• Keine Ergebnisse gefunden

Vabatahtlike töö ja nende motiivid

4. TULEMUSED

4.4 Vabatahtlike töö ja nende motiivid

Selles tulemuste peatükis kirjeldab autor eraldi, milliseid ülesandeid vabatahtlikud Flora kogukonnas täidavad ning mis neid motiveerib oma vabast ajast klubi tegemistesse panustama.

Nagu ka eelnevalt välja toodud, kasvas vabatahtlike rakendamise idee välja Flora kogukonnaküsitlusest, kus erinevad kogukonnaliikmed, peamiselt lapsevanemad, avaldasid soovi olla kogukonna tegemistesse kaasatud ning näitasid üles valmidust vabatahtlikuna klubi tegemistes kaasa lüüa. Sellest tulenevalt otsustas FC Flora 2016. aasta algusest käima panna vabatahtlike meeskonna, kes aitab klubi mitmete erinevate organisatoorsete ülesannetega.

Hetkeseisuga on vabatahtlikke registreerunud üle 50, kellest aktiivsemaid ehk n-ö

„püsivabatahtlikke“ on umbes 14.

Klubi tegevjuhi hinnangul oli oluline vabatahtlike meeskonna loomine ainuüksi seetõttu, et näidata ja tõestada oma inimestele, et neid kuulatakse, nende ideid võetakse kuulda ning arvestatakse nendega.

„/---/ kui nad on avaldanud läbi küsitluse arvamust ja neid ikka ei kuulataks, siis oleks see nagu pettumus. Nüüd viimaste nädalate jooksul olengi selle vabatahtlikkuse asja käima pannud, tulemused on täiesti pisarateni toredad /---/“ (KJM10)

Ka vabatahtlike koordinaator ise tunnistas intervjuus, et soov ja tahe klubi tegemistes kaasa lüüa on olnud juba varasemalt ning vabatahtlikuna on seda juhuslike tegevuste näol ka tehtud, kuid just tänu kogukonnaküsitlusest välja tulnud vabatahtlikkuse valmiduse aspektile käivitati klubis spetsiaalne vabatahtlike meeskond.

Loomulikult pole vabatahtlikud tööle rakendatud ka kuidagi sunnitult, vaid nagu see mõiste ka ise ütleb, see on nende vaba tahe kogukonna ja klubi arengusse panustada ning motivatsioon vabatahtlikuna kaasa lüüa tuleb kui iseenesest, sest hingeline side klubiga on

38

niivõrd suur. Kui autor uuris, mis ajendas intervjueeritavaid vabatahtlikuna klubi tegemistes kaasa lööma, tõid kaks intervjueeritavat välja just hingelist sidet klubiga.

„See on nagu selline abielu, et heas, halvas, õnnes, õnnetuses, et kui sa oled enda jaoks selle klubi välja valinud ja kui sa leiad, et see on see sinu klubi, siis ongi /---/ sa oled nõus panustama /---/ ma nagu toituksin jalgpallist, et, et kui mul on olnud mingisugune pikk paus, kus ma ei saa mängule minna või mängul midagi toimetada, siis mul nagu mmm... see energiatase kukub täiesti alla, et kui võrrelda suhkruhaigega sa seda nagu noh... toitud sellest.“ (VJN25)

„Noo, kuna ma olen nüüd siis suhelnud Monicaga ja kuulsin sellest ideest, siis see tundus väga huvitav ja kuna Flora on nii-öelda mul väga südames, siis ee... otsustasin ka panustada Florasse.“ (V2N5)

Üks intervjueeritud vabatahtlik tõi aga välja, et tema side Floraga tekkis just täna pojale, kes Florasse trenni läks. Varasemalt polnud intervjueeritav Flora tegemistega niivõrd kursis ega tundnud selle vastu suurt huvi, kuid nüüd, kui poeg on samuti selle klubi liige, peab ta loomulikuks ka ise kogukonda panustada ning klubi tegemistes kaasa lüüa. Samuti oli ta käitunud ka poja eelmises klubis, kus välisreisidel sai bussijuhi rollis oldud ning muud vajalikku tehtud.

Ülesanded, mida vabatahtlikud klubis täidavad, puudutavad peamiselt võistluste ja muude ürituste korralduslikku poolt. Näiteks on nüüdseks vabatahtlike organiseerida kõik Flora esindusmeeskonna kodumängud, millega võetakse väga suur koormus maha klubi palgalistelt töötajatelt, kes varasemalt pidid lisaks oma peamistele tööülesannetele ka mängukorraldusega seotud asjade eest vastutama.

