• Keine Ergebnisse gefunden

Teede olukord Iisaku vallas 1918-1940

3. TEEDEMAJANDUS

3.2. Teede olukord Iisaku vallas 1918-1940

Nagu põllutööd oli maainimesele iga-aastaseks tööks teede korrashoid. Teid sillutati kevadel, hiljem ka sügisel ning seda pidi inimestele väga tihti meelde tuletama. Esimese

53 Mariliis Hämäläinen, Teemeistrite väljaõpe 1928. aasta maanteede seaduse elluviimiseks, Eesti Maanteemuuseumi aastaraamat 2013, lk 67-79

54 Marge Rennit, Mairo Rääsk, Tee ajalugu!, Eesti Maantemuuseum 2006, lk 66

26 Eesti Vabariigi ajal puudusid ettevõtted, kes tegelesid üldiselt ühiskasutatavate teede korrashoiuga, mistõttu lasus teede korrashoiukohustus igal maaomanikul, kelle talumaadest ühiskasutatav tee läbi läks.

1923. aasta ärakirjas Viru maakonnavalitsusele märgib Jõhvi jaoskonna ülem, et kõik jaoskonna teede ja sildade remondiga seonduv jäi katki, kuna varakult tulnud külm ja lumi muutis parandustööd võimatuks. Samuti märkis ülem, et kõige vähem on suutnud oma teede heaks ära teha Vasknarva, Jõhvi ja Iisaku vald, kes polnud suutnud vajalikke materjale enne külma ja lume tulekut kohale vedada, mistõttu on ka teehooldus ja- parandustööd jäänud korralikult teostamata.55 Kas tulenes see rahva laiskusest või ainult halvast ilmast, võib vaid oletada. Küll aga leidub arhiivimaterjalides väga palju akte, milles kutsutakse vallarahvast korrale oma teelõike paremini sillutama ja parandama.

Juunis 1925 andis Iisaku vallavalitsus välja käsu, milles kohustab kõiki valla territooriumil elavaid maaomanikke korrastama oma teed õigeaegselt, neid sillutades.

Hoolitsetavate teede hulka kuulusid ka kirikuteed, mille eest hoolitsesid ikkagi talumehed.

Jaanipäevaks pidid olema kõik teed korralikult sillutatud ning üle antud maakonnavalitsusele ülevaatamiseks. Paika oli pandud ka kindel tee laius. Postimaantee pidi olema kolm ja pool sülda (umbes 7,5 meetrit) lai, kirikutee kolm sülda (umbes 6,4 meetrit) ja külavahelised teed pidid olema kaks sülda (umbes 4,3 meetrit) laiad. Nendes laiustes pidid olema teed kaetud täielikult kruusaga. Samuti tuli kindlasti puhastada ka teede ääres vooklevad kraavid, et pinnasevesi saaks teelt ära voolata. Iga teeomanik pidi oma teeosa ära märkima postidega, mille küljes olid nõutavad sildid. Ilma märgistuseta sai tee „mitte korrastatuks“ loetud.

Teetegijad pidid oma kohustustest kinni pidama, kuna vastasel korral võeti nad vastutusele ning teid parandati ja sillutati küll riigipoolselt, aga hiljem nõuti parandustöödeks kulunud summad talunikelt välja.56 Peale parandustööd pidi teekohuslane andma tee revidendile isiklikult või läbi volitatud isiku üle. Ehk kõik toimingud pidid olema selgelt dokumenteeritud. See vajadus tekkis, kuna tõenäoliselt oli palju neid, kes püüdsid oma kohustustest kõrvale hiilida, kuna teetöö ei tundunud just individuaalselt kasutoov.

