• Keine Ergebnisse gefunden

Google AdWords'i reklaamikampaaniate loomise ja juhtimise

2. Eestikeelse tööriista väljatöötamine Google AdWords'i reklaamikampaaniate

2.3. Google AdWords'i reklaamikampaaniate loomise ja juhtimise

Antud alapeatükis toob autor välja, mida peaks veel spetsialistide abiga täiendatud mudelis muutma, et sellest saaks luua eestikeelse tööriista, mille abil saavad Eesti ettevõtjad iseseisvalt Google AdWords’i reklaamikampaania loomisega hakkama, hoolimata sellest, et nad ei ole mitte kunagi AdWords’iga kokku puutunud ega selle olemuse ja toimimise kohta midagi uurinud. Samuti uurib autor mudelit testinud ettevõtjate käest, mis kujul peaks tööriist olema ja mille abil saaks seda veel arusaadavamaks muuta.

Kõik viis ettevõtjat testisid kahe nädala jooksul spetsialistide poolt täiendatud Google AdWords’i reklaamikampaania koostamise ja haldamise mudelit. Kampaania loomise ja haldamise ajal tekkis ettevõtjatel vähem küsimusi, kui autor ise oskas oodata, seega tegelikkuses väga jooksvat tagasisidet ei tulnud. Päris küsimuste- ja probleemivabalt see ettevõtjatel ei läinud, vaid siiski aegajalt mõne küsimusega autori poole pöörduti. Kõige enam olid küsimused seotud maksmise seadistamisega, mille põhjal autor tegi järelduse, et see on punkt, millele tuleb tööriista luues väga palju tähelepanu pöörata ja mis tuleb väga täpselt etapp-etapi kaupa lahti seletada.

Oluliselt rohkem jooksvat tagasisidet ei tulnud, seega otsustas autor vajaliku info kogumiseks küsimustiku koostada, et sellele saabunud vastuste põhjal oleks tulevikus

54

võimalik soovitud eestikeelne Google AdWords’i reklaamikampaania loomise ja juhtimise tööriist välja töötada. Väljasaadetud küsimustikest saadi kõik viis tagasi juba hiljemalt ülejärgmiseks päevaks, seejuures kõik olid täielikult täidetud. Ettevõtjatelt tulnud tagasiside mudeli kohta oli väga positiivne.

Autor saatis ettevõtjatele joonises 17 oleva mudeli koos kirjalike seletustega etappidest.

Kõik ettevõtjad leidsid üksmeelselt, et neile saadetud mudelist oli kampaania koostamisel ja haldamisel abi ning oli visuaalselt arusaadav. Arvati, et joonised kõikide etappide lõikes on väga head. Samuti öeldi, et mudel oli selge ja arusaadav ning seda veel täiendades võib see minna liiga keeruliseks. Selle põhjal järeldas bakalaureusetöö autor, et mudel oli piisav ja ammendav ning keerulisuse vältimiseks joonisele rohkem detaile lisada ei tohiks, vaid pigem tuleks eraldi protsessi etappe hakata lahti seletama.

Mudelit katsetanud Eesti väikeettevõtjatest eranditult kõik läbisid kampaaniat luues etapid põhjalikult. Üks ettevõtja viiest ei teinud seda samas järjekorras, vaid kliendist pildi loomine liikus tema sõnul umbes kolmandaks või neljandaks etapiks, kuna nad arvasid, et teavad milline ja kes nende klient on. Teisel ettevõtjal oli Google’i konto juba olemas, seega tehnilise seadistamise etapp läks tal konto loomise võrra lihtsamalt.

Mitte ükski eksperimendi läbijatest ei jätnud etappe vahele. Saadud tulemuste põhjal teab nüüd autor, et tööriista luues võib ta kampaania läbimise etapid jätta samasse järjekorda, kuna enamik ettevõtjaid sai kampaania koostamisega just sellises järjekorras hakkama.

Kõige rohkem küsimusi tekkis ettevõtjatel viiendas ja seitsmendas etapis. Viiendas etapis tekkis ettevõtjatel raskusi kasutajaskonna määramisega, kuna ei saadud aru, kuidas reklaamida ainult telefonidele, tahvelarvutitele või arvutikasutajatele. Selles samas etapis kohtusid ettevõtjad ka juba eespool mainitud maksmise probleemiga.

