• Keine Ergebnisse gefunden

3. Analüüs Hispaania asümmeetrilise föderalismi ja föderatsiooni ilmingutele

3.12. Järeldused

Analüüsides asümmeetria eeltingimusi, de facto ja de jure asümmeetriaid, võib öelda Hispaaniale sobiva riigimudeli kohta seda, et hetkel on Hispaanial olemas tunnused, mis võimaldaksid selles riigis asümmeetrilise föderatsiooni kasutuselevõttu. Jõudsin sellisele järeldusele analüüsides Michael Burgessi poolt välja pakutud teoreetilist raamistikku, mis seab paika asümmeetrilise föderalismi eeldused ning föderatsiooni praktikad.

Asümmeetrilisele föderalismile on iseloomulikud viis tunnust, mis peavad olema täidetud.

Nendeks on poliitiline kultuur ja traditsioonid, sotsiaalne jagunemine, territoriaalsus, sotsiaalmajanduslik sfäär ja demograafilised jooned. Analüüsisin antud tunnuseid Hispaania puhul Baskimaa ja Kataloonia näitel ning jõudsin järeldusele, et Hispaanias on need täidetud.

Sotsiaalmajandusliku sfääri tunnus on Baskimaa ja Kataloonia näitel viimastel aastatel problemaatiline olnud. Antud piirkonnad on suunanud oma tähelepanu sotsiaalmajandusliku sfääri kitsaskohtadele nagu näiteks võrdsuspoliitika kujundamine riigis, mistõttu iseseisvustaotlused mõlemas piirkonnas on tugevnenud. Siinkohal olen arvamusel, et sotsiaalmajandusliku sfääri reformimine aitaks kaasa Hispaania lõhenemise ärahoidmisele ning ühtlasi annaks erinevatele piirkondadele usku oma riigi keskvalitsuse läbipaistvuse paranemiseks.

Asümmeetrilise föderatsiooni ehk de facto ja de jure tunnused on Hispaania puhul olemas Baskimaa ja Kataloonia näitel. Kasutasin siinkohal Hispaania analüüsimiseks Michael Burgessi asümmeetrilise föderatsiooni tulemeid, mis on asümmeetrilise föderatsiooni tunnusteks. Nendeks on riigi koostisosad, rahandusvõim ja autonoomia, esindatus ja kaitse föderatsioonis, konstitutsioonid ja konstitutsioonilised reformid ning seadus ja õiguslikud protsessid. Antud tunnused on Hispaania puhul esinenud juba mitmeid aastaid, kuid tänu iseseisvusprotsessidele on näiteks erakondade ja erakondadevaheliste süsteemide tunnus Kataloonia näitel Hispaanias ohus. Arvan, et Hispaania on võrdlemisi liberaalne riik, kuid sellegipoolest peab hetkel esinema riigisisene probleem, kui teatud piirkonnad tervikust lahku lüüa soovivad.

Kuna Hispaania puhul on täidetud asümmeetrilise föderalismi eeltingimused ning föderatsiooniks vajalikud tunnused, siis minu arvates tuleks Hispaanial oma riigi ühtsuse hoidmisel läbi viia konstitutsiooniline reform ning järgi proovida, kuidas paindlik föderaalne mudel nende puhul toimiks. Hispaania puhul on kehtinud viimastel aastakümnetel piirkondlik autonoomne süsteem ning seetõttu usun, et asümmeetrilise föderalismi rakendamise puhul

saaksid erinevad Hispaania piirkonnad juurde värskust uute poliitiliste ideede elluviimiseks.

Olen arvamusel, et autonoomne süsteem on Hispaania puhul iganenud. Kuna maailm on pidevalt arenemas, siis leian, et ka Hispaanial tuleks muutustega kaasas käia.

Kokkuvõte

Käesoleva bakalaureusetöö eesmärgiks oli uurida, kui efektiivne on praegune Hispaania detsentraliseeritud riigimudel ning kui hästi kajastub see riigi funktsioneerimisel Baskimaal ja Kataloonias. Kuna Baskimaa ja eriti Kataloonia iseseisvumistaotlused on viimastel aastatel tugevnenud, oli eesmärgiks uurida millised rahvusvahelised ja majanduslikud mõjud võivad iseseisvumisel olla. Baskimaa ja Kataloonia saavad Hispaania kooseisus olemisega olla osa Euroopa Liidu poolt pakutavatest hüvedest ning seetõttu on nende iseseisvumistaotlused mitmeid spekulatsioone tekitanud, mis saab neist edasi. Töö peamiseks eesmärgiks oli uurida, kas Hispaania vastab asümmeetrilise föderalismi eeldustele ning kas asümmeetrilist föderatsiooni võiks Hispaania puhul rakendada. Hispaania sisepoliitiline struktuur on killustatud, mistõttu ühe võimalusena oleks teha riigireform riigimudeli muutmiseks.

