• Keine Ergebnisse gefunden

3. Meetod ja valim

4.3. Valimisrekaamides sisalduvate loosungite ja visuaalse poole analüüs

4.3.1. Erakondade logod ja visuaalne värvikasutus

Selles alapeatükis keskendub autor erakondade visuaalsele eneseesitluseleehk siis põhilisele värvikasutusele ja logodele ning nende võrdlusele eelmiste valimiste visuaalse pildiga.

Siinkohal on oluline ka see, kuivõrd on need seotud rahvusvaheliselt tunnustatud värvilahendustega, mis väljendavad teatud maailmavaateid.

Reformierakonna visuaalne kuvand

Reformierakond on oma vaadetelt liberalistlik erakond. Liberaalide tunnuseks on kollased ja sinised värvitoonid. Sinikollane on näiteks ka Euroopa liberaalsete erakondade ühenduse sümboolika (Kristiine Leht 2003). Nii on see ka Reformierakonna puhul. Nagu erakonna kampaaniakoordinaator juba välja tõi, on nende erakonna silmis tähtis ka erakonna visuaalne järjepidevus. Kuigi oma värvidele on kindlaks jäädud, on loosungite sõnumilise sisuga kaasas käimiseks muudetud toonide tumedust. Nimelt on kõnealuste valimiste reklaamide sinise toon muutunud võrreldes eelmiste valimistega tumedamaks (võrdle Pilt 1 ja Pilt 2).

Pilt 1. Reformierakonna välireklaam Riigikogu 2007. aasta valimistel

Allikas: Reformierakonna kodulehekülg (URL kasutatud mai 2011 http://www.reform.ee/UserFiles/File/Outdoor_990x400px.jpg)

Pilt 2. Reformierakonna valimiseklaam Riigikogu 2011. aasta valimistel

Allikas: Postimees online (URL kasutatud mai 2011 http://www.postimees.ee/?id=360648)

Võrreldes antud pilte võib selgelt näha, et tõepoolest on sinise värvitoon muutunud tumedamaks. Siinkohal tuleb aga märkida, et tumesinist värvitooni tuntakse pigem konservatiivsete maailmavaadete esindajana. Samuti võib reklaame võrreldes täheldada valge tooni laialdasemat kasutuselevõttu viimastel vallimistel.

Teine detail, mis Reformierakonda visuaalselt esindab, on oravalogo, samuti erakonna visuaalse äratuntavuse seisukohalt oluline. Reformierakonna logol olev orav sümboliseerib töökust ja usinust. Orav on töökas, vilgas ja usin loom, kes purustab pähkleid, st lahendab probleeme. ( Kristiina Leht 2003) Antud logo oma kogu kontseptsioonis (kollasel taustal helesinine oravalogo kirjaga: Reformierakond Parem Eesti kõigile) on jäänud samaks nagu oli

Isamaa ja Res Publica Liidu visuaalne kuvand

IRLi visuaalse identiteedi kõige olulisem komponent on kaheksakand (vt Pilt 3). Märk on uudselt visualiseeritud ühe katkematu joonena, et sümboliseerida erakonna rahvuslik-konservatiivse missiooni aegumatust. See on iidne maarahva oma kujund, mis soome-ugri vellede juures on kasutusel päikesemärgi tähenduses. Jõuline võitluslik kujund, mis väljendab Isamaaliidu rahvuslust ja kasutab Res Publica endise logo “päikesemärgi” tähendust. ( IRL 2011)

Joonis 3. IRLi endine logo (2007)

Allikas: Eesti erakondade ajalugu (URL kasutatud mai 2011 http://web.zone.ee/erakonnad/erakonnad/registreeritud/irl.html)

Kuna IRL defineerib ennast konservatiivse erakonnana, on ka nende põhitooniks sinine.

