• Keine Ergebnisse gefunden

Hordozóanyag beállítás elem

Im Dokument Szerzői jogok és védjegyek (Seite 102-107)

Az optimális beállítások értékeinek regisztrálásához vagy állítsa be az Easy Media Setup funkciót vagy regisztrálja a hordozóanyag beállításait a nyomtatóba a mellékelt Epson Edge Dashboard segítségével. Normál esetben használja jelen állapotában. Különleges hordozóanyag használatakor, vagy probléma, például fejsúrlódás vagy a nyomatokon sávosodás észlelése esetén módosítsa az alapértelmezett értéket.

A következő elemek alapértelmezett beállításai különböznek, a Media Type menüpontban beállított tartalomtól függően. Alább olvashatja az egyes hordozóanyag típusok alapbeállításainak részleteit.

U „Az egyes hordozóanyag típusok beállításainak listája“ 136. oldal

Menüpont Paraméter Magyarázat

Menüpont Paraméter Magyarázat

Media Type Thinnest Válassza ki a betöltött hordozóanyagnak megfelelő hordozóanyag típust.

A nyomtató eltárolja a hordozóanyag típusának megfelelő optimális hordozóanyag beállításokat. Ha a hordozóanyag típusát módosítják, minden egyes beállítás, melyet az aktuális hordozóanyag beállítási számnál rögzítettek, átváltozik a módosítás utáni hordozóanyag típushoz tartozó értékre.

A papír súlyára vonatkozó útmutatások (g/m2) az egyes hordozóanyagra vonatkozóan a következőkben találhatók.

Thinnest: 60 vagy kevesebb Thin: 61 és 80 között Thick: 81 és 120 között Thickest: 121 vagy több

Adhesive: öntapadó hordozóanyagokhoz válassza a(z) Adhesive lehetőséget, a papír súlya nem számít.

Thin

Print Ezeket állítsa be a következő esetekben.

Ha a(z) EMX fájlok hordozóanyagainak beállítási értékeit regisztrálta a nyomtatóba a(z) Epson Edge Dashboard segítségével.

Ha a hordozóanyag beállítása után a következők tapasztalhatók.

Ha csíkozódás látható a nyomatokon, annak ellenére, hogy végrehajtotta az Auto Feed Adjustment funkciót.

Ha ugyanaz a hordozóanyag, de eltérő a szélessége.

Ha módosítja az Advanced Settings beállítást a hordozóanyag-beállítások mentése után.

A beállítás típusai és végrehajtásának módja U „Media Adjust“ 52. oldal

Manual

Platen Gap 1.6 Állítsa be a lemezrést, ami a nyomtatófej és a papír közötti távolság.

A legtöbb esetben a 2.0 értékű alapbeállítás ajánlott. Ha a nyomtatvány karcos vagy elkenődött, a(z) 2.5 beállításával javíthat rajta. Azonban ha a szükségesnél nagyobb távolságot választ, akkor a nyomtatóban tintafoltok keletkezhetnek, csökkenhet a nyomtatási minőség és a termék élettartama.

2.0* 2.5

103

Menüpont Paraméter Magyarázat

Beállíthatja a melegítő hőmérsékletét.

Drying Time Per Pass

0 – 10 mp (0*) Itt megadhatja azt az időt, ameddig a nyomtatófej szünetel, hogy lehetőséget adjon a szárításra minden egyes nyomtatási művelet után. Az értéket 0,0 és 10,0 másodperc között adhatja meg. A tinta megszáradásához szükséges idő a tinta sűrűségétől és a felhasznált papírtól függ. Ha a tinta elkenődik a papíron, állítson be hosszabb tintaszárítási időt.

A szárítási idő növelése a nyomtatási időt is növeli.

Ha a szárítási időtartamot egyenletesen szeretné tartani, még abban az esetben is, ha a hordozóanyag szélessége változik, állítsa be a következő értékeket a betöltendő hordozóanyag szélességének megfelelően.