Poliitilisest killustatusest tulenevalt oli töös tähtis uurida, miks see nii on kujunenud.

Käesoleva bakalaureusetöö teoreetiline raamistik keskendus asümmeetrilise föderalismi eelduste ning asümmeetrilise föderatsiooni tunnuste hindamistele Hispaania puhul. Esiteks käsitlesin viit asümmeetrilise föderalismi eeldust, mis peavad olema täidetud. Esimene neist on poliitilise kultuuri ja traditsioonide olemasolu (political cultures and traditions). Teiseks on ühiskonnas toimunud sotsiaalne jagunemine (social cleavages). Kolmandaks esineb poliitilise territooriumi koha ja ruumi suhtlus (territoriality). Neljandaks on välja kujunenud sotsiaalmajanduslik (socio-economic factors) sfäär. Viiendana peaksid esinema kindlad demograafilised jooned (demographic patterns). Lisaks käsitlesin de facto ja de jure asümmeetrilise föderatsiooni tunnuseid, mis peaksid olema antud riigimudeli puhul väljunditeks.

Esimene asümmeetrilise föderalismi eeldus oli poliitilise kultuuri ja traditsioonide olemasolu.

Võttes Hispaania puhul aluseks vaesusmääraga tegelemise probleemi kui poliitilist kultuuri peegeldava asjaolu, siis jõudsin järeldusele, et Hispaania on omaltpoolt taganud vajalikud meetmed, et Baskimaa ja Kataloonia ühiskonda stabiilsena hoida. Poliitiliste traditsioonide analüüsimisel leidsin, et Hispaanias on need Baskimaa ja Kataloonia näitel pikalt esinenud, kuigi viimastel aastatel on need eriti tänu Kataloonia iseseisvustaotlustele tõsiselt kannatada saanud.

Teine asümmeetrilise föderalismi eeldus oli see, et riigis on toimunud sotsiaalne jagunemine.

Sotsiaalse jagunemise koha pealt selgus, et vähemuskultuuri esindajaid on keelekõnelejate

omaltpoolt loonud tingimused, mis soodustavad riigisisest vähemusrahvaste jagunemist ning elamist.

Kolmas asümmeetrilise föderalismi eeldus oli see, et riigis esineb territoriaalsus. Kuna Baskimaa ja Kataloonia asuvad riigi tsentriga suhestudes Hispaania äärealadel põhja- ja kirdepool, siis leidsin, et territoriaalse probleemina esineb keskuse-perifeeria konflikt.

Sellegipoolest jõudsin järeldusele, et Hispaania puhul toetab antud territoriaalset eeldust Baskimaa ja Kataloonia ajalooliste sidemete olemasolu oma territooriumiga.

Neljas asümmeetrilise föderalismi eeldus oli see, et riigis on sotsiaalmajanduslik sfäär.

Analüüsi käigus leidsin, et Hispaania puhul esineb sotsiaalmajanduslik sfäär võrdsuspoliitika edendamise toel. Selgus, et Baskimaa antud võrduspoliitikast osa võtma ei pea ning, et Kataloonia on antud võrdsuspoliitika süsteemis pettunud. Jõudsin järeldusele, et Baskimaa majandusleping on Kataloonia pettumuse põhjuseks, sest mõlemad piirkonnad on ühed jõukamad Hispaania piirkonnad. Leidsin, et sotsiaalmajanduslik sfäär kui asümmeetrilise föderalismi eeldus on Hispaania puhul mõningate erandite toel olemas.

Viies asümmeetrilise föderalismi eeldus oli see, et riigis esinevad demograafilised jooned.