Kirjapanek oligi eriti tähtis eksituste vältimiseks.57 Kindlate mõõtmete järgimine näitas teatavat professinaalsust. Tundub, et see aeg oli möödas, kus iga mees korrastas tee

55 ERA 2003.1.72, Jõhvi jaoskonna ülema ärakiri Viru maakonnavalitsusele, 14. november 1923

56 ERA.2003.1.135, Iisaku vallavalitsuse käsk küminikule teetegijatele edasijagamiseks, 4. juuni 1925

57 ERA.2003.1.135, Politsei Ülema ettekirjutus Iisaku vallavalitsusele. 9. juuni 1925

27 silmamõõdu ja oma suva kohaselt. Mõõtmete punktipõhine järgimine aitas kindlasti kaasa ka järgnevatel kordadel tehtavatele teetöödele, kuna aluspõhi loodi korralik ja täpne.

Üks intsident juhtus 1925. aasta juunis, kui oma teetöödega polnud hakkama saanud naabervalla elanik, kellel oli maid Iisaku vallas. Nimelt anti kirjas teada, et Vassilij Mahov polnud ma kohuseid korralikult täitnud. Kiiremas korras tuli puudujäägid likvideerida, vastasel juhul tegi Iisaku vald ise vajalikud teetööd ning nõudis hilisemalt kohtu teel teeremondiks kulunud raha sisse.58 Sarnaseid intsidente juhtus pidevalt. Antud juhtumid näitavad, kuivõrd tõsiselt suhtuti maanteede ja ka väiksemate kiriku-, valla- ja erateede korrashoidu. Transporti ja info liikumist peeti äärmiselt tähtsaks ning selle pärssijaid karistati korraliku trahviga. Kindlasti mängis siin ka oma osa härra Mahovi tegelik elupaik, mis asus naabervallas. Nimelt soovis Iisaku vald lihtsalt naabervalla elanikele täiendavalt meelde tuletada, et kui omati maad Iisaku vallas, pidid nad korrektselt hoolt kandma oma maid läbivate teede eest, olenemata isiklikust elukohast.

1925. aasta oli teede seisukorras suhtes üsnagi eriline, kuna antud aasta talv oli valdavalt lumevaene ning transport toimus enamjaolt regede asemel vankritega. Teedele tekkinud roopad muutsid murelikuks isegi suuremad intsitutsioonid nagu maakonnavalitsuse, mis saatis rutulisi ringkirju, tuletamaks meelde, et roopad tuli kindlasti täita, kasutades selleks suuremaid teekive või siis äärmisel juhul mulda. Teede korrashoid oli tähtis, kuna sellest sõltus põllutööde algus ning sujuvus.59 Teede sillutamine ei olnud ainsaks tööks, mida tarvitseti ette võtta. Tihti olid väiksema kasutusega teed võsastunud, pisemad jõeületuskohad ja kraavide truubid ära vajunud või kokku kukkunud. Mitmed arhiivis leiduvad kirjutised annavad märku, et teede olukord Iisaku vallas polnud Vabariigi algusaastatel just eriti kiita. Küll aga pöörati palju tähelepanu olukorra parandamisele.

Tasapisi ehitati ka riigi ja maakonna toetusel sildu ja ülekäike. Näiteks eraldas märtsis 1927 Viru maakonnavalitsus Iisaku vallavalitsusele 80 000 marka Lõpe silla ehitamiseks.60 Antud sild paiknes väga olulisel maanteel ning parandas kindlasti Iisaku suhtlemisvõimalusi valla siseselt ja kindlasti ka naabervaldadega, eriti Tudulinnaga.

