• Keine Ergebnisse gefunden

Stav v oblasti korupce není podle zkušeností firem stále ideální, ale došlo zde k znatelnému zlepšení oproti minulému roku

Im Dokument Dokument: (Seite 28-33)

29

Hlavním problémem některých nových zakázek je obecně neřešitelné množství komplikací ve fázi investorské přípravy staveb, dané bezbřehým stavebním zákonem a souvisejícími předpisy. Dále je to současný zákon o zadávání veřejných zakázek a způsob jeho aplikace v praxi. Pak je to psychóza strachu, která brání zadavatelům formulovat a prosadit své představy o kvalifikacích a schopnostech budoucího zhotovitele, a tak velké a technologicky i časově náročné stavby může nabízet takřka každý. A to, společně s nedostatkem poptávky na trhu, vede ke konečnému a největšímu problému a to jsou dumpingové ceny.

Martin Doksanský Generální ředitel, SMP CZ, a.s Každopádně hlavním problémem je mimořádně nízká nabídková cena. Jde o problém, který vzniká zejména ze strany uchazečů vlivem nedostatku zakázek na trhu. Svůj podíl má na tomto stavu i zadavatel, který u problémových nabídek nedokáže nalézt odvahu důslednými kroky tomuto problému čelit i za cenu prodloužení tendru z případných námitek.

František Vaculík Generální ředitel, PSJ, a.s.

Hlavním problémem je zpovykaný veřejný prostor, mluví do toho kdejaký samozvaný aktivista, který nemá úplné informace ani potřebnou kvalifikaci. Vzniká dojem, že zadavatel je pouhým nesvéprávným administrátorem, nikoli ze zákona svéprávným a za vše odpovídajícím investorem. Transparentnost… je jistě užitečná věc. Ale její propagátoři, respektive uživatelé s ní taky musí umět kvalifikovaně zacházet a nést za své počínání odpovědnost! Veřejní investoři mají strach, že v „nové“ době a podle nového zákona udělají něco špatně, takže zadávání raději brzdí, respektive nezadávají nic, zejména tehdy, když nemají mnoho peněz (malé obce).

Ondřej Chládek Ředitel strategie, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

Veřejné zakázky v oblasti dopravního inženýrství by měly v

kvalifikačních kritériích více zohlednit technické vybavení a skutečné schopnosti dané firmy stavět velké infrastrukturní projekty.

Antonín Daňa Člen představenstva, Porr a.s.

Hlavním problémem je výběr podle jediného kritéria, což je nejnižší nabídková cena. Při nedostatku práce na trhu spousta firem nabízí práci pod reálnými náklady zakázky. Tím dochází k deformaci trhu.

Kvalita a spokojenost klienta je odsouvaná na druhou kolej. Jde jen o to, získat zakázku za každou cenu a teď.

Marcel Soural Předseda představenstva a generální ředitel, Trigema a.s.

Z hlediska kvantitativního je samozřejmě největším problémem veřejných zakázek jejich malé množství. Z hlediska kvalitativního veřejné tendry trpí zejména dogmatickým lpěním na výběru nabídky s nejnižší cenou. Tento fakt může v některých případech až kriticky ohrozit požadovanou kvalitu stavby. Dalším významným faktorem je odborná způsobilost osob realizujících výběrová řízení. Investice do profesního rozvoje těchto zaměstnanců by se veřejným institucím určitě vyplatila.

Radim Martinek Finanční ředitel, VCES a.s.

Hlavním problémem veřejných zakázek ve stavebnictví je nesmyslný mediální tlak na poukazování korupce a předražených staveb, což stavařům nepomáhá. Dále pak nízká odbornost zadavatelů a kritérium nejnižší ceny, které se stává alibistickým řešením, jak veřejnosti vyhovět a nebýt na pranýři.

Vlastimil Kaňovský Předseda představenstva, PROMINECON CZ a.s.

Zásadním problémem je především chování zadavatelů, kteří z obavy skandalizace za korupční jednání, zvolili pro vyhodnocování nabídek pouze velmi pohodlné kritérium „cena „. Nikdo se nezabývá důkladnou prověrkou technického řešení ani navrženými technologickými postupy. Potřebná pozornost není věnována ani kvalitě navrženého řešení a schopnostem a referencím uchazeče.

Je na pováženou, že takto povrchní a zjednodušený způsob výběru se provádí pro stavby sloužící k veřejné dopravě.

Karel Mora Předseda představenstva, Elektrizace železnic Praha a.s.