Analüüsides Hispaania puhul Baskimaad ja Katalooniat, selgus, et demograafilised jooned on sõltuvuses aja ja kohaga. Selgus, et Baskimaa puhul oli inimeste rände mõjutajaks terrorism ning Kataloonia puhul spordisündmused. Lisaks selgus, et üks demograafiliste joonte kujundaja on Euroopa Liit ja selle poolt pakutavad hüved. Jõudsin järeldusele, et Baskimaa ja Kataloonia näitel on Hispaanias demograafilised jooned asümmeetrilise föderalismi eeldusena olemas.

Analüüsides Hispaaniasisest poliitikat, traditsioone, kultuuri, sotsiaalmajandust, territooriumi ning demograafiat võib öelda, et Hispaania vastab asümmeetrilise föderalismi eeldustele.

Hispaanias esinevad kindlad poliitilised traditsioonid, mida iseloomustab erakondadevaheline koostöö või populaarsus regiooniti. Regiooniti on välja kujunenud erinevad inimgrupid, kes oma keelt ja kultuuri edendavad ning au sees hoiavad. Hispaania sotsiaalmajanduslik sfäär on suurima surve all erinevate regioonide poolt, mistõttu oleks hea antud probleemi lahendada näiteks föderatsiooni kasutuselevõtuga. Hispaanias on olemas ka teatud demograafilised suundumused, mis sõltuvad vägagi regionaalsest elukvaliteedist. Leian, et asümmeetrilise föderatsiooni riigimudel võib olla Hispaania ühtsuse säilitamisel üheks võimalikuks variandiks, kuid et saada täpsemat ettekujutust, analüüsin ka faktoreid, mis puudutavad asümmeetrilise föderatsiooni faktilist ning õiguslikku poolt Hispaania näitel.

Analüüsides Hispaaniat asümmeetrilise föderatsiooni praktika ja väljundite järgi selgus, et Hispaania puhul on enamike aspektide seaduspärad olemas. Samas leidus puudulikke või poolikuid seaduspärasusi, millega tuleks asümmeetrilise föderatsiooni rakendamise puhul tegeleda. Hispaania puhul on välja kujunenud erineva majandusliku võimekuse, territooriumi suuruse ja inimkapitaliga üksused, mis iseloomustab jõudude ebavõrdsust regioonide vahel.

Lisaks kehtivad autonoomiaseadused, mis keskvalitsuse poolt pole üheselt koostatud, põhjustades rahulolematust rahva ning erinevate riigisiseste organisatsioonide seas. Seda tulemust kirjeldasid viimased Hispaania Kongressi valimised, mille tulemusel Hispaania poliitiline killustatus on suurem kui kunagi varem. Ühe põhjusena võib nimetada ka valimissüsteemi, mis valija jaoks soosiv pole, sest tal puudub teadmine, kes teda esindab.

Hispaania on omalt poolt pakkunud autonoomsetele piirkondadele võimaluse olla iseenda peremees ning korraldada seadusandlik võim vastavalt kohalikele vajadustele. Hispaania keskvalitsus on edendanud poliitikat, mis annab võrdlemisi suure vabaduse erinevatel regioonidel ise oma tegevust reguleerida. Samas tundub, et antud poliitika on end ammendanud, sest erinevad regioonid, eesotsas Katalooniaga, näitavad välja oma poliitilist rahuolematust iseseisvuse taotlemisega. See tähendab, et soovitakse Hispaania koosseisust välja astuda. Kõik lahkuminekud on valusad, aeganõudvad ja kurnavad. Seega oleks Hispaania puhul abi konstitutsioonilisest reformist, mis aitaks eelkõige suurte muudatuste näol niigi madalseisus olevat siseriiklikku poliitilist olukorda muuta.

Tuginedes käesolevale bakalaureusetööle arvan, et asümmeetrilist föderatsiooni kui sellist võiks Hispaania puhul rakendada, sest antud riigimudelit iseloomustavad eeldused ning tulemid on neil olemas. Hispaania on sisepoliitilise kriisi äärel ning seetõttu leian, et asümmeetrilise föderatsiooni rakendamine oleks üheks võimaluseks Hispaania ühtsuse säilitamisel. Siinkohal nõustun Alixandra Funk’iga, kes jõudis oma uuringutes järeldusele, et ainult aeg näitab, millist mõju asümmeetrilise föderatsiooni rakendamine kaasa toob.