58 ERA.2003.1.135, Iisaku vallavalitsus e kiri Vasknarva vallavalitsusele, 5. juuni 1925

59 ERA.2003.1.135, Viru Maakonnavalitsuse ringkiri vallavalitsustele 17. märts 1925

60 ERA.2003.1.188, Ärakiri Iisaku vallavalitsusele Lõppe silla ehitamiseks, 8.märts 1927

28 Teede seisukorra eest ei seisnud vaid riigi käsud ja keelud. Leidus ka inimesi, kes saatsid Iisaku vallavalitsusele kirju sooviga alustada teeparandusega varakult, sest talv oli lõppenud ootamatult kiiresti ning lihtsam oli teel roopaid kinni ajada ja tasandada, kui maapind polnud veel kivikõvaks külmunud. Hiljem oli ka lihtne kruusa siledamale teele peale vedada.61 Need kirjad avaldasid otsest mõju, kuna Viru maavalitsus andis kõikidele valdadele ülesande, et kevadist teehooldust viidaks läbi võimalikult varakult, sest pehme pinnase vormimine ja tasandamine läks kordades kiiremini ning oli ka füüsiliselt palju lihtsam. Samuti soosis selline ettevõtmine põllutöödel toimetajaid. Esiteks said põllumehed hõlpsamini liikvele ning teiseks saadi rohkem keskenduda põllutööde läbiviimisele, kuna tavaliselt tehti teetöid peale esimeste põllutööde lõppemist, nüüd aga jäi see aeg kõik põlluharimiseks.

Pidevalt tekitas segadusi, kes millist teelõiku korrastama peab. Igale talule pidi olema määratud oma teelõik, kuid tihti polnud vallavalitsus jõudnud nimeliselt teelõike määrata.

Teede üleandmise tähtaja lähenedes tekkisid lahkhelid, kuna keegi ei tahtnud tegemata jäänud teetööde eest asjata karistada saada. 1927 aasta juunis olid Roostoja külas teejaod küll määratud, aga talunikele ei oldud piisavalt selgitusi antud, kus nende tee osad täpsemalt asuvad. Vallavanema palvest Iisaku jaoskonna abile, saame umbkaudu teada, mis mahus teelõiku taluomanikud hooldama pidid. Nii määrati Meinhard Katmanile 39-meetrine, Johannes Roosvaldtile 23-meetrine, Anton Roosvaldile 24-meetrine ja Harald Roosvaldile 24-meetrine teelõik, millele tuli kindlaks kuupäevaks teha pindamis- ja muud korrastustööd.62 Korrastatavate teelõikude pikkused varieerusid 10-300 meetri vahel.

Siinkohal oli selgelt näha, et tekkis teatav ebavõrdsus. Naturaalkohustuse raames korrashoitav tee tekitas paljudele peaaegu ületamatut takistust. 1927. aastal tähendas teede parandamine ja sillutamine suurt füüsilist pingutust. Mootorsõidukid polnud veel väga levinud, mistõttu tuli kasutada veoloomade abi. Just füüsilise pingutuse tõttu püüdsid paljud talumehed teid parandada võimalikult lihtsalt, mistõttu ka teelõikude kvaliteeti pidevalt kontrollida tuli.

Alati polnud talunikud füüsiliselt võimelised oma teelõiku korrastama. 1929. aasta detsembris pöördusid Roostoja küla elanikud Viru Maavalitsuse poole palvega, et

61 ERA.2003.1.188, Soovitus Iisaku vallavalitsusele ja nõukogule (Fr. Reinberg), 20.aprill 1927

62 ERA.2003.1.188, Kiri Iisaku jaoskonna Vallavanema Abile, juuni 1927

29 maavalitsus võtaks Iisaku–Tudulinna tee Roostoja küla läbinud lõigu põhjaliku korrastamise enda kanda. Nimelt lookles tee jõe läheduses. Jõkke voolav soovesi ujutas vahel üle kogu tee. Kuna Iisaku–Tudulinna tee oli tähtis liikumistee, mis viis Rakvereni, kui maakonna keskuseni välja, siis antud teelõigu korrashoid oli väga oluline. Veekahjustustega võitlev külarahvas jäi hätta pikkade teelõikude (kuni 2 km talu kohta) parandamisega. Seega palusid kohalikud inimesed Maavalitsust, et viimane aitaks elanikke tee korrastamisega ning põhjaliku ümberehitamisega.63 Elanike palve oli igati mõislik ning tähtsa liiklemistee korrashoid oli nii vallale kui ka maakonnale väga tähtis.

