• Keine Ergebnisse gefunden

Eser elementler, kalsiyum

Im Dokument Tuzlu su akvaryumları (Seite 42-46)

9. Düzenli bakım

9.3 Eser elementler, kalsiyum

+ + Kalsiyum hidrojen karbonat

Eğer kalsiyum hidrojen karbonat konsantras-yonu çok düşerse asidik veya alkali etkiler akvaryumun pH değerini ani ve güçlü şekilde değiştirebilir. Tuzlu su canlıların hassasiyeti açısından bu durumdan kesinlikle kaçınmalı-sınız.

sera marin COMPONENT 1 Calcium ve sera marin COMPONENT 2 Calcium pH-Buffer’ın düzenli olarak eklenmesiyle karma-şık olmayan bir yolla dengeli bir konsantras-yon sağlanır. İki bileşenli tampon sistemi iki ayrı şişede sunulmaktadır. Her iki bileşen de karıştırıldıklarında bile devam eden yüksek konsantrasyonlara sahiptir. Doğada kalsiyum konsantrasyonu yaklaşık 450 mg/l, karbonat sertliği 9 ° dKH’dir. Akvaryumdaki karbonat sertliğinin 10 ° dKH’ye çıkarılması tavsiye edi-lir. Kalsiyum seviyesi ve karbonat sertliğini sı-rasıyla sera Ca-Testve sera kH-Testile

iz-Bu seviyeler neden düşer? Mercanlar ve yu-muşakçalar, endosimbiyoantik yosunlarının yardımıyla, özellikle kalsiyum hidrojen karbo-natı, kalsiyum karbonat gibi mercan iskeleti ve yumuşakça kabuklarının yapı maddesi olarak kullanır! Büyüyen mercan böylelikle sudaki tampon sisteminin bir parçasını çeker.

Bazı yumuşakçalar da bunu yapabilir.

Örneğin, gittikçe popülerliği artan dev istirid-ye türleri (Tridacnidae), kabuk gelişimleri için sudaki kalsiyum hidrojen karbonatı çeker!

Dipte yaşayan bakteriler de metabolik ürün-leri nedeniyle yerel yağışlara neden olabilir.

Hayvan ve bitkilerdeki pek çok metabolik iş-lem katalizörlere ihtiyaç duyar. Bunlar basit bi-leşenlerin reaksiyonlarını aktive eder ve orga-nizmaya gereken belli maddelerin oluşumunu başlatır. Bu biyolojik katalizörlere enzim adı verilir. Seyrek bulunan metal iyonları bu en-zimlerin bazılarında anahtar role sahiptir.

Bunlar deniz tuzunda mevcuttur ve hayvanlar tarafından su veya besin yoluyla alınırlar.

Bu eser elementleri sera marin COMPO-NENT 3 trace elements Anionicsve sera marin COMPONENT 4 trace elements Kationicsçözeltilerinde bulunur. Eser ele-mentler hayvan ve bitkiler tarafından tüketil-diğinden bunların düzenli olarak takviye edil-mesi gerekir.

Eser elementleri sadece enzim bakımından zengin değildir ayrıca bazı renk pigmenleri de içerir. Özellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalan taş mercanları koloni parçalarının mer-can dokularında bulunabilir. Zararlı güneş ışı-ğının etkisini azaltır. Taş mercan yetiştirenler doğadaki renklerle aynı, hatta daha zengin yo-ğun renklere sahip akvaryum canlılarına sahip olmak ister. Bu durum mümkündür, doğal gü-neş ışığından (yaklaşık 5.000 Watt/m2) daha zayıf akvaryum ışığına rağmen. Akvaryum ko-şullarında yaşayan taş mercanların renk yo-ğunluğunu zenginleştiren yükseltilmiş bir se-viye bulunmuştur. Biraz kahverengi Acropora mercanları bir kaç hafta içerisinde bu sayede mor tonlara dönüşür!

