• Keine Ergebnisse gefunden

Hiiumaa

Im Dokument 3 Uuringu metoodika (Seite 113-117)

8.1 H UVIHARIDUSE JA HUVITEGEVUSE ANDMETE ANALÜÜS MAAKONNITI

8.1.2 Hiiumaa

Registri- ja varasemalt kogutud andmete analüüs

Hiiu maakonnas on kolmest huvikoolist kaks (Käina ja Hiiu omavalitsuste territooriumil) munitsipaalomanduses ja hallatavad kohaliku omavalitsuse poolt. Äriühinguid Hiiu maakonna valdades rahvakultuurialast huvitegevust või huviharidust pakkumas ei ole, Kärdlas tegutseb rahvakultuuri valdkondliku andmekogu andmetel üks mittetulundusühing.

Hiiumaal pakuvad huvitegevusasutused kolmes KOVis lisaks koorilaulule ja kultuurikorraldusele ka harrastusteatrit, millega saab tegeleda kuues erinevas asutuses. Harrastusteatrite puhul on oluliseks aspektiks erinevate vanuserühmade kaasamine ning seega on sellesse tegevusse kaasa tõmmatud ka noored vanuses 7–26.

Hiiu maakonnas on huviringe kaheksast valdkonnast. Puuduv valdkond on loodusteadused. Kõige rohkem on huviringide valdkondi esindatud (7) Hiiu ja Pühalepa vallas ning kõige vähem (4) nii Käina kui ka Emmaste vallas. Kõigis valdades on huviringe kolmes valdkonnas: muusika, sport ning kunst, meedia ja disain.

Emmaste vallas ei ole spordivaldkonna huviringi.

Koolide huviringid on maakonnas finantseeritud peamiselt KOVi eelarvest. Erasektori poolt on finantseeritud vaid 10% Käina valla huviringidest. Käina ja Emmaste valla puhul rahastatakse koolides tegutsevaid huviringe peale KOVi eelarve ka muudest allikatest (peamiselt projektirahad).

Laste arv huviringides on 1027. Keskmine laste arv huviringis on 14,9. Kõigis omavalitsustes on huviringides osalevate laste keskmine arv suhteliselt sarnane ning see näitaja on ka oluliselt madalam kui näiteks enamikus Harju maakonna omavalitsustes.

Sarnaselt Harjumaaga avaldub ka Hiiumaal selgelt see, et lauluga tegelevate noorte seas on naiste osakaal suurem kui tantsuga tegelevate noorte seas, kuid liikumisrühmade liikmete seas on üldiselt ainult naised, mida on näha Hiiu valla näitel, kus on päris suur osakaal laulu- ja tantsupeoliikumises osalevatel noortel, kes tegutsevad liikumisrühmas, ning ühtlasi on Hiiu vald maakonna laulu- ja tantsupeo registri andmetel kõige suurema naiste osakaaluga.

Joonis 74. Laulu- ja tantsupeoliikumises osalevate 7–26aastaste sooline jaotus kohalike omavalitsuste järgi (Allikas: laulu- ja tantsupeo register)

Joonis 75. Laulu- ja tantsupeo liikumisest osa võtvate noorte huvitegevuse valdkonnad kohalike omavalitsuste järgi (Allikas: laulu- ja tantsupeo register)

Hiiu maakonnas on Hiiu ja Käina vallas kahest kollektiivist osa võtvatel noortel üpris suur osakaal. Käina vallas on eriti märkimisväärne see, et kahes või kolmes kollektiivis osalejaid on rohkem kui ühes kollektiivis osalejaid. See võib väiksemate omavalitsuste puhul olla tingitud aktiivsete noorte võimalikult suurest kaasamisest huvitegevusse, kuna noorte arv on piiratud, kuid tihtipeale on laulu- ja tantsupeoliikumise puhul omavalitsuse huviks saata kollektiivid peole oma valda esindama, ja kui vallas tegutseb nii koor, tantsurühm kui ka näiteks mõni muusikaline kooslus, siis hakkavadki lapsed ja noored kollektiivides kattuma. Kuna varuliikmeid pole Hiiumaa puhul kusagilt võtta, lähevadki noored laulu- ja tantsupeole mitme kollektiivi liikmena.

13 7

40 27

141 30

69 21

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Hiiu vald Pühalepa vald Käina vald Emmaste vald

mees naine

14 69

51

37

20 21

48

0

14 10

0 0

0 0

10 0

0 53

0 0

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Emmaste vald Hiiu vald Käina vald Pühalepa vald

Laul Tants Liikumine Orkester Rahvamuusika Võimlemine

Joonis 76. Laulu- ja tantsupeo liikumisest osa võtvate noorte kollektiivides osalemise arv (Allikas: laulu- ja tantsupeo register)

Küsitlusankeedi andmete analüüs

Hiiu maakonnas avasid kõik neli kohalikku omavalitsust küsitluse ning küsitlusele vastas neist 3 omavalitsust. Vastanud omavalitsustes on kokku 31 asutust. Kõige enam asutusi on Hiiu vallas (18) ning kõige vähem Käina vallas (4). Kõige rohkem on omavalitsustes spordiklubisid (8) ja huvikoole (6) ning kõige vähem muuseume, raamatukogusid ja kodanikuühendusi (kõiki 2).

Vastanud omavalitsustes on huviharidust andvad asutused ainult KOVi hallatavad asutused ning peamine nende asutuste rahastamise allikas on KOVi eelarve ja projektirahastus. Samuti rahastatakse huviharidust osavõtutasudega ehk lastevanemate kaudu ning muu riikliku rahastusega.

