• Keine Ergebnisse gefunden

2. Uuring erihooldekodude ümberkorraldamisega seotud võimalustest ja probleemidest

2.4. Arutelu ja järeldused

Psüühilise erivajadusega inimestesse on enamus juhtudel suhtutud negatiivsete eelarvamustega ja nüüd on jõudnud kätte aeg, kus järjest rohkem räägitakse võrdsetest võimalustest ja iseseisvamast elust. Selleks vajavad nad ühiskonna aktsepteerimist ja stigmatiseerimisest loobumist.

Uurimusest selgus, et klientidel puudusid eelnevas hooldekodus võimalused, mis oleksid pakkunud piisavalt tuge ja toetust iseseisvama elu loomisel. Kõige rohkem tunti puudust privaatsusest ehk oma toast ja tugiisiku toetusest.

Erihooldekodude reorganiseerimisega kaasnevatest võimalustest ja probleemidest teada saamiseks viidi läbi kvantitatiivne uurimus, mis toimus kvantitatiivsel meetodil. Küsitlus viidi läbi Türi Kodus.

37

Uurimusest selgus, et Türi Kodu kliendid on rahul arstiabiga, tööhõivega ja kogukonnaga.

Nad soovivad alati osaleda kogukonnas toimuvatel üritustel, väärtustavad oma tervist ja soovivad sellele tähelepanu pöörata. Neile on oluline tervis, töö, sissetulekud ja sotsiaalsed suhted.

Üks klient arvas, et tema ei pea elama üldse hooldekodudes ja saaks ise väljaspool ideaalselt hakkama. Tal on omandatud kaks kõrgharidust ja tegemist on väga laia silmaringi omava kliendiga. Oma elus on ta väga palju reisinud ja saanudki varasemalt ise oma eluga hakkama. Sellest hoolimata vajab ta pidevat järelvalvet seoses ravimite tarbimisega.

Küsitlusest selgus, et uues elukeskkonnas on võimalik endale ise süüa valmistada, vajadusel alati perearsti poole pöörduda, tegeleda oma huvide ja hobidega ja olla armastatud ning tunda end võrdväärsena. Paljud kliendid lisasid küsitlusele, et nende lähedased on uute peremajadega väga rahul.

Türi Kodus pakutava elukeskkonnaga on kliendid väga rahul. Tegusama elu kodud on mõjutanud klientide elukvaliteeti ja taganud üldise heaolu ning rahulolu, kus on oluliselt lihtsam klientide soove ja eesmärke realiseerida.

Puudustena toodi välja omavahelisi suhteid ja seda, et oma kodus on ikka kõige parem elada. Omavahelisi erimeelsusi põhjustavad lahkarvamused või olukord, kus ühele kliendile tundub, et kedagi hoitakse töötajate poolt rohkem. Tavaliselt on see juhtudel, kus kliendiga käiakse poes ja tema sissetulekud võimaldavad tarbida rohkem tooteid, kui mõnel teisel kliendil. Lahkarvamused võivad tekkida erinevatest eluvaadetest või igapäevaeluga seonduvatel teemadel, näiteks koristamine.

Uurimuses selgus, et probleemid, mis kliendid välja tõid, on seotud nende enda tervisega ja kaasklientide omavaheliste suhetega. Mõisteti, et osad probleemid kaasnevad vanusega ja teised on tingitud puudest. Oli kliente, kellel puudub piisavalt vahendeid, et külastada eriarste ja enne peab selle jaoks raha koguma. Omavahelised suhted on tingitud üksteise mõistmisest ja aitamisest.

38

Kokkuvõtvalt võib öelda, et kõik töös esitatud uurimisküsimused said vastused ja erihooldekodude reorganiseerimine Türi Kodu näitel on hädavajalik. Peremajade rajamine kogukondadesse annab uue keskkonna, kus võimalusi iseseisvamaks eluks ja eneseteostuseks on kergem teostada ning tõstab teenuse kvaliteedi uuele tasandile ja teenus ise on muutunud varasemast kliendikesksemaks. See muudab kliendi jaoks avalikud teenused kättesaadavamaks ja julgustab suhtlema kogukonnaga. Toetus ja juhendamine on ööpäevaringse erihooldusteenuse üheks osaks ning ka need tulemused on tugevalt paremad, kui eelmistes hooldekodudes.