Summary

The aim of this thesis was to analyze how effective is current Spanish decentralized state model and how is it functioning in the Basque Country and Catalonia. Catalonian and the Basque Country independence claims have been risen in the recent years and thereby the goal of this thesis was to study the potential impact to those regions economy and international relations. The Basque Country and Catalonia are part of European Union and their independence claims have risen speculations about their future in the European Union. The main aim of this thesis were to study whether Spain answers to the asymmetrical federalism criteria and could it be possible to implement asymmetrical federation in Spain. Spanish politics are disunited and thereby it is important to study in the cases of Catalonia and the Basque Country why it has become like this.

The theoretical backing for this paper is based on asymmetrical federalism preconditions and on asymmetrical federation outcomes that are necessary for asymmetry. In the context of this paper five different asymmetrical preconditions will be distinguished. These are political culture and traditions, social cleavages, territoriality, socio-economic factors and demographic patterns. There are also de facto and de jureoutcomes that will be distinguished. These are the constituent state units, fiscal power and autonomy, representation and protection in federations, political parties and party systems, constitutions and constitutional reform, the law and legal processes.

In the beginning of the thesis I will describe these asymmetrical preconditions and outcomes.

After that I analyze the impact of possible independence into Catalonian and the Basque Country’s economics and relations with the European Union. Third chapter focuses mainly about analyzing Spanish eligibility for these preconditions and outcomes in the cases of the Basque Country and Catalonia. Finally I will give some assessments about the future of Spain.

According to this thesis Spain has fulfilled most of the asymmetrical preconditions and outcomes that are considered to be necessary for federal relations. Spain is in the brink of political crisis and thereby I think that implementing asymmetrical federalism as a state form could be the answer to Spanish unity in the cases of Catalonian and the Basque Country independence movement. As Alixandra Funk mentioned, only time will tell whether asymmetrical mechanism will work or not.

Kasutatud kirjandus

1. Alos-Moner, Oriol Martinez, Vicent Pastor. 2014. „The position of and independent Catalonia in the international context“, raamatus Comissió d’Economia Catalana, The Economy of Catalonia, lk 13-29.

2. Alvarez, Pablo Guillen, Ferran Martinez i Coma, Ryan D. Griffiths. 2015. Between the sword and the wall: Spain’s limited options for Catalan secessionism. Nations and Nationalism, 21(1), 43-61.

3. Amat, Oriol, Modest Guinjoan. 2014. „Conclusions: economic certainties and political question marks“, raamatus Comissió d’Economia Catalana, The Economy of Catalonia, lk 223-229.

4. Bargsted, Matias A, Nicolas M Somma. 2016. Social cleavages and political dealignment in contemporary Chile, 1995-2009. Party Politics, Vol. 22(1), 105-124.

5. Bosch, Nuria, Marta Espasa. 2014. „Tax revenue and public spending“, raamatus Comissió d’Economia Catalana, The Economy of Catalonia, lk 131-145.

6. Burgess, Michael. 2006. Comparitive Federalism: Theory and practice.Routledge.

7. Castells, Antoni. 2014. „Six comments on the economic viability of independence and two preliminary remarks“, raamatus Comissió d’Economia Catalana, The Economy of Catalonia, lk 31-52.

8. Churiaque, Jose Ignacio Martinez. 2008. The Economic Situation In The Basque Country. A powerful financial tool: The economic agreement State Government-Basque authorities, raamatus Fundacion para la Libertad (2008), Presentation of the Political Reality in the Basque Country: From Defamation to Tragedy, Bilbao, lk 33-40.

9. Dahl, Robert A. 1986. Democracy, Liberty and Equality.Norwegian University Press.

10. Duchacek, Ivo. 1970. Comparative Federalism: The Territorial Dimension of Politics.

London: Holt, Reinhart & Winston.

11. Fatjo, Roger, David Ros. 2014. „Debt and distribution of assets“, raamatus Comissió d’Economia Catalana, The Economy of Catalonia, lk 147-173.

12. Granell, Francesc. 2014. „Catalonia and the European Union“, raamatus Comissió d’Economia Catalana, The Economy of Catalonia, lk 53-67.

13. Hlebowicz, Bartosz, John H. Johnsen, Scühler, Harry. 2012. Land and Language: The Struggle for National, Territorial, and Linguistic Integrity of the Oneida People.

Journal on Ethnopolitics and Minority Issues in Europe, Vol. 11, No. 1, 117-141.

14. Hüning, Matthias, Ulrike Vogl. 2010. One Nation, One Language? The Case of Belgium. Dutch Crossing, Vol. 34, No. 3, 228-247.

