• Keine Ergebnisse gefunden

2. OTSUSE PUUDUMISE TUVASTAMISE NÕUE

2.2 Otsuse puudumise tuvastamise nõude menetlusõiguslikud aspektid

2.2.4 Otsuse puudumise tuvastamise nõude esitamise tähtaeg

Hagi esitamisele kohalduv tähtaeg erineb sõltuvalt hagi tüübist. Üldise tuvastushagi ajalise kriteeriumi osas on märgitud, et oht hageja õiguslikule positsioonile ning sellest tulenev vajadus saavutada õigusselgus peab esinema juba tuvastushagi esitamisel ajal ning kuni asja sisulise arutamise lõpuni, kuivõrd tuvastusotsusega saab vaid tuvastada, kas õigus või õigussuhe parajasti eksisteerib. Samas on õiguskirjanduses märgitud, et õigussuhte ajalise kehtivuse perioodi asemel on määravaks kestva tuvastushuvi olemasolu.179 Ka Riigikohus on avaldanud, et hageja õigustatud huvi õigussuhte olemasolu või puudumise vastu võib olla olemas ka siis, kui kostja on lõpetanud hageja õiguste väidetava rikkumise. Õigustatud huvi võib Riigikohtu hinnangul muuhulgas väljenduda hageja põhjendatud soovis saada rehabiliteeritud, hoiatada kostjat edaspidi rikkumistest hoiduma või saada toimepandud rikkumiste kindlakstegemisega selgust võimalike kahju hüvitamise nõuete aluste osas.180 Seega saab järeldada, et kui mitteotsusest tulenevat ebaselget olukorda on põhjendatud selgitada üldise tuvastushagi kaudu

175 Leinekugel, R., BeckOK GmbHG § 47 Anhang Beschlussanfechtung Rn 140.

176 Ibidem, Rn 140.1

177 Ibidem, Rn 140.2

178 Ibidem, Rn 140a.

179 Järvekülg, I., Kõve, V. TsMSK II § 368, 3.1.3.4.

180 RKTKo 3-2-1-23-04, p 11.

45

TsMS § 368 alusel, saab jaatada õigusliku huvi olemasolu seni, kuni vaidlus otsuse olemasolu üle eksisteerib.

Äriseadustik ei sätesta otsuse tühisuse tuvastamise nõude esitamiseks üldist piiravat tähtaega, mistõttu selline nõue ei aegu. Erisuse kehtestab ÄS § 1771 lg 3, millest tuleneb, et otsuse tühisusele ei saa tugineda, kui otsuse alusel on tehtud kanne äriregistrisse ja kande tegemisest on möödunud kaks aastat. AS jaoks kehtestab sama põhimõtte ÄS § 3011 lg 4. TsÜS § 38 lg 2 sätestab, et huvitatud isik saab juriidilise isiku organi otsuse tühisusele tugineda, kui kohus on otsuse tühisuse tuvastanud. Kohtumenetluses võib juriidilise isiku organi otsuse tühisusele TsÜS § 38 lg 7 esimese lause kohaselt tugineda nii hagi kui ka vastuväite esitamisega. Erandi sätestab TsÜS § 38 lg 7 teine lause, mille järgi ei saa otsuse tühisusele tugineda, kui otsuse alusel on tehtud kanne avalikku registrisse ja kande tegemisest on möödunud kaks aastat.

Tegemist on õiguslõpetava tähtajaga, mis õiguskirjanduse järgi tähendab, et tähtaja möödumisega lõpeb nõue kui selline.181 Seega ei ole peale eeltoodud sätetes sätestatud tähtaja möödumist võimalik enam otsuse tühisuse tuvastamise hagi esitada. Küll aga on õiguskirjanduses märgitud, et otsuse tühisusele tuginemine võib olla vastuolu hea usu põhimõttega, kui otsuse vastuvõtmises on möödunud aastaid ja kõik ühinguga seotud isikud on tühisuse aluseks olevast asjaolust teadlikud, kuid on vaatamata sellele käitunud nii, nagu otsus oleks kehtivalt vastu võetud.182 Erinevalt otsuse tühisuse tuvastamise nõudest näeb äriseadustik otsuse kehtetuks tunnistamise nõudele ette kolmekuulise tähtaja alates osanike otsuse või aktsionäride üldkoosoleku otsuse vastuvõtmisest (ÄS § 178 lg 1 ja § 302 lg 1). Õiguskirjanduse järgi ei olene otsuse kehtetuks tunnistamise nõude aegumistähtaja alguse sellest, millal osanik või aktsionär tegelikult otsusest teada saab.183

Saksa ühinguõiguses kohaldub otsuse vaidlustamise hagile AktG § 246 järgi ühekuuline tähtaeg. Erinevalt otsuse vaidlustamise hagist ei kohaldu tuvastushagile hagi esitamise tähtaeg.