Ačkoliv na hlavním problému v podobě omezení výběrových kritérií na cenu se shodly všechny segmenty bez rozdílu, v dalším pořadí je situace odlišná. Velké firmy jako další problém vidí malý objem veřejných zakázek a také malou odbornost zaměstnanců realizujících řízení. Všechny velké firmy také uvádí dlouhé rozhodování ÚOHS při námitkách, ale hodnocení je nižší než v případě výše uvedených problémů. Korupci nevidí velké firmy jako zásadní problém.

Naopak střední a malé společnosti označují korupci hned na druhém místě, jako klíčový problém veřejných zakázek (na prvním místě uvádějí „cena jako jediné kritérium“).

Dále pak uvádějí nedostatek zakázek. Naopak problém nevidí v mediálním tlaku na zadavatele.

Výsledky podle zaměření stavebních společností nejsou tak rozdílné, oba segmenty uvádějí na druhém místě škály problémů propad objemu veřejných zakázek. V případě společností z pozemního stavitelství následuje korupce, inženýrské firmy zmiňují dlouhé rozhodování ÚOHS.

31

„Novela Zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb. v platném znění účinná od 1.4.2012 a zejména opožděné prováděcí vyhlášky vydané až v průběhu III. čtvrtletí 2012 přinesla takřka naprosté zastavení vyhlašování nových zakázek.

Jedním z hlavních důvodů je, že investoři nebyli připraveni na novou povinnost, kdy součástí zadávací dokumentace musí být i realizační dokumentace. Tím, že používají upravené dokumentace pro stavební povolení nebo dokonce pro územní řízení, dochází při zpracování nabídky k mnohým doplňujícím a upřesňujícím dotazům a výběrová řízení jsou několikrát posunována, nebo dochází dokonce k jejich zrušení.

Dalším negativním vlivem díky zmírnění kvalifikačních požadavků se v mnoha případech stává, že jediným kritériem je pouze cena. To vede k tomu, že do výběrového řízení se hlásí firmy, které nabídnou nesmyslně nízkou cenu, za kterou pak nelze zakázku realizovat a která má vliv na kvalitu realizovaných prací. Vyloučení takových nabídek se investor obává z důvodu hrozby, že nevybraní uchazeči se odvolají k Úřadu pro hospodářskou soutěž.“

Zdeněk Osner předseda představenstva a generální ředitel

Energie-stavební a báňská a.s.

Hlavním problémem je špatná přímo lajdácká příprava veřejných zakázek, kdy veškerá rizika spojená se špatnou projektovou dokumentací, chybným výkazem výměr, neexistencí potřebných průzkumů zvláště hydrogeologického apod. se přenášejí na uchazeče. Nesmyslné vypisování jednokriteriálních soutěží, kde jediným kritériem je cena.

Jan Sládek Generální ředitel, SLÁDEK GROUP, a.s.

Hlavním problémem je mnoho hladových stavebních společností a potřeba některých společností jít i pod režijní náklady jen aby zakázku získali, měli práci a udržení cash-flow.

To značně pokřivuje trh.

Tomáš Kočí Ředitel, KOČÍ a.s.

Dobrá snaha o transparentnost výběrových řízení je mnohdy katastrofálním a zoufalým způsobem aplikována v praxi. Dále jsou to, kromě několika málo výjimek, naprosto nepochopitelně nízké vítězné ceny.

Milan Valenta Obchodní ředitel, Průmstav a.s.

V souvislosti s příliš dlouhou dobou trvání veřejných výběrových řízení jsme s řediteli diskutovali i změny v této oblasti v návaznosti na novelu ZVZ. Výsledky ukazují, že podle 40 procent ředitelů došlo kvůli novele ZVZ k prodloužení výběrových řízení.

Přibližně polovina firem nezaznamenala žádné rozdíly a pouze 6 procent respondentů zaznamenalo zkrácení tendrů. Odpovědi na tuto otázku se v jednotlivých segmentech značně liší. Prodloužení tendrů potvrzují především velké firmy (63 %) a také

společnosti z inženýrského stavitelství (55 %). Zde se jedná zejména o velké investiční a z pohledu organizace výběrového řízení náročné celky.

V mnohých soutěžích neúspěšní uchazeči , kteří by se z kvalifikačních důvodů podle staré novely soutěží nemohli zúčastnit, využívají všech revizních postupů a zahájení staveb se tak posunuje i o 1 rok a časté je i delší vyhodnocení soutěží ze strany zadavatelů.

Pavel Pilát Generální ředitel, Metrostav a.s.

