• Keine Ergebnisse gefunden

4. UURINGU ARUTELU

4.2. EL kindlustatule arstiabi osutamise toimimise parandamine

4.2.2. Teavitamine

Teiseks lahenduseks, mis EL kindlustatule arstiabi toimimise parandamisele aitaks kaasa, on perearstide ja EL kindlustatute teavitamine oma õigustest ja kohustustest. Küsimustiku tulemustest selgus, et EL kindlustatud ei ole teadlikud oma õigustest ja kohustustest.

Selgus, et EL kindlustatud inimesed kellele perearstid vajaminevat arstiabi osutavad, on valdavalt eestlased, kes on kindlustatud teistes liikmesriikides (Joonis 2). Reaalne võib olla olukord, kus inimene on aastaid ühe perearsti juures käinud, kuid aastate jooksul on inimese kindlustajariik muutunud, kuna inimene on läinud tööle teise liikmesriiki. Sellisel juhul on perearstile lisandunud tegevusi, mis on seotud EL kindlustatud inimesele arstiabi osutamisega.

Teistes EL liikmesriikides töötamise võimalikkust uurides selgus, et inimeste näol, kes piiriüleselt teistes liikmesriikides töötavad ja Eestis elavad, ei ole tegemist ajutiselt Eestis

59 viibivate EL kindlustatutega. Sellisel juhul on tegemist piirialatöötajatega. (Eesti Haigekassa, 2017)

Piirialatöötajatele rakendub arstiabi osutamisel määruse 883/2004 eraldi säte, kuna nad elavad muus liikmesriigis kui nende kindlustajariik. Nendel inimestel on õigus saada igakülgset arstiabi mitte Euroopa ravikindlustuskaardi vaid ühtselt kokkulepitud EL tõendi alusel. Antud tõendi väljastab inimesele tema kindlustajariik ja inimene peab selle viima oma elukoha riigi pädevasse asutusse. (Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) Nr 987/2009, 2009, art 24) Eestis lisab haigekassa selle piirialatöötaja haigekassa andmekogusse kindlustatud inimesena ja antud inimesel on õigus saada Eestis igakülgset arstiabi niin nagu Eesti kindlustatulgi. (Eesti Haigekassa, 2017)

Tekkinud on olukord, kus inimesed ei tea oma liikumisvabadusest tingitud õigusi ja see tekitab lisategevusi perearsti töös. Kui tugineda veelkord uuringu tulemustele, siis saab järeldada, et eelpool nimetatud piirialatöötajate teadlikku oma õigustest ja kohustustest muudaks Eesti perearsti töö lihtsamaks. Need Eesti inimesed, kes on siiani saanud Eestis arstiabi Euroopa ravikindlustuskaardi alusel (mis toob perearstile kaasa liigse bürokraatia), saaksid seda nüüd nii nagu Eesti kindlustatugi. Eesti kindlustatu kindlustuse kontroll käib elektroonselt ja automaatselt.

Vaba liikumist kasutava inimese teadvustamine oma õigustest ja kohustustest aitaks kaasa sujuvale ja kiiremale perearstipoolsele arstiabi osutamisele. Teadvustamisel on oluline roll liidul endal ja igal liikmesriigil. Eesti saab teavitamisele kaasa aidata eestlaste seas, kes kvalifitseeruvad piirialatöötajateks ja kelle elukoht on Eesti.

Samuti selgus uuringus, et perearstid sooviksid riigi poolt edastatava info selgust ja et antud info oleks ka reaalselt tööd toetav ja soodustav. Määrus 883/2004 on otsekohalduv liikmesriikidele ja otsekohalduvaid õigusakte ei võeta üle siseriiklikesse õigusaktidesse.

(Euroopa Parlament, 2020) Kuna tegemist on koordineeriva määrusega, siis see otseselt ei reguleeri liikmesriikide siseriiklikku tervishoiusüsteemi. Seega peab siseriiklik asutus, kelle reguleerimisala on määruses 883/2004 koordineeritud, toime tulema kahel tasandil.

