• Keine Ergebnisse gefunden

• Arbetsmarknaden för nyexaminerade idag: balans

• Prognos för nyexaminerade till år 2025: balans

Fysiker finns inom alla branscher som ägnar sig åt högteknologisk forskning och utveckling, till exempel inom telekombranschen, fordonsindustrin och annan verkstadsindustri. Andra arbetsgivare är myndigheter, försvaret samt universitet och högskolor. Sjukhusfysiker arbetar huvudsakligen inom sjukvården med strålbehandling,

bilddiagnostik och strålskydd. De deltar också vid utvecklingen av ny medicinsk teknik. Antalet yrkesverksamma fysiker är idag cirka 4 800 och antalet legitimerade sjukhusfysiker på arbetsmarknaden är knappt 600.

Arbetsmarknaden idag

Fysikers och sjukhusfysikers arbetsmarknad är i balans. Det gäller både för nyexaminerade och erfarna, även om det kan vara svårt att etablera sig för nyexaminerade fysiker som är osäkra på hur de ska använda sin kompetens i arbetslivet. I Arbetskraftsbarometern 2019 uppger

arbetsgivarna att tillgången på fysiker är i balans och att antalet som examineras är stabilt. Arbetslösheten är låg och ytterst få av

Naturvetarnas medlemmar inom området får ersättning från Akademikernas a-kassa.

Prognos för nyexaminerade och erfarna

På fem års sikt är prognosen fortsatt balans. Fysiker är en liten exklusiv grupp på svensk arbetsmarknad. De få individer som examineras får nästan undantagslöst kvalificerade arbeten och de flesta disputerar innan de lämnar akademin. Det finns likheter mellan civilingenjörers och fysikers

arbetsmarknad. För fysiker kan tekniska genombrott få stor betydelse för kompetensbehovet. När det gäller material, datalagring, kommunikations-teknik, energi samt automatisering kommer det sannolikt vara en fortsatt stark utveckling de närmaste åren. Även för sjukhusfysiker är prognosen på fem års sikt fortsatt balans. Efterfrågan på sjukhusfysiker ökar något och det blir också allt vanligare att kompetensen efterfrågas utanför sjukvården. Det finns exempelvis en efterfrågan från producenter av medicinsk-teknisk utrustning och från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Historik

Arbetsmarknaden kännetecknas av medelstora skillnader i hög- och lågkonjunktur. Det är framför allt när lågkonjunkturen biter sig fast som en mer påtaglig effekt på arbetslösheten för fysiker märks. När det gäller sjukhusfysiker är det liten skillnad på arbetsmarknaden mellan hög- och lågkonjunktur.

Prognosens osäkerhet

Prognosens osäkerhet uppskattas till 4 för nyexaminerade fysiker på en skala från 1 till 5, där 1 innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet. Osäkerheten är stor eftersom fysiker finns inom flera branscher och kan specialisera sig inom så många olika områden.

När det gäller sjukhusfysiker uppskattas osäkerheten till 2. Det är ett legitimerat yrke och efterfrågan påverkas inte nämnvärt av konjunkturella svängningar.

Mer information

Naturvetarna, www.naturvetarna.se/arbetsmarknad

Fysioterapeut

• Arbetsmarknaden för nyexaminerade idag: liten konkurrens

• Prognos för nyexaminerade till år 2025: liten konkurrens

Fysioterapeuter arbetar främst inom regional eller kommunal hälso- och sjukvård, men efterfrågan ökar från andra verksamheter. De flesta fysioterapeuter är anställda, men många är också privatpraktiserande.

Fysioterapeuter arbetar med sambandet mellan fysisk och psykisk funktion, rörelse och hälsa. Fysioterapeuten arbetar hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande genom att förebygga och behandla sjukdomar och skador. De hälsoproblem som fysioterapeuter arbetar med kan till exempel bero på smärta, stelhet, muskelsvaghet,

andnings-problem, stress, rädsla och ångest. I många fall kan ohälsan kopplas till individens levnadsvanor. Fysioterapeuter arbetar ofta i team med andra

yrkesgrupper. Det finns idag knappt 16 900 legitimerade och yrkesverk-samma fysioterapeuter, varav omkring 13 600 inom hälso- och sjukvården i Sverige.

Arbetsmarknaden idag

Under de senaste åren har efterfrågan på fysioterapeuter ökat, vilket har lett till att det idag är liten konkurrens om jobben i hela landet. Det gäller både för nyexaminerade och erfarna. Professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna bedömer att det fortsatt kommer att finnas ett ökat behov av fysioterapeuter i hälso- och sjukvården under de kommande åren. Bilden bekräftas i Statistiska Centralbyråns Arbetskraftsbarometern 2019 där många arbetsgivare svarar att de kommer att behöva anställa fler fysioterapeuter under de kommande åren, både nyexaminerade och erfarna.

Prognos för nyexaminerade och erfarna

Prognosen är liten konkurrens om jobben på fem års sikt för både nyexa-minerade och erfarna fysioterapeuter. Det är idag brist på fysioterapeuter och svårt att rekrytera, samtidigt som efterfrågan förväntas öka. Fysio-terapeuter finns med på Arbetsförmedlingens lista över bristyrken inom hälso- och sjukvården på fem års sikt, se Var finns jobben? Bedömning för 2019 och på fem års sikt.

Andelen äldre i befolkningen har redan ökat och kommer att öka ännu mer. Åren 2015–2035 kommer antalet personer över 80 år att öka med 76 procent jämfört med den senaste 20-årsperioden. Det ökar behovet av rehabilitering, men även av förebyggande insatser. Det finns en trend med ökad hemrehabilitering för att hjälpa sjuka eller äldre med träning och rörelse i hemmet. Den vården innefattar hembesök av fysioterapeuter.

En del i den pågående omställningen mot nära vård, är att samhället går mot ett mer hälsofrämjande och personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården samt i den kommunala vård- och omsorgen. Fackförbundet Fysioterapeuternas bedömning är att det bör leda till fler arbeten. Detta eftersom fysioterapeuters kompetens förväntas bli alltmer efterfrågad inom äldreomsorgen, elevhälsan i skolan, försäkringsbranschen, vid rehabili-teringsinsatser hos arbetsgivare, i uppdrag mot arbetsförmedlingarna och även inom hälsobranschen när det gäller hälsofrämjande arbete och livsstilsfrågor.

Historik

Arbetsmarknaden kännetecknas av små skillnader mellan hög- och lågkonjunktur. Den 1 januari 2014 blev fysioterapeut en ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster, och alla nyexaminerade får titeln

fysioterapeut. Den som före 1 januari 2014 var legitimerad sjukgymnast kan välja att behålla sin titel eller byta till fysioterapeut.

Prognosens osäkerhet

Prognosens osäkerhet uppskattas till 2 för nyexaminerade på en skala från 1 till 5, där 1 på skalan innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet.

Politiska beslut gällande hälso- och sjukvårdens utformning är det som eventuellt kan påverka arbetsmarknaden för fysioterapeuter. På sikt kommer efterfrågan på fysioterapeuter att öka snabbare än vad utbildningsorterna hinner utbilda.

Mer information

Fysioterapeuterna www.fysioterapeuterna.se