Průměrná délka veřejných výběrových řízení se podstatně protáhla.

Především vlivem častého odvolávání nespokojených konkurentů proti průběhu a výsledkům řízení a také vlivem nerozhodnosti a obavám ze zodpovědnosti na straně zadavatelů.

Martin Doksanský Generální ředitel, SMP CZ, a.s.

Dle mého názoru a mých kolegů na našem obchodním úseku společnosti od praktického uplatňovaní novely v praxi se situace v délce výběrových řízení zhoršila – prodloužila cca o jeden celý měsíc navíc proti minulému období.

Eštván František Ekonomický ředitel společnosti, Přemysl Veselý stavební a inženýrská činnost Délka veřejných výběrových řízení se prodloužila hlavně z důvodu velké komplikovanosti zadání a častých odvolání jednotlivých účastníků.

Milan Valenta Obchodní ředitel, Průmstav a.s.

Délka veřejných výběrových řízení se prodloužila a proces se zkomplikoval, zejména kvůli rozšíření obstrukčních možností neúspěšných uchazečů.

Ondřej Chládek Ředitel strategie, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

Novela Zákona o veřejných zakázkách nemá na délku zadávacího řízení prakticky žádný vliv. Délka zadávacího řízení se prodlužuje zejména u významných zakázek a je tak z důvodu vyostřené konkurence na stavebním trhu a nedostatku stavebních zakázek.

Vlastimil Kaňovský Předseda představenstva, PROMINECON CZ a.s.

Změny ve veřejných zakázkách od dubna 2012

40 54

6

Zkrácení tendrů Beze změny Prodloužení tendrů

Výběrová řízení jsou úplně bez ochrany domácích firem (oproti mnoha zemím EU) a vzhledem k nedostatku práce je zvýšené množství protestů a to vede k prodlužování lhůt.

33

Obecně se veřejná výběrová řízení prodloužila, neboť zadavatelé mají výběrová řízení špatně připravené a na základě dotazů a připomínek neustále prodlužují lhůtu pro odevzdání (běžné jsou případy, kdy je lhůta prodloužena i 5x a více). Samozřejmě to vyvolává obrovské problémy s přípravou nabídky, neboť se prodlužují platnosti bankovních záruk apod.

Jan Sládek Generální ředitel, SLÁDEK GROUP, a.s.

Na otázku, do jaké míry ovlivňuje novela zákona o zadávání veřejných zakázek přípravu nabídky, odpověděla přibližně jedna ze čtyř firem (23 %), že ZVZ jim neztěžuje proces podání nabídky vůbec. Na druhé straně je 6 procent společností, kterým ZVZ proces podání nabídky extrémně komplikuje. Průměrné hodnocení je 4,2 bodu (na škále 0 nekomplikuje vůbec, 10 extrémně ztěžuje přípravu nabídky), tj. spíše podprůměrná zátěž. Lépe se podmínkami pro přípravu nabídek v ramci novely v tomto směru vyrovnaly velké firmy (42 % není vůbec omezeno, průměrné hodnocení 2,6 bodu) a také společnosti z inženýrského stavitelství (36 %, 3,3 bodu). Naopak malé a pozemní společnosti jsou novelou ZVZ zatěžovány více. Je však třeba zmínit, že se ředitelé firem u této otázky vyjadřovali pouze k dopadům novely ZVZ na přípravu jejich nabídky, ne již například na samotný proces výběrových řízení, stanovení kritérií, atd. (těmito tématy se již zabývaly naše předchozí studie).

Aktuálním problém dnešních výběrových řízení je zvýšení administrativní náročnosti jak při zadávání zakázky a tak i při jejím vyhodnocování. Dost potenciálních zadavatelů to tak odrazuje a zdržuje samotné vyhlášení zakázky.

Eštván František Ekonomický ředitel společnosti, Přemysl Veselý stavební a inženýrská činnost Jedním ze zmiňovaných problémů byla rovněž korupce v oblasti veřejných zakázek. I když podle ředitelů není situace v této oblasti ideální, je zde možné vidět zlepšení oproti minulému roku. Přibližně dvě třetiny firem (61 %, 43 % v 2012) potvrzují, že je možné dle jejich vlastní zkušenosti získat stavební zakázku financovanou z veřejných zdrojů bez nutnosti poskytnout úplatek. Opačnou zkušenost má však stále jeden ze tří ředitelů.

Výsledky shrnuje níže přiložený graf.

Im Dokument Dokument: (Seite 28-33)