Esimene tasand on siseriiklik õigusaktide tasand ja teine tasand on see, kuidas siseriiklik

60 säte on koordineeritud EL määruses. Antud asjaolu annab selgituse, miks riigi poolt tulev info perearstile tundub ebaselge ja mitte toetav.

Autori arvates saaks riik omaltpoolt kaasa aidata konkreetsemate juhiste, juhendite väljatöötamisel. Näiteks just raviarvete edastamise juhendi täpsustamisel (Eesti Haigekassa, 2020) või uue ja selgema juhise väljatöötamisel. Antud lahendus muudaks perearstidele arvete edastamise lihtsamaks ja selgemaks.

61

KOKKUVÕTE

Magistritöö eesmärk oli uurida hetkel Eestis EL kindlustatule arstiabi osutamise toimimist perearsti vaatenurgast ning tuua välja kehtiva süsteemi võimalikud probleemid ja kuidas olemasolevaid probleeme lahendada.

Töö keskendus EL vaba liikumist kasutavatele inimestele vajamineva arstiabi osutamisele Euroopa ravikindlustuskaardi alusel Eesti perearstide näitel.

Magistritöö teoreetilise lähtekohana sidus autor töö teema EL integratsiooni teooriaga - neofunktsionalismi teooriaga, kuna uuritav teema on tõusetunud integratsiooni toimimiseks tekkinud vajadusega. Just antud teooria selgitab Euroopa integratsiooni jõulist ja hoogsat liikumist. EL eesmärk midagi korda saata, tekitab uusi eesmärke ja sellest tulenevaid seoseid. Riikide eesmärk, luua ühine koostöö ja kestev heaolu, tekitas vajaduse ühise üleliidulise sotsiaalse kindlustunde järele, et integratsioon saaks toimida.

Sotsiaalse kindlustunde tagamiseks Euroopa liikmesriikides liikumisel on loodud ühtne dokument, milleks on Euroopa ravikindlustuskaart. Antud kaart annab vaba liikumist kasutatavatele inimestele sotsiaalsete tagatiste kaasa võtmise liikumisel teise liikmesriiki.

Teoreetiline käsitlus kinnitas, et integratsiooni toimimiseks magistritöö teema kontekstis peab olema kolm osapoolt: riik, inimene ning teenuse osutaja. Antud kolme osapoole täielikul koostööl ei esine tervishoiuteenuse osutajal sealhulgas Eesti perearstil probleeme/takistusi vaba liikumist kasutavale EL kindlustatule arstiabi osutamisel

Magistritöö eesmärgi täitmiseks vastati järgnevatele uurimisküsimustele:

1. Millised raskused/probleemid tekivad perearstil vaba liikumist kasutavale EL kindlustatule arstiabi osutamisel?

2. Kuidas ületada olemasolevaid raskusi/probleeme vaba liikumist kasutavale EL kindlustatule arstiabi osutamisel?

Taustaküsimusena vastati käsitletava empiirilise materjali alusel küsimusele:

3. Kuidas on seotud Eesti perearsti töö inimeste vaba liikumisega Euroopa Liidus?

62 Uuringu eesmärgi saavutamiseks ja uurimisküsimustele vastuste leidmiseks korraldas autor Eesti perearstide seas küsitluse, uurides Euroopa Liidu kindlustatule arstiabi osutamist. Enne küsimustiku koostamist viidi läbi kolm poolstruktureeritud ekspertintervjuud perearstidega. Toimunud intervjuudest sai autor taustainfot detailsema küsimustiku koostamiseks.

Küsitluse tulemusena selgus, et Eesti perearstil esineb mitmeid raskusi/probleeme vaba liikumist kasutavale EL kindlustatule arstiabi osutamisel.

