• Keine Ergebnisse gefunden

Historien om en moder (1848)

Im Dokument Døden i H.C. Andersens eventyr (Seite 26-29)

”Historien om en Moder” kom ud ligesom de to første i hæftet Nye Eventyr.

Historien fortæller om en moder, hvis barn blev taget af Døden, som kom til moderens hus. Moderen ønsker at indhente Døden, så hun er tvunget til at overholde anmodninger fra mytiske skabninger, ellers vil de ikke fortælle hende, i hvilken vej har Døden forsvundet. Natten beder hende at synge alle de sanger som hun har sunget til sit barn og det opfylder moderen. En tornebusk ønsker at moderen varmer ham op ved hendes hjerte, som hun også gør. For at komme til den anden side af søen til drivhuset, Dødens hjem, hvor hun passer på blomster og træer, må hun græde øjnene ud i søen, som gør hende blind. For at vide vejen til drivhuset, giver hun sit smukke sorte hår til den gamle kone og i stedet får hun den gamles hvide hår. I drivhuset forsøger moderen at finde sit barn blandt det store antal af alle slags planter, for hver plante er noget menneskeliv og har et navn. Mor genkender sit barn på en lille blå krokus. Efter den gamle konens formaning rører moderen ikke blomsten, for ifølge den gamle er Døden ansvarlig for enhver blomst for Gud. Da Døden kom, ville hun at tage den lille krokus, men moderen beskytter sit barn. I fortvivlelsen truer hun med at rive de to andre smukke blomster, men døden beder om at ikke gøre en anden mor ulykkelig. For at bevise hvilket liv forventer de to blomster, giver døden til moderen hendes øjne tilbage. Sådan ser moderen velsignelse og lyksalighed for den første blomst og sorg og ulykke for den anden. Moderen får at vide at en af de skæbner hun så, afspejler hendes barns fremtid, men hvilken præcis siger Døden ikke. På grund af uvidenhed, hvad slags liv venter hendes barn, beder den ulykkelige moder Døden at tage hendes barn til den Guds Rige. I slutningen af eventyr går Døden med moderens barn ind i det ukendte land.

27

3.3.1. Tekstanalyse af ”Historien om en Moder”

I eventyret fremstår Døden som et mytologiskt væsen, natten, tornebusken og søen er personificeret, og handlingen er fuld af fantasi. "Hvor kunne du komme hurtigere end jeg?" - spørger Døden, og da svarer moderen: "Jeg er en moder," sagde hun. Moderens kærlighed har utrolig magt, den overvinder tid og rum hurtigere end selv døden.

Her fremstilles døden som ”en fattig, gammel mand”. Ifølge DDO døden som en årsag til livs ophør personificeres med ”skikkelse af en gammel mand eller et skelet der er klædt i sort, og som bærer en le” og som har navn Døden.

Bortset fra døden afsløres i eventyret Historien om en Moder sådanne emner som livs grusomhed og moderens kærlighed til sit barn.

Hendes ofre fører kun til forståelsen for at hvis døden ikke tog barnet, ville hans liv være meget værre (Grønbech 1979: 183).

I Historien om en Moder er døden vist som en klog og bare væsen, der giver tilbage til mor det, hvad hun ofrede for sit barn - øjne, hår. Døden ønsker at redde barnet fra denne sorg, der kunne muligvis have ventet ham, hvis han stadig var i live. Nogle gange er døden en frelse fra livet, som er forberedt på et menneske. Mennesket er uvidende om, at døden har frelst ham fra lidelse, og derfor er ikke i stand til at sætte pris på hele dødens visdom.

Ord dø og dets afledte opstår i eventyret 28 gange, fordi det er Døden som en af karaktererne i fortællingen. Den dystre stemning er også formidlet af stor antal af ord. De ord er f.eks. sort: sorte klæder (som Natten har på sig), sorte krebs, som klemte de halvsyge vandplanter, og tog al levende kraft fra dem, ligesom Døden som er nogen gang nådesløs, og som kan tage alt som man har.

28

I centrum af eventyr der ikke står det døde barn, men nemlig moderen, som har mistet ham. Og gennem eventyr afspejles kun moderens følelser og tilstand og de er givet med minusord: den stakkels moder, en bedrøvet moders hjerte, den bedrøvede moder, den forgrædte moder, den blinde moder osv. Sådan sympatiserer læseren med denne moder, men ikke med barnen.

Alle personer som moderen møder på jagt efter Døden og de ofre som hun giver symboliserer alt det som døden medbringer. Natten er lige så mørk som døden. Sangene kunne godt være sangene af sorg som moderen synger med smerte i hjertet. Tornebusken afspejler denne uudholdelig smerte, som Døden fremfører til dem som mistede sine elskede: tornene gik lige ind i hendes kød, og hendes blod flød i store dråber. Det hvide hår, moderen har fået i bytte for hendes smukke sorte hår personificerer sorgen, som døden bringer til hjertet. Søen er symbol for alle de tårer, som moderen græd, sørgede over tabet. Moderens kærlighed til sit barn, for hvem hun ofrer alt, er den mest værdifulde ting i verden ligesom de kostbare perler.

3.3.2. Biografisk analyse af ”Historien om en Moder”

Til mange af eventyr fik H.C.Andersen inspirationen fra det som omgiver ham, f.eks. idéen til Historien om en Moder kom til Andersen på gaden.

Hvis han endelig fandt inspirationen, så skrev han meget og med en stor success. På trods af at Andersen var meget opmærksom på detaljerne, næsten alle af hans eventyr er skrevet i kort tid (Grønbech 1979: 123-25).

Ifølge Jacob Bøggild Andersens historie om en moder er et svar til Søren Kierkegaards Frygt og Bæven, som er ”historien om en fader” (Bach-Nielsen; Ottensen 2004: 180).

Andersen foretrækker at give en “lykkelig” endelse for sine historiernes helter, dvs. han “dræber” dem, giver dem en mulighed for at dø. Men ikke

29

altid det endelige resultat falder sammen med den oprindelig forfatterens idé, som det var f.eks med Historien om en Moder. Erling Nielsen giver som eksempel et manuskript af dette eventyr, som oprindeligt ifølge forfatterens ide, skulle have en god afslutning: “og Døde var ikke i Stuen. Moderen foldede sine Hænder, tænkte paa Dødens Huus, paa Barnets Fremtid og sagde igjen: `Guds Villie skje`”. Men i stedet for lykkelig slutning afslutter Andersen historien med barnets død: “Og Døden gik med hendes Barn ind i det ubekjendte Land” (E. Nielsen 1963: 92).

Im Dokument Døden i H.C. Andersens eventyr (Seite 26-29)