Bakalaureusetöö autor teab, et viies etapp, mis on tegevus AdWords’i kontol, on kõige ajamahukam ja keerulisem osa kampaania loomise protsessist. Praeguseks, kui antud etapis tekkis ettevõtjatel kõige rohkem küsimusi, on selgunud, et etapi eranditult kõik punktid tuleks tööriistas väga täpselt lahti kirjutada ja ära seletada, kuna selle etapi edukas läbimine on kampaania toimimise aluseks.

55

Kontrolli ja jooksva juhtimise etapis, mis on ühtlasi protsessi viimane, tekitas ettevõtjates küsimusi, kui kiiresti tuleks muudatusi läbi viima hakata, et teada saada, kas märksõnad olid õiged või valed. Eksperimenteerijad leidsid, et antud etapis tuleks rohkem rääkida pidevast kontrollist ja märksõnade kasutamise õigsusest. Oma õppekavas läbitud ettevõttepraktika ajal koges bakalaureusetöö autor sama probleemi/küsimuse tekkimist. Nii enda kui ka kinnituseks ettevõtjate kogemuse põhjal, teab nüüd autor, et viimases etapis tuleks väga täpselt seletada, mille alusel märksõnade õigsust ja kasumlikkust hinnata, missuguste programmide abil on seda kergem teha ja mis märksõna parameetrid on olulisemad kui teised.

Selleks, et tööriist oleks mudelist arusaadavam, tuleks seda ettevõtjate arvates kirjeldavate piltide ja korduma kippuvate küsimuste abil täiendada. Samuti annaks kõigi eksperimenteerijate arvates mudelile suurt lisaväärtust, kui jooniste kõrval oleks etapid reaalselt mõne ettevõtte näitel läbitud. Kohati sooviti näitele lisaks ka selle tulemusi.

Soovituste all toodi välja positiivse lisana pildimaterjal AdWords’i erinevatest statistilistest näitajatest. Vastuste põhjal saadi teada, et mida täpsemalt ja visuaalsemalt ettevõtjatele kampaania läbimise protsessi ette on võimalik näidata, seda arusaadavam see varem AdWords’iga mitte kokku puutunud isikute jaoks on.

Mudelit iseenesest ükski ettevõtja parandama ei kippunud, pigem leiti, et mudel hakkab ennast ise ajapikku parandama ja täiustama. Öeldi, et reaalse tööriista puhul tuleks eelmises lõigus mainitud lisad kasuks, aga mudelit ennast keerulisemaks muuta ei tasu.

Jõuti järeldusele, et mudeli ja sealt edasi ka tööriista muudaksid kasutajasõbralikumaks värvid ja seotus konkreetse ettevõtte probleemiga. Samuti toodi välja, et oleks hea, kui mudeli mõnele etapile klikkides viiks kohe kirjeldava teksti juurde, ning sealt omakorda saaks sama kiiresti ja mugavalt tagasi mudeli juurde pöörduda.

Enamik ettevõtjaid leidis, et sobiv vorm tööriista jaoks võiks olla koduleht. Vaid üks ettevõtja leidis, et tööriistaks võiks olla internetikeskkond, mis käseb konkreetseid samme läbida, ilma et saaks millestki üle hüpata. Bakalaureusetöö autor sai teada, et eestikeelset Google AdWords’i reklaamikampaania koostamise ja haldamise mudelit ei ole mõtet teha paberkandjal, vaid palju mugavam ning kasutajasõbralikum oleks arvuti abil kasutatav tööriist, olgu selleks koduleht või spetsiaalne internetikeskkond.

56

Tuginedes antud lõputöö käigus tehtud empiirilisele uuringule, selle käigus saadud vastustele, on autori arvates võimalik väga edukalt valmis teha üks koduleht, mis kujutaks endast eestikeelset Google AdWords’i reklaamikampaania loomise ja juhtimise tööriista. Selle abil suudaksid Eesti väikeettevõtjad, kes pole varem Google AdWords’iga kokku puutunud, aga siiski sooviksid otsingumootori tulemuste seas leitavad olla, iseseisvalt valmis teha enda ettevõttele reklaamikampaania.

Antud tööriista kasutamissõbralikkuse kasuks räägib selle väljatöötamise protsess: see on algselt kokku pandud teooriale tuginedes, sh väga suures osas teaduskirjandusele.