Konservatiivse värvitoonina käsitletakse eelkõige tumesinist värvitooni, mida või näha ka eelmisel IRLi logol. 2011. aasta valimiste ajal on IRLil aga uus logo, mis pole enam kahetooniline vaid kannab kolme värvi: helesinine, oranž ja valge (võrdle Pilt 3 ja Pilt 4) . Nagu IRLi kampaaniakoordinaator Tiit Riisalo (2011) ütles, keerati IRLi kampaania visuaalset poolt võrreldes eelmiste valimistega pisut heledamaks ning sellega ka hoogsamaks ja lõbusamaks, et värskendada erakonna visuaalset kuvandit.

Pilt 4. IRLi praegune logo (2011)

Allikas: IRLi kodulehekülg (URL kasutatud mai 2011 www.irl.ee)

Võrreldes eelmise logoga on kujundus jäänud üldiselt samaks ja äratuntavaks, kuid värvilahendus on muutunud palju. Kui enne oli põhivärviks konservatiivne tumesinine, siis nüüd on selleks helesinine. Lisandunud on oranž värv, mida üldiselt peetakse samuti konservatiivide värviks. Oma sinise toonilt ollakse veel heledam, kui seda oli liberalistlik erakond Riigikogu eelmiste valimiste ajal.

Eestimaa Roheliste visuaalne kuvand

Eestimaa Roheliste põhitooniks on lähtuvalt nende maailmavaatest roheline.

Logo koosneb erakonna nimest ja i-tähest, mille asemel on tolmnev võilill (vt Pilt 5) Mattias Luha (2011) sõnul on tegemist sümboliga, mis tähistab levimist ja idanemahakkamist.

Pilt 5. Eestimaa Roheliste logo (2011)

Allikas: kalev.net (URL kasutatud mai 2011 http://kaev.net/eesti-rohelised-ei-toeta-kristluse-torjumist-avalikust-elust)

2011. aasta valimiste käigus lisandus roheliste logole võrreldes eelmiste valimistega sõnapaar

„vabad kodanikud“ (vt Pilt 6), sest nendel valimistel lasti roheliste nimekirjas kandideerida erakonnavälistel inimestel, kellel tegelikult erakonnaga sidemeid pole . Sellega üritati Luha (2011) sõnul võidelda olemasoleva valimissüsteemi vastu. Värvitoonide valikult jäid Eestimaa Rohelised aga samasuguseks nagu oli nende kuvand eelmistel valimistel.

Pilt 6. Eestmaa Roheliste logo 2011. aasta valimiskampaania käigus

Allikas: EERi kodulehekülg (URL kasutuatud mai http://www.erakond.ee/) Keskerakonna visuaalne kuvand

Keskerakonna põhitooniks on roheline, nagu ka Eestimaa Rohelistel, kuid tumedam. Rohelist värvi seostatakse peale roheliste mõtteviiside kandmise ka säästva elukeskkonna ja stabiilsusega. Keskerakonna värvigamma juurde kuulub lisaks rohelisele ja valgele ka kollane värv. Keskerakonna logo koosneb K-tähest ja selle peal asuvast neljalehelisest ristikheinast (vt Pilt 7). Ristikheina leht on traditsiooniline keskparteide sümbol, mis kaudselt viitab maalähedusele, sest keskparteid tekkisid 19. sajandi lõpus 20. sajandi alguses maaparteidena (Kristiine Leht 2003).

Keskerakondlase Andres Hiie (2011) sõnul on erakonna logol olev ristikhein võetud kasutusele teiste Põhja- Euroopa tsentristlike parteide eeskujul.

Võrreldes eelmiste valimistega on Keskerakonna visuaalne profiil jäänud samaks.

Pilt 7. Kekerakonna logo (2011)

Allikas: Keskerakonna kodulehekülg (URL kasutatud mai 2011 www.keskerakond.ee)

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna visuaalne kuvand

Sotsiaaldemokraatlike erakondade värvitunnuseks peetakse Euroopas punast värvitooni.

