• Keine Ergebnisse gefunden

Biztonsági utasítások

Szimbólumok a gépen ... 71 Szimbólumok az utasításban ... 72 Általános biztonsági tudnivalók elektromos szerszámgépekhez ... 72 Biztonsági tudnivalók sövényvágó ollókhoz ... 74 Alkalmazási célok ... 75 Általános leírás ... 75 Szállítási terjedelem ... 75 Áttekintés ... 75 Működés ... 76 Kézvédő felszerelése ... 76 A sövénynyíró kezelése ... 76 Ki- és bekapcsolás ... 76 A sövénynyíró használata ... 77 Vágási technikák ... 77 Karbantartás és tisztítás ... 78 Tárolás ... 78 Eltávolítás és környezetvédelem ... 79 Garancia ... 79 Javító szerviz ... 79 Műszaki adatok ... 79 Pótalkatrészek/Tartozékok ... 80 Hibakeresés ... 81 Az eredeti CE megfelelőségi nyilat-kozat fordítása ... 136 Robbantott ábra ... 138 Grizzly Service-Center ... 139

Biztonsági utasítások

Ez a fejezet az elektromos sövénynyíróval végzett munkákra vonatkozó alapvető biz-tonsági előírásokat tartalmazza.

Szimbólumok a gépen Vigyázat!

A gép használata előtt olvassa el figyelmesen a használati utasítást.

Viseljen szem- és fülvédőt.

Ne használja a sövénynyírót eső-ben vagy nedves sövény vágásá-ra.

Húzza ki azonnal a hálózati csatla-kozó dugót, ha a kábel megsérült, összekuszálódott vagy el lett vág-va és akkor is, ha csak rövid időre felügyelet nélkül hagyja a gépet.

Lwa hangteljesítményszint dB-ben van megadva.

Vágóhossz Fogtávolság Védőcsoport II

Elektromos gépek nem tartoznak a háztartási hulladékba.

Kérjük, olvassa el az első üzembe helyezés előtt figyelmesen a has-ználati utasítást. Őrizze meg jól az utasítást, és adja tovább minden következő felhasználónak, hogy az információk mindenkor kéznél legyenek.

HU

Szimbólumok az utasításban Veszélyjelek a személyi sérülés

vagy anyagi kár elhárítására vo-natkozó utasításokkal.

Utasító jelzések (felkiáltó jel helyett az utasítás magyarázata áll) az anyagi kár elhárítására vonatkozó utasításokkal.

Tájékoztató jelzések, amelyek a szerszámgép optimális kezeléséről informálnak.

Általános biztonsági tudniva-lók elektromos szerszámgé-pekhez

FIGYELMEZTETÉS! Olvasson el minden biztonsági tudnivalót és utasítást. A biztonsági tudnivalók és utasítások betartásának elmu-lasztása áramütést, tüzet és/vagy súlyos sérüléseket okozhat..

A biztonsági tudnivalókban alkalmazott

„elektromos szerszámgép” fogalom háló-zatról működtetett elektromos szerszám-gépekre (hálózati kábellel) és akkuval működtetett elektromos szerszámgépekre (hálózati kábel nélkül) vonatkozik.

A jövőbeni használat érdekében őriz-zen meg minden biztonsági tudnivalót és útmutatót.

MUNKAHELYI BIZTONSÁG

• Munkaterületét mindig tartsa tisz-tán és jól megvilágítva. A rendetlen-ség vagy a megvilágítatlan munkate-rületek balesetekhez vezethetnek.

• Ne dolgozzon az elektromos szer-számgéppel robbanásveszélyes

környezetben, ahol éghető folyadé-kok, gázok vagy porok találhatók.

Az elektromos szerszámgépek szikrá-kat hoznak létre, melyek meggyújthat-ják a port vagy a gőzöket.

• Az elektromos szerszámgép hasz-nálata közben tartsa távol a gyer-mekeket és az egyéb személyeket.

Ha elvonják a figyelmét, elveszítheti a szerszámgép feletti uralmat.

ELEKTROMOS BIZTONSÁG

• Az elektromos szerszámgép csat-lakozó dugójának passzolnia kell a dugaszoló aljzatba. A dugót semmi-lyen módon sem szabad módosíta-ni. Ne használjon adapterdugókat védőföldelt elektromos szerszámgé-pekkel együtt. A módosítás nélküli du-gók és a megfelelő dugaszoló aljzatok csökkentik az áramütés kockázatát.