Põhilise kitsaskohana ilmnes, et EL kindlustatule arstiabi osutamine, võrreldes Eesti kindlustatule arstiabi osutamisega, on oluliselt aeganõudvam toiming. Lisaaega nõuavad liigne bürokraatia, keelebarjäär ja kindlustatud isikute teadmatus oma õigustest ja kohustustest ning olemasoleva info ebaselgusest.

Liigse bürokraatia alla kuulub Euroopa ravikindlustuskaardi või selle asendussertifikaadi ära tundmine ja antud dokumentidelt õigete andmete tuvastamine, ankeedi täitmise jälgimise kohustus, dokumentide kopeerimine ja säilitamine ning osutatud teenuse eest arvete edastamine. Selle tulemusena kulub Eesti perearstil vaba liikumist kasutavale inimesele arstiabi andmiseks palju lisaaega, mis võib tingida arstiabi osutamisest hoidumise või inimeselt tasu küsimise.

Teadmatus väljendub EL kindlustatute vähesest informeeritusest oma õigustest ning kohustustest. Teadmatus väljendub ka info ebaselgusest kehtiva süsteemist kasutamises.

Kehtiv süsteem vajab muudatusi, mis muudaksid EL kindlustatule arstiabi osutamise perearstile lihtsamaks.

Küsitluse tulemusena selgus, et vaba liikumist kasutavale EL kindlustatule tooks olemasolevate raskuste/probleemide ületamiseks parima lahenduse elektrooniline lähenemine. Elektroonilise Euroopa ravikindlustuskaardi kehtestamine lihtsustaks perearstide tööd. Antud kaardi väljatöötamine vajab teiste valdkondadega üleliidulist koostööd, seega lahendini jõudmine on aeganõudev ja selleks võib kuluda mitu aastat.

63 Autori hinnangul võiks lihtsustamisel alustada ankeedi täimise vajaduse ülevaatamisest, kuna antud ankeedi täitmine on siseriiklik otsus.

Probleemi aitab ka lahendada järjepidev EL kindlustatute teavitamine. Teavitamisel on oluline roll liidul endal ja igal liikmesriigil. Vaba liikumist kasutavad inimesed, kes tulevad Eestisse reisile või siis piiriüleselt nädalavahetuselt koju, peaksid olema teadlikud oma kohustustest ja õigustest oma kindlustajariigi poolt. Eesti saab teavituses kaasa aidata oma riigi kodanike seas, kes kvalifitseeruvad piirialatöötajateks.

Samuti saab riik omalt poolt kaasa aidata, edastades perearstidele konkreetsemad juhised, ja selgemad sõnumid just näiteks raviarvetega seonduva kohta.

Empiirilise materjali läbitöötamisel selgus, et inimeste vaba liikumise õigus ja selle vabaduse kasutamine ELis seostub otseselt Eesti perearstide tööga. Eesti, EL liikmesriigina, järgib sotsiaalkindlustuse koordinatsioonimääruse eeskirju ja tagab vaba liikumist kasutavatele inimestele põhiõigusega kaasneva sotsiaalse kindlustuse kasutamise. Eesti perearst osutab arstiabi EL kindlustatule Euroopa ravikindlustuskaardi alusel, kuid antud tegevusega kaasnevad mitmed probleemid, mis võivad kaasa tuua ka asjaolu, et perearstid ei ole huvitatud tegelema EL kindlustatutega.

Magistritöös väljatoodud tulemusi ja järeldusi saab tulevikus kasutada Eesti raviasutuste poolse arstiabi osutamise paremaks muutmisel EL kindlustatule. Töö sisaldab Eesti perearstide arvamust, kuid antud arvamust saaks edukalt samastada ka teiste tervishoiuteenuste osutajate arvamusega, kuna kõikidele tervishoiuteenuste osutajatele kehtib üks süsteem EL kindlustatule arstiabi osutamisel. Töö annab ka lävepaku detailsemaks teema uurimiseks. Detailsemalt oleks võimalik uurida magistritöös selgunud probleemide lahenduste väljatöötamise efektiivsust.

