• Keine Ergebnisse gefunden

1. Riigihangete vaidlustuskomisjon kui kohtuväline vaidlustusorgan

1.2. Riigihangete vaidlustuskomisjoni volitused ja menetluse põhimõtted

VaKo volitused tulenevad RHS 7.peatükist,51 mille kohaselt on VaKo-l õigus jätta vaidlustus seaduse sätestatud juhtudel läbi vaatamata ja tagastada.52 Vaidlustuse läbi vaatamata jätmise ja tagastamise aluste puudumisel alustab VaKo vaidlustusmenetlust, mille käigus võib VaKo kohaldada esialgset õiguskaitset ehk riigihanke vaidlustusmenetluse puhul peatada hankemenetlus.53 Esialgse õiguskaitse eesmärk on tagada põhivaidluse tulemuse efektiivsus ja hoida ära olukord, kus põhivaidluse lahendamine ei ole enam kaebuse esitaja jaoks

51 Asjakohased on RHS § 117 - § 129.

52 RHS § 122 lg 3 kohaselt jätab VaKo vaidlustuse läbi vaatamata ja tagastab selle oma otsusega vaidlustajale, kui vaidlustus ei ole esitatud tähtaegselt; vaidlustaja ei ole määratud tähtaja jooksul kõrvaldanud vaidlustuses esinevaid puudusi; samas asjas on juba tehtud otsus vaidlustuskomisjonis või kohtus; vaidlustatud hankemenetluse või otsuse kohta on tehtud RHS § 108 lg 1 või 2 nimetatud otsus või ettekirjutus; hankija on tunnistanud vaidlustatud hankemenetluse või otsuse kehtetuks või õigusrikkumine on kõrvaldatud või vaidlustajal puudub vaidlustuse esitamise õigus.

53 RHS § 123 lg 3 kohaselt võib VaKo vaidlustaja põhjendatud taotluse alusel teha igas vaidlustusmenetluse staadiumis otsuse hankemenetluse, ideekonkursi või ehitustööde kontsessiooni andmise peatamise kohta, võttes arvesse peatamisest tulenevaid võimalikke tagajärgi kõigile huvidele, mida võidakse kahjustada.

Hankemenetluse, ideekonkursi või ehitustööde kontsessiooni andmise peatamise taotluse vaatab vaidlustuskomisjon läbi kolme tööpäeva jooksul vastava taotluse saamisest arvates. Vaidlustuskomisjon võib hankemenetluse, ideekonkursi või ehitustööde kontsessiooni andmise peatamise üle otsustamiseks nõuda menetlusosaliste seisukohti, mille nad on kohustatud andma ühe tööpäeva jooksul.

15

tulemuslik,54 mis hankeasjades on eriti tähtis. RHS-i kohaselt saab VaKo teha otsuse jätta vaidlustus või kahju hüvitamise taotluse rahuldamata, rahuldada vaidlustus osaliselt või täielikult, tunnistades kehtetuks hankija tehtud hankemenetlusega seotud käesoleva seadusega vastuolus olev otsus või kohustades hankijat viima hanke alusdokument vastavusse õigusaktidega ettenähtud nõuetega, rahuldada otsus mõista osaliselt või täielikult hankijalt vaidlustaja kasuks välja hüvitis hankija õigusvastase otsuse, toimingu või hanke alusdokumendi tõttu tekkinud kahju hüvitamiseks, lõpetada menetlus pärast Rahandusministeeriumi poolt RHS § 108 lg 1,2 või 7 nimetatud otsuse või ettekirjutuse tegemist.55 RHS annab VaKo-le volituse56 vaidlustuse rahuldamisel teatud juhtudel57 tuvastada hankelepingu tühisus58 või jätta hankeleping jõusse, kuid lühendades selle tähtaega.59

