• Keine Ergebnisse gefunden

Toimunud ja vajalikud muudatused õpilaste ettevalmistuses

1.2 Hinnangud kutseeksamiks ettevalmistusele

1.2.4 Toimunud ja vajalikud muudatused õpilaste ettevalmistuses

Enam kui pooled kokk I eksamikomisjoni liikmetest (54%) leidsid, et õpilaste ettevalmistus kutseeksamiteks on viimastel aastatel kas oluliselt või mõnevõrra paranenud, 28% hinnangul pole toimunud muudatusi ja 12% hinnangul on õpilaste ettevalmistus kas oluliselt või mõnevõrra halvenenud. 6%, kes osalesid eksamikomisjonis esimest aastat, ei osanud muudatusi hinnata.

Tulemuste paranemist seostati enamasti õpetajate ettevalmistuse paranemisega läbi koolituste, kutseeksamite nõuetega kurssiminemise, juhendamise taseme tõusu jms, samuti praktiliste oskuste omandamise paremate võimalustega. Samas toodi välja ka treenituse mõjul kutseeksami tulemuste paranemist, mis ei pruugi olla seotud õpilaste tegelike oskuste kasvuga.

Kutseeksamite tulemuste paranemise kohta toodi välja järgmisi mõtteid:

kutseõpetajad on ise osalenud kutseeksami komisjonide töös; praktilise õppe võimalused koolis on paremaks muutunud, ilmunud on hulgaliselt õppekirjandust, toimunud on õpetajate koolitused

1 Hinnangud kutseeksami sooritamisega seotud aspektidele toitlustuse valdkonnas 27 Teooria tundmine - uue, täiendatud õpiku "Kulinaaria" järgi on õppimine lihtsam ja arusaadavam, õpetajatele/juhendajatele on tehtud koolitusi, praktilised oskused on oluliselt paranenud. Ka praktikaettevõtete juhendajatele on tehtud koolitusi. Ning põhjuseks võib ollagi kõikide osapo olte koostöö ja huvitatus.

õpetajate pideva koolitusega, toimub igaaastane kutseeksami tagasiside analüüsimine Praktiline osa on teadlikum ja maitsvam.

teooria tundmine

Õpilane on rohkem eksamiks treeninud - mis aga ei näita õpilase tegelikke oskusi. Pigem ühekülgne,

mõningate õpilaste individuaalne meisterlikkus

paranenud on kodutööde tase aga arvan ,et see on pigem tänu õpetajate tööle. Praktilised oskused sõltuvad suuresti koolist

Kodused tööd on läinud paremaks, juhendajad on usinamad

Õpetajate koolitused on kaasa aidanud ja õpetajate aktiivne osalemine eksamikomisjonides õpetajaid on kutseeksamite nõudmiste osas treenitud.

Paranemine on kahjuks aruande osas , see on tavaliselt seotud suure harjutamisega ( harjutatakse ju konkreetset menüüd), samuti on siin ka suur osa õpetajate tööl, kes kontrollivad aruande mitu korda läbi. Teooria osas ei ole paranemist märgata, kuigi õpilased õpivad. Paljud õpilased satuvad eksamil väga pingesse ja ei suuda õpitut meenutada. Praktilises osas kipuvad me nüüd ja toidud korduma, nii ühes koolis kui ka erinevates koolides.

Õpilased on korrektselt riides, toidud mida serveeritakse , on natuke põnevamad.

Õpetajad on ise õppinud paremini juhendama ja kolleegidega kogemusi vahetanud. Samuti on koolitustel analüüsides käsitletud näiteid reaalsete eksamitööde näol (ilma tiitelleheta ja anonüümselt). Samuti on oldud kutseeksamil vaatlejateks ja seeläbi arenetud

Tulemuste halvenemist seostati põhiliselt õpilaste vähese motiveerituse ja huvitatusega eksamist:

kutseeksam on kooli edukuse näitajaks tehtud. Õpetajate huvi edukuse näitamisel on suurem kui õpilaste huvi ja motivatsioon kutseeksami sooritamiseks, kuivõrd tööandja siiski kutsetunnistust enamasti tööle suunduvalt noorelt ei küsi.

Teooria tundmisega.

õpilaste poolse ükskõiksusega

Kutsekoolidest tulevate õpilaste madal õppedistsipliin ja õppimisvõime ning tahe.

Vajalikud muudatused koolides parandamaks õpilaste ettevalmistust tööturule siirdumiseks

Tuginedes vajakajäämistele, mis kutseeksamite käigus komisjoni liikmetele on ilmnenud, toodi välja rida ettepanekuid muutuste sisseviimiseks õppetöös. Toome need originaalkujul ära allpool:

Praktikakohtade valiku tegemisel pakuvad mõned praktikakohad õpilasele kohaleilmumise eest raha ja see on vale. Kui õpilane tahab kohe raha siis on ta vales kohas- oma töö eest saab raha kokk, õpilane alles õpib kokaks.

süsteemne õpetus, millele aitab kaasa õppetöökorraldus vastutuse andmine

1 Hinnangud kutseeksami sooritamisega seotud aspektidele toitlustuse valdkonnas 28 Rohkem iseseisvat tegutsemist, mõtlemist, kaasarääkimist.