Käina vallas on 1 spordi, kunsti, muusika ja tantsuga tegelev asutus. Kunstiga tegeleb Käina vallas 20 noort, muusikaga 59 noort ja tantsuga 60 noort. Teised vallad sellele küsimusele ei vastanud. Nendes neljas asutuses Käina vallas töötab 2 inimest spordi valdkonnas, 2 inimest kunsti valdkonnas, 8 inimest muusika valdkonnas ja 2 inimest tantsu valdkonnas.

Hiiu vallas osales küsitluse järgi huvitegevuses 460 noort ja Emmaste vallas 40 noort, kellest 10 noort osales mitmes erinevas huvitegevuses. Käina vallas osalesid noored huvitegevuses 160 korral. Käina vallas osales 25 noort huvitegevuses teistes KOVi üksustes.

Statistikaameti andmete põhjal on Hiiumaal 1976 noort. Vastanud kohalikes omavalitsustes on kokku 57 noorsootöötajat. Kõige enam on noorsootöötajad Hiiu vallas, kus on 4,7 noorsootöötajat 100 noore kohta.

Käina vallas on 2,7 noorsootöötajat 100 noore kohta.

Hiiumaal ei ole ühtegi noortega seotud huvitegevusasutust, kus oleks võimalik tegeleda huvitegevusega muus keeles peale eesti keele.

Hiiumaa kaks valda hindasid, et nende jaoks väga oluline tegur, mis mõjutab omavalitsuses elavate noorte huvitegevuse kättesaadavust ja mitmekesisust on transpordivõimalused. Muud tegurid niivõrd olulised ei olnud. Kõige ebaolulisem oli osaluskeel, mis mõlema omavalitsuse puhul ei mõjuta üldse noorte huvitegevuse kättesaadavust ja mitmekesisust.

55 100

34 30

46 52

11 5

8 2 3 2

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Käina vald Hiiu vald Emmaste vald Pühalepa vald

1 2 3

Kaks Hiiumaa valda tõid välja, et kohalikel omavalitsustel puudub võimekus pakkuda huviringi juhendajatele konkurentsivõimelist töötasu ning transpordivõimaluste korraldamine on keeruline.

Mõlemad vallad leidsid, et riik võiks toetada omavalitsusi, millel on huvikool või osaliselt igat õpilast, kes osaleb huvitegevuses.

Registriandmete ja küsitlusankeediandmete analüüs

Järgnevalt on välja toodud huvihariduse ja –tegevusega seotud asutuste arvud Hiiu maakonnas registriandmete ja ankeetküsitlusega kogutud andmed põhjal. Andmed on esitatud kohalike omavalitsuste kaupa.

Tabel 15. Asutuste arv tegevusalade, maakondade ja andmekogude lõikes (Allikas: Ankeetküsitlus, rahvakultuuri valdkondlik andmekogu, Eesti Teadusagentuuri kogutud andmed, EHIS, Spordiregister)

Muusika Tants Kunst Muu25 Sport Loodus

Tehnika ja täppisteadused

A26 B A B A B A C A D E A D A D

Hiiu maakond 1 18 1 5 1 8 0 14 1 6 38 0 0 0 6 KOV

Emmaste vald 1 1 1 0 0 1 3 0 0 0

Hiiu vald 1 8 1 2 1 3 0 4 1 2 28 0 0 3

Käina vald 6 1 2 0 6 1 4 0 0 1

Pühalepa vald 3 1 2 0 4 2 3 0 0 2

Asutuste tegevusvaldkonna kohta vastas Hiiu maakonnast vaid Hiiu vald ning küsitluse teel saadud andmed erinevad olemasolevatest andmetest suurel määral. Muusikaalaseid tegevusi pakkuvaid asutusi oli küsitluses märgitud Hiiu valla kohta üks, kuid olemasolevate andmete põhjal peaks neid olema kaheksa.

Tantsu ja kunsti puhul märgiti samuti küsitlusse kumbagi asutust üks, registriandmete põhjal peaks vallas olema aga kaks tantsu- ning kolm kunstialast tegevust pakkuvat asutust. Eriti drastiline on Hiiu valla spordiandmete erinevus. Kui spordiregistri põhjal on vallas 28 spordiklubi ning ETAGi küsitluse põhjal pakutakse sporditegevust kahes koolis, siis küsitlusest ilmneb, et vallas pakub spordialast huvitegevust vaid üks spordiasutus.

Isikute tegevusalade kohta edastas Hiiu maakonnast andmed Käina vald, kus muusikat harrastavate noorte arv on küsitluse andmetel ning laulu- ja tantsupeo registri andmetel suhteliselt sama 5961 harrastajat.

Tantsu valdkonnas on küsitluse andmetel noorte seas 60 harrastajat, mis ühtib pigem rahvakultuuri valdkondliku andmekogu andmetega, kui laulu- ja tantsupeo registri omadega.

25 Muu alla kuuluvad sõnakunsti, ühiskonna, üldkultuuri ja folklooriga seotud asutused

26 A-kogutud andmed; B- Rahvakultuuri valdkondliku andmekogu ja ETAgi andmed; C- Rahvakultuuri valdkondliku andmekogu, ETAGi ja EHISe andmed; D- ETAGi ja EHISe andmed; E- Spordiregistri andmed

Im Dokument 3 Uuringu metoodika (Seite 113-117)