Normaalkohustuse järgimine tõi kaasa ühe suure puudujäägi. Talude suurused ning taludes elavate inimeste arv polnud alati seoses. Suurte maa-aladega taludes võis elada eakamaid inimesi, kes ei suutnud füüsiliselt rasket naturaalkohustust täita. Samuti võis juhtuda, et teed, mis looklesid soistel pinnastel, asusid just selliste talude aladel, mille elanikud ei suutnud oma kohustustega toime tulla. Oli võimalus palgata endale lisatööjõudu, mis vajas kahjuks rahalist väljaminekut, milleks jällegi kõik talud polnud võimelised. Võis tekkida olukord, kus tähtsate maanteede seisukord polnud kiita. See omakorda aeglustas valdade-vahelist liiklemist ja suhtlemist.

Sagedased olid ka olukorrad, kus teatud palvete tagajärjel vallavalitsus vabastas isikud naturaalkohustusest teed hooldada, kas siis tee kauguse, tervisliku seisundi või mõne muu põhjuse alusel. Näiteks olid naturaalkohustusest vabastatud Kauksi Päsari talu omanikud Diedrich ja Eduard Treiman ning riigi renditalu pidaja Aleksander Palm. Nad olid naturaalkohustusest loobumise põhjenduseks toonud asjolu, et klassiteed asuvad nende taludest liialt kaugel. Kuru ja Kauksi küla elanikud koostasid 1933. aasta sügisel petitsiooni, kus sooviti ebaõiglus kaotada. Taheti Tremanitele ja Palmile naturaalkohustuse taastamist asjaolul, et ka teistel külaelanikel on raskendavaid asjaolusid teede hooldamiseks ning tee kaugus ei olnud mingisugune ettekääne oma kohustuse täitmata jätmiseks.64 Teede hooldamine oli suur töö ning on näha, et valla tööjaotus tekitas külaelanike omavahelistes suhetes pingeid. Antud palvet võib lugeda pealekaebamiseks. Ei leitud, et üksikud külaelanikud võisid üldisest suurest tööst eemale hoida ajal, mil teised kõvasti pingutasid.

63 ERA.2003.1.236 Palve Viru Maavalitsusele, detsember 1929

64 ERA.2003.1.312 Vastulause Iisaku vallavolikogule, november 1933.

30 Alates 1930. aastast saatis igal aastal Iisaku vallavalitsus piirkonna teemeistri ettepanekul küladesse laiali käsud. Küla kümnik pidi hoolt kandma, et talunikud vastavad korraldused kätte saavad ning neid ka täidavad. Korralduste hulka kuulusid tee äärte puhastamine puudest ja põõsastest vajalikus kauguses teest (sõltus, mis klassi tee oli määratud).65 Samuti saadeti kümnikule laiali külades asuvate teede parandamiskäsud, kus olid nimetatud isikud, kellel oli tee vaja uuesti parandada ja miks (liiga vähe kruusa jne) Käskudes oli veel teede vastuvõtmise tähtajad. Külaelanikud pidid tembeldatud käsupaberitele lisama oma allkirja, kui oldi informatsiooni kätte saadud.66 Sarnaseid käske leidus aastast-aastasse kruusaaukude kasutamise, talveteede korrastamise ja võsalõikamise kohta. Allkirjade vastu vahetatavad käsud muutsid talunike elu teetööde suhtes organiseeritumaks. Raskem oli hiilida mööda oma kohustustest. Samuti tootsid antud käsud juurde ka hulganisti bürokraatiat. Oli vaja palgata teemeistrid, kes jälgisid üldist teede olukorda ning hindasid tehtud tööde uuesti tegemise vajalikkust. Samuti said tööd juurde külade kümnikud, kes pidid oma külarahvast pidevalt valla poolt tulevate korraldustega kursis hoidma. Kümnik pidi ka mingil määral teostama omapoolset esmast kontrolli.

Positiivne oli bürokraatia laienemine väikestesse küladesse kasvõi selle poolest, igal aastal sai vald teatud määral informatsiooni oma külaelanike kohta.

