• Keine Ergebnisse gefunden

Structura instituþional ã a Sistemului monetar financiar internaþional

2.2.2 Grupul B ã ncii Mondiale

Banca Internaþionalã pentru Reconstrucþie ºi Dezvoltare, BIRD, (International Bank for Reconstruction and Development, I.B.R.D.) a fost înfiinþatã în anul 1945, simultan cu Fondul Monetar Internaþional ºi a început sã funcþioneze în anul 1947. Obiectivul central iniþial al B.I.R.D. a fost sprijinirea reconstrucþiei postbelice ºi ulterior promovarea dezvoltãrii þãrilor membre. Sintagma ,,Banca Mondialã” a început a fi uzitatã dupã anul 1960, odatã cu apariþia unor componente colaterale B.I.R.D.

Din punct de vedere statutar, Grupul Bãncii Mondiale numãrã douã componente instituþionale de bazã, cu rol în dezvoltarea economiilor þãrilor membre, respectiv BIRD ºi Asociaþia Internaþionalã pentru dezvoltare (International Development Association, I.D.A., 1959), ambele exercitând funcþii ºi responsabilitãþi majore în problematica reducerii sãrãciei, stimulãrii progresului economic ºi creºterii standardelor de viaþã, atât în þãrile membre, cât ºi la nivel global. Pe baza fondurilor subscrise de þãrile membre sau de diverºi donatori, B.I.R.D. este chematã sã sprijine þãrile în dezvoltare, cu venit mediu sau cu venit redus, dar cu economie funcþionalã, acordând împrumuturi cu dobândã redusã sau fãrã dobândã, donaþii sau grant-uri, pentru diverse programe din sfera socialã ºi economicã – infrastructurã, comunicaþii, sãnãtate, învãþãmânt, mediu etc. I.D.A. are un comportament similar, adresându-se însã þãrilor sãrace, în special din ,,lumea a treia”, acordând împrumuturi cu dobânzi mult mai mici ºi pe termene mult mai largi, comparativ cu B.I.R.D..

Colateral, funcþioneazã trei agenþii afiliate, respectiv Corporaþia Financiarã Internaþionalã (International Finance Corporation, I.F.C., 1956), Centrul Internaþional pentru Reglementarea Diferendelor Investiþionale (International Centre for Settlement of Investment Disputes, I.C.S.I.D., 1966) ºi Agenþia pentru Garantarea Multilateralã a Investiþiilor (Multilateral Investement Guarantee Agency, M.I.G.A., 1988). C.F.I. are ca principal obiectiv acordarea de împrumuturi ºi realizarea de investiþii în þãrile în curs de dezvoltare, cu precãdere pentru proiecte ale sectorului privat, M.I.G.A. urmãreºte încurajarea ºi protejarea fluxului de investiþii între þãrile „în dezvoltare”, iar I.C.S.I.D. are în vedere negocierea ºi reglarea diferendelor dintre guverne ºi sectorul economic privat extern, cu privire la procesul investiþional în sensul armonizãrii acestuia la scarã globalã.

Atenþia Bãncii Mondiale a fost centratã pânã în anii 1990 pe latura reconstrucþiei economice, a dezvoltãrii structurale ºi creºterii nivelului de trai în þãrile membre, prin dezvoltarea unor proiecte de infrastructurã, programe de ajustare structuralã, grant-uri sau investiþii directe, pentru implementarea progresului economic în þãrile în dezvoltare, operaþiuni îndreptate în special spre þãri ale Americii Latine (confruntate cu crizele acute ale datoriilor) sau ale Asiei de Sud-est (reforme structurale ºi de implementare

tehnologicã), devenind de notorietate preferinþa instituþiei pentru operaþiunile de facturã bancarã ºi pentru politica plasamentelor rentabile.

Începând cu anul 1990, instituþia intrã însã într-un amplu proces de restructurare, ca ºi în cazul F.M.I., punctul de plecare fiind, pe de o parte, succesele irelevante ºi volatile cu privire la asistenþa þãrilor membre în controlul efectelor fenomenelor de globalizare ºi integrare a pieþelor (cauzate de deschiderea pieþelor naþionale spre exterior) ºi, pe de altã parte, ineficienþa în combaterea sãrãciei ºi promovarea dezvoltãrii economice globale armonioase, decalajul dintre þãrile dezvoltate ºi þãrile cele mai sãrace devenind critic.

