• Keine Ergebnisse gefunden

VAROITUS

Lue kaikki tämän sähkötyökalun mukana toimitetut varoituk-set, ohjeet, kuvat ja tekniset tiedot. Alla mainittujen ohjeiden noudattamisen laiminlyönti saattaa aiheuttaa sähköiskun, tulipalon ja/tai vakavan louk-kaantumisen.

Säilytä kaikki turvallisuusohjeet ja muut ohjeet tulevaisuutta varten.

122 | Suomi

Turvallisuusohjeissa käytetty käsite "sähkötyökalu" käsittää verkkokäyttöisiä sähkötyöka-luja (verkkojohdolla) ja akkukäyttöisiä sähkötyökasähkötyöka-luja (ilman verkkojohtoa).

Työpaikan turvallisuus

uPidä työskentelyalue puhtaana ja hyvin valaistuna. Työpaikan epäjärjestys tai va-laisemattomat työalueet voivat johtaa tapaturmiin.

uÄlä työskentele sähkötyökalulla räjähdysalttiissa ympäristössä, jossa on palavaa nestettä, kaasua tai pölyä. Sähkötyökalu muodostaa kipinöitä, jotka saattavat sytyt-tää pölyn tai höyryn.

uPidä lapset ja sivulliset loitolla sähkötyökalua käyttäessäsi. Voit menettää lait-teen hallinnan, jos suuntaat huomiosi muualle.

Sähköturvallisuus

uSähkötyökalun pistotulpan tulee sopia pistorasiaan. Pistotulppaa ei saa muuttaa millään tavalla. Älä käytä minkäänlaisia pistorasia-adaptereita maadoitettujen sähkötyökalujen kanssa. Alkuperäisessä kunnossa olevat pistotulpat ja sopivat pis-torasiat vähentävät sähköiskun vaaraa.

uVältä maadoitettujen pintojen, kuten putkien, pattereiden, liesien tai jääkaap-pien koskettamista. Sähköiskun vaara kasvaa, jos kehosi on maadoitettu.

uÄlä altista sähkötyökalua sateelle tai kosteudelle. Veden pääsy sähkötyökalun si-sään kasvattaa sähköiskun riskiä.

uÄlä käytä verkkojohtoa väärin. Älä käytä johtoa sähkötyökalun kantamiseen, ri-pustamiseen tai pistotulpan irrottamiseen pistorasiasta vetämällä. Pidä johto loitolla kuumuudesta, öljystä, terävistä reunoista ja liikkuvista osista. Vahingoit-tuneet tai sotkeuVahingoit-tuneet johdot kasvattavat sähköiskun vaaraa.

uKäyttäessäsi sähkötyökalua ulkona käytä ainoastaan ulkokäyttöön soveltuvaa jatkojohtoa. Ulkokäyttöön soveltuvan jatkojohdon käyttö pienentää sähköiskun vaa-raa.

uJos sähkötyökalua on pakko käyttää kosteassa ympäristössä, on käytettävä vi-kavirtasuojakytkintä. Vikavirtasuojakytkimen käyttö vähentää sähköiskun vaaraa.

Henkilöturvallisuus

uOle valpas, kiinnitä huomiota työskentelyysi ja noudata tervettä järkeä sähkö-työkalua käyttäessäsi. Älä käytä mitään sähkösähkö-työkalua, jos olet väsynyt tai huu-meiden, alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Hetken tarkkaamattomuus sähkötyökalua käytettäessä saattaa johtaa vakavaan loukkaantumiseen.

uKäytä henkilökohtaisia suojavarusteita. Käytä aina suojalaseja. Henkilökohtai-sen suojavarustukHenkilökohtai-sen (esim. pölynaamari, luistamattomat turvajalkineet, suojakypärä

Suomi | 123 tai kuulonsuojaimet kulloisenkin tehtävän mukaan) käyttö vähentää loukkaantumisris-kiä.

uEstä tahaton käynnistyminen. Varmista, että käynnistyskytkin on kytketty pois päältä ennen kuin yhdistät työkalun sähköverkkoon ja/tai akkuun, otat työkalun käteen tai kannat sitä. Jos kannat sähkötyökalua sormi käynnistyskytkimellä tai kyt-ket sähkötyökalun pistotulpan pistorasiaan käynnistyskytkimen ollessa käyntiasen-nossa, altistat itsesi onnettomuuksille.

uPoista mahdollinen säätötyökalu tai kiinnitysavain ennen kuin käynnistät sähkö-työkalun. Kiinnitysavain tai säätötyökalu, joka on unohdettu paikalleen sähkötyöka-lun pyörivään osaan, saattaa aiheuttaa tapaturman.

uVältä kurkottelua. Huolehdi aina tukevasta seisoma-asennosta ja tasapainosta.

Näin pystyt paremmin hallitsemaan sähkötyökalun odottamattomissa tilanteissa.

uKäytä tarkoitukseen soveltuvia vaatteita. Älä käytä löysiä työvaatteita tai ko-ruja. Pidä hiukset ja vaatteet poissa liikkuvien osien ulottuvilta. Väljät vaatteet, korut ja pitkät hiukset voivat takertua liikkuviin osiin.

uJos laitteissa on pölynpoistoliitäntä, varmista, että se on kytketty oikein ja toi-mii kunnolla. Pölynpoistojärjestelmän käyttö vähentää pölyn aiheuttamia vaaroja.

uTyöskentele keskittyneesti ja noudata aina turvallisuusmääräyksiä. Hetkellinen-kin huolimattomuus voi aiheuttaa vakavia vammoja.