Magistritöö lisaväärtuseks on asjaolu, et see annab põhjaliku ülevaate Eesti perearsti tööst EL kindlustatule vajamineva arstiabi osutamisel ning ülevaate saamiseks on kasutatud perearstide abi. Magistritöö toob välja kitsaskohad, mis vajavad tähelepanu, et EL integratsioon sotsiaalkindlustusvaldkonnas lõplikult toimiks ja töö toob välja ka võimalikud lahendused selgunud kitsaskohtade lahendamiseks

64

KASUTATUD ALLIKATE LOETELU

Administrative Commission for the coordination of social security systems. (2019).

Note from the Secretariat of 28 February 2019. MoveS comparative analysis of national legislations: Unplanned vs planned care.

Administrative Commission for the coordination of social security systems. (2020).

Agenda of the 365th meeting of the Administrative Commission 9-10 December 2020.

Aedma, A., & Parrest, N. (2004). Haldusleping. Sisekaitseakadeemia.

Anepaio, T., Hussar, A., Jaanimägi, K., Kaugija, S., Land, K., Olle, V., & Roosmaa, P.

(2003). Sissejuhatus õigusteadusesse. Juura.

Aybet, G. (2000). Theories of Integration. A European Security Architecture after the Cold War: Questions of Legitimacy (lk 9–39). Palgrave Macmillan UK.

https://doi.org/10.1057/9780230598553_2 Kasutatud [15.02.2021]

Bartle, I. (2006). Political Participation and Market Citizenship in a Global Economy:

The European Union in Comparative Perspective. Intl Journal of Public Administration, 29, 415–436. https://doi.org/10.1080/01900690500437238 Kasutatud [Kasutatud 01.05.2021]

Brink-Muinen, A. van den, Maaroos, H.-I., & Tähepõld, H. (2006). Uuringud, diagnostilised ja raviprotseduurid, patsientide edasisuunamine ja ravimite väljakirjutamine perearsti vastuvõtul. Eesti Arst.

https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.10015 [Kasutatud 25.01.2021]

Busol, C. (2010). Health Systems in the European Union. An Overview. SISTEME DE SANATATE IN UNIUNEA EUROPEANA. PREZENTARE DE ANSAMBLU., 20(2), 5–7. Leitav:

65 https://www.academia.edu/18901028/HEALTH_SYSTEMS_IN_THE_EUROPE AN_UNION_AN_OVERVIEW [Kasutatud 07.03.2020]

Chochia, A., & Troitiño, D. (2012). Theories of European Integration. Leitav:

https://www.researchgate.net/publication/330713941_Theories_of_European_Inte gration [Kasutatud 15.01.2021]

Cornelissen, R., & Fuchs, M. (2015). EU Social Security Law A Commentary on EU Regulations 883/2004 and 987/2009. C.H.Beck, Hart, Nomos.

Eesti Haigekassa. (2017). Euroopa Liidu info partnerile.

Leitav:https://www.haigekassa.ee/partnerile/euroopa-liidu-info-partnerile [Kasutatud 12.03.2021]

Eesti Haigekassa. (2017). Töötaja alalise elukohaga teises EL liikmesriigis. Eesti

Leitav: https://www.haigekassa.ee/tootaja-alalise-elukohaga-teises-el-liikmesriigis [Kasutatud 12.03.2021]

Eesti Haigekassa. (2020). Eesti Haigekassa seisukoht Elektroonilise Euroopa ravikindlustuskaardi kohta.