VaKo volitusi oma otsuse tegemisel analüüsides leidis halduskohus,60 et VaKo saab RHS § 126 lg 1 kohaselt üldjuhul teha ainult hankija otsuse kehtetuks tunnistamise ja tal puudub õigus teha HKMS-is61 reguleeritud kohustamisotsust, mille tegemise pädevus on halduskohtul. Erandina sellest on VaKo pädevus teha oma otsuse resolutsioonis hankijale ettekirjutus viia hanke alusdokument kooskõlla õigusaktidega. See aga muuhulgas tähendab seda, et kõik hankemenetluses tehtud otsused peavad olema kooskõlas VaKo seisukohaga, kuna RHS § 127 lg 5 kohaselt on vaidlustuse rahuldamisel vaidlustuskomisjoni otsus hankijale täitmiseks kohustuslik. See tähendab, et kui VaKo tunnistab hankija otsuse kehtetuks, on hankija seotud VaKo motiividega ning hankija ei saa teha samasisulist otsust ilma VaKo-ga vastuollu minemata. Õiguslikult tähendab see seda, et VaKo otsuse motiveerival osal on iseseisev õiguslik tähendus ja need muutuvad sisuliselt resolutsiooni osadeks, mistõttu tegi kohus antud lahendis ettepaneku täiendada RHS-i võimalusega anda VaKo-le pädevus teha resolutiivosas ettekirjutusi. Nimetatud ettepanekut käesolevaks RHS-i sisse ei ole viidud. Töö autor nõustub siinkohal halduskohtuga ning leiab, et resolutiivosas

54 K.Pikamäe. Esialgne õiguskaitse halduskohtumenetluses. – Juridica 2006/3, lk 172.

55 RHS § 126 lg 1 loetleb nimetatud vaidlustusmenetluse lõppemise alused, lisaks loetletule on võimalik, et vaidlustusmenetlus lõppeb lahendamisega kokkuleppel, vaidlustuse loobumisega vaidlustaja poolt või vaidlustuse põhjendatuks tunnistamisega hankija poolt.

56 RHS § 126 lg 1¹.

57 RHS § 117 lg 2¹ punktide 2-6 esitatud vaidlustuse rahuldamisel ehk kui vaidlustaja on vaidlustanud hankelepingu.

58 Vaidlustuskomisjon võib tuvastada hankelepingu tühisuse RHS § 69 lg 1¹ või § 71¹ lg 1 alusel.

59 Vaidlustuskomisjon võib lühendada hankelepingu tähtaega, kui on tuvastatud tühisuse asjaolud RHS § 69 lg 1¹ või § 71¹ lg 1 alusel ja arvestades avalikku huvi, mida võidakse kahjustada hankelepingu tühisuse korral.

60 TlnHKo 28.10.2013, 3-13-1920, p 16.

61 HKMS § 5 lg 1 p 2, § 41 lg 3.

16

ettekirjutuste tegemise õiguse andmine annab VaKo otsustele selgema õigusliku tähenduse ning on kooskõlas RHS-i põhimõttega, et hankija peab lähtuma pärast vaidlustusmenetlust hankeasjas ning VaKo otsust kõikides edasistes tegevustes VaKo otsusest.

RHS-ist tulenevad järgnevad vaidlustusmenetluse põhimõtted:

 vaidlustusmenetlus peab olema kiire ja efektiivne – kiire menetluse läbiviimiseks on RHS kehtestanud üsnagi lühikesed tähtajad vaidlustuse või kahju hüvitamise taotluse esitamiseks,62 vaidlustuse vastavuse hindamiseks,63 puuduste kõrvaldamiseks,64 vaidlustuse läbivaatamise korraldamiseks,65 vaidlustuse läbivaatamiseks66 ja otsuse tegemiseks ning avalikustamiseks.67 Efektiivse ja tõhusa menetluse heaks saab VaKo kohaldada näiteks igas menetlusetapis esialgselt õiguskaitset68 ja vaadata vaidlustus

62 RHS § 121 lg 1 kohaselt peab olema vaidlustus laekunud VaKo-le kümne päeva jooksul päevast, kui vaidlustaja sai teada või pidi teada saama oma õiguste rikkumisest või huvide kahjustamisest, kuid mitte pärast hankelepingu sõlmimist. Vaidlustus hanke alusdokumendi peale peab olema laekunud hiljemalt kolm tööpäeva enne hankemenetluses osalemise taotluste, pakkumuste, ideekavandite või kontsessioonitaotluste esitamise tähtpäeva. Sama paragrahvi lõike 5 järgi võib kahju hüvitamise taotluse võib vaidlustuskomisjonile esitada ühe aasta jooksul hankelepingu sõlmimisest arvates. Kahju hüvitamise taotluse vaatab vaidlustuskomisjon läbi mõistliku aja jooksul, muus osas kohaldatakse kahju hüvitamise taotluse läbivaatamisele vaidlustuse läbivaatamise kohta sätestatut.