Sähkötyökalun käyttö ja huolto

uÄlä ylikuormita laitetta. Käytä kyseiseen työhön tarkoitettua sähkötyökalua.

Sopivan tehoisella sähkötyökalulla teet työt paremmin ja turvallisemmin.

uÄlä käytä sähkötyökalua, jota ei voida käynnistää ja pysäyttää käynnistyskytki-mestä. Sähkötyökalu, jota ei voi enää hallita käynnistyskytkimellä, on vaarallinen ja täytyy korjauttaa.

uIrrota pistotulppa pistorasiasta ja/tai irrota akku (jos irrotettava) sähkötyöka-lusta, ennen kuin suoritat säätöjä, vaihdat tarvikkeita tai viet sähkötyökalun va-rastoon. Nämä varotoimenpiteet estävät sähkötyökalun tahattoman käynnistymisen.

uSäilytä sähkötyökalut poissa lasten ulottuvilta, kun niitä ei käytetä. Älä anna sel-laisten henkilöiden käyttää sähkötyökalua, joilla ei ole tarvittavaa käyttökoke-musta tai jotka eivät ole lukeneet tätä käyttöohjetta. Sähkötyökalut ovat vaaralli-sia, jos niitä käyttävät kokemattomat henkilöt.

uPidä sähkötyökalut ja tarvikkeet hyvässä kunnossa. Tarkista liikkuvat osat vir-heellisen kohdistuksen tai jumittumisen varalta. Varmista, ettei sähkötyöka-lussa ole murtuneita osia tai muita toimintaa haittaavia vikoja. Jos havaitset vi-koja, korjauta sähkötyökalu ennen käyttöä. Monet tapaturmat johtuvat huonosti huolletuista sähkötyökaluista.

124 | Suomi

uPidä leikkausterät terävinä ja puhtaina. Asianmukaisesti huolletut leikkaustyöka-lut, joiden leikkausreunat ovat teräviä, eivät jumitu herkästi ja niitä on helpompi hal-lita.

uKäytä sähkötyökaluja, tarvikkeita, ruuvauskärkiä jne. näiden ohjeiden, käyttö-olosuhteiden ja työtehtävän mukaisesti. Sähkötyökalun määräystenvastainen käyttö saattaa aiheuttaa vaaratilanteita.

uPidä kahvat ja kädensijat kuivina ja puhtaina (öljyttöminä ja rasvattomina). Jos kahvat ja kädensijat ovat liukkaita, et pysty yllättävissä tilanteissa ohjaamaan ja hallit-semaan työkalua turvallisesti.

Akkukäyttöisten työkalujen käyttö ja huolto

uLataa akku vain valmistajan suosittelemassa latauslaitteessa. Latauslaite, joka soveltuu määrätyntyyppiselle akulle, saattaa muodostaa tulipalovaaran erilaista akkua ladattaessa.

uKäytä sähkötyökalussa ainoastaan kyseiseen sähkötyökaluun tarkoitettua ak-kua. Muunlaisen akun käyttö saattaa aiheuttaa tapaturman ja tulipalon.

uPidä irrotettu akku loitolla metalliesineistä, kuten paperiliittimistä, kolikoista, avaimista, nauloista, ruuveista tai muista pienistä metalliesineistä, jotka voivat oikosulkea akun koskettimet. Akkukoskettimien välinen oikosulku saattaa aiheuttaa palovammoja tai johtaa tulipaloon.

uVäärästä käytöstä johtuen akusta saattaa vuotaa nestettä. Vältä koskettamasta nestettä. Jos nestettä pääsee vahingossa iholle, huuhtele kosketuskohta ve-dellä. Jos nestettä pääsee silmiin, käänny lisäksi lääkärin puoleen. Akusta vuo-tava neste saattaa aiheuttaa ärsytystä ja palovammoja.

uÄlä käytä akkua tai työkalua, joka on vioittunut tai johon on tehty muutoksia. Jos akut ovat vioittuneet tai niihin on tehty muutoksia, ne voivat toimia ennalta arvaamat-tomasti ja aiheuttaa tulipalon, räjähdyksen tai loukkaantumisvaaran.

uÄlä altista akkua tai työkalua tulelle tai äärimmäisille lämpötiloille. Tulelle tai yli 130 °C kuumuudelle altistaminen saattaa aiheuttaa räjähdyksen.

uNoudata latausohjeita ja lataa akku tai työkalu ohjeenmukaisen lämpötila-alueen rajoissa. Lataaminen virheellisesti tai ohjeiden vastaisessa lämpötilassa saattaa vau-rioittaa akkua ja lisätä palovaaraa.

Huolto

uAnna ainoastaan koulutettujen ammattihenkilöiden korjata sähkötyökalusi ja hy-väksy korjauksiin vain alkuperäisiä varaosia. Näin varmistat, että sähkötyökalu säi-lyy turvallisena.

Suomi | 125 uÄlä missään tapauksessa yritä itse korjata vaurioituneita akkuja. Akkuja saa

kor-jata vain valmistaja tai valtuutettu huoltopiste.