Kohalike teede pidamise üle tekkis ka aeg-ajalt kohtuvaidlusi valla ning külaelanike vahel. Näiteks otsustas Iisaku vald 1930 aasta juunis sulgeda Taga-Varesmetsa–Armeiski tee. Külaelanikes tekitas aga tee sulgemine selget pahameelt, kuna nähti seda ainsa otseteena lähema raudtee ja aleviga – Jõhviga. Samuti läks tee läbi vallavanema Leonhard Olei talumaade 1,5 km ulatuses. Seega olid vallavanemal antud otsuses selged isiklikud huvid.

Varem oli vallavanem ka antud teed kärpides endale põllumaad juurde tekitanud. Põllumaa oli laienenud niivõrd, et vaevalt külateel hobusevankriga läbisõitma pääses. Vallavalitsus otsustas tee sulgeda ilma maakonnavalitsuse nõusolekuta, mis aga oli seadusevastane.67 See oli vägagi selge isikuvõimu ärakasutamine vallavanema poolt.

Kauksi–Alajõe lõigule loodi uus teelõik 1931. aastal. See ühendas Kauksi ja Kuru külasid sirgemat sihti mööda ning hõlbustas üldist läbipääsu ja liikumist, mis oli varem

65 ERA.2003.1.255 Iisaku vallavalitsuse ringkäsud külade kümnikele, august 1930, lk 23-32

66 ERA.2003.1.275 Iisaku vallavalitsuse ringkäsud külade kümnikele, juuni 1931, lk 13-33

67 ERA.2003.1.275, Ärakiri: Jõhvi jaoskonna rahukohtunikule, 30. jaanuar 1931

31 toimunud suurte raskustega.68 Varem mööda järvekallast looklenud tee loodi mööda sirget sihti, läbi tiheda metsa. Loodud teelõik vähendas teepikkust Kauksi ja Kuru vahel mitme kilomeetri võrra ning on kasutusel tänase päevani.

1930. aastatest ilmuvad arhiivimaterjalidesse Iisaku valda läbivate teede nimekirjad.

Igal aastal loelteti vallasisesed teelõigud õles ning lisati täpsed mõõdud. Aastaks 1937 oli Iisaku vallas I klassi teid (Tartu–Narva maantee) 26,5 kilomeetri, II klassi teid (Iisaku–

Alajõe) 12,6 kilomeetri ja III klassi teid 70 kilomeetri ulatuses.69

Naturaalkohustus oli Eesti Vabariigis aastatel 1918-1940 olulisel kohal. Teelõikude jagamine tõi aeg-ajalt kaasa kergemaid tülisid naabrite vahel. Teelõigud polnud alati võrdselt jaotatud, mistõttu tekkis üksikutel kodanikel naturaalkohustuse kandmisel raskusi.

Naturaalkohustus jäi aga püsima. 1938. aasta juulis saatis Viru maavalitsus laiali joonised naturaalkohuslaste teeosade vahemärkide valmistamiseks (Lisa 2).70 Korralike ja tugevate maamärkide kasutamine tähendas, et senist korraldust ei plaanitud lähitulevikus muuta.

Naturaalkohustus jäi kehtima pikemaks ajaks vaatamata 1928. aastal vastu võetud Maanteede seadusele, mille kavas oli naturaalkohustuse kaotamine. Järk-järgult püüti teid üle võtta teedekapitali hooldamise alla, kuid näiteks veel aastal 1934 hooldati 76% kogu teedevõrgust naturaalkohustuse korras.71

Kuigi teed polnud kõige paremas korras oli Eesti suutnud lühikese ajaga luua süsteemi, mis arvestas vabariigi võimalusi. Naturaalkohustusega jätkamine oli ainuke mõistlik viis kuidas väikese teedekapitaliga hoida korras olemasolevaid kruusateid, mis katsid Eesti alal kõige suuremas ulatuses. Võrreldes olukorraga, mis valitses Esimese maailmasõja ning Vabadussõja ajal, mil teid põhimõtteliselt ei hooldatud mitmeid aastaid järjest, paranes maailmasõdadevahelisel ajal Eesti teede kvaliteet tohutult, kuna ei panustatud uute ja keeruliste lahenduste leidmisele tee-ehituses, vaid püüti hoida olemasolevate teede seisukord aasta läbi kontrolli all.