Eesti Haigekassa. (2020). Üldarstiabi rahastamise lepingud. Leitav:

https://www.haigekassa.ee/partnerile/raviasutusele/ravi-rahastamise-lepingud/uldarstiabi-rahastamise-lepingud [Kasutatud 15.03.2021]

Eesti Haigekassa. (2020). Raviarvete elektrooniline edastamine. Leitav:

https://www.haigekassa.ee/partnerile/it-juhendid/raviarvete-saatmine [Kasutatud 12.03.2021]

Eesti Haigekassa. (2020). Raviarvete saatmine. Leitav:

https://www.haigekassa.ee/partnerile/it-juhendid/raviarvete-saatmine [Kasutatud 12.03.2021]

66 Eesti Haigekassa. (2020). Euroopa Liidu info raviasutusele. Leitav:

https://www.haigekassa.ee/partnerile/raviasutusele/euroopa-liidu-info-raviasutusele [Kasutatud 11.01.2021]

Eesti Haigekassa 2019. Aasta majandusaasta aruanne, (2020). Leitav:

https://www.haigekassa.ee/infomaterjalid [Kasutatud 15.03.2021]

Eesti Haigekassa seadus – RT I, 21.04.2021, 9 (2021). Leitav:

https://www.riigiteataja.ee/akt/119122019018 [Kasutatud 01.05.2021]

Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelu -RT I, 23.03.2021, 22, (2021). Leitav:

https://www.riigiteataja.ee/akt/123032021022

Eesti Haigekassa vastus päringule. (2020, märts 4). [autori valduses].

Eesti Haigekassa vastus päringule. (2021, märts 19). [autori valduses].

Euroopa Komisjon. (s.a.). Kuidas kaarti ära tunda. Tööhõive, sotsiaalküsimused ja sotsiaalne kaasatus. Leitav:

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=653&langId=et [Kasutatud 06.03.2021]

Euroopa Liidu põhiõiguste harta, (2010). Leitav: https://eur. https://eur-lex.europa.eu/eli/treaty/char_2010/oj

Euroopa Parlament. (s.a.).Euroopa Liidu õiguse allikad ja kohaldamisala | Teabelehed Euroopa Liidu kohta | Leitav:

https://www.europarl.europa.eu/factsheets/et/sheet/6/euroopa-liidu-oiguse-allikad-ja-kohaldamisala [Kasutatud 10.02.2021]

Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiv 2004/38/EÜ, Leitav: https://eur (2004).

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ET/ALL/?uri=CELEX%3A32004L0038 Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 987/2009, (2009). Leitav:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ET/ALL/?uri=CELEX%3A32009R0987

67 Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 883/2004, Pub. L. No. 32004R0883,

05, 005 DD (2004). Leitav: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2004/883/oj/est European Commission. (2004). More Europe in your pocket the European health

insurance card. Leitav:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_04_390 [Kasutatud 03.05.2021]

European Commission. (2020). Cross-border healthcare in the EU under social security coordination Reference year 2019. Leitav:

https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=23780&langId=en [Kasutatud 06.05.2021]

Haas, E. B. (2004). The uniting of Europe: Political, social, and economic forces, 1950-1957. University of Notre Dame Press.

Habicht, T., Reinap, M., Kasekamp, K., Sikkut, R., Aaben, L., & Van Ginneken, E.

(2018). Eesti Tervisesüsteemi ülevaade. WHO. Leitav:

https://www.sm.ee/sites/default/files/content-editors/Tervishoid/hit_-_estonia_-_24cc_-_final_insides_et_191101a.pdf [Kasutatud 12.05.2021]

Haigekassa andmekogu pidamise põhimäärus.- RT I, 12.03.2019, 19, RT I, 12.03.2019, 19 (2020). Leitav: https://www.riigiteataja.ee/akt/112032019019 [Kasutatud 02.02.2021]

Jensen, C. S. (2003). Neo Functionalism. European Union Politics.

Kaldur, K., Kivistik, K., Pohla, T., Veliste, M., Pertsjonik, J., Käger, M., Roots, A.