Edasi andis autor mudeli spetsialistide kriitilise pilgu alla, kes täiendasid seda enda teoreetiliste teadmistega, mis on nende töös igapäevaselt praktikas kinnitust saanud.

Tööriista väljatöötamisele andsid viimase lihvi Eesti ettevõtjad, kellele endile see ka suunatud on. Nad läbisid kogu protsessi üksikasjalikult ja iseseisvalt ning andsid tagasisidet, kuidas mudelit muuta ja täiendada, et selle põhjal kasutajasõbralik, loogiliselt ülesehitatud ja täielikult arusaadav tööriist luua.

Antud bakalaureusetööd saaks edaspidi täiendada veel reaalselt loodud tööriistast tehtud piltidega, et näidata, missugune oleks valmis tööriist pärast ettevõtjate testimist. Samuti saaks anda kodulehe kui tööriista järgmistele ettevõtetele kasutamiseks ja koguda selle kohta tagasisidet. Selle põhjal saab vajadusel jooksvalt tööriista lisaks täiendada.

Lõpptulemusena võikski sellest tulla väga lihtsasti mõistetav ja Eesti ettevõtjate jaoks kasutamissõbralik eestikeelne Google AdWords’i reklaamikampaania loomise ja juhtimise tööriist.

57

KOKKUVÕTE

Ettevõtte kasumi kasvatamiseks ja otsingumootorites kõrgemale positsioonile tõusmiseks kasutavad ettevõtted otsingumootoriturundust (SEM – Search engine marketing). SEM-i on defineeritud kui erinevate tehnikate kasutamist, et märksõnaotsingu puhul otsingumootorite tulemustelehel (SERP - Search engine result page) kõrgeid positsioone püüda. SEM-i saab jagada kahte kategooriasse: esimesel juhul maksab veebileht tootlikkuse eest (PFP - pay for performance) ja põhirõhk on nähtavusel läbi linkide, müüvate sõnade, sponsoreeritud linkide, reklaami ja bännerite – sellisel juhul on tegemist SEA-ga (search endine advertising). Teine võimalus on nii-öelda orgaaniline otsingumootorile optimeerimine (SEO – search engine optimization), kus veebileht on viidud kujule, kus läbi otsingusõnade, linkide ja metaandmete on otsingumootoril võimalik leida tagasisidet või vastust antud saidile.

Google Adwords on lihtsaim ja efektiivseim vahend firma teenuste reklaamimiseks internetis. Reklaami loogika on märksõnapõhine, nagu Google’i otsingulgi. Google Adwordsi kaudu saavad ettevõtjad klikipõhise tasu alusel otsingumootorite tulemustelehel oma sponsoreeritud reklaame avaldada. Kuna siiani ei olnud bakalaureusetöö autori andmetel eestikeelset “AdWords’i reklaamikampaania loomise ja juhtimise protsessi mudelit” välja töötatud, siis omapoolse panusena koostas autor antud teooriale põhineva mudeli ja lisas esimese peatüki lõppu.

Antud protsessi kohaselt kampaania koostamise esimese sammuna peab ettevõte kindlaks määrama, kes on tema klient. Teise sammuna paika panema strateegiad, millele järgneb märksõnade loomise protsess. Neljandas etapis toimub tegevus AdWords’i kontol, kus pannakse paika seadistused ja kirjutatakse valmis reklaam. Peale seda etappi saab kampaania käigus loodud reklaami juba üles riputada. Algab

58

monitooring, mille käigus jälgitakse kvaliteediskoori ja konversiooni – mis on eelduseks kuuendale etapile, milleks on kampaaniatulemuste kontroll ja jooksev juhtimine.

Selgitamaks välja, missugune on Google Adwords’i reklaamikampaaniate loomise ja juhtimise protsess praktilises elus, viis bakalaureusetöö autor empiirilise osa jaoks läbi neli intervjuud ja ühe fookusgrupiintervjuu. Intervjuudes küsitleti nelja Google AdWords’i spetsialisti, kes igapäevaselt antud kampaaniaid loovad ja juhivad.

Fookusgrupiintervjuu viidi läbi kolme Meedium Marketingi AdWords’i spetsialistiga.