68 ERA.2003.1.275 Kauksi-Alajõe uue teelõigu avamise akt, 26. juuli 1931

69 ERA.2003.1.351, lk 52

70 ERA.2003.1.447, lk 41

71 Helena Kaldre, 1928. aasta Maanteede seadus – naturaalkohustuse kaotamise katse, Eesti Maantemuuseumi aastaraamat 2008, lk 116

32 3.3. Kruus

Oluliseks komponendiks teetööde teostamisel oli kruus. Tähtis oli kruusa kvaliteet ning selle lähedus korrastatavatele teedele. Maaomanikele, kelle maadele kruusaaugud jäid nägid kruusa müümises äri võimalust. Kruusaaukude omanikele määrati tasu 4000 marga ulatuses ühe vakamaa eest aastas. Teedevalitsus pidas selliseid summasid „ebanormaalselt liig suurteks“ ning polnud veendumusel, et niivõrd suuri summasid oli võimalik maaomanikele välja maksta. Revidente ja tasude määrajaid paluti arvesse võtta kohalikku turuhinda maa rentimisel ning teisi kohalikke ja üleriigilisi aastast-aastasse muutuvaid tegureid. Vastumeetmena nägi Viru maavalitsus, et juhul kui maaomanike nõudmised muutuvad liialt suureks ning neid pole enam võimalik täita, tuleb maksuinspektoril ümber vaadata talu sissetulekud ning need vastavalt lisamaksuga maksustada.72 Kruusaauk taluniku maal tähendas väga head ja püsivat sissetulekuallikat, vähemalt niikaua kuni kruusaaugus kvaliteetset teeparandusmaterjali jätkus. Summade küsimisega pidi küll olema ettevaatlik, aga riik panustas teede korrashoidu piisavalt, mis tähendas, et äriliselt nutikamad talumehed võisid teenida korralikku lisasissetulekut ning seda igal aastal. Talumeeste seisukohalt oli kruusaostmise riiklik toetus äärmiselt oluline. Vaadates millistes hindades antud loodusmaterjali müüdi, poleks paljud väiksemad talud võimelised kruusa ostma ning teed oleks jäänud parandamatta.

Oktoobris 1927 avati Iisaku vallas kaks uut kruusaauku. Neist esimene asus valla poolt väljarenditaval „Kivimäe“ talu maadel Kauksis. Kasutajaks oli Aleksander Palm, kes rentis talukohta kirjamaana. Vallavalitsuse poolt kokku pandud komisjon hindas kruusaaugu vastavust, kas kruus oli hea kvaliteediga ning kas augus oli kruusa piisavalt, et kruusaauku üldse avada. Loovutatud maa eest maksti rentnikule 200 marka aastas. Teine avatud kruusaauk asus Tereveres „Armeiski“ talu maadel. Mõlemad kruusaaugud võeti kasutusele vallavalitsuse poolt, kes pidi tegelema ka ala eraldamisega ning kruusavõtmise järelvalvega.73 Siinkohal näeme, et olles rentnik, polnud võimalik väga suurt kompensatsiooni kruusaaugu kasutamise eest küsida.

72 ERA.2003.1.188 lk 21

73 ERA.2003.1.188 lk 37

33 Mõni aasta hiljem polnud aga kruusaaukude omanike elu niivõrd helge. Kruusaaugu võõrandamine oli üsnagi tavapärane nähtus. Veebruaris 1930 võõrandas Iisaku vald Kauksi külas Eduard Treimanni krundi piirides asunud kruusaaugu luues 800 m2 suuruse maa-ala, kust oli võimalik kruusa teetöödeks võtta. Kruusavõtukohale loodi ka 4 m laiuses juurdepääsutee. Põldude kahjustamise eest maksti kompensastsiooniks Treimannile ühekordset tasu 50 krooni.74 Vanas vääringus tähendanuks see summat 5000 marka, mis polegi niiväga väike summa. Negatiivne oli olukord maaomanikule, kuna makse oli ühekordne. Varemalt maksis riik kruusaugu kasutamise eest aastast renti. 1930. aastateks oli teede parandamise järelevalve arenenud niivõrd, et kõigist, kes tegid oma teelõigu korda halvasti või jätsid üldse tegemata, koostati nimekiri. Vallaelanikele tehti selgeks, millised puudujäägid nende parandatavatel teelõikudel olid. Peamiselt oli teid parandades nelja erinevat tüüpi eksimusi: tee oli täiesti parandamata, oli parandatud liivaga, oli liiga vähe parandatud või oli tee oli liialt võsastunud.75 Detailne tagasiside teede olukorra kohta hõlbustas külaelanike elu.