(2019). Uussisserändajate kohanemine Eestis. Balti Uuringute Instituut, Leitav:

https://www.ibs.ee/wp-content/uploads/Uussisserandajate-kohanemine-Eestis-2019-EE.pdf [Kasutatud 03.03.2020]

68 Kindlustatud isikult tasu maksmise kohustuse Eesti Haigekassa poolt ülevõtmise kord ja

tervishoiuteenuse osutajatele makstava tasu arvutamise metoodika.- RT I, 24.03.2021, 3, (2021). Leitav:

https://www.riigiteataja.ee/akt/124032021003 [Kasutatud 15.02.2021]

Euroopa Komisjon. (s.a.). Kuidas kaarti ära tunda—Tööhõive, sotsiaalküsimused ja sotsiaalne kaasatus Leitav:

Shttps://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=653&langId=et&albumId=23 [Kasutatud 12.05.2021]

Meacham, J., Emont, N. (1989). The interpersonal basis of everyday problem solving.

(lk 7–23). Leitav:

https://www.researchgate.net/publication/232502548_The_interpersonal_basis_of _everyday_problem_solving [Kasutatud 06.03.2021]

Neo-Functionalism and the European Union. (2012). E-International Relations. Leitav:

https://www.e-ir.info/2012/11/28/neo-functionalism-and-the-european-union/

[Kasutatud 10.03.2021]

Niemann, A. (2006). Explaining decisions in the European Union. Cambridge University Press.

Niemann, A., Schmitter, P. C. (2009). ‘Neo-functionalism’, in: Wiener, Antje and Diez, Thomas (eds)Theories of European Integration,: Kd Oxford: Oxford University Press, 2nd Edition,. Leitav: https://doi.org/10.13140/RG.2.2.14284.05769 [Kasutatud 11.03.2021]

Nora, M. (2018). Social protection in the EU: State of play, challenges and options.

State of Play, Leitav:

69 https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/628258/EPRS_BRI(

2018)628258_EN.pdf [Kasutatud 11.03.2020]

Nugent, N. (2017). The Government and Politics of the European Union. Macmillan Education UK.

Palmiste, M. (2001). Euroopa Liidu ja Eesti Sotsiaalpoliitika diskursus.

Leitav:https://rito.riigikogu.ee/eelmised-numbrid/nr-4/euroopa-liidu-ja-eesti-sotsiaalpoliitika-diskursus/ [Kasutatud 05.03.2020]

Perearsti ja temaga koos töötavate tervishoiutöötajate tööjuhend -RT I, 06.01.2021, 14, (2021). Leitav: https://www.riigiteataja.ee/akt/106012021014 [Kasutatud

13.03.3021]

Ravikindlustuse seadus.-RT I, 29.12.2020, 19 (2020). Leitav:

https://www.riigiteataja.ee/akt/129122020019 [Kasutatud 01.02.2021]

Rosamond, B. (2000). Theories of European integration. New York : St. Martin’s Press.

Leitav: http://archive.org/details/theoriesofeurope00benr [Kasutatud 22.03.2021]

Roscam Abbing, H. D. C. (2010). Social Justice and Healthcare Systems in Europe.

European Journal of Health Law, 17(3), 217–222. Leitav:

https://doi.org/10.1163/157180910X507213 [Kasutatud 05.03.2020]

Otsus nr S1, 12. Juuni 2009, Euroopa ravikindlustuskaardi kohta, 3 (2009). Leitav:

https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/ET/TXT/?uri=CELEX%3A32010D0424%2808%29&

qid=1618156387137 [Kasutatud 02.02.2021]

Otsus nr S2, mis käsitleb Euroopa ravikindlustuskaardi tehnilist kirjeldust, (2009).

Leitav:

https://eur-lex.europa.eu/legal-70 content/ET/TXT/?uri=CELEX%3A32010D0424%2809%29&qid=161815647092 4 [Kasutatud 02.02.2021]

Sotsiaalse analüüsi meetodite ja metodoloogia õpibaas, Beilman M. (2020).