64 hüvelyk: 2,3 másodperc 52 hüvelyk: 2,0 másodperc 44 hüvelyk: 1,8 másodperc 42 hüvelyk: 1,7 másodperc 36 hüvelyk: 1,6 másodperc 24 hüvelyk: 1,3 másodperc

Blank Area Feed Quick A nyomtatási munkafolyamat során a hordozóanyag gyorsan adagolódik a részekhez, ahol nincs bevitt adat (üres terület).

Ugorja át az üres területeket a Quick menüpont beállításával. Ha a tinta nem szárad elég gyorsan ezen beállítás alatt, a következő beállítást javasoljuk a menetek számától függően a nyomtatás során.

1 – 3 menet: Standard 4 menet: Slow

6 vagy annál több menet: Slowest Standard*

Slow Slowest

After Heater Feed Short, Rewind Válassza ki, hogy nyomtatás után a nyomtatvány végét be akarja-e adagolni a melegítőbe vagy sem: (Off).

A lentiekben leírtak szerint kétféle minta létezik a melegítőbe adagolt hordozóanyag hosszára és az adagolás végrehajtására is; így a műveletet összesen négyféle mintázatból állíthatja össze.

Hossz a hordozóanyag végének beadagolására: kiválaszthatja az adagolás pozícióját a melegítő felső 1/3-ánál (rövid) vagy 50 mm-rel a melegítő alja alatt (hosszú). Amennyiben aggódik a szárítási idő által okozott egyenetlen színek miatt, akkor állítsa be a(z) Long, Rewind elemet vagy a(z) Long, No Rewind elemet.

Visszatekercselés/Nincs visszatekercselés: kiválaszthatja, hogy a rendszer visszatekercselje-e vagy sem a hordozóanyagot, amelyet szárításra beadagolt, amikor a következő munkát fogadja a rendszer.

Short, No

Menüpont Paraméter Magyarázat Feeding Tension Lv1 és Lv8

kö-zött (Lv6*)

Növelje a feszességet, ha nyomtatás közben ráncok jelennek meg a papíron.

Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a feszesség.

Take-up Tension

Auto* - Általában az Auto van használatban. Ha a nyomtatás során meggyűrődik a hordozóanyag, akkor javasoljuk, hogy a Manual beállítás alkalmazza, majd módosítsa a beállítási értékeket kisebbre.

Ugyanezt a beállítást alkalmazza abban az esetben is, ha a tinta a tekercselőhenger hátuljára tapad. Ha a nyomtató nem húzza be a

hordozóanyagot a megfelelő módon, akkor javasoljuk, hogy a Manual beállítás alkalmazza, majd módosítsa a beállítási értékeket nagyobbra. Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a feszesség.

Manual Lv1 és Lv9

kö-zött

Media Suction 0 és 10 között (8*)

Ha a hordozóanyag a lapon hullámos, növelje a Media Suction értékét. Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a vákuum.

Ha a vékony vagy lágy hordozóanyag használata esetén kapott nyomatokon szemcsésedés vagy életlenség észlelhető, vagy ha a hordozóanyag adagolása nem normál módon történik, csökkentse a Media Suction értékét.

Head Movement Data Width* Megadhatja, hogy a nyomtatófej milyen tartományban mozduljon el nyomtatás közben.

Data Width: a nyomtatófejek az adatok szélességének sávjában mozognak. A nyomtatófejek mozgásának korlátozása növeli a nyomtatási sebességet.

Printer Full Width: a nyomtatófejek a nyomtató hordozóanyagának maximális szélességében mozognak. Akkor válassza ki ezt a beállítást, ha egyenletesebb nyomtatási eredményt szeretne kisebb eltérésekkel.

Media Width: a nyomtatófejek a betöltött hordozóanyag szélességében mozognak.

Printer Full Width Media width

Multi Strike Printing Off* Megadhatja, hogy hányszor történjen egy sor nyomtatása.