Praegusel ajal on Türi Kodus aktuaalne tegeleda klientide tervisega ja peamiselt on see põhjustatud olukorrast, kus varasemalt antud valdkonnale nii suurt tähelepanu ei pööratud.

Kvaliteetse teenuse eesmärk ei ole tänapäeval enam see, et kliendil oleks ainult oma tuba ja puhas ümbrus. Teenuse eesmärgiks on keskenduda kliendi tervise taastumisele ja seda saab soodustada ainult vastav keskkond. Mõtteviis, et hooldekodu on see viimane peatuspaik ja klient jääbki sinna oma elu lõpuni, on aegunud. Uueks suunaks on kliendi taastumine nii palju, et ta on võimeline liikuma kodust välja või kergemale teenusele, kus ei ole nii pidevat järelvalvet.

Autor on antud uurimustöö põhjal arvamusel, et kõik erivajadusega inimesed väärivad head tervist, sobivat töökohta ja tegusamat elu. Sama tähtis on ilus ja kodune keskkond.

Inimesed, kes saavad teenust hooldekodudes ei erine nendest, kes elavad oma isiklikes kodudes ja on pidevalt kontaktis lähedastega, saades neilt toetust ja abi endale turvalises elukeskkonnas.

39

KOKKUVÕTE

Eesti elanikkond vananeb ja siinkohal ei ole oluline pakkuda erivajadusega inimesele teenust lihtsalt teenuse mõistes, tähelepanu tuleb pöörata sellele, et erivajadusega inimene saaks teenuselt nii palju toetust ja juhendamist, et ise tunda end hästi ja seeläbi olla kasulik ühiskonnale.

Käesoleva lõputöö eesmärk on uurida, kuidas mõjutab suurte hooldekodude sulgemine ja peremajade rajamine kogukondadesse erihoolekandeteenusel viibivate klientide ootuseid arstiabi, tööhõivega ja kogukonnaga seotud valdkondades.

Lõputöös on kaks osa, kus esimeses osas on kajastatud teoreetilisi vaatenurki ja teises osas uuriti Türi Kodu klientide arvamust arstiabi, teenuste kättesaadavuse ja kogukonnas elamise kohta..

Teoreetilises osas toetuti erihoolekande arengukavale, põhiseadusele ja erihoolekannet puudutavatele õigusaktidele.

Töö eesmärgi saavutamiseks viidi Türi Kodus läbi kvantitatiivne uuring. Ankeet koosnes 20st küsimusest, millele vastasid sama organisatsiooni kliendid. Küsimused olid kõigile ühesugused ja vastajad jäid anonüümseks.

Uurimistulemused näitasid, et Türi Kodu kliendid on uue elukeskkonnaga väga rahul.

Varasemast ajast on neile nüüd kättesaadav arstiabi ja tööhõivega seonduvad valdkonnad ning nad tunnevad end aktiivsete kogukonna liikmetena. Kliendid saavad teha tööd ja valida endale sobiva huvitegevuse kohapeal või käia kogukonnas toimuvatel üritustel.

Personal on teadlikum ja sellest tulenevalt on muutunud ka hoiakud.

40

Peamised probleemid on tingitud tervisest ja omavahelistest suhetest. Tegemist on vanemaealiste klientidega ja lisaks puudele tuleb neil oma tervisele suurt tähelepanu pöörata. Füüsiline tervis ei ole enam nii hea, et saaks hakkama iga tööga. Kuna igas majas elab 11-12 klienti, siis on mõistetav, et omavahelisi arusaamatusi tuleb ikka ette.

Kliendid on uue keskkonna täiesti omaks võtnud ja hoiavad oma kaaslaseid ning personali väga. Mõned kliendid on saanud täita oma unistused ja saanud tagasi usu taastumise võimalikkusele. Nad on teadlikud, et neid võetakse kuulda ja nende arvamustega arvestatakse. Enamus kliente elavad ühekohalises toas ja neil on privaatsus, mida varem ei olnud võimalik võimaldada.

Klientide rahulolu teenuste kättesaadavuse puhul on oluline roll personalil. Türi Kodu meister-tegevusjuhendaja hoolitseb selle eest, et klientidel oleks tööd ja peab läbirääkimisi kohalike ettevõtetega. Tema eestvedamisel on tööd leidnud kümme klienti.