• Kerülje teste érintkezését a földelt felületekkel, mint pl. csövekkel, fűtőtestekkel, tűzhelyekkel és hűtő-szekrényekkel. Megnő az áramütés veszélyének kockázata, ha az Ön tes-te földelve van.

• Az elektromos szerszámgépeket esőtől és nedvességtől távol kell tartani. Nő az áramütés kockázata, ha víz hatol be az elektromos szer-számgépbe.

• Ne használja a kábelt rendelteté-sétől eltérő célokra, az elektro-mos szerszámgép hordozásához, felakasztásához vagy a dugó dugaszoló aljzatból történő kihúzá-sához. Tartsa távol a kábelt hőtől, olajtól, éles peremektől vagy moz-gásban lévő készülékelemektől. A sérült vagy összegabalyodott kábelek növelik az áramütés kockázatát.

• Ha egy elektromos szerszámgéppel

HU

a szabadban akar dolgozni, csak olyan hosszabbító kábelt használ-jon, amely külső terekben is mazható. A kültéri használatra alkal-mas hosszabbító kábel alkalmazása csökkenti az áramütés kockázatát.

• Ha elkerülhetetlen egy elektromos szerszámgép nedves környezetben történő használata, alkalmazzon egy olyan hibaáramvédő kapcsolót.

Egy hibaáramvédő kapcsoló használa-ta csökkenti az áramütés kockázatát.

A készüléket csak hibaáram-védő-szerkezettel (FI-kapcsoló) felszerelt dugaszoló aljzatra csatlakoztassa, melynek méretezési hibaárama nem magasabb, mint 30 mA.

Ha e készülék csatlakozó vezetéke megsérül, azt a gyártótól vagy annak vevõszolgálatától beszerezhetõ speci-ális csatlakozó vezetékre kell cserélni.

SZEMÉLYEK BIZTONSÁGA

Legyen figyelmes, ügyeljen arra, hogy mit csinál és végezze a mun-kát racionálisan az elektromos szerszámgéppel. Soha ne használ-jon elektromos szerszámgépet, ha fáradt, illetve kábítószerek, alkohol vagy gyógyszerek hatása alatt áll.

Egy elektromos szerszámgép haszná-lata közben egyetlen figyelmetlen pilla-nat is komoly sérülésekhez vezethet.

Hordjon személyi védőfelszerelést és mindig egy védőszemüveget. A személyi védőfelszerelés, mint a por-maszk, a csúszásálló biztonsági cipők, a védősisak vagy a hallásvédő viselése, az elektromos szerszámgép mindenkori fajtája és alkalmazása függvényében, csökkenti a sérülések kockázatát.

Kerülje a véletlen üzembe helye-zést. Győződjön meg arról, hogy

az elektromos szerszámgép ki van kapcsolva, mielőtt áramellátásra és/

vagy akkura csatlakoztatja, felemeli vagy hordozza. Balesetekhez vezet-het, ha az elektromos szerszámgép hordozása közben a kapcsolón tartja az ujját, vagy a készüléket bekapcsol-va csatlakoztatja az áramellátásra.

• Az elektromos szerszámgép bekap-csolása előtt távolítsa el a beállító szerszámokat vagy a csavarkulcsot.

A forgó készülékrészekben lévő szer-szám vagy kulcs sérülésekhez vezethet.

• Kerülje az abnormális testtartást.

Gondoskodjon a stabil álló helyzet-ről és mindenkor tartsa meg egyen-súlyát. Így váratlan helyzetekben jobban tudja kontrollálni az elektromos szerszámgépet.

Viseljen megfelelő ruházatot. Ne viseljen bő ruházatot vagy éksze-reket. Haját, ruházatát és kesztyűit tartsa távol a mozgásban lévő tóelemektől. A mozgásban lévő alko-tóelemek elkaphatják a laza ruházatot, az ékszereket vagy a hosszú hajat.

AZ ELEKTROMOS SZERSZÁMGéP AL-KALMAZÁSA éS KEZELéSE

Ne terhelje túl a készüléket. Munká-jához használja az annak megfelelő elektromos szerszámgépet. A meg-felelő elektromos szerszámgéppel job-ban és biztonságosabjob-ban dolgozhat a megadott teljesítménytartományban.