Backlit Film használatával végzett nagy sűrűségű nyomtatáskor növelje a gyakoriságot.

2 – 8

Feed Speed Limiter On Normál körülmények között az Off lehetőség ajánlott.

Akkor válassza az On beállítást, ha a hordozóanyag összeragad vagy gyűrődik, illetve ha könnyen szakad a vékony hordozóanyagra való nyomtatásnál.

Az On beállításnál a nyomtatási sebesség lelassul.

Off*

Pressure Roller Load Low Ha következők tapasztalhatók a nyomtatásnál, a jelenség esetleg

megszüntethető egy olyan terheléssel, amely csökkenti a nyomást a görgőkön (például Medium Low).

Ha a nyomógörgőknél gyűrődik az anyag.

Ha pacák keletkeznek a nyomtatófej odacsapódása miatt.

Ha a görgőn lévő kosz a hordozőanyagra kerül.

Medium* High

Remove Skew On* Válassza ki, hogy történjen-e (On vagy Off) ferdeség javítás a nyomtatóba töltött hordozónál. A legtöbb esetben az On értékű alapbeállítás ajánlott.

Állítsa be az Off értéket, ha a görgők nyomot hagynak a hordozóanyagon a ferdeség javítás miatt.

Off

105

Menüpont Paraméter Magyarázat Periodic CL Cycle

Auto Nyomtatófej tisztítást hajt végre a legalkalmasabb pillanatban a hordozóanyag beállítások alapján.

Ha a rendszeres tisztításhoz megadott időt a rendszer nyomtatás közben éri el, akkor a fejtisztításra a nyomtatás befejezése után kerül sor.

Manual Állítsa be az időszakos tisztítás intervallumát a Printing Time vagy a Media Usage menüpontban.

Ha a Printing Time lehetőséget választja, állítsa be az Enter Time

menüpontban az összesített nyomtatási időt, amelynek a következő fej tisztítás előtt el kell telnie.

Ha a Media Usage funkciót választotta, akkor az Enter Value lehetőségben állítsa be, hogy hány méter hordozóanyag felhasználása után (amelyet a rendszer a médiaadagolóhoz [mint például nyomtatás vagy szárítás] használt fel) történjen a fej megtisztítása.

A When To Clean funkció esetében a fej tisztításának idejét állíthatja be, még abban az esetben is, ha a rendszer az időszakos tisztítás idejét éppen egy nyomtatási munkafeladat közben éri el, vagy két munkalap nyomtatása között.

Mivel a tisztítás a nyomtatási munkafolyamat közben zajlik a Middle Of Page funkció beállítása esetén, a nyomtatás minősége csökkenhet vagy a fejek húzhatnak.

A Cleaning Level beállítás határozza meg a nyomtatófej tisztításának erősségét.

Printing Time

Off* Sem az Automatikus, sem a Kézi időszakos tisztítás nincs végrehajtva.

Prevent Sticking On Kapcsolja be a nem tapadó működési módot (On) vagy kapcsolja ki azt (Off), amikor a nyomtató kikapcsolt állapotban van, ha nyomtatási munkafolyamatot kezd meg stb.

Normál körülmények között az Off lehetőség ajánlott. A felhasznált hordozóanyag típusától függően némely fajta könnyen odatapad a

nyomólemezhez. A nyomtatás megkezdése olyan nyomólemezekkel, melyekre rátapadt a hordozóanyag, a hordozóanyag helytelen adagolását és a papír elakadását eredményezheti. Állítsa be az On lehetőséget, amennyiben ez történt. A működés ideje hosszabb lehet abban az esetben, ha az On lehetőséget állította be.

Off*

Reduce Print Streak Off* Normál körülmények között az Off (Ki) lehetőség ajánlott.

Ha a nyomatban vízszintes vagy átlós csíkok jelennek meg, akkor ezt állítsa be a kevésbé feltűnő csíkozódás érdekében.

Light

Im Dokument Szerzői jogok és védjegyek (Seite 102-107)