Tugiisikud teevad oma tööd pühendunult ja aiatavad klientidel kujundada oskuseid, kuidas olla võimalikult iseseisev.

See, et klient oleks teenusega rahul ja kogukond võtaks uued inimesed omaks, tähendab head meeskonnatööd. Türi Kodu personal on olnud julge ja otsinud pidevalt võimalusi, kuidas naabruskonna inimestes vastupidiselt hirmule hoopis huvi tekitada. Selleks, et hirmudele ja eelarvamustele vastu seista, tuleb meeskonnal endal uskuda erivajadustega inimestesse.

Erihoolekandeteenuste klientideks on erivajadusega kliendid ja nende rahulolu on esmatähtis. See tähendab tihti muutustega kaasas käimist ja kohanemist. Meeskond peab muudatustesse hästi suhtuma ja olema kiire kohaneja. Kui meeskond ei suudaks kohaneda, siis ei jõuaks uuendused klientideni ja rahulolu asemel tekiks rahulolematus.

Töötajad peavad olema samuti võimalikult kliendikesksed, mitte tegema tegevusjuhendaja tööd ainult töö pärast.

41

VIIDATUD ALLIKAD

Aluoja, A., Allikmets, E., Liivamägi. J., Saarma, M., & Vasar, V. (1999). Psüühika- ja käitumishäirete klassifikatsioon RHK-10. Tartu: Tartu Ülikooli Kirjastus.

Bakk, A., & Grunewald, K. (1999). Vaimupuudega inimeste hoolekandest. Tallinn:

Koolibri Kirjastus.

Bogdanov, H., & Pertel, T. (2012). Vaimse tervise teenuste kaardistamine ja vajaduste analüüs. Tallinn: Tervise arengu Instituut. Loetud aadressil http://rahvatervis.ut.ee/bitstream/1/4863/1/Bogdanov2012.pdf

Bugarszki, Z. (2014). Deinstitutsionaliseerimine ja kogukondlik hoolekanne postsotsialistlikes riikides, Lääne-Euroopas ja USAs. Sotsiaaltöö, 3, 31-37.

Cox, E. (2001). Psychology. New York, NY: Oxford University Press.

Eesti Puuetega inimeste koda. (2001). Krooniliste haiguste ja puuetega inimeste elukvaliteet Eestis. Tallinn: Vastus Kirjastus.

Eesti vabariigi põhiseadus. (1992). Riigi Teataja, 26, 349. Loetud aadressil https://www.riigiteataja.ee/akt/633949

Foucault, Michel. (2003). Hullus ja arutus. Hullumeelsuse ajalugu klassikalisel ajastul.

Tartu: Ilmamaa Kirjastus.

Hayes, N. (2002). Sotsiaalpsühholoogia alused. Tallinn: Külim kirjastus.

Hess, B. B., Markson, E., & W. Stein, P. J. (2000). Sotsioloogia. Tallinn: Külim Kirjastus.

42

Hirsijärv, S., Remes, P., & Sajavaara, P. (2005). Uuri ja kirjuta. Tallinn: Medicina Kirjastus.

Kreem, R. (1995). Sotsiaaltöö teooria ja praktika. Lähtealuseid isikliku, perekondliku ja ühiskondliku elu tugevdamiseks. Tartu: Greif Kirjastus.

Lind, R,. & Wilken, J. P. (2013) Inimeste kogemustel on hindamatu väärtus. Sotsiaaltöö, 4, 41-44.

Maailma Vaimse Tervise Liit. (2014). Elu skisofreeniaga, kuid tervena: taastumistee sillutamine. Tallinn: Maailma Vaimse Tervise Liit. Loetud aadressil http://www.epry.ee/assets/Uploads/Klli-2014/Elu-skisofreeniaga-.pdf

Open Society Institute. (2005). Rights of People with Intellectual Disabilities. New York, NY: Open Society Institute.

Otepalu, M., & Kirja, M. (2013). Riskide hindamine ja juhtimine töös psüühikahäirega inimestega. Sotsiaaltöö, 5, 46-49.

Oulu Diakoonia Instituut. (1997). Üevaade puuetega inimeste sotsiaalsest kaitsest.

Tallinn: Sotsiaalministeerium.

Paavel, V., Kõrgesaar, J., & Sarjas, A. (2001). Psüühilise erivajadusega inimeste hoolekanne Eestis. Tallinn: Sotsiaalministeerium.