Kruusaaugud olid maakohtades sageli probleemiks, kuna arengu käigus hooldati teid rohkem ning veeti ka kruusa suuremal hulgal teedele laiali. Kaevandatav kruus polnud alati õige kvaliteediga, mis muutis antud maavara aastalt aastasse kättesaamatumaks. Uued tehnoloogiad, nagu tsementbetooni või asfaltbetooni kasutamine ei jõudnud maapiirkondadesse niivõrd kiiresti, kuna eeldas suuremaid investeeringuid riikliku teedekapitali poolt. Kuna maapiirkondades oli teedekapitali alla kuuluvaid teid vähe, siis oli teede hooldamine enamjaolt käsitöö. Kruusa vedamine kaugetest kaevanduskohtadest muutis teedehooldusprotsessi kevaditi ja sügiseti väga talunikele väga ebameeldivaks.

3.4. Sildade remont

Suurematele maanteedele nagu Narva–Tartu maantee, pidas järelevalvet vallavanem isiklikult. Näiteks 1928. aasta juunis leidis vallavanem ning temaga kaasas olnud komisjon, et Narva–Tartu maanteel, nimelt Sälliku külas oli selliseid sildu, mis polnud enam vajalikud ning need võis kinni ajada. Nimelt käis jutt neljast sillast: 1) Sälliku küla vahel Iisaku pool

74 ERA.2003.1.236 lk 28

75 ERA.2003.1.275 Vallavalitsuse ettekirjutused külade kümnikele, juuni 1931

34 Kuru tee alguse sild, 2) A.Sabolotny talukohal asuv sild, 3) Nolki talukoha esimene sild, 4) Kauksi rajal esimene sild.76 Vaadates tänapäevast Sälliku küla maastikku, siis igasugused sillad antud teelõigul puuduvad. Sõidutee-äärsed põllud asuvad maantee suhtes väga madalal. Seega võib oletada, et teepinna asumisel madalamal kui praegu võis sildu vaja minna. Pideva pinnase tõstmise ja kuivatuskraavide rajamise tõttu muutusid sillad mittevajalikeks, kuna puudusid suurevoolulised jõed. Vanad sillad lammutati, pinnas täideti ning kraave pikendati, millega juhiti vesi suurematesse ületuskohtadesse.

Sillad olid probleemiks veel mujalgi valla aladel. Tihti esines vanade puitsildade lagunemist, kus läbivajunud sillad olid üsnagi suureks probleemiks ning ohuks reisijatele.

Üldjuhul teavitati vallavalitsust politseiametnike või abriprefektide poolt, et antud probleemidele tuleks kiiremas korras lahendus leida. Narva–Tartu maanteel asuv Jõuga puidust sild, mis oli ehitatud 1912. aastal, lagunes ning vajas kiiret parandamist. Lagunes ka Iisaku ja Mäetaguse valla vaheline „Gotmani“ sild, mis oli ühe tugitala ärakukkumise tõttu kõikuma hakanud ning ähvardas kokku variseda.77 Sildade lagunemine oli tänu nende bioloogilise ehitusmaterjali tõttu tavaline. Antud probleemi võis esile tõsta just üldise eluolu paranemine ning auto, kaariku, regede ja muu säärase liikluse tihenemine. Samuti võis tähendada niivõrd põhjalikult ettevõetud sildade remondiakt korralist läbivaatust.