15. Llera, Francisco J. 1999. Basque Polarization: Between Autonomy and Independence.

Nationalism and Ethnic Politics, 5,(3-4), 101-120.

16. Mcgarry, John. 2007. Asymmetry in Federations, Federacies and Unitary States.

Ethnopolitics, Vol. 6, No. 1, 105-116.

17. Murphy, Lindsay. 2007. EU Membership and an Independent Basque State. Pace International Law Review, Vol. 19, Issue 2, 321-347.

18. Riker, William H. 1964. Federalism: Origin, Operation, Significance. Boston: Little, Brown.

19. Zubiri Oria, Ignacio. 2010. The Economic Agreement between the Basque Country and Spain.Ad Concordiam.

20. Tarlton, Charles D. 1965. Symmetry and Asymmetry as Elements of Federalism: A Theoretical Speculation. The Journal of Politics, Vol. 27, No. 4, 861-874.

21. Wheare, Kenneth Clinton. 1963. Federal government. London: Oxford University Press.

Muud allikad

22. Alvarez-Rivera. 2012. „Elections to the Basque Parliament“, Election Resources on the Internet, 22. oktoober, http://www.electionresources.org/es/eus/index_en.html (külastatud 14. mai 2016).

23. Alvarez-Rivera. 2015. „Elections to the Catalan Parliament“, Election Resources on the Internet, 28. september, http://www.electionresources.org/es/cat/index_en.html (külastatud 14. mai 2016).

24. Alvarez-Rivera. 2016. „Elections to the Spanish Congress of Deputies“, Election

Resources on the Internet, 2. veebruar,

http://www.electionresources.org/es/index_en.html(külastatud 14.mai 2016).

25. Australian Electoral Comission. 2011. „Redistribution overview“, 28. september, http://www.aec.gov.au/Electorates/Redistributions/Overview.htm (külastatud 10. mai, 2016).

26. Basic Law for the Federal Republic of Germany.

https://www.bundestag.de/blob/284870/ce0d03414872b427e57fccb703634dcd/basic_l aw-data.pdf(külastatud 10. mai 2016).

27. Bubbico, Rocco L., Lewis Dijkstra. 2011. „The European regional Human

Development and Human Poverty Indices“

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/focus/2011_02_hdev_hpov_indi ces.pdf(külastatud 10. mai 2016).

28. Buck, Tobias. 2015. „Confusion reigns as Podemos profits from Spain’s fissures“, Financial Times, 21. detsember.

29. Canada Act 1982. http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1982/11/schedule/B (külastatud 10. mai 2016).

30. Chehab, Marc. 2014. „Why do so many Catalans want to leave Spain?“ Cox text, 4.

november.

31. CIA The World Factbook. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sp.html(külastatud 10. mai 2016).

32. City Population. 2015. „ARGENTINA: Provinces and Agglomerations“, 24.

september, http://www.citypopulation.de/Argentina-Cities.html (külastatud 10. mai, 2016).

37. Encyclopedia Britannica. 2015a. „Basque Nationalist Party“, 10. august, http://www.britannica.com/topic/Basque-Nationalist-Party(külastatud 13.mai, 2016).

38. Encyclopedia Britannica. 2015b. „Basque Country“, 10. August, http://www.britannica.com/place/Basque-Country-region-Spain (külastatud 14. mai 2016).

39. Encyclopedia Britannica. 2016. „Catalonia“, 25. jaanuar, http://www.britannica.com/place/Catalonia(külastatud 10. mai, 2016).

40. Eustat. 2011. „Exports from the Basque Country were up by 20.1% in 2010“, 1. aprill, http://en.eustat.eus/ci_ci/elementos/ele0006800/not0006871_i.html#axzz47hT874Ge

43. Funk, Alixandra. (2010. „Asymmetrical Federalism: A Stabilizing or Destabilizing Factor in the Multinational Federation? A Comparative Study of Asymmetrical Federalism in Canada and Spain“, Centre International de Formation Europeenne, Institut European des Hautes Etudes Internationales, http://www.ie-ei.eu/IE-EI/Ressources/file/memoires/2010/Funk.pdf(külastatud 13. mai 2016).