Payne, M. (1995). Tänapäeva sotsiaaltöö teooria: kriitiline sissejuhatus. Tallinn: Spin Press Kirjastus.

Payne, M. 2005. Modern social work theory. New York, NY: Palgrave Macmillan.

Rahu, A., & Otepalu, M. (toim). (2010). Tegevusjuhendaja käsiraamat. Tallinn: Tallinna Raamatutrükikoja OÜ Kirjastus.

Rannastu, K. (2005). Sotsiaalhooldus. Tallinn: Ilo Print Kirjastus.

Rikmann, E. (2007). Algatus, osalus ja organisatsioonid: uurimusi Eesti kodanikuühiskonnast. Tallinn: Tallinna Ülikooli Kirjastus.

43

Rikmann, E. (2007). Algatus, osalus ja organisatsioonid: uurimusi Eesti kodanikuühiskonnast. Tallinn: Tallinna Ülikooli Kirjastus.

Saarma. J. (1977). Psühhopatoloogia. Tallinn: Valgus Kirjastus.

Salu, M. (2001). Sotsiaalkaitse Eestis. Tallinn: EBS Print Kirjastus.

Seire Raport. (2005). Vaimupuudega inimeste õigused. Tallinn: Tallinna Raamatutrükikoda Kirjastus.

Soon, T. (toim). (2011). Küsin ja tean: psühhootilised häired. Tartu: Ecoprint AS Kirjastus.

Sotsiaalhoolekande seadus. (2015). Riigi Teataja. Loetud aadressil https://www.riigiteataja.ee/akt/130122015005

Sotsiaalministeerium. (2013). Hoolekandeasutused. Loetud aadressil https://www.eesti.ee/est/toetused_ja_sotsiaalabi/sotsiaalteenused/hoolekandeasut used

Sotsiaalministeerium. (2014). Erihoolekande arengukava 2014-2020. Loetud aadressil

https://www.sm.ee/sites/default/files/content-editors/eesmargid_ja_tegevused/Sotsiaalhoolekanne/Puudega_inimetele/erihoole kande_arengukava_2014-2020.pdf

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet. (2016). Tallinnas tutvustati uuringut puuetega inimeste uute teenuste vajadusest. Vaimupuu, 33, 8-9.

Wilken, J-P. (2015). Kuidas klientidest saavad kodanikud. Tallinn: Duo Kirjastus.

44 Lisa 1. Türi Kodu kliendi küsitlus

 Sugu

 Vanus

 Hooldekodu

 Hooldekodus elatud aastad

 Kas eelmine hooldekodu vastas Sinu ootustele?

 Kas Sul oli võimalus endale ise süüa valmistada?

 Kas Sind juhendati, julgustati ja toetati töötajate poolt piisavalt?

 Kas osalesid üritustel väljaspool hooldekodu (teater, kino)?

 Kas käisid ametlikult tööl väljaspool hooldekodu?

 Kas arstiabi oli vajadusel alati kättesaadav eelmises hooldekodus?

 Kas külastasid eriarste eelmises hooldekodus?

 Kas külastasid ametiasutusi (pank, penisoniamet, töötukassa)?

 Kas Sul oli sõpru väljaspool hooldekodu?

 Kui palju sõpru Sul oli?

 Mitu aastat oled Türi Kodus elanud?

 Kas tunned, et oled aktiivne kogukonna liige?

 Kas Türi elanikud suhtuvad Sinusse hästi?

 Kas praegune elukeskkond toetab Sind rohkem kui eelmine?

 Kas Türi Kodus on vajalikud ametiasutused kättesaadavad?

 Kas Sul esineb probleeme Türi Kodus elades?

45

SUMMARY

REORGANIZATION OF SPECIAL CARE HOMES. TÜRI SPECIAL CARE HOME CASE STUDY: OPPORTUNITIES AND CHALLENGES

Liis Tamm

Society has always been relatively rejective towards people with special needs. They have been labeled and kept away from public.

Welfare services provided by care homes have not always been of high quality. Due to this, access to public services has often been difficult. Recently, changes have been starting to happen within care homes, which have been beginning to affect the conditions the clients with special needs are living in. These changes also affect the accessibility for public services.

Integrating people with special needs into Estonian society is an important part of decreasing Estonian labor force demography. People with special needs are a potential resource. This population would be ready to work if employers would provide certain conditions that would help them to recuperate and work as independently as possible.