Procesul de reformã a debutat în anul 1999, când Banca Mondialã a iniþiat un amplu proiect care a vizat reformularea strategiilor privind acþiunile concrete ºi programele aplicate pentru creºterea nivelului de trai în þãrile în curs de dezvoltare ºi reducerea sãrãciei în þãrile lumii a treia. În aceastã ordine de idei, instituþia a elaborat Strategia de Dezvoltare Globalã (Comprehensive Development Framework, CDF) destinatã þãrilor în curs de dezvoltare, care fixeazã urmãtoarele principii reformative:

politicile ºi strategiile trebuie sã fie comprehensive ºi destinate unor stãri sau stadii planificate pe termen lung; obiectivele vor fi formulate de cãtre beneficiarii direcþi, iar þãrile care solicitã ºi beneficiazã de asistenþã vor manageria personal procesele de reformã sau investiþii sub supravegherea directã a BM; rezultatele vor fi cuantificate ºi evaluate periodic, în termenii impactului real asupra obiectivelor vizate5.

În ceea ce priveºte combaterea sãrãciei, proiectele Bãncii Mondiale se regãsesc pe agenda Millenium Development Goals, lansat de ONU ºi sunt sintetizate în Strategia de Combatere a Sãrãciei (Poverty Reduction Strategies, PPS). Aceastã strategie a fost una novatoare în rândul organismelor monetar-financiare internaþionale, în sensul în care þãrile vizate erau invitate sã-ºi stabileascã propriile programe de asistenþã. Astfel, începând cu anul 2002, Banca Mondialã ºi-a fundamentat activitatea în aceastã direcþie prin analiza ºi adoptarea Strategiilor de Asistenþã Naþionalã (Country Assistance Strategies, CAS) create de însãºi þãrile sãrace, pe urmãtoarele principii de bazã: proiectele

5 *** , International Financial Arhitecture, Information Note by World Bank Staff, Washington, 2005

sunt coordonate de þãrile asistate, cu larga participare a societãþii civile ºi a sectorului economic privat; fundamentarea programelor se concentreazã nu numai pe termenii creºterii economice dar, mai ales, pe îmbunãtãþirea condiþiilor de viaþã; sunt vizate direct asigurarea libertãþilor fundamentale ale omului, securitatea ºi egalitatea de ºansã pentru membrii comunitãþii; este încurajatã implicarea organizaþiilor non-guvernamentale în programele de reducere a sãrãciei; mãsurile adoptate în procesul de dezvoltare a asistenþei trebuie sã vizeze rezultate durabile ºi trebuie susþinute de guvern prin politici proprii în acest sens.

În aceeaºi gamã a programelor privind reducerea sãrãciei, prin participarea I.D.A., Banca Mondialã a lansat în anul 1999 alãturi de F.M.I., programul de asistenþã privind reducerea datoriilor þãrilor sãrace, respectiv iniþiativa HIPC. Ca urmare a dificultãþilor întâmpinate în echilibrarea problemei datoriilor, în primãvara anului 2005, Banca Mondialã ºi F.M.I. au elaborat ºi adoptat Strategia de Stabilizare a Datoriilor pentru þãrile sãrace (Debt Sustainability Framework for Low-Income Countries), care prevede facilitatea de acordare a sprijinului privind stabilizarea nivelului datoriilor, prin refinanþarea acestora ºi reeºalonarea dupã caz, în scopul evitãrii acumulãrii de dobânzi ºi multiplicarea în mod exponenþial a sumelor datorate pe termen mediu sau lung. Ca o prelungire a raþiunii HIPC, în septembrie 2005, la propunerea grupului G8, Banca Mondialã a mers mai departe ºi a lansat oficial Iniþiativa de Anulare a Datoriilor pentru þãrile cele mai sãrace (The Multilateral Debt Relief Initiative, MDRI), program estimat ca fiind în sumã de 37 miliarde USD, (2/3 din totalul datoriilor þãrilor cele mai sãrace).

Aceastã iniþiativã s-a bucurat de sprijinul organismelor internaþionale, inclusiv al F.M.I., precum ºi de sprijinul unora dintre þãrile puternic industrializate (susþinãtorul cel mai fervent fiind Marea Britanie).