• Keine Ergebnisse gefunden

Tabel 6. Praktikate muutused

Ostupraktika

Praktika element Tasand Mis muutus Näide Põhjus

Struktuur/ Protsess Reeglid

Tellimiskeskkond (kirjad -> veeb)

LET: Süsteem on meil sellepärast tegelikult tehtud, et Exceli tabelite ja edasi-tagasi hindade küsimistega ja kõige sellega väsisin ma selle kolme aastaga nii ära.

Ma mõtlesin, et ma edasi ei tee, kui ma ei saa normaalset lahendust sellele.[--] See oli väga positiivne, kuidas süsteemi teha ja saata e-kirju.

Kuigi seal mingid arvamused olid ka, et e-kirju tuleb isegi hästi, aga mulle tundus, et need ei toimi hästi.

Kui ma pean neid koguaeg saatma.

Võrgustiku otsus

LET: Meil on too tabelis tellimise variant ka olemas ja toda see, kes meil tegi kodulehest uue versiooni, tema ütles, et ärge seda.. see ei ole nii atraktiivne ja hea ja nii kena. Et jääge ikka selle poe juurde.

Reklaamige ikka ühte kohta ainult. Aga seal seda laoseisu ei ole näha.

V2: Mulle meeldis see vana süsteem Exceli tabeliga.

... siis sa said kirja panna.. Ma saan aru, et see Excel on Kajale võib-olla keerulisem, sest tootjaid on rohkem ja.. Aga noh, enda seisukohast mulle meeldis see Exceli tabel rohkem. Muidugi hea on, et saab

Struktuur/ Protsess Reeglid

Tellimiskeskkond (kirjad -> veeb)

V1: Piim ja Muus muutus mõned kuud tagasi see, et muidu neile tuli kirjake saata, aga nüüd on see interneti see.. klikkad sinna.. on linnukesed. Lihtsam on tellida. Õnneks mul arvuti veel mäletab mu parooli, mina ei mäleta. Teiste arvutitega ei saa, ainult selle kodusega saab.[--] V7: Alguses oli nii, et tuli leht, kus oli kirjas, mis asju on olemas. Ja siis nad ise lihtsalt kirjutasid. ... lihtsalt meiliga saatsid oma tellimuse. Sa pidid ise ümber kirjutama.V8:

Alguses neil ei olnud isegi oma äriühingut loodud.

Nad tegutsesid oma nime all. Isiklikud

meiliaadressid. Saatsid sinna oma kaks piima ja munad. Ja siis lõpuks tuli see Piima ja Muu õige aadress. Alguses olid nende isiklikud aadressid. ...

V10: Siis jah, tuli see uus kodulehekülg, kus oli tunduvalt loogilisem, ma arvan neil endale ka.

Võrgustiku otsus, sest protseduur oli mahukas

Struktuur/ Protsess Reeglid Tellimise tihedus

LET: Muidu oli meil vabatellimine - kellel oli aega, siis tellis. Sisuliselt kolmapäevast reedeni, kolm päeva sai tellida. Aga nüüd on nii, et on kindlaks päevaks valmis pakitud kast, kus on enam-vähem ette teada, mis seal on. Pole väga täpselt teada, mida just

igakord pannakse, aga nädal aega ette saadetakse Võrgustiku otsus

Struktuur/ Protsess Reeglid Tellimise tihedus mis kell ja kuidas siis kokku lepitud.. Jõle tüütu.

Tarbija otsus:

tüütu protsess

Struktuur/ Protsess Võime, võimalus Tellimine jäi ära

V4: Ühest küljest on see maru eelis, et sa saad koju need rasked asjad, aga teisest küljest, kui nad tulevad ikkagi nihukesel ajal, kui sa ei saagi olla, siis on ikka tõsine probleem. ... vanasti oli mul vahepeal tütar kodus, ei olnud probleemi. Aga nüüd ma ei ole saanud tükk aega tellida, sest ei ole kedagi kodus sel ajal. Ja see on probleem. Ma käin seal nendes ökopoodides, ostan sealt.

Tarbija

võimalused ei ole vastavad

Struktuur/ Protsess Ressurss, võime Tellimine jäi ära

LET: meil tuli lasteaedadega asi tolleks ajaks, kui masu tuli ja meil eelarved kokku tõmmati kõik. Ja see oli esimene asi, kust kõik asjad maha tõmmati. rohkem kui seda poepiima. V5: Talle maitses rohkem.

Enne jõi poepiima. Siis kui hakkas seda saama, siis..

V6: harjus ära..V5: Ei, talle maitses see rohkem. V6:

Jah, et isegi ühe topsi asemel neli.

Söömisharjumus

Asjad Võime, võimalus

Tellimise kogus suurenes

V8: ... tellisime ühe, aga tuli kaks pudelit. Tavaliselt on vastupidi olnud, et tellid, aga ei tule, aga seekord oli nii. Ja siis me tellisime veel mune, pasteeti ja värsket salatit. Salatist tegime salatit - salatisegust.