Inc Welfare Service Tyri Home was created in 2013 and is providing 24 hour long term care for 70 patients with special mental needs. This territory contains six family homes, each accommodating 11-12 clients.

During the first year, fear and antagonism amongst the people living in Türi was experienced. This was caused by lack of knowledge about mental disorders and services offered for them. Clients living in Tyri Home came mainly from large care homes that were closed to the public. These were located away from city centers, which made visits

46

to administrative agencies, working or the ability to be an active members in community life impossible.

Since their previous homes were normally old unrenovated mansions, the clients living conditions were most often comparable to living in an administrative agency or hospital rather than like living at home.

The current thesis contains 2 parts. The first focuses on theoretics and the second focuses on the research that was made in Tyri Home to assess areas of improvement and problem identification of those that occurred in the process of redeveloping care home system.

The theory portion of this thesis identifies the welfare progress in different countries and how society relates to people with special needs in different cultures, their rights and their mental disabilities.

The thesis is based on a welfare development plan for disabled and possible legislation.

This thesis identifies Tyri Home client expectations for subjects such as medical care, administrative agency, employment and community life.

Research was conducted with 50 special mental need clients living in Tyri Home who had been transferred from care homes that were closed to public. This criteria made these clients eligible to rate and compare living conditions now and in their previous care setting.

The questionaire consisted of 20 questions and anonymity was maintained. It should be of note that every client had a right to and possibility of asking further assistance in the answering process from the author of the thesis.

The quantitative method was used in this thesis, which has a broad usage in social science research in general. This method allows the researcher to measure the collected data numerically.Data collected from the research show that the clients new living conditions helps them to fulfill their expectations, their quality of life has raised significantly and they feel that they are active members in community.

47

Access to administrative agencies is assured and they are able to attend either work or work-like activites on Tyri Home territory. Clients are content with medical care and each client has ability to visit specialists based on their necessity.

Clients rated that, in their previous large care home, private services were unable to be accessed due to the distance of the city centers and staff. However, Tyri Home is located only one kilometre from the city center and clients do not feel that this distance creates access issues for them.

Also, the fact that family houses accommodate less clients than large care homes gives staff members the opportunity and time to engage with clients individually. Research shows that the largest issues identified was the clients health or their relationships with other clients.

Also, complaints about peculiarities of age and lack of money for taking care of health, were identified in the research. Attention to clients health conditions in previous care homes was not deemed sufficient and, due to that, larger financial resources are required when dealing with them presently.

The chief present question regards relationships in following the fulfillment/completion of the housekeeping schedule.

Closing large institutions is important. Building new family model homes is necessary and should be continued. Safe, home-like conditions makes developing and rehabilitating clients possible in a way that they are happy themselves and can take a more productive role in society.

The times where people with special needs were hid from public are gone. It is important to create elements that meet the expectations for people with special needs as well as identifying rehabilitation possibilities. Research showed that it is necessary to create small, family, model-based houses to communities because new facilities have been made possible for clients special needs in regards to the accessibility for public services.

48

Lihtlitsents lõputöö reprodutseerimiseks ja lõputöö üldsusele kättesaadavaks tegemiseks

Mina, Liis Tamm,

1. annan Tartu Ülikoolile tasuta loa (lihtlitsentsi) enda loodud teose

Erihooldekodude reorganiseerimine Türi Kodu näitel: võimalused ja probleemid,

mille juhendaja on lektor: Anne Rähn,

1.1. reprodutseerimiseks säilitamise ja üldsusele kättesaadavaks tegemise eesmärgil, sealhulgas digitaalarhiivi DSpace-is lisamise eesmärgil kuni autoriõiguse kehtivuse tähtaja lõppemiseni;

1.2. üldsusele kättesaadavaks tegemiseks Tartu Ülikooli veebikeskkonna kaudu, sealhulgas digitaalarhiivi DSpace´i kaudu kuni autoriõiguse kehtivuse tähtaja lõppemiseni.

2. olen teadlik, et punktis 1 nimetatud õigused jäävad alles ka autorile.

3. kinnitan, et lihtlitsentsi andmisega ei rikuta teiste isikute intellektuaalomandi ega isikuandmete kaitse seadusest tulenevaid õigusi.

Pärnus 18.05.2016