• Keine Ergebnisse gefunden

3.3 Noorte poolt kasutatavad rate.ee keskkonna võimalused

3.3.2 Visuaalsete võimaluste kasutamine

Oma identiteedi loomisel kasutatakse ka visuaalseid võimalusi: videod, fotod, skin (vt Tabel 14). Kõik intervjueeritud eelteismelised kajastavad profiilil oma lemmik videosid, milleks on üldjuhul lemmikbändi või -esitaja muusikavideo. Üles laetakse ka eelteismelise huvidega seotud andekate inimeste videosid. Konkreetseid videosid vaadatakse kui eeskujusid.

N2(11):„Muusikavideosid.“

M2(12):„Jaa, ikka. Panen ülesse lemmik lugusid või andekate inimeste videosid. /…/ Näiteks need, kes teevad trikke ratastega. Näiteks sõidab rattaga hüpates üle aedade ja nii. BMX-itajad“

M(10):„Jalgpalli omad.“

Tabel 14. Eelteismeliste poolt kasutatavad visuaalsed võimalused rate.ee keskkonnas

Alamkategooria Märksõnad Intervjuud

MILLISEID

VIDEOSID LISAB?

MUUSIKA M(12), N(12), N2(11), N(11),

M2(10), M2(12), M(11)

NALJA M(12), N(12)

ANDEKATE INIMESTE VIDEOD, SEOTUD HUVIDEGA

M2(12), M(10) MILLISEID FOTOSID

LISAB? NORMAALSEID M(12), N2(11), N(12), M2(12),

N3(11), M(11) EI OLEKS KOLEDAD N2(11)

LAHEDAD N(11)

ISETEHTUD M2(12)

EI LISAGI FOTOSID M2(10), M(10) KASSKIN ON

OLEMAS? SKIN ON N(11)

SKIN PUUDUB M(12), N(12), N2(11), M2(10), M2(12), M(10), N3(11), M(11) KAS KASUTAB

ALBUMEID?

KASUTAB ALBUMEID N(12), N2(11), N(11), N3(11)

Tähtsal kohal on ka naljavideode olemasolu. Intervjuude põhjal võib eeldada, et virtuaalkeskkonna huumorit väärtustatakse kõrgelt tulenevalt vähesest huumorist reaalmaailmas.

N(12): „Sõltub jah, tähendab, et panen küll, aga kui midagi naljakat on, siis lisan ka siia.“

M(12):„Naljaomasid ja no, erinevaid noh. Naljaomasid jah.“

Fotode valikul ollakse enda suhtes üsna kriitilised, need peavad vastama määratlusele „lahe“

ja „normaalne“. Piltide kaudu püütakse jätta profiili külastavatele ja fotosid vaatavatele inimestele hea mulje, mis võimaldaks alustada suhtlust ja leida uusi sõpru. Tulenevalt eelteismelise motivatsioonist oma identiteeti läbi visuaalsete võimaluste kujundada, on neil võimalus kasutada ka albumeid, mis mahutavad enam pilte kui ankeet seda võimaldab.

N(10): „Selliseid, kus ma olen õega. Siis selliseid kus olen üksi ja poosetan. Ja enamus pilte on tuunitud. /…/ Tuunin et olla ilusam ja lahedam“

M(12):„Eriliselt ma ei tee pilte ja siis kui ma panen siis mingid kõige normaalsemad“

Kriitilisus fotode suhtes viitab suhtlusportaalides valitsevale korrale ja nn hierarhiale, kus paremate piltidega profiiliomanikud on aktsepteeritavamad kui teised. Keegi ei soovi kuuluda hierarhia alumisse kihti, kus langetakse mõnitamise ja halvustavate pilkude ohvriks.

Kriitikat piltidele võib täheldada ka tagantjärele. Minevikus tehtud piltide kritiseerimine viitab eelteismelise rahulolematusele oma mineviku-minaga.

M2(12): „See oleneb täitsa mis hoog mul peal on. Üks kuu lisasin väga imelikke pilte.

Pildistasin ennast peeglist ja laadisin üles. Aga enam selliseid pilte ei tee [naerab]. /…/ Need on nii gay-likud, kui ma nüüd vaatan. Aga üldiselt panengi selliseid pilte, mida ise pildistan, sest kui keegi teine mind pildistab, siis ma ei suuda rahulikuks jääda.“

Intervjuukatkest või järeldada, et noormees on väga heteronormatiivne, millega ta viitab heteroseksuaalsusele kui ainukesele normaalsele seksuaalsuse vormile. Oma piltidel kardab ta näida keegi teine, kes ei ole ühiskonnas aktsepteeritav, konkreetsel juhul homoseksuaal.

M2(12) kinnitab oma pildikriitikaga suhtlusportaalides levinud normatiivseid rolliootusi sugupooltele ja kinnistab ka heteronormatiivsust kui ainukest võimalust suhtlusportaalis rate.ee end näidata. Seega peavad eelteismelised suhtlusportaalides oma identiteedi esitlemisel oluliseks näidata oma normaalset ja massisulanduvat külge, mis mahuks ühiskonna poolt

seatud piiridesse ja täidaks ootuspäraseid rolle, kuna viimaseid täites on kontoomanikud suhtlusportaalis enam aktsepteeritavad.

Lisaks piltidele saab visuaalset identiteeti kujundada ka läbi profiili taustapildi, skin-i. Skin-i kasutamise võimalust ei peeta aga niivõrd oluliseks, mida kinnitab ka vaid ühe intervjueeritava skin-i kasutus. Eelteismelised peavad skin-i raha kulutamiseks, nad ei ole rahul pakutava valikuga või ajaperioodiga, milskin profiilil aktiivne on.

N(12): „Skin-i, sellepärast, et ma ei ole raatsinud võtta, ma ei tea, suht mõttetud skin-id on siin.“

N(10): „Ei ole. Kuigi tahaksin, aga emme ütles, et see on mõttetu, et laeb taha ja ainult 90 päeva sees.“

M(11):„Sest et see on tasuline ja ma usun et see on mõttetu ka … tavaline on okei.“

Varasemalt oli ka M2(12) skin, kuid hetkel see tal puudus. Noormees valis skin-e näitamaks oma iseloomuomadusi.

Tabel 15. Eelteismeliste poolt välja toodud võimalused, mille kasutamata jätmine (või valesti kasutamine) muudab profiili ebahuvitavaks.

Alamkategooria Märksõnad Intervjuud

MIS TEEB KONTO

EBAHUVITAVAKS? IGAVAD PILDID M(12), N3(11)

IGAVAD VIDEOD M(12)

SKIN M(12)

KAJASTAB ERAELU N(12)

PILDID PUUDUVAD N(12), N2(11), N(11), M2(10), M2(12)

PUUDUB HUUMOR N(12)

MÕTTETU LISAINFO N(12), M2(12), N3(11) PUUDUVAD VIDEOD N2(11), N3(11)

IGAVAD MÄNGUD M(10)

PALJU KASUTAMATA VÕIMALUSI

M(11)

Visuaalsete võimaluste kasutamine on profiili huvitavaks tegemise seisukohalt väga oluline.

Intervjueeritud tõid välja erinevaid võimalusi (vt Tabel 15), mille valesti kasutamise või mittekasutamise korral on konto ebaatraktiivne. Ka tekstiliste võimaluste kasutamise oskust peetakse oluliseks: info, mida välja saadetakse, peab olema mõtestatud.

M(10):„Uuendama taustapilti ja pilte peaks ka olema.“

N(12): „Näiteks mõttetud need on siis, kui ei ole pilte või midagi sellist või näiteks mõttetu jutt on.“

N2(11):„Sellepärast, et seal oli ainult nimi ja pilte polnud ühtegi ja videosid ka ei olnud.“

Eelteismeliste seas domineerib arusaam, et fotode olemasolu on huvitava profiili loomisel hädavajalik. Fotod omavad suhtlusportaalis keskset funktsiooni, seda nii suhtluse alustamisel, esmamulje kujundamisel, hindamisel, kommenteerimisel jne. Vaadeldes võimalusi, mis on paljudel eelteismelistel kasutatud/ kasutamata, tunnistavad mõned intervjueeritavad ise oma profiilid ebahuvitavateks ja seda juba ainuüksi piltide puudumise tõttu.

Visuaalsetest võimalustest uuendatakse kõige sagedamini videosid. Üles laetavad videod leitakse Youtube-i keskkonnast. Eelteismeliste kriitilisusest välimuse suhtes uuendatakse harvem pilte. Piltide vähene uuendamine jääb riskidest teadlikumatel eelteismelistel ka hirmu taha sattuda internetis varitsevatesse ohtudesse.

N3(11): „Jälle see sama asi, et ei taha võõrastele end palju näidata. Kes teab, mida korraldama hakatakse.“

Kui fotosid uuendatakse üldjuhul ükshaaval, siis videoteeki täiendatakse mitmekaupa, mis viitab tegevuse lihtsusele ja eelteismelise huvile lisaks rate.ee-le ka Youtube-is aega veeta.

M2(10):„Ei. Mingi viis video vähemalt.“

Profiili uuendamine võib jääda ka tehniliste võimaluste taha. Kuna eelteismelistel puuduvad isiklikud vahendid, on nad uute piltide tegemisel ja üleslaadimisel sõltuvad oma vanematest või õdedest-vendadest.

N(10):„Ei uuenda tihti, kuna õde on Pärnus ja digikas tema käes. Ainult siis, kui ta Vändras käib, siis saan teha.“

M2(10):„See, et ma ei leia digikat üles.“

N(12):„Väga harva, sest ma ei viitsi täita. Nagunii ei tuleks mul mingit paremat mõtet pähe.

/…/ Jah, sest ma ei saa kunagi digikat enda kätte ja kui saaksingi, siis iseasi, kas minust ei ole võimalik head pilti teha või siis ma ei saa neid arvutisse, kuna mul ei ole juhet.“

Teiseks takistuseks fotode uuendamisel on moderaatorid, kes ei võimalda pildi sobimatuse pärast seda üles panna. Tihtipeale keelatakse foto laadimine ka eelteismelistele arusaamatul põhjusel.

M(12):„Seda ka suht harva, sest paljud kurdavad ja ei lase panna.“

N3(11): „Võib-olla fotosid, sest moderaatorid ei lase vahepeal ülesse panna, siis võtan need maha, mis keelatud.“

Kui eelteismelistel oleksid nii tehnilised võimalused kui enesekindlus oma välimuse osas, oleksid nad profiili visuaalse külje täiendamisel aktiivsemad kui nad on seda täna.