63 RHS § 122 lg 1 kohaselt hindab VaKo ühe tööpäeva jooksul vaidlustuse saamisest arvates selle vastavust RHS-is sätestatud nõuetele.

64 RHS § 122 lg 2 järgi kui vaidlustuskomisjon leiab, et vaidlustuses on kõrvaldatavaid puudusi, annab ta vaidlustajale puuduste kõrvaldamiseks kahe tööpäevase tähtaja.

65 Vaidlustuse läbivaatamiseks peab hankija kahe tööpäeva jooksul arvestades vaidlustuse koopia saamisest vaidlustuskomisjonilt, lisades sellele kõik vaidlustuse lahendamiseks vajalikud dokumendid, mida vaidlustuskomisjon nõuab. Kirjalikus vastuses võib hankija teha vaidlustuse lahendamise ettepaneku. Kui RHS § 122 lõike 5 alusel on vaidlustuse läbivaatamisse kaasatud kolmas isik, esitab ka kolmas isik vaidlustusele kirjaliku vastuse kahe tööpäeva jooksul arvates vaidlustuse koopia saamisest vaidlustuskomisjonilt, lisades sellele kõik vaidlustuse lahendamiseks vajalikud dokumendid. Vaidlustuskomisjon edastab RHS § 124 lg 1 nimetatud kirjaliku vastuse koopia ühe tööpäeva jooksul teistele menetlusosalistele. Vaidlustuskomisjon võib nõuda vaidlustajalt, hankijalt ning kolmandalt isikult enne vaidlustuse läbivaatamist kirjalikku seletust vaidlustatava hanke alusdokumendi või otsuse sisu kohta. Vaidlustaja, hankija ja kolmas isik on kohustatud esitama kirjaliku seletuse vaidlustuskomisjonile kahe tööpäeva jooksul vaidlustuskomisjonilt sellekohase nõudmise saamisest arvates.

66 Vaidlustuskomisjon vaatab vaidlustuse läbi kas esitatud dokumentide alusel kirjalikus menetluses või korraldab seitsme tööpäeva jooksul vaidlustuskomisjonile puudusteta vaidlustuse laekumise päevast arvates.

Vaidlustuskomisjon teatab hankijale, vaidlustajale ja kolmandale isikule istungi toimumise aja ja koha vähemalt kolm tööpäeva enne istungi toimumist.

67 Vaidlustuskomisjoni otsus, millega vaidlustus sisuliselt lahendatakse, tehakse avalikult teatavaks vaidlustuskomisjoni kantseleis kümne tööpäeva jooksul arvates vaidlustuse läbivaatamise lõppemisest istungil.

Istungi lõpetamisel teatab vaidlustuskomisjon otsuse teatavaks tegemise aja.

68 Hankeasjas esialgse õiguskaitse, hankemenetluse peatamist, käsitleb RHS § 123 lg 3. Vaidlustuskomisjon võib vaidlustaja põhjendatud taotluse alusel teha igas vaidlustusmenetluse staadiumis otsuse hankemenetluse, ideekonkursi või ehitustööde kontsessiooni andmise peatamise kohta, võttes arvesse peatamisest tulenevaid

17

läbi ilma hankija või kolmanda isiku osavõtuta, kui hankija või kolmas isik istungile ei ilmu;69

 edasise kahju vältimine – lisaks esialgse õiguskaitse kohaldamisele ning lühikestele tähtaegadele väldib edasise kahju tekkimist RHS-ist tulenev kohustus mitte jätkata hankemenetlust enne 14 päeva möödumist VaKo otsuse teatavaks tegemisest,70 samuti ei tohi hankija anda nõustumust hankelepingu sõlmimiseks enne 14 päeva möödumist VaKo otsuse teatavaks tegemisest71, lisaks sätestab RHS aluse hankelepingu tühisusele.72

Vaidlustuse läbivaatamise menetlus on üles ehitatud kahele olulisemale põhimõttele – kiire ja efektiivne menetlus ning edasise kahju vältimine, mille jaoks on seaduseandja sätestanud ülalpool nimetatud meetmed. Siinkohal on selgelt näha, et seaduseandja on juhindunud Euroopa Liidu riigihankeõiguse põhimõttest, et riigihanke vaidlustuse lahendamise menetlus peab olema kiire ja tõhus.

1.3. Riigihangete vaidlustuskomisjoni otsuste peale