44. Generalitat of Catalonia. 2008. „Immigration, Here and Now“, Statistical Institute of Catalonia.

45. Generalitet de Catalunya. 2014. „At-risk-of-poverty indicators“

http://www.idescat.cat/pub/?id=aec&n=415&lang=en(külastatud 10. mai, 2016).

46. Generalitet de Catalunya. 2016. „Population. 1900-2016. Provinces“

http://www.idescat.cat/pub/?id=aec&n=245&lang=en(külastatud 13. mai, 2016).

47. Gillen, Mauro. 2015. „Catalonia’s Election: What Lies Ahead for Spain and the EU“.

Wharton. http://knowledge.wharton.upenn.edu/article/catalonias-election-what-lies-ahead-for-spain-and-the-eu/(külastatud 14. mai 2016).

48. Hispaania põhiseadus.

http://www.parliament.am/library/sahmanadrutyunner/ispania.pdf (külastatud 10. mai 2016).

49. Kessler, Anke S., Christian Lessmann. 2009. „Interregional Redistribution and Regional Disparities: How Equalization Does (Not) Work“, CEPR Discussion Papers no 8133, Centre for Economic Policy Research (CEPR).

50. Noguer, Miquel. 2015. „The end of and era: Catalan nationalist bloc CiU breaks up after 37 years“ El Pais, 18. juuni.

51. Pelletier, Benoit. 2005. „Asymmetrical Federalism: A Win-Win Formula! [sic]“, Asymmetry Series (15a), IIGR, School of Policy Studies, Queen’s University.

52. Pietzker, Daniel, Frank Zipfel, and Stefan Vetter. 2015. „Better off their own?

Economic aspects of regional autonomy and independence movements in Europe“, 6 veebruar, https://www.dbresearch.com/PROD/DBR_INTERNET_EN-PROD/PROD0000000000350394/Better_off_on_their_own%3F_Economic_aspects_

of_regio.pdf(külastatud 10. mai 2016).

53. Postimees. 2015. „Kataloonia võimuliit läks laiali“, 18 juuni, http://maailm.postimees.ee/3230463/kataloonia-voimuliit-laks-laiali (külastatud 10.

mai, 2016).

54. Pozuelo-Monfort, Jaime. 2013. „What We Can Learn From the Basque Country“

EconoMonitor, 13. detsember.

55. Puerto Rico Federal Relations Act of 1950.

http://www.ifes.org/sites/default/files/con00157.pdf(külastatud 10. mai 2016).

56. Real Instituto Elcano de Estudios Internacionales y Estrategicos. 2004. „Cultural policy in Spain“, Madrid.

57. Statute of Autonomy of Catalonia. 2006.

http://www.parlament.cat/document/cataleg/150259.pdf(külastatud 12. mai 2016).

58. The Spain Report. 2015. „This Is How Spain’s Electoral System Works“, 20.

detsember, https://www.thespainreport.com/articles/533-151220135803-this-is-how-spain-s-electoral-system-works(külastatud 10. mai, 2016).

59. The Statute of Autonomy of the Basque Country. http://www.basquecountry.eus/t32-448/en/contenidos/informacion/estatuto_guernica/en_455/adjuntos/estatu_i.pdf

(külastatud 12. mai 2016).

Lihtlitsents lõputöö reprodutseerimiseks ja lõputöö üldsusele kättesaadavaks tegemiseks

Mina, Thor Vaas,

1. annan Tartu Ülikoolile tasuta loa (lihtlitsentsi) enda loodud teose

Hispaania ühtsuse säilitamine Kataloonia ja Baskimaa iseseisvuspüüdluste kontekstis, mille juhendaja on Maili Vilson,

1.1.reprodutseerimiseks säilitamise ja üldsusele kättesaadavaks tegemise eesmärgil, sealhulgas digitaalarhiivi DSpace-is lisamise eesmärgil kuni autoriõiguse kehtivuse tähtaja lõppemiseni;

1.2.üldsusele kättesaadavaks tegemiseks Tartu Ülikooli veebikeskkonna kaudu, sealhulgas digitaalarhiivi DSpace´i kaudu kuni autoriõiguse kehtivuse tähtaja lõppemiseni.

2. olen teadlik, et punktis 1 nimetatud õigused jäävad alles ka autorile.

3. kinnitan, et lihtlitsentsi andmisega ei rikuta teiste isikute intellektuaalomandi ega isikuandmete kaitse seadusest tulenevaid õigusi.

Tartus, 15.05.2016