaretler ... 83 Elektrikli cihazlar için genel güvenlik bilgileri ... 83 Budama makasları için özel

güvenlik bilgileri ... 85 Kullanım amacı ... 86 Genel tanımlama ... 86 Sevkiyat kapsamı ... 86 Genel bakış ... 86 Fonksiyon tanımlama ... 86 El koruyucunun montajı ... 86 Kullanım ... 87 Açma ve kapama ... 87 Budama makası ile çalışma ... 87 Kesme teknikleri ... 88 Bakım ve temizlik... 89 Depolama ... 89 İmha edilmesi ve çevre koruması ... 89 Garanti ... 90 Tamir servisi ... 90 Yedek parçalar/ Aksesuarlar ... 90 Teknik veriler ... 90 Hata araması ... 92 Orjinal CE uygunluk açıklamasının tercümesi... 136 Yaygın görünüş ... 138 Grizzly Service-Center ... 139

Genel tanım

Bu bölümde elektrikli budama makası ile çalışırken göz önünde tutulacak temel gü-venlik kuralları ele alınmaktadır.

Aletteki resimler Dikkat!

Kullanma talimatını dikkatlice okuyunuz.

Koruyucu gözlük ve kulaklık takınız.

Budama makasını yağmur yağar-ken veya ıslak çalı çitlerde kullan-mayınız.

Bağlantı hattında hasar görmeniz halinde hemen aleti fişten çekiniz.

Ses gücü düzeyi bilgisi LWA dB cinsinden

Kesim uzunluğu Diş mesafesi Koruma türü II

Makineler ev çöpüne atılmaz.

Lütfen ilk işletmeye almadan ve makineyi kullanmadan önce ken-dinizin ve başkalarının güvenliği için bu kullanma kılavuzunu itinalı bir şekilde okuyunuz. Kullanım talimatını iyi saklayınız ve bununla ilgili bilgilere her zaman ulaşılması için sizden sonraki her kullanıcıya veriniz.

TR

Talimatnamedeki işaretler Yaralanma ve maddi hasarlardan

korunmaya yönelik bilgilerle be-raber tehlike işaretleri.

Maddi hasarlardan korunmaya yönelik bilgilerle beraber emir işa-retleri (ünlem işareti yerine emir açıklanır).

Aletin daha verimli kullanımına yönelik bilgilerle beraber açıklama işaretleri.

Elektrikli cihazlar için genel güvenlik bilgileri

UYARI! Tüm güvenlik bilgilerini ve talimatları okuyunuz. Güvenlik bilgileri ile talimatlara uyulmaması elektrik çarpmasına, yanmalara veya ağır yaralanmalara neden olabilir.

Güvenlik bilgilerinde kullanılan „elektrikli cihaz“ kavramı şebeke elektriği ile çalışan elektrikli aletler (şebeke kablosu ile) ve akü ile çalışan elektrikli aletler (şebeke kablosu olmaksızın) anlamına gelmektedir.

Tüm güvenlik bilgilerini ve talimatları gelecekte kullanabilmek için saklayınız.

İŞYERİ GÜVENLİĞİ

• İşyerinizi temiz tutunuz ve iyi aydın-latınız. Düzensiz veya iyi aydınlatıl-mayan işyerleri kazalara yol açabilir.

• Elektrikli cihaz ile yanıcı sıvılar, gazlar veya tozlar içeren ve patlama tehlikesi olan ortamda çalışmayınız.

Elektrikli cihazlar tozu veya buharları tutuşturabilecek kıvılcım üretirler.

• Elektrikli cihazı kullanırken çocuk-ları ve diğer kişileri yaklaştırmayı-nız. Dikkatiniz dağılırsa cihaz üzerin-deki kontrolünüzü kaybedebilirsiniz.

ELEKTRİĞE İLİŞKİN GÜVENLİK

• Elektrikli cihazın bağlantı fişi prize tam girmelidir. Fiş hiçbir şekilde de-ğiştirilmemelidir. Toprak korumalı elektrikli cihazlar ile birlikte adaptör fişi kullanmayınız. Değiştirilmemiş fişler ve uygun prizler elektrik çarpma rizikosunu azaltmaktadır.

• Boru, kalorifer, fırın ve buzdolabı gibi topraklı yüzeylerle bedensel temastan kaçınınız. Vücudunuz top-raklandığı takdirde elektrik çarpma rizikosu artmaktadır.