Küsitlusuuringud. Leitav: http://samm.ut.ee/k%C3%BCsitlusuuringud [Kasutatud 13.03.2021]

STAS, M. (2019). ELi keeled. Euroopa Liit. Leitav:https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-languages_et [Kasutatud [13.03.2021]

Tavits, G. (2004). Võõrtöötajate sotsiaalse kaitse põhijooned Euroopa Liidus. Juura.

Tervishoiuteenuste korraldamise seadus.- RT I, 17.05.2020, 13, (2021).

https://www.riigiteataja.ee/akt/121042021016 [Kasutatud 13.05.2021]

Statistika andmebaas (2021). TU61: Eesti elanike ööbimisega välisreisid peaeesmärgi järgi. Leitav: http://andmebaas.stat.ee/Index.aspx?lang=et&DataSetCode=TU61#

[Kasutatud 12.05.2021]

Õunpuu, L., (2014). Kvalitatiivne ja kvantitatiivne uurimisviis sotsiaalteadustes. Tartu Ülikool.

Wismar, M., European Health Property Network, & European Observatory on Health Systems and Policies (Toim). (2011). Cross-border health care in the European Union: Mapping and analysing practices and policies. European Observatory on Health Systems and Policies. Leitav:

https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/135994/e94875.pdf [Kasutatud 13.02.2021]

71

LISAD

Lisa 1.

Küsimustik seoses Euroopa Liidu kindlustatule arstiabi osutamisega

1. Kui tihti osutate arstiabi Euroopa Liidu kindlustatule - 1 kord kahe kuu jooksul

- 1 kord kuus - 2 - 3 korda kuus

- rohkem kui 4 korda kuus

2. Kas Teil on esinenud probleeme EL kindlustatule arstiabi osutamisega?

- tihti - mõnikord - harva - mitte kunagi

3. Kui vastasite eelmisele küsimusele, et Teil on esinenud probleeme EL kindlustatule arstiabi osutamisega, siis kirjeldage milliseid probleeme on esinenud?

4. Mida arvate, kas EL kindlustatule arstiabi osutamine võrreldes Eesti kindlustatule arstiabi osutamisega on…

- lihtne - pigem lihtne - keeruline - pigem keeruline - tavapärane

72 Lisa 1 järg

5. Kas EL kindlustatule arstiabi osutamisel kaasnev dokumenteerimiskohustus (ankeedi täitmine, koopiate tegemine, retsepti vormistamine, ajutise

töövõimetuse vormistamine, arve edastamine) on … - lihtne

6. Kas EL kindlustatule arstiabi osutamine (st just patsiendi ravimine) on ….

- lihtne - pigem lihtne - keeruline - pigem keeruline - tavapärane

7. Kas Teie poole pöörduvad EL kindlustatud on …

- valdavalt eestlased, kes on teise Euroopa Liikmesriigi kindlustatud - valdavalt välismaalased

- võrdelt nii eestlased ja ka välismaalased

8. Kas olete osutanud arstiabi EL kindlustatule tasuta (st kindlustatu ei ole ise maksnud ja te ei ole arveid ka haigekassale edastanud), kuna arstiabi osutamisega seonduv dokumentide (ankeedi täitmine, koopiate tegemine, retsepti vormistamine, ajutise töövõimetuse vormistamine, arve edastamine) vormistamine on olnud keeruline?

- Jah - Ei

73 Lisa 1 järg

9. Kas olete võtnud EL kindlustatult vajamineva arstiabi osutamise eest raha ka siis kui isikul on kaasas olnud kindlustust tõendav dokument. Põhjuseks, kuna arstiabi osutamisega seonduv dokumentide vormistamine (ankeedi täitmine, koopiate tegemine, retsepti vormistamine, ajutise töövõimetuse vormistamine, arve edastamine) on olnud keeruline?