„Juba nüüdseks on viinud läbi juba esindusmeeskonna mänge, mis on ainult nendega läbi viidud. Varem on... See kas... see väheneb ka surve kontorilt ehk siis kontor, kes peab kaasa lööma, saab ülesanded jagada.“ (TJM2)

Ka vabatahtlike endi seas on ülesanded suuremas osas ära jagatud ning igaühel oma kindlad asjad, mille eest vastutada. Nii on vabatahtlikele valitud oma koordinaator ehk lihtsamini öeldes juht, kes vastutab kogu vabatahtlike kaasamise, tööle rakendamise ja koordineerimise eest. Tema hallata on vabatahtlike Facebook’i grupp, kus on nähtaval kõikide töökirjeldused ning kus igaüks saab vaadata, mis tema tööülesannete hulka kuulub. Samuti haldab vabatahtlike koordinaator spetsiaalset vabatahtlike andmebaasi, kus on kogu info liitunud

39

vabatahtlike ning eesootavate tööpäevade ja –ülesannete kohta. Läbi selle saavad vabatahtlikud teada anda, millistel päevadel neile sobib vabatahtlikku tööd teha ning milliseid ülesandeid keegi täitsa soovib.

Üks intervjueeritud vabatahtlik oli küll enda sõnul esmase lubaduse vabatahtlikuna kaasa lüüa andnud kerges võidueufoorias, kuid tagantjärgi ta selle üle kahetsenud pole ning tegutseb nüüd hea meelega vabatahtlikuna mängude filmija ja pildistajana.

„Monica, kes on selle vabatahtlike juht, eelmine aasta Paide mängus, siis kui see võidumäng oli, siis ta küsis, et kui on vaja teinekord vabatahtlikku asja midagi teha, kas sa oleks nõus tulema. Noh siis sellises võidueufoorias ja mõned õlled olid ka sees ja, noh, jaa muidugi!“

(V1M1)

Lisaks mängude filmimisele ja pildistamisele on intervjueeritava ülesandeks vabatahtlikuna olnud ka lasteturniiril korra valvamine, sest välisvõistkonnad ööbisid koolimajas ning oli vaja kedagi, kes nende öörahu tagab ning neil silma peal hoiab.

Kolmas intervjueeritud vabatahtlik on kaasa löönud peamiselt just esindusmeeskonna mängude korraldamises ja ettevalmistamises, mille hulka käib nii VIP-tsooni ettevalmistus, kringlite lõikamine, kohvi valmistamine, piletimüük, fännitoodete müük jne.

Küll aga tõdes see vabatahtlik, et tema eelistabki oma panuse anda enne mängu või peale mängu, sest mängu ajal tahaks ta ka ise mängust osa saada ning tribüünilt platsil toimuvat jälgida.

„Esinduse mängu ma eelistan siiski algusest lõpuni siis tribüünil jälgida, et see on nagu kokkulepe olnud ja siis hiljem pärast koristamine ka /---/“ (V2N5)

Lisaks on kogu mängueelsele korralduslikule poolele on vabatahtlike poolt püsti pandud ka Örrekese õpituba, mille eesmärgiks on tegeleda esindusmeeskonna mängude ajal väikeste lastega, kes mängust ei huvitu, kuid kes on paratamatult vanematega mängude kaasa tulnud.

„Üks lapsevanem korraldab, on seal Örrekese õpitoas meil esindusmeeskonna mängude ajal, seal on siukene õpituba, et kui perekond tuleb perealale tuleb mängu vaatama, ütleme Floras käib 12-aastane poiss, ema, isa ja tütar on ma ei tea, ütleme 5-aastane ja jalgpallist ei huvitu, siis saab jätta sinna ja nad seal meisterdavad võtmehoidjaid... mmmm, järjehoidjaid ja pärast saab selle endale või on kokanurk väike... Et noh, lapsel on tegevust, ta on ise õnnelik ja vanemad saavad mängu vaadata ja kõik on õnnelikud.“ (TJM2)

40

Senise vabatahtlike meeskonna töö ja arenguga ollakse kogukonnas igati rahul, kuid seda, et vabatahtlikke võiks juurde tulla, et nendegi koormust ja ülesandeid jagada, tõid välja nii klubi tegevjuht kui ka vabatahtlike juht. Klubi eesmärk ei ole vabatahtlikke ära kasutada kui tasuta tööjõudu, vaid pigem pakkuda neile võimalust oma kogukonna tegemistes kaasa lüüa.

„Loomulikult tuleb jälgida ka, et me klubiga neid inimesi ei hakka ära kasutama, üle ei hakka ekspluateerima, et täpselt nende võimekuse järgi ja soovi järgi.“ (TJM2)

Sama tõi välja ka vabatahtlike juht, rõhutades, et vabatahtlike hulga suurenemine aitaks vabatahtlike ülesandeid paremini jagada ning senistele vabatahtlikele aeg-ajalt ka vaheldust luua.

41