Antud vastuseid kõrvutati autori poolt teoreetilises osas koostatud mudeliga. Analüüsi tulemusel selgus, et autori poolt koostatud “Google AdWordsi reklaamikampaania loomise ja juhtimise protsessi mudel” on praktikale väga sarnane. Seda spetsialistide vastustega täiendades koostas autor uue mudeli.

Uut mudelit testis 5 Eesti väikeettevõtjat. Ettevõtjad lõid mudeli põhjal endale kampaaniad ja juhtisid neid kahe nädala jooksul. Pärast antud perioodi andsid ettevõtjad autorile täiendatud mudeli kohta tagasisidet. Autor sai teada, et mudel on nii ülesehituselt kui ka visuaalselt arusaadav ning seda oli võimalik kampaania koostamisel aluseks võtta. Kõige enam tekitas ettevõtjates küsimusi AdWords’i kontol tegutsemise etapp, mille arusaadavust saaks ettevõtjate sõnul tööriistas parandada mõne teise ettevõtte näite väljatoomisega.

Kontrolli ja jooksva juhtimise etapis tuleks põhjalikumalt seletada, millal on õige aeg kampaanias muutuste ellu viimiseks. Ettevõtjad leidsid, et antud etapis tuleks rohkem rääkida pidevast kontrollist ja märksõnade kasutamise õigsusest. Selleks, et tööriist oleks mudelist arusaadavam, tuleks seda ettevõtjate arvates kirjeldavate piltide ja korduma kippuvate küsimuste abil täiendada. Samuti annaks kõigi eksperimenteerijate arvates mudelile suurt lisaväärtust, kui jooniste kõrval oleks etapid reaalselt mõne ettevõtte näitel läbitud. Sobivaimaks tööriista vormiks valis enamik ettevõtjaid kodulehe.

Tuginedes antud lõputöö käigus tehtud empiirilisele uuringule, selle käigus saadud vastustele, on autori arvates võimalik väga edukalt valmis teha üks koduleht, mis kujutaks endast eestikeelset „Google AdWords’i reklaamikampaania loomise ja juhtimise tööriista.“ Antud tööriista teeb eriti kasutamissõbralikuks selle väljatöötamise

59

protsess: see on algselt kokku pandud teoreetilisele materjalile tuginedes. Edasi käis mudel spetsialistide kriitilise pilgu all, kes täiendasid seda enda teoreetiliste teadmistega, mida nad praktikas igapäevaselt kasutavad. Ja viimase lihvi tööriista väljatöötamisele andsid Eesti ettevõtjad, kellele tööriist suunatud ongi. Nad läbisid kogu protsessi üksikasjalikult ning andsid tagasisidet, kuidas autor võiks mudelit veel muuta ja täiendada, et selle põhjal kasutajasõbralik, loogiliselt ülesehitatud ja täielikult arusaadav tööriist luua.

Edasi tulekski antud kodulehe vormis tööriist valmis teha ja samamoodi ettevõtjate kätte testimisse saata, et ka seda parandada ja täiendada. Lõppkokkuvõttes võikski antud bakalaureusetöö tagajärjel valmis saada kasutamissõbralik eestikeelne tööriist, mille põhjal ettevõtted endale igapäevaselt kampaaniaid loovad ja neid juhivad.

60

VIIDATUD ALLIKAD

1. Aavik, H. Praktiline internetiturundus: Seitse sammu eduka ärini internetis. AS Äripäev, 2010, pp. 108.

2. AdWords Abi. Mis on märksõna sobitamisvalikud?, 2012.

[http://support.google.com/adwords/bin/answer.py?hl=et&answer=6100]

03.03.2012.

3. AdWords Help. Auction, 2013. [https://support.google.com/adwords/answer /142918?hl=en] 24.05.2013.

4. AdWords Help. Measuring Brand Awareness, 2013.

[https://support.google.com/adwords/answer/1722064?hl=en&ref_topic=1713968]

21.04.2013.

5. AdWords Help. Create your first ad campaign, 2011. [http://support.google.com/

adwords/bin/answer.py?hl=en&answer=1704395] 12.03.2012.

6. AdWords Help. How remarketing Works, 2013.

[https://support.google.com/adwords/answer/2454000?hl=en] 29.04.2013.

7. AdWords Help. Set up experiments, 2013.

[https://support.google.com/adwords/answer/2375383?hl=en] 24.05.2013.