• Ne használjon olyan elektromos szerszámgépet, melynek meghibá-sodott a kapcsolója. A nem be- vagy kikapcsolható elektromos szerszám-gép veszélyes és meg kell javíttatni.

• Húzza ki a dugót a dugaszoló alj-zatból és/vagy vegye ki az akkut, mielőtt készülék-beállításokat

vé-HU

VEVŐSZOLGÁLAT

• Elektromos szerszámgépe ja-víttatásához csak szakképzett szakszemélyzetet és csak eredeti pótalkatrészeket vegyen igénybe.

Ezzel biztosított, hogy az elektromos szerszámgép biztonságos marad.

Biztonsági tudnivalók sövé-nyvágó ollókhoz

• Minden testrészt tartson távol a vágókéstől. Járó kés mellett ne kísérelje meg eltávolítani a vágott anyagot vagy megfogni a vágandó anyagot. A beszorult nyesedéket csak akkor távolítsa el, ha a készü-lék ki van kapcsolva. A sövényvágó olló használata közben egyetlen figyelmetlen pillanat is súlyos sérülé-sekhez vezethet.

• A sövényvágó ollót csak nyugalmi állapotban lévő késsel hordozza.

A sövényvágó olló szállítása vagy tárolása során mindig húzza fel a védőburkolatot. A készülék gondos használata csökkenti a késekből kiin-duló sérülésveszélyt.

• A kábelt tartsa távol a vágástar-tománytól. Munkavégzés közben a kábel esetleg rejtetten fekhet a bokor-ban, ami miatt véletlenül átvághatjuk.

• Az elektromos szerszámot csak a szigetelt markolati felületé-nél fogja, mert a vágókés rejtett áramvezetékekhez vagy a saját hálózati vezetékéhez érhet. Kontakt noża z przewodem znajdującym się pod napięciem może spowodować przepływ prądu przez metalowe elementy urządzenia, a wskutek tego porażenie prądem.

• Viseljen a berendezés használata gez, tartozékelemeket cserél vagy

elrakja a készüléket. Ez az óvintéz-kedés megakadályozza az elektromos szerszámgép véletlen beindulását.

• A használaton kívül lévő elektro-mos szerszámgépek tárolása gyer-mekek által el nem érhető helyen történjen. Ne engedje, hogy olyan személyek használják a készüléket, akik azt nem ismerik és jelen utasítá-sokat nem olvasták el. Az elektromos szerszámgépek veszélyesek, ha azokat tapasztalatlan személyek használják.

• Az elektromos szerszámgépeket ápolja gondosan. Ellenőrizze, hogy a mozgatható alkotóelemek kifogástalanul működjenek, és ne szoruljanak, illetve hogy ne legye-nek eltörve vagy olyan mértékben megsérülve alkotóelemek, hogy az csorbítsa az elektromos szerszám-gép működését. A készülék hasz-nálata előtt a sérült alkotóelemeket javíttassa meg. Számos baleset okát a rosszul karbantartott elektromos szerszámgépek képezik.

• A vágószerszámokat tartsa élesen és tisztán. A gondosan ápolt, éles vágóélekkel rendelkező vágószerszá-mok kevésbé szorulnak be és köny-nyebben vezethetők.

• Az elektromos szerszámgépet, a tar-tozékokat, a behelyezhető szerszá-mokat stb. alkalmazza jelen utasítá-soknak megfelelően. Eközben vegye figyelembe a munkafeltételeket és a kivitelezendő tevékenységet. Az elektromos szerszámgépek rendel-tetés szerinti alkalmazásoktól eltérő célra történő használata veszélyes szituációkat teremthet.

• Gondosan ellenőrizze a vágandó felületet és távolítson el minden drótot vagy egyéb idegen testet.

HU

közben megfelelő ruházatot és munkakesztyűt. Soha ne fogja meg a berendezést a vágókésnél, illetve ne emelje azt meg a vágókésnél fogva. A vágókés megérintése sérülé-sekhez vezethet.

• Tartsa távol a vezetéket a vágás területétöl. Előfordulhat, hogy munka-végzés közben nem látja a vezetéket a bokrok között és azt véletlenül átvágja.

• A munkavégzés előtt nézze át a sö-vényt olyan rejtett tárgyakra tekin-tettel, mint pl. drótok stb.

• Tartsa megfelelően a sövényvágó ollót, pl. két kézzel a markolaton, ha annak két markolata van. A készülék feletti kontrollvesztés sérülésekhez vezethet.