• Keine Ergebnisse gefunden

Visa palettfil med inmatningsformulär

Im Dokument iTNC 530 NC-software 340 420-xx (Seite 111-115)

Palettdrift med verktygs- resp. verktygsorienterad bearbetning är uppdelad i tre nivåer:

nPalettnivå PAL nFixturnivå FIX

nArbetsstyckesnivå PGM

På varje nivå är det möjligt att växla till en detaljpresentation. I den normala presentationen kan man fastlägga bearbetningsmetod och status för palett, fixtur och arbetsstycke. Om man editerar en befintlig palett-fil så visas de aktuella uppgifterna. Man använder

detaljpresentationen för inställning av palettfilen.

De olika nivåerna i inmatningsformuläret kan nås med därför avsedda softkeys. I inmatningsformulärets statusrad markeras alltid den aktuella nivån med en ljusare färg. Om man växlar till

tabellpresentationen, med knappen för bildskärmsuppdelning, kommer markören att befinna sig på samma nivå som vid formulärpresentationen.

Ställ in palettfilen så att den motsvarar maskinens konfiguration. Om du bara har en fixtur med flera arbetsstycken räcker det att definiera en fixtur FIX med arbetsstycken PGM. Om en palett är utrustad med flera fixturer eller om en uppspänning skall bearbetas på flera sidor måste man definiera en palett PAL med motsvarande fixturnivåer FIX.

Med knappen för bildskärmsuppdelningen kan man växla mellan presentationssätt tabell och presentationssätt formulär.

Det grafiska stödet vid formulärinmatning är inte tillgängligt ännu.

88 4 Programmering: Grunder, Filhantering, Programmeringshjälp, Paletthantering

4.1 2 P alet tdr if t med v er kty gsor ient er ad bea rbe tning

Ställ in palettnivå

nPalett-Id: Palettens namn visas

nMetod: Man kan välja bearbetningsmetod WORKPIECE ORIENTED resp. TOOL ORIENTED. Valet som görs överförs till den därtill hörande arbetsstyckesnivån och skriver eventuellt över befintliga uppgifter. I tabellpresentationen visas metoden ARBETSSTYCKESORIENTERAD med WPO och VERKTYGSORIENTERAD med TO.

nStatus: Softkey RÅÄMNE markerar paletten med därtill hörande fixturer respektive arbetsstycken som ännu inte bearbetade, i fältet status skrivs BLANK in. Använd softkey TOM PLATS om du vill hoppa över paletten vid bearbetningen, i fältet status visas EMPTY

Inställning av detaljer i palettnivån nPalett-ID: Ange palettens namn nNollpunkt: Ange palettens nollpunkt

nNollp.tab.: Ange namnet och sökvägen till arbetsstyckets nollpunktstabell. Uppgiften överförs till fixtur- och

arbetsstyckesnivån.

nSäker höjd: (om så önskas): Säker position för de olika axlarna i förhållande till paletten. Förflyttning till den angivna positionen sker endast om NC-makrot läser detta värde och har programmerats för att utföra förflyttningen.

Uppgiften TO-/WP-ORIENTED kan inte ställas in via softkey. Den visas bara om olika bearbetningsmetoder har ställts in för arbetsstycket i arbetsstyckes- resp.

fixturnivån.

Om bearbetningsmetoden ställs in i fixturnivån, kommer uppgiften att överföras till arbetsstyckesnivån och eventuella befintliga uppgifter att skrivas över.

HEIDENHAIN iTNC 530 89

4.1 2 P alet tdr if t med v er kty gsor ient er ad bea rbe tning

Inställning av fixturnivån

nFixtur: Fixturens nummer visas, efter snedstrecket visas antalet fixturer inom denna nivå.

nMetod: Man kan välja bearbetningsmetod WORKPIECE ORIENTED resp. TOOL ORIENTED. Valet som görs överförs till den därtill hörande arbetsstyckesnivån och skriver eventuellt över befintliga uppgifter. I tabellpresentationen indikeras uppgiften WORKPIECE ORIENTED med WPO och TOOL ORIENTED med TO.