Eser elementleri

+ +

Kimi makro elementler doğal konsantrasyon-ları itibariyle en yaygın olanlarla ender rastla-nan iyonlar arasında bir yerde yer alır.

Stronsiyum ve magnezyum bunlardandır.

Mevcut stronsiyum iyonlarının taş mercanı is-keletlerinde değerlendirildiği bilinmektedir, dolayısıyla takviye edilmeleri gerekir.

Magnezyum daha çok koralin yosunları tara-fından alınır. Bunlar mor bir örtü şeklinde canlı kaya üzerine yerleşmiştir. Bununla birlikte şe-killeri ağaca benzeyen pek çok tür de mev-cuttur. 1.250 – 1.300 mg/litrelik doğal mag-nezyum seviyeleri bu yosunların büyümesi için iyi koşullar sağlar. Her iki metal iyonu da sırasıyla sera marin COMPONENT 5 stron-tiumve sera marin COMPONENT 6 mag-nesiumiçinde yüksek seviyelerde mevcuttur.

Kalsiyum seviyesini düşüreceğinden, doz aşımından kaçının. Çoğu tuzlu su akvaryumu sahipleri bunun farkında değildir ve özellikle magnezyumun aşırı eklenmesi nedeniyle

mevcut kalsiyum seviyesini düşürürler.

Kalsiyum, stronsiyum ve magnezyum toprak alkali metalleri arasındadır. Bu grubun benzer kimyasal ve fiziksel değerlere sahip olmaları-na neden olan aynı fiziksel özellikleri vardır.

Bu nedenle su test kitleriyle akım değerlerinin her yönden izlenmesi ve su düzenleyicileri ekledikten sonra artan konsantrasyonun göz-lenmesi gereklidir. sera Mg-Testile magnez-yum seviyesini güvenli şekilde kontrol edebi-lirsiniz.

Stronsiyum ve magnezyum

İyot su içerisinde uzun süre aktif halde kal-maz. İyot diğer iyonların yüksek konsantras-yonlarına bağlı olarak çöker. Böylece sudan uzaklaşmış olur ve akvaryum canlıların

ula-şamayacağı bir forma girer. sera marin COMPONENT 7 iodineakvaryuma iyot ek-lemeyi kolay hale getiriyor.

İyot

+ +

Okyanuslar yeryüzündeki ekolojik sistemler-den en değişmezidir. Okyanus canlıları mil-yonlarca yıldır kendilerini sabit fiziksel ve kim-yasal parametrelere adapte etmiştir. Bu parametreler doğada çok hafif değiştiği için, okyanus canlılarının çoğunun adaptasyonu, tatlı su canlılarına göre daha azdır. Bu neden-le akvaryum suyu, etkili dalgalanmalar olma-dan sabit koşullarda ayarlanmalıdır.

pH değeri

pH değeri suyun asidik (pH 7’nin altında), nötr (pH=7) veya alkalin (pH 7’nin üzerinde) olup olmadığını gösterir. Doğal deniz suyun-daki pH değeri hafif alkalindir (pH 8 ila 8,5).

Akvaryumdaki pH değeri sabahları gecelere göre daha düşüktür. Bunun nedeni karbon-dioksitin (CO2) gün boyunca yosunlar tarafın-dan tüketilmesidir. Karbonik asidin tüketimi-nin sonucu olarak, pH değeri gün boyunca yükselir.

Akvaryum suyunun pH değeri düzenli olarak kontrol edilmelidir. sera pH-Test ile pH değerinin izlenmesi kolaydır. pH değerini artırmak için sera KH/pH-pluskullanın.

Yüksek CO2 ihtiyaçlarından dolayı, makro yosunlarınız varsa (Caulerpa, Halimedavb.) pH değeri 8,5’in üzerine çıkabilir.

Im Dokument Tuzlu su akvaryumları (Seite 42-46)