- Jah - Ei

10. Kuidas hindate kas EL kindlustatule arstabi osutamine on ajaliselt erinev võrreldes Eesti kindlustatule arstiabi osutamisega?

- vähem mahukam - samaväärne - mahukam

- oluliselt mahukam

11. Kas kindlustust tõendava dokumendi (Euroopa ravikindlustuskaardi või selle asendussertifikaadi) ära tundmine on tekitanud raskusi?

- mitte kunagi - harva - mõnikord - sageli

12. Kas kindlustust tõendavalt dokumendilt (Euroopa ravikindlustuskaadilt või selle asendussertifikaadilt) õigete andmete leidmine ja nendest aru saamine on

tekitanud raskusi?

- mitte kunagi - harva - mõnikord - sageli

74 Lisa 1 järg

13. Kas EL kindlustatu poolne ankeedi täitmise vajadus on Teie arvates vajalik?

- jah, saan selle vajalikkusest aru

- ei, jääb selgusetuks kellele ja miks ankeeti on vaja

14. Kas keelebarjäär tekitab EL kindlustatule arstiabi osutamisel raskusi?

- mitte kunagi - harva - mõnikord - sageli

15. Kuidas tunnete, kas hetkel antud süsteem EL kindlustatule arstiabi osutamiseks toimib?

- toimib hästi

- toimib, kuid vajab teatud muutusi - ei toimi, vajab põhjalikku muutust

16. Mida arvate kas näiteks EL kindlustatute andmebaasi olemasolu muudaks EL kindlustatule arstiabi osutamise lihtsamaks?

- Jah - Pigem jah - Ei

- Pigem ei

17. Mida arvate kas näiteks EL kindlustatute andmebaasi olemasolu muudaks EL kindlustatule arstiabi osutamise ajalist kestvust?

- Jah - Pigem jah - Ei

- Pigem ei

75 Lisa 1 järg

18. Kas võimalus, kui perearst saaks EL kindlustatu vajadusel lisada ise perearsti andmebaasi, muudaks EL kindlustatile arstiabi osutamise lihtsamaks?

- Jah - Pigem jah - Ei

- Pigem ei

19. Kas võimalus, kui perearst saaks EL kindlustatu vajadusel lisada ise perearsti andmebaasi, muudaks EL kindlustatule arstiabi osutamise ajalist kestvust?

- Jah - Pigem jah - Ei

- Pigem ei

20. Mis muudaks Teie arvates EL kindlustatule arstiabi osutamise lihtsamaks?

76 Mina, Eda Palm (isikukood 48304086010),

annan Tartu Ülikoolile tasuta loa (lihtlitsentsi) enda loodud teose“ „Vaba liikumist kasutavate inimestele vajamineva arstiabi osutamine Eesti perearsti näitel“, mille juhendajateks on Ruth Kalda, Epp Adler,

1. reprodutseerimiseks säilitamise ja üldsusele kättesaadavaks tegemise eesmärgil, sealhulgas digitaalarhiivi DSpace’is lisamise eesmärgil kuni autoriõiguse kehtivuse tähtaja lõppemiseni;

2. üldsusele kättesaadavaks tegemiseks ülikooli veebikeskkonna kaudu, sealhulgas digitaalarhiivi DSpace’i kaudu Creative Commonsi litsentsiga CC BY NC ND 3.0, mis lubab autorile viidates teost reprodutseerida, levitada ja üldsusele suunata ning keelab luua tuletatud teost ja kasutada teost ärieesmärgil, kuni autoriõiguse kehtivuse lõppemiseni. kuni autoriõiguse kehtivuse tähtaja lõppemiseni;

3. olen teadlik, et punktides 1 ja 2 nimetatud õigused jäävad alles ka autorile;

4. kinnitan, et lihtlitsentsi andmisega ei rikuta teiste isikute intellektuaalomandi ega isikuandmete kaitse seadusest tulenevaid õigusi.

Tartus, 17.05.2021 Eda Palm