8. AdWords Help. Using keyword matching options, 2013.

[https://support.google.com/adwords/answer/2497836?hl=en] 24.05.2013.

9. AdWords’i reklaami eeskirjad Abi. Asjakohasus, selgus ja täpsus, 2013.

[https://support.google.com/adwordspolicy/answer/176098?hl=et#] 5.05.2013.

10. Agarwal, A., Hosanagar, K., Smith, M.D. Location, Location, Location: An Analysis of Profitability of Position in Online Advertising Markets - Journal of Marketing Research, 2011, Vol. XLVIII, pp. 1057-1073.

11. Agostini, A. Search engine optimization and international branding – Multilingual, 2011, pp. 45-49.

61

12. Alarcon, C. Net ad revenue to exceed television by 2021 - B&T Weekly, 2006, pp.

28-29.

13. Alban, G. Understanding Location & Language Targeting Options in Google Adwords - SEO Sydney Blog, 2011. [http://www.seosydneyblog.com /2011/04/understanding-location-language.html] 10.05.2013

14. Anmuth, D., Gotla, K., Taffer, S. Internet Sector Initiation - J.P.Morgan, 2011, pp 56. [https://mm.jpmorgan.com/stp/t/c.do?i=EB88-5ED&u=a_p*d_626997.pdf*h_

741qe8a] 7.03.2012

15. Bechtold, S. Law and Technology Google AdWords and European Trademark Law – Communications of the ACM, 2011, Vol. 54 Issue 1, pp. 30-32.

16. Blankenbaker, J., Mishra, S. Paid search for online travel agencies: Exploring strategies for search keywords - Journal of Revenue & Pricing Management, 2009, Vol. 8, Issue 2-3 p155-165.

17. Brittin, M., Lehne, L. Global Business Map. Make the Web Work for You. Google Confidental and Proprietary, 2012, 114p.

18. Calcott, L., Weller, B. A Guide to Using Google AdWords – Aba Bank Marketing, 2012, Vol.44, issue 6, pp. 18-21.

19. Claiborne, T. Quality Score improvements – Google Inside AdWords, 2008.

[http://adwords.blogspot.com/2008/08/quality-score-improvements.html]

18.05.2013

20. Dalrymple, D.J., Parsons, L.J. Basic Marketing Management, New York: Wiley, 1995, pp.457.

21. Demers, T. How To Create A Google AdWords Text Ad – The Wordstream Blog:

A steady stream of search marketing smarts, 2012.

[http://www.wordstream.com/blog /ws/2012/01/09/how-to-create-adwords-text-ad]

12.03.2012

62

22. Demers, T. Guide to Google AdWords Language & Location Settings – The Wordstream Blog: A steady stream of search marketing smarts, 2011.

[http://www.wordstream.com/blog/ws/2011/12/15/adwords-language-location-settings] 10.05.2012

23. Eesti Statistikaamet. Rahvastik, 1.jaanuar – Aasta, Sugu, Maakond ning Rahvus, 2012. [http://pub.stat.ee/px-web.2001/Dialog/Saveshow.asp] 10.05.2013

24. Gabe, G. AdWords, Plus Your World – 7 Examples of How SPYW Could Impact SEM – Search Engine Journal, 2012.

[

http://www.searchenginejournal.com /adwords-plus-your-world-%E2%80%93-the-sem-impact-of-google%E2%80%99s-spyw/39477/] 29.02.2012

25. Google AdWords (PPC) Best Practices, 2011. [http://www.dmzinteractive.com/

26. Google-Adwords-PPC-Best-Practices] 12.03.2012

27. Google Certification Program. Create your first ad campaign, 2013.

[https://support.google.com/adwords/certification/answer/1704395?hl=en&ref_topic

=2799758] 24.05.2013

28. Google Certification Program. What is display?, 2013.

[https://support.google.com/adwords/certification/answer/2740574?hl=en&ref_topic

=2736979] 24.05.2013

29. Goole otsing – „kinnisvara“. [https://www.google.ee/webhp?source=

search_app#gs_rn=14&gs_ri=psyab&tok=pghu5iU5zvxOGFlWNFHs6Q&cp=11&g s_id=17&xhr=t&q=kinnisvaralaen&es_nrs=true&pf=p&sclient=psyab&oq=kinnisv aral&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47008514,d.d2k&fp=6dc64c 488da458a1&biw=1366&bih=643] 24.05.2013