Siiski ei ole tuvastusnõude esitamise aeg piiramatu, kuna Saksa kohtupraktika järgi tuleb arvestada sellega, ega hageja võib kaotada hagemisõiguse selle pikaajalise kasutamatajätmise korral hea usu põhimõtte vastasuse tõttu.184

181 P. Varul jt. Võlaõigusseadus I. Kommenteeritud väljaanne. Tallinn 2006, lk 19 ja 319.

182 Saare, K. (viide 27), vnr 1044.

183 Ibidem, vnr 1051.

184 BGH Urt. v. 13.11.1995 – II ZR 288/94, BeckRS 9998, 41015; OLG Köln Urt. v. 16.5.2002 – 18 U 31/02, BeckRS 2002, 7528.

46 2.3 Vahekokkuvõte

Õigusaktides ei ole sätestatud otsuse puudumise tuvastamise nõuet, kuid Eesti kohtupraktika on lubanud nõude esitamist, mille eesmärgiks on tuvastada, et otsust ei ole vastu võetud. Otsuse puudumise tuvastamine võib olla põhjendatud, kui esineb mitteotsus. Mitteotsust peaks jaatama erandlikes olukordades, eelkõige juhul, kui otsusest ei saa kindlasti rääkida nt kui ei ole toimunud otsuse poolt hääletamist. Kui vaieldava otsuse põhjal on võimalik järeldada, et tegemist on osaühingu või aktsiaseltsi tahteväljendusega, peaks järeldama, et otsus on õiguslikult tekkinud ja seda on võimalik ühinguõiguslike õiguskaitsevahenditega vaidlustada.

Seega peaks autori hinnangul juhul, kui on toimunud nõuetekohane hääletamine, eelduslikult jaatama vaidlustatava otsuse olemasolu.

Töö autori hinnangul oleks põhjendatud kohaldada Saksa õiguskirjanduses ning kohtupraktikas avaldatud seisukohti, mille järgi peaks vaidluse korral otsuse olemasolu üle esitama üldjuhul otsuse vaidlustamise hagi. Kui tegemist on selgelt mitteotsuse olukorraga, st otsus ei ole omistatav ühingule või on tegemist raskete vigadega otsuse vastuvõtmise protsessis, võiks olla lubatav õigusliku olukorra täpsustamine üldise tuvastushagi kaudu. Eesti õiguskirjanduse ning kohtupraktika seisukohtade järgi saab otsuse puudumise tuvastamise nõudele analoogia korras kohaldada ühinguõiguslike õiguskaitsevahenditele kohalduvaid reegleid. Töö autor ei toeta praegust lähenemist Eesti õiguskirjanduses ja kohtupraktikas, mille kohaselt peetakse otsuse puudumise tuvastamise nõuet tuvastusnõudeks, millele kohalduvad ühinguõiguslike õiguskaitsevahendite suhtes kehtivad reeglid, kuid mida ühinguõigusliku õiguskaitsevahendina seaduses sätestatud ei ole. Autori hinnangul peaks lähtuma eeldusest, et osaühingu või aktsiaseltsi otsuseid peaks vaidlustama otsuse tühisuse tuvastamise nõude või otsuse kehtetuks tunnistamise nõude kaudu.

Ülaltoodud õiguskirjanduse ning kohtupraktika seisukohast lähtudes ei ole autori hinnangul piisavalt tagatud regulatsioonide õiguskindlus. Isikul ei oleks võimalik õigusnorme uurides mõista, millised reeglid konkreetses olukorras kohalduvad ja selline olukord ei ole õiguslikul reguleerimisel soovitav. Ühe võimaliku lahendusena oleks võimalik seadusega selgelt sätestada otsuse puudumise tuvastamise nõue iseseisva nõudena teiste ühinguõiguslike õiguskaitsevahendite kõrval. Autor näeb ühe võimaliku lahendusena otsuse tühisuse tuvastamise või otsuse kehtetuks tunnistamise nõude aluste laiendamist või täpsustamist seaduses. Töö autori hinnangul peaks Eesti õiguskorras vältima võimalust, et otsuse puudumise

47

tuvastamise nõue areneb iseseisvalt seaduses sätestatud ühinguõiguslike õiguskaitsevahendite kõrval, olles seejuures seaduses selgelt sätestamata.

Ühinguõiguse revisjoni raames on samuti jõutud järeldusele, et seadus peaks konkreetselt viitama huvitatud isiku õigusele hageda otsuse puudumise tuvastamist, mistõttu peaks täpsustama asjakohaseid sätteid nii TsÜS-is, ÄS-is kui ka TsMS-is.185 Ühinguõiguse revisjoni raames valminud seaduseelnõu siiski nimetatud ettepanekut ei käsitle, mistõttu on vähetõenäoline, et taoline muudatus lähitulevikus Eesti õigusesse sisse viiakse.

185 Volens, U. jt. Ühinguõiguse revisjoni analüüs-kontseptsioon. Tallinn: Justiitsministeerium 2018, lk 577.

Arvutivõrgus: https://www.just.ee/sites/www.just.ee/files/uhinguoiguse_revisjoni_analuuskontseptsioon.pdf

48

3. OTSUSE VASTUVÕTMISE TUVASTAMISE NÕUE EHK POSITIIVNE