Sotsiaaldemokraatide logo avaneb nende koduleheküljel punastes ja valgetes toonides (vt Pilt 8) 2011. aasta valimiste ajal võis aga antud logol näha lisaks valgele ja punasele ka rohelist tooni (vt Pilt 9). SDE logol kujutatakse punast roosi (või siis punasel taustal valget roosi).

Punane roos osutab ühiskonna kooskõlale ja sellest lähtuvale ideoloogiale sotsiaaldemokraatiale ning on paljude sotsiaaldemokraatlike erakondade sümboliks üle maailma (SDE 2011) .

Pilt 8. SDE logo (2011)

Allikas: SDE kodulehekülg ( URL kasutatud mai 2011 www.sotsdem.ee )

Pilt 9. SDE logo variant 2 (2011)

Allikas: SDE kodulehekülg (URL kasutuatud mai 2011 http://www.sotsdem.ee/wp-content/uploads/2011/02/Sotsiaaldemokraatliku-Erakonna-logod.pdf )

Nagu Eestimaa Rohelisedki, täiendas Sotsiaaldemokraatlik Erakond valimiskampaania käigus oma logo tunnuslausega. Nimelt ilmus logole lause „Hoolimise jõud“ (vt Pilt 10). Selle lause kasutuselevõttu põhjendas Piret Hartman (2011) brändikampaania tegemisega Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale, et luua sellele ühtset kuvandit. Tunnuslausega üritati näidata, et SDE poliitika tähendab jõulist hoolimist ja valitsemist (Hartman 2011).

Pilt 10. SDE logo variant 3 (2011)

Allikas: SDE kodulehekülg (URL kasutatud mai 2011 www.sotsdem.ee )

Eestimaa Rahvaliidu visuaalne kuvand

Rahvaliidu logol eristuvad peamiselt konservatiivne tumesinine värvitoon ja taustal ka kuldne.

Rahvaliit defineerib end rahvuslik-konservatiivse parteina, mida nad oma värvisümboolikalt ka esindavad. Rahvaliidu logol on kujutatud päikese ja rukkilille kooslus (vt Pilt 11), see iseloomustab erakonna suundumust ja põhijooni: rahvuslust ja tulevikku vaatamist; päike tähendab logol hea ja uue algust ning rukkilill sümboliseerib usku eestluse elujõusse ja meid toitvasse maasse (ERL 2011).

Pilt 11. Rahvaliidu logo

Allikas: Rahvaliidu kodulehekülg (URL kasutatud mai 2011 http://www.rahvaliit.ee/suemboolika )

Rahvaliidu logo eelmiste valimistega võrreldes muutunud ei ole.

Visuaalset kuvandit analüüsides võib kokkuvõtvalt öelda, et võrreldes eelnevate valimistega on kõige suurema ja silmanähtavama muutuse läbi teinud Isamaa ja Res Publica Liit, kes võttis oma konservatiivse ja range sinise värvitooni asemel kasutusele helesinise ja lisas

sellele oranži. IRL ,SDE ja ERL on kolm erakonda kuuest, kes on eraldi oma koduleheküljel välja toonud erakonna sümboolika. See aspekt näitab kindlasti, et soovitakse taotleda visuaalia ja poliitika sisulise külje kooskõla.

Alüüsitud visuaalsetest materjalidest võib järeldada, et erakonnad kasutavad oma logodele tunnuslausete lisamist vastavalt kampaaniale, et kokkuvõtvalt anda edasi nende sisu ja siduda kampaaniat juba eelnevalt tuntud visuaalse materjaliga.

Rahvusvaheliselt levinud visuaalsetest tunnustest on oma värvikasutuse ja logo elemendid oma sümboolikasse kõige üksühesemalt üle võtnud Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kus Euroopa teiste sarnaste maailmavaadetega erakondadega samad on nii värvikasutus kui ka kujutatud sümbolid.

4.3.2. Erakondade valimisreklaamid ja nendes sisalduvate loosungite