30. Google otsing – “kleidid”. [https://www.google.ee/webhp?source=

search_app#gs_rn=14&gs_ri=psyab&tok=pghu5iU5zvxOGFlWNFHs6Q&pq=kinni svaralaen&cp=5&gs_id=29&xhr=t&q=kleidid&es_nrs=true&pf=p&sclient=psyab&

oq=kleid&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47008514,d.d2k&fp=6d c64c488da458a1&biw=1366&bih=643] 24.05.2013

31. How the AdWords Performance Grader Works. [http://www.wordstream.com/

google-adwords] 04.03.2012

63

32. Huston, T. 10 Worst AdWords Campaign Mistakes – Sitepoint: Search Engine marketing, 2006. [http://www.sitepoint.com/worst-adwords-campaign-mistakes/]

12.03.2012

33. Hyndman, F. Search engine marketing explained - B&T Weekly, 2006, pp. 10.

34. Kern, T. Reaching clients through pay-per-click advertising – Annals of the American Psychoteraphy Association, 2011, vol. 14, issue 2, pp. 10-11.

35. Koppel, Fred. Meedium Marketing OÜ (Google AdWords’i agentuuri rajaja), fookusgrupiintervjuu, 10.04.2013.

36. Kullus, Steve. KS Grupp OÜ (Google AdWordsi spetsialist), interneti baasil intervjuu, 02.03.2012.

37. Kumar, R. AdWords Keyword Matching Options. [http://www.happyjoblessguy.

com/adwords-keyword-matching-options.htm] 27.02.2012

38. Larry, K. 32. Shields, R. Google: How They Just Fixed Their Mobile CPC Problem – Forbes.com, 12.02.2013, p.19

39. Lille, Mait. Telemedia Eesti AS (Google AdWordsi kontohaldur), internet baasil intervjuu, 02.03.2012.

40. Luik, E., Interneti turundaja lauaraamat. AS Äripäev, 2011, 246 p.

41. Malaga, R. A. Worst Practices in Search Engine Optimization – Communications of the ACM, 2008, Vol. 51 No.12, pp. 147-150.

42. McClellan, M. Site unseen? – Smart Business Cleveland, 2011, Vol. 22 Issue 9, pp.

88.

43. Miller, R.K., Washington, K. Search Engine Marketing - Entertainment, Media &

Advertising Market Research Handbook, 2011, Issue 11, pp. 212-215.

44. Nunan, D., Knox, S. Can search engine advertising help access rare samples? - International Journal of Market Research, 2011, Vol. 53 Issue 4, pp. 523-540.

45. Oden, Siiri. Meedium Marketing OÜ (Google AdWords’i spetsialist), fookusgrupiintervjuu, 10.04.2013.

46. Ojala, M. Search Engine Optimization: Its Importance for Information Professionals – Online, 2011, Vol. 35 Issue 4, pp. 14-16.

47. Pae, K. Kuidas AdWordsiga edu saavutada?, 2011.

[http://www.internetiturundus.ee/wp-content/uploads/2011/06/eliitlaager-2011-1-02-karl-pae-adwords.pdf] 05.03.2012

64

48. Porval, Timo. Veebireklaam (Internetiturunduse spetsialist), interneti baasil intervjuu, 02.03.2012.

49. Raidma, Siim. Meedium Marketing OÜ (Google AdWords’i spetsialist), fookusgrupiintervjuu, 10.04.2013.

50. Raun, Johannes. IMeedia (Google AdWordsi spetsialist), interneti baasil intervjuu, 02.03.2012.

51. Rigotti, D. How to Run a Google Adwords Campaign: Basics For Newbies – Search Engine Journal, 2007. [http://www.searchenginejournal.com/how-to-run-a-google-adwords-campaign-basics-for-newbies/5960/] 12.03.2012

52. Reynar, A., Phillips, J., Simona, H. New Technologies Drive CPG Media Mix Optimization – Journal of Advertising Research, 2010, Vol.50, issue 4, pp. 416-427.

53. SEO Term Glossary. SEM (Search Engine Marketing), 2009.

[http://seotermglossary.com/sem-search-engine-marketing-2/] 20.05.2013

54. Spencer, S. 15 New Year's SEO resolutions for a more profitable 2013 – Multichannel Merchant, 2013, Vol. 8, issue 6, pp. 6-7.