Vastav ehitusmaterjal saadi Iisaku valla metsadest. Metskonna metsaülemale anti vallavalitsuse poolt käsk vastavad puitmaterjalid välja nõuda. Peamiselt vajasid sillad erinevates mõõtudes ehitusmaterjale: talasid, kaanepuid, alustalasid, poste, postide pealisi, kaane planke ja käsipuid. 1928. aastal oli sildu tarvis parandada: Narva–Tartu maanteel 13 silda, Jõuga–Armeiski–Varesmetsa II klassi teel üks sild, Iisaku–Varesmetsa II klassi teel üks sild, Pootsiku–Veleti III klassi teel kuus silda, Iisaku–Roostoja–Tudulinna II klassi teel kolm silda, Sälliku–Kuru II klassi teel kuus silda, Iisaku–Alajõe kirikuteel kuus silda ja Vögana–Alajõe–Kuru–Kauksi II klassi teel kuus silda. Kokku oli halvas seisus 42 silda.78 Parandamist vajavate sildade koguarv oli muljetavaldav ning andis inimestele tööd pikemaks ajaks.

76 ERA.2003.1.208 Dokument nr 15- Akt, 10. juuni 1928

77 ERA.2003.1.208 Narva abiprefekti kiri Iisaku vallavalitsusele, 13.detsember 1928

78 ERA.2003.1.208 Sildade revisjoniaktid, november 1928

35 Sildade remondikohustust ei asetatud valla elanikele ja vastavatele teeomanikele, vaid valiti spetsialisiaalsed ettevõtted või asutused, kes olid kohustatud hankima raiematerjali ning selle vastavaks ehitusmaterjaliks töötlema. Samuti oli tarvis leida töölisi, kes sillaehituse lõpuni viisid.79 Metsamaterjali nõuti metsaomanikelt naturaalkohustusena, kuid toorpalkide töötlemisega tegelesid erinevad ettevõtted ja eraisikud, kellele kuulusid lähedal asuvad saeveskid. Saeveski omamine osutus antud olukorras küllaltki tulusaks.

1929. aasta veebruaris sõlmis Iisaku vallavalitsus lepingu Ervin Davidoffiga, kes kohustus leidma vastavad saeveskid sillaparandusmaterjalide valmistamiseks. Viru maavalitsus maksis Ervin Davidoffile ülestöötamise ja lõikuse eest kaks senti kantjalalt ning poolteist senti kantjalalt väljaveo eest.80

Järgnevatel aastatel sõlmis Iisaku vallavanem Erich Davidoff sillaremondi töövõtulepinguid Ervin Davidoffiga, Kustav Beljajeviga, Taavet Karpiga, Aleksander Taaleniga, Leonhard Ferseliga, Peter Vasiljeviga, Karmakoviga ja Leopold Fetkaga.81 Nimesid leidus veelgi, aga üheks tavapäraseks mustriks sai Ervin Davidoffiga sõlmitud töövõtulepingud. Sugulussidemeid otseselt arhiivimaterjalide põhjal ei ilmne, kuid töölepingute pidev sõlmimine sama perekonnanime omava isikuga viitab asjaolule, et vallavanem ja sillaremontija võisid olla lähisugulased. Tundub, et siinkohal kasutas

Järgnevatel aastatel sõlmis Iisaku vallavanem Erich Davidoff sillaremondi töövõtulepinguid Ervin Davidoffiga, Kustav Beljajeviga, Taavet Karpiga, Aleksander Taaleniga, Leonhard Ferseliga, Peter Vasiljeviga, Karmakoviga ja Leopold Fetkaga.81 Nimesid leidus veelgi, aga üheks tavapäraseks mustriks sai Ervin Davidoffiga sõlmitud töövõtulepingud. Sugulussidemeid otseselt arhiivimaterjalide põhjal ei ilmne, kuid töölepingute pidev sõlmimine sama perekonnanime omava isikuga viitab asjaolule, et vallavanem ja sillaremontija võisid olla lähisugulased. Tundub, et siinkohal kasutas