õpetada nii, et õpilased huvituksid. Õpetada olulist, keskenduda põhilisele, seostada praktikaga, pidevalt lõimida.

Mitte nii palju harjutada kutseeksami sooritamiseks.

rohkem praktilise õppe sidumist teooriaga ja vähem sellist teoreetilist õpet, mida tööturg ei vaja.

Selgem peaks olema ka mida tööturg vajab, missugused peaksid olema kooli lõpetava koka oskused ja teadmised

Raske küsimus. Võib-olla kohandada õppekava rohkem vastavalt õppijate vajadustele ja võimetele, kasutada moodulõpet. Kui õppija jätab kooli pooleli, on mingi tase taskus olemas.

Õpilastel võiks olla võimalus valida oma suund. Koos õpetajaga vaadata, kas restoraniköök või suurköök.

Rohkem tähelepanu hügieenile ja toitude maitsestamisele

Rohkem mitmekülgset praktilist (õppe)tööd, selle põhjal oleks võimali k ka teooriale elulähedasemalt läheneda (erinevaid teemasid ühendavad projektülesanded, millel on ideaalis praktiline väljund)

Õppekava järgimine. Praktilised (oskused) ja teoreetilised teadmised - nende seostamine. Kasutada õpikuid teooria õppimiseks, tunniaega mitte raisata teooria ette lugemisele. Näited /õpilastelt ja õpetajatelt/ elust, köögitööst, videod, praktika.

töösse suhtumist tuleks õpetada, vahet pole mis töö on, elementaarne tööharjumus a) ühtsed õppematerjalid b) õpetajate ühene mõistmine c) praktikabaasid

Koolides on vähe õpetajaid kellel on praktiline töökogemus toitlustusettevõttes Kool peaks koostööd tegema peakokkadega, kes võiksid koolis läbi viia praktilisi tunde.

pigem on küsimus tööturu ootustes ja vajadustes. samuti on probl eemiks õpilaste liiga varajane tööle siirdumine ja seetõttu õpingute katkestamine

Muuta ära riiklikud õppekavad. Juba vundament on mäda. Võtta üle parim teistest põhjamaal toimivatest süsteemidest. Viia sisse muutusi õppesüsteemis (rohkem õpilaste viibimi st ettevõtte praktikal. Nii tekib kontakt tööandjate ja tulevaste lõpetajatega. Vähem teooriat tundides ja rohkem praktilist õpet üldse.

Praktika ja praktilise töö osatähtsus võiks olla senisest veelgi suurem.

Praktikakohtade kaardistamine ning õppeasutuse poolt õpilaste praktikakohtadele suunamine.

Kutseõpetajate taseme tõstmine (sõltuvalt koolist). Õppetöösse ettevõtjate/ praktikute kaasamine lektoritena/ juhendajatena. Sageli pööratakse rõhku rohkem kvantiteedile, mitte kvaliteedile. S.t.

juhtkond on huvitatud võimalikult suure hulga õpilaste vastuvõtmisest ja hoidmisest. Prioriteet ei ole õpilaste teadmiste kvaliteet kooli lõpetamisel.

Õppekava paindlikus, õppija individuaalsete vajaduste arvestamine.

Projektitöödena tehtav õpetus, õpperestoran, õppebistroo, kust saadakse reaalne eluline kogemus.

Individuaalne praktiline töö õppeköögis

Õppekava arendus - koostöö tööandjaga; õppeprotsessi korraldus ja rakendamine, õpilaste sotsiaalsete ja enesekohaste oskuste arendamine, hindamine

Õpilaste võime õppida on muutunud. Võimalikult palju peaks tegema praktilisi töid koolis koos tagasisidega ( tunni analüüsiga).Eneseanalüüsi kasutada võimalikult palju.

Õppekava 2 aastat teooriat koos õppeköögi praktikumiga ja siis 1,5 aastat puhast praktikat erinevates ettevõtetes.

1 Hinnangud kutseeksami sooritamisega seotud aspektidele toitlustuse valdkonnas 29 Õppimine ja õpetamine meie koolis võimaldab õpilasel saada hea ettevalmistuse tööturule siirdumiseks. Praegune koka kutseeksam ja sellest tulenev lõpueksam aga ei mõõda õppija tegelikku valmisolekut tööturul hakkama saamiseks. Eeltöö on liiga mahukas ja siin saab kasutada abi. Praktilist tööd saab samuti ette harjutada.