55. Vaughan, D. How to Make the Most of Google AdWords – Sitepoint, 2004.

[http://www.sitepoint.com/adwords-select-parts-1-4/] 25.04.2013

56. Visnap, A. Muuda oma konto tõhusamaks: kuidas sama eelarve piires rohkem asjalikke näitamisi ja klikke saada. – Inside Adwords Estonia: Ametlik Google AdWordsi infoallikas, 2012. [http://adwords-ee.blogspot.com/] 02.03.2012 (1) 57. Visnap, A. Piltreklaamide kuvamine Google Display-võrgustikus. Inside Adwords

Estonia: Ametlik Google AdWordsi infoallikas, 2012. [http://adwords-ee.blogspot.com/] 02.03.2012 (2)

58. Visnap, A. Kas Sinu AdWords’i kampaania on kasumlik? – Inside Adwords Estonia: Ametlik Google AdWordsi infoallikas, 2011. [http://adwords-ee.blogspot.com/] 02.03.2012

59. What Is a Good Quality Score in Adwords? [http://www.wordstream.com/google-adwords] 04.03.2012

60. Web 1 Marketing. Search Engine Advertising (PPC) Management Services, 2013.

[http://www.web1marketing.com/search-engine/advertising.htm] 24.05.2013

65

61. Wenyu Dou, Kai H. Lim, Chenting Su, Nan Zhou, Nan Cui. Brand Positioning Strategy Using Search Engine Marketing – MIS Quarterly, 2010, Vol. 34 No. 2, pp.

261-279.

62. Wilcox, D.A. Character Licensing – Licensing Journal, 2003, Vol. 33, Issue 6, pp.

20-21.

63. Wynne, P. Pimp my Site: your diy guide to SEO, search marketing, social media and online PR. Capstone publishing Ltd. United Kingdom, 2012, pp. 256.

66

SUMMARY

Development of a Google AdWords campaign creation and management tool According to SEMPO, expense on search engine marketing has grown from 4,1 billion dollars in 2004 to 16,6 billion dollars in 2010. What is more, in 2012 the marketers spent 19,51 billion dollars on search engine marketing(SEM). This fact is a sign that the comfortable habit of searching info on everything on the internet is being taken advantage of without knowing of the regular person. Entrepreneurs realize more and more that on this technological age most of the traffic on internet gets started from a search engine. For this reason it would be useful to direct potential clients to the businesses homepages so that they can explore it on their own and make transactions.

Thanks to the growing popularity of various search engines, the administrators of major search engines have begun to offer the option of SEM. A large number of entrepreneurs have seized this opportunity and added this as a major part of their marketing plan. In recent years the use of SEM, including SEA (search engine advertise) and SEO (search engine optimization) has become more popular in Estonia. The growing part market share of Google search engine in Estonia is causing changes in how search engine marketers work- more and more websites are being optimized for being suitable to Google’s terms. Another application of SEA is composing and leading GoogleAdWords commercial campaigns.

Several specific aspects make handling this subject relevant. Using GoogleAdWords as SEA is gathering popularity in Estonia but commercial campaigns are not composed by entrepreneurs themselves but specific specialists and companies are hired to do it.

Reason for this is low level of knowledge on creating and leading a GoogleAdWords commercial campaign. This is also the biggest problem on creating or controlling a commercial campaign (if the specialists do that for them). To solve this problem, the purpose of this paper is to create an Estonian based tool for creating and managing

67

GoogleAdWords commercial campaign and with what Estonian entrepreneurs can create their campaign on their own. To fulfill the purpose of this paper, eight research assessments have been created which, when fulfilled, an Estonian based tool for creating and managing GoogleAdWords commercial campaign should arise.

For increasing a business' profits and being displayed as a preferred result in search engines, search engine marketing(SEM) is used. SEM is defined as using different techniques for trying to reach higher position on search engine result page (SERP).

SEM can be divided into two categories: in the first case webpage is paying for productivity(PFP - pay for productivity) and the main emphasis is on seeing through the

SEM can be divided into two categories: in the first case webpage is paying for productivity(PFP - pay for productivity) and the main emphasis is on seeing through the