Seal olid erinevad taimed: rukola, spinat ja midagi

V3: Meie oleme hakanud suures koguses porgandeid tellima. Ma olen hakanud tegema kohutavalt palju porgandimahla. ... Mulle meeldib üldse pressitud mahl. ... Kui ma ise kunagi laps olin, siis ma õudsalt armastasin mahlasid. Ja poemahlasid ei jõua..

V4: Jaa, need on kallid.

V2: Mina olen rohkem köögivilju söönud. ... Erinevad asjad ja huvitavad asjad ja siis otsin mingi retsepti, et mida sellest teha ja.. Rohkem köögivilja jah.

Võimalus

Struktuur/ Protsess Võime, võimalus

Tellimuse kogus vähenes

V6: Külmkapis jäi mitu korda piima üle ja siis mõtlesin, et peaks vähendama püsitellimust. Mõtlesin seda niimoodi valjusti, et peaks vähendama ja peaks seda tegema ja .. aga sinnapaika see asi jäi, sest sellepärast oleks pidanud kuskile arvuti juurde minema ja kodus on igasugused muud asjad.

Koguaeg läks meelest ära. Ükskord töö juures istusin arvuti juures ja siis tuli järsku meelde, et ahhaa..

Seda tahtsin ju ka teha ja siis tegin ära oma klõpsud.

Vähendasin siis püsitellimust ja see oli möödunud nädalal, aga eelmisest korrast umbes kuu aega võis vahet olla, kuni viimati selles keskkonnas käisin.

Söömisharjumus muutus

Struktuur/ Protsess Võime, võimalus

Tellimuse kogus vähenes

V5: mul jäi mitu korda üks pudel üle. Et kõigepealt jõin seda veel ja siis hakkasin uut lahti tegema. Ja siis ükskord tegin julmalt.. et tellisin vaid ühe pudeli ja siis sain kõik ära joodud. Ja siis oli nii hea, kui tuli uus piim. Et ei tekiks seda, et jälle peab piima jooma, et teda nii palju on. [--]ma ei saa koguaeg tellida kahte liitrit korraga ühe tellimusega. ... hakkab ...

halvaks minema.[--] Ma võtsin juba varakult piima natukene vähemaks, et jõuaks ära juua kenasti. Ja nii läkski. Toodi vähem ja kõik oli korras. Keegi mulle midagi ei öelnud.

Söömisharjumus muutus

Toidu pakkumise praktika

Struktuur/ Protsess Võime, võimalus Võrgustik sai alguse

LET: tema seal ikka ELFi naistega rääkis, et nemad ikka tahavad saada. Ma ütlesin, et okei. Augusti algul saime kokku. Täpselt kuus aastat tagasi. Onju, 2006, 2007, 2008.. ..2009, 2010, 2011. Täpselt kuus aastat tagasi saime kokku. Tema otsis, mida nad tahaksid.[--] Mul ei olnud ju selle paarisaja või kolmesaja kiloga, mis sel aastal siis oli parasjagu teda.. Mahtus siia maja alla keldrisse kõik ära. Ega mul ei olnud kuhugi minna temaga. [--] Algul ma viisin ainult enda asju. [--] Ja siis said kohe kaks vagu veel juurde ja siis olid juba viis ... Ja siis tuli massiliselt kliente.

Võrgustiku hakkas vedama augustis. Ja mingitel hetkedel ta koguaeg andis mulle teada ja üritas mind kaasa vedada linna, et näed, et nüüd on juba kolm kasti.[--]

Kogu selle struktuuri eesmärk oli see, et kui me suudame leida tootjad, pluss veel enda tootmise arendada.

IDUETTEVÕTE: Põhiline probleem oligi see, et tüdimus tuli peale. ... mina olin ikka teinud järjest rohkem. ... Veebiprogrammeerija oli küll oma tööd ära teinud, aga ei osalenud aktiivselt selles. Ja selles suhtes olin üksi. Ma ei kujutanud seda üldse nii ette, et teen üksi.

LET: Kevadel meil tavaliselt rahvas hakkab ära kaduma. ... Nad lähevad ära kõik linnast.

Võimalust ei ole, sest kliente ei ole

Struktuur/ Protsess Reeglid Arveldussüsteem

LET: Teine pool on siis see, et seal on kogu arvestus selle asja kohta olemas. Talunik saab ise teha aruandeid ja näha, millist kaupa ta kõige rohkem müüb. ... Mulle tundus, et kui ma neid asju sedapidi kokku ei pane, siis lihtsalt ei jõua seda teha.

Füüsiliselt ei jõua.

Võrgustiku otsus:

ei suuda hallata vana süsteemi