• Elektrikli cihazları yağmur ve rutu-betten uzak tutunuz. Elektrikli bir ci-hazın içine su girmesi elektrik çarpma rizikosunu yükseltir.

• Kabloyu elektrikli cihazı taşımak, asmak veya fişi prizden çekmek gibi amacına uygun olmayarak kullanmayınız. Kabloyu ısıdan, yağlardan, keskin kenarlardan veya hareketli cihaz parçalarından uzak tutunuz. Hasarlı veya düğüm olmuş kablolar elektrik çarpma rizikosunu yükseltir.

• Elektrikli bir cihaz ile açık havada çalışırken, dış alanlara da uygun bir uzatma kablosu kullanınız. Dış alanlara uygun bir uzatma kablosunun kullanılması elektrik çarpma rizikosu-nu azaltır.

• Elektrikli cihazın rutubetli bir or-tamda kullanılmasından kaçınıla-mıyorsa kaçak akımdan korumalı bir şalter kullanınız. Kaçak akımdan korumalı bir şalter kullanılması elektrik

TR

çarpma rizikosunu azaltır.

• Cihazı mümkün olduğunca en fazla 30 mA kaçak akım sınırlamalı kaçak akımdan koruma tertibatlı bir fişte (FI şalter) kullanınız.

• Elektrikli cihazın bağlantı kablosu ha-sarlı ise, özel hazırlanmış bir bağlantı kablosu ile yenilenmelidir, bu kablo müşteri hizmetleri teşkilatından temin edilebilir.

İNSANLARA İLİŞKİN GÜVENLİK

• Dikkatli olunuz, ne yaptığınıza dik-kat ediniz ve elektrikli bir cihaz ile çalışırken mantıklı olunuz. Yorgun iseniz veya uyuşturucu, alkol veya ilaç kullanmış iseniz, elektrikli ci-haz kullanmayınız. Elektrikli cici-haz kullanırken bir dakikalık bir dikkatsizlik ciddi yaralanmalara yol açabilir.

• Kişisel korunma donanımınızı giyi-niz ve her zaman koruyucu gözlük kullanınız. Elektrikli cihazın tipine ve kullanma şekline bağlı olarak toz mas-kesi, kaymayan güvenlik ayakkabıları, koruyucu miğfer veya kulak koruma gibi kişisel koruma donanımının kulla-nılması yaralanma rizikosunu azaltır.

• Cihazın istenmeden çalışmasından kaçınınız. Elektrikli cihazı elektrik şebekesine veya aküye bağlama-dan önce, cihazı elinize aldığınızda veya taşıdığınızda elektrikli cihazın kapalı olduğundan emin olunuz.

Elektrikli cihazı taşırken parmağınız şalterde ise veya cihazı açık iken elektrik şebekesine bağlarsanız, bu durum kazalara yol açabilir.

• Elektrikli cihazı çalıştırmadan ayar aletlerini veya tornavidaları uzak-laştırınız. Cihazın dönen bir parçası-na rastgelen bir alet veya bir aparçası-nahtar

yaralanmalara yol açabilir.

• Vücudunuzun anormal bir şekilde durmasından kaçınınız. Durmak için güvenli bir yer seçiniz ve her zaman için dengenizi koruyunuz.

Böylece elektrikli cihazı beklenmeyen durumlarda daha iyi kontrol

edebilirsi-• Uygun giysi giyiniz. Geniş giysiler niz.

giymeyiniz ve takı takmayınız. Saç-larınızı, giysilerinizi ve eldivenleri-nizi hareketli parçalardan uzak tu-tunuz. Bol giysiler, takılar veya uzun saçlar hareketli parçalara takılabilir.

Elektrikli cihazları kullanırken dikkatli çalışma

• Cihaza fazla yüklenmeyiniz. İşiniz için, o iş için belirlenmiş bir elekt-rikli cihaz kullanınız. Uygun elektelekt-rikli cihaz ile belirtilen kullanım alanında daha iyi ve daha güvenli çalışabilirsi-niz.

• Şalteri bozuk olan elektrikli cihazla-rı kullanmayınız.

Açılıp kapanmayan elektrikli bir cihaz tehlikelidir ve tamir edilmesi gerekir.

• Cihazda ayar yapmadan, aksesu-arları değiştirmeden veya cihazı kullanmaya son vermeden evvel fişi çekiniz ve/veya aküyü çıkartınız. Bu güvenlik önlemleri cihazın istenmeden çalışmasını engeller.

• Kullanılmayan elektrikli cihazları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız. Bu cihazı tanımayan veya bu talimatları okumamış ki-şilerin cihazı kullanmalarına mü-saade etmeyiniz. Elektrikli cihazlar birden fazla kişi tarafından kullanıldık-larında tehlikeli olurlar.

• Elektrikli cihazın bakımını dikkatle

TR

yali sabit tutmaya çalışmayınız. Ke-silmiş parçaların sıkışması halinde bunları sadece cihazı kapattıktan sonra çıkarınız. Elektrikli cihaz kul-lanırken bir dakikalık bir dikkatsizlik ciddi yaralanmalara yol açabilir.

• Bıçak durduğunda budama makası-nı sapından tutarak taşıyımakası-nız. Buda-ma Buda-makasını taşırken veya saklar-ken her zaman koruyucu kapağını kapatınız..

Cihazla dikkatle çalışma bıçaktan kay-naklanan yaralanma rizikosunu azaltır.

• Kabloyu kestiğiniz alandan uzak tutunuz. Kablo çalışma sürecinde ça-lıların arasında kalarak görülmeyebilir ve yanlışlıkla kesilebilir.

• Elektrikli aleti sadece izole edilmiş kulp yerlerinden tutunuz, aksi tak-dirde kesici bıçak gizli akım hatları veya kendi elektrik kablosu ile te-mas edebilir. Kesici bıçak ile tete-mas edilmesi yaralanmalara sebebiyet verebilir.

• Alet ile çalışırken uygun kıyafet ve çalışma eldiveni giyiniz. Aleti kesin-like kesici bıçaktan tutmayınız veya kesici bıçaktan kaldırmayınız. Kesici bıçak ile temas edilmesi yaralanmala-ra sebebiyet verebilir.

• Kabloyu kesme sahasından uzak tutunuz. Çalışma işlemi esnasında kablo çalılar arasında gizli kalabilir ve yanlışlıkla kesilebilir.

• Çalışmaya başlamadan önce çitin arasında gizli objeler olup olmadığı-nı çiti arayıolmadığı-nız, örn. tel v.b.

• Çit makasınız doğru tutunuz, örn.

eğer iki kulp bulunuyorsa, iki eliniz-le kulplardan tutunuz. Aeliniz-letin kont-rolünü kaybetmeniz yaralanmalara sebebiyet verebilir.

yapınız. Hareketli parçaların so-runsuz çalışıp çalışmadıklarını ve yerlerine takılı olup olmadıklarını, parçaların kırık ve bu nedenle ha-sarlı olup olmadıklarını, elektrikli cihazın fonksiyonlarının sınırlı olup olmadıklarını kontrol ediniz. Cihazı kullanmadan evvel hasarlı parçaları tamir ettiriniz. Bir çok kazanın nedeni bakımı iyi yapılmamış elektrikli cihaz-lardır.

• Kesici aletleri keskin ve temiz tu-tunuz. Bakımları dikkatlice yapılan keskin kenarlı kesici aletler daha az sıkışırlar ve yönetilmeleri daha

kolay-• Elektrikli cihazı, aksesuarlarını, dır.

kullanım aletlerini vs. bu talimatlara uygun olarak kullanınız. Burada çalışma talimatlarını ve yapılacak olan işi göz önünde bulundurunuz.

Elektrikli cihazların öngörülen kulla-nımın dışında kullanılması tehlikeli durumlara yol açabilir.

Kesilecek olan alanı itinalı bir şe-kilde inceleyiniz ve tüm telleri veya yabancı maddeleri çıkartınız.

SERVİS

• Elektrikli cihazınızın tamirini ce vasıflı uzman personele ve sade-ce orijinal yedek parça kullanılarak yaptırınız. Böylece cihazın güvenliği-nin devamı sağlanmış olur.

Budama makasları için özel güvenlik bilgileri

• Vücudunuzun bütün bölümlerini kesici bıçaklarda uzak tutunuz. Bı-çak çalışırken kestiğiniz parçaları uzaklaştırmaya ve kesilecek

mater-TR