Med softkey ANSLUT/SEPARERA markerar man fixturer som skall ingå i beräkningen av arbetsförloppet vid verktygsorienterad

bearbetning. Anslutna fixturer indikeras av en avbruten skiljelinje, separerade fixturer av en genomgående linje. I tabellpresentationen indikeras anslutna arbetsstycken med CTO i kolumnen METOD.

nStatus: Med softkey RÅÄMNE markeras fixturen med de därtill hörande arbetsstyckena som ännu inte bearbetade och i fältet status förs BLANK in. Använd softkey TOM PLATS om du vill hoppa över fixturen vid bearbetningen, i fältet STATUS visas EMPTY Inställning av detaljer i fixturnivån

nFixtur: Fixturens nummer visas, efter snedstrecket visas antalet fixturer inom denna nivå.

nNollpunkt: Ange fixturens nollpunkt

nNollp.tab.: Ange namnet och sökvägen till nollpunktstabellen som skall användas vid bearbetningen av arbetsstycket. Uppgiften överförs till arbetsstyckesnivån.

nNC-makro: Vid verktygsorienterad bearbetning utförs makrot TCTOOLMODE istället för det normala verktygsväxlingsmakrot.

nSäker höjd: (om så önskas): Säker position för de olika axlarna i förhållande till fixturen.

Uppgiften TO-/WP-ORIENTATE kan inte ställas in via softkey, den visas bara om olika bearbetningsmetoder har ställts in för arbetsstycket i arbetsstyckesnivån.

Om bearbetningsmetoden ställs in i fixturnivån, kommer uppgiften att överföras till arbetsstyckesnivån och eventuella befintliga uppgifter att skrivas över.

Säkerhetspositioner kan anges för axlarna. Dessa kan sedan läsas från NC-makron via SYSREAD FN18 ID510 NR 6. Med SYSREAD FN18 ID510 NR 5 kan man utvärdera huruvida ett värde har programmerats i kolumnen eller inte. Förflyttning till den angivna positionen sker endast om NC-makrot läser detta värde och har programmerats för att utföra förflyttningen.

90 4 Programmering: Grunder, Filhantering, Programmeringshjälp, Paletthantering

4.1 2 P alet tdr if t med v er kty gsor ient er ad bea rbe tning

Inställning av arbetsstyckesnivån

nArbetsstycke: Arbetsstyckets nummer visas, efter snedstrecket visas antalet arbetsstycken inom denna fixturnivå.

nMetod: Man kan välja bearbetningsmetod WORKPIECE ORIENTET resp. TOOL ORIENTED. I tabellpresentationen indikeras uppgiften WORKPIECE ORIENTED med WPO och TOOL ORIENTED med TO.

Med softkey ANSLUT/SEPARERA markerar man arbetsstycken som skall ingå i beräkningen av arbetsförloppet vid verktygsorienterad bearbetning. Anslutna arbetsstycken indikeras av en avbruten skiljelinje, separerade arbetsstycken av en genomgående linje. I tabellpresentationen indikeras anslutna arbetsstycken med CTO i kolumnen METOD.

nStatus: Med softkey RÅÄMNE markeras arbetsstycket som ännu inte bearbetat och i fältet status förs BLANK in. Använd softkey TOM PLATS om du vill hoppa över ett arbetsstycke vid bearbetningen, i fältet status visas EMPTY.

Inställning av detaljer i arbetsstyckesnivån

nArbetsstycke: Arbetsstyckets nummer visas, efter snedstrecket visas antalet arbetsstycken inom denna fixtur- resp. palettnivå.

nNollpunkt: Ange arbetsstyckets nollpunkt

nNollp.tab.: Ange namnet och sökvägen till nollpunktstabellen som skall användas vid bearbetningen av arbetsstycket. Om man använder samma nollpunktstabell till alla arbetsstycken, anger man namnet och sökvägen i palett- alt. fixturnivån. Uppgiften överförs automatiskt till arbetsstyckesnivån.

nNC-program: Ange namnet och sökvägen till NC-programmet som behövs för bearbetningen av arbetsstycket.

nSäker höjd: (om så önskas): Säker position för de olika axlarna i förhållande till arbetsstycket. Förflyttning till den angivna positionen sker endast om NC-makrot läser detta värde och har programmerats för att utföra förflyttningen.

Ställ in metod och status i palett- resp. fixturnivån, uppgiften överförs för alla därtill hörande arbetsstycken.

Vid flera arbetsstyckesvarianter inom en och samma nivå skall arbetsstycken av samma variant anges efter varandra. Vid verktygsorienterad bearbetning kan arbetsstycken av respektive variant sedan markeras med softkey ANSLUT/ÅTSKILJ och bearbetas gruppvis.

HEIDENHAIN iTNC 530 91

4.1 2 P alet tdr if t med v er kty gsor ient er ad bea rbe tning

Im Dokument iTNC 530 NC